IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ћедот како дел од рецептите за колачи и торти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ћедот како дел од рецептите за колачи и торти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 234
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 12.£уни.2018 во 20:39
Ќеодоливи колачи со кикирики и мед


¬кусни колачиЬа со мед и кикиритки

«адолжително пробаЉте ги! –ецепт за наЉдобрите ситни колачи со кикирики и мед!

—остоЉки:

  • 150 гр путер
  • 200 гр путер од кикирики
  • 4 лажици мед
  • 1 ЉаЉце
  • 200 гр мелени бисквити
  • 1 лажичка цимет
  • 3 лажици брашно
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 100 гр чоколадо за готвеЬе
  • 150-200 гр несолени кикирики, мелени

Ќачин на подготовка:

  1. –азматете путер, путер од кикирики, мед. ƒодаЉте ЉаЉце, цимет, брашно па повторно кратко разматете. ƒодаЉте половина од бисквитите, разаматете па додаЉте ги останатите бисквити. Ќа краЉ измешаЉте сода бикарбона и од оваа маса правете мали топчиЬа. 
  2. Ќамастете калап за мафини со масло или путер и во секое дупче ставаЉте тесто. ѕритиснете со капаче од шише и во секое дупче ставаЉте парче чоколадо, кикирики и печете на 170 степени околу 25 минути.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 12.£уни.2018 во 20:42
“опчиЬа со мед и рум


“опчиЬа со мед и рум

—латките бомбици со заводлив вкус се прават многу брзо и лесно!

—остоЉки:

  • 2 лажици мед
  • 2 лажици шеЭер
  • 100 гр мелени ореви
  • 300 гр чоколадо
  • 2 лажици рум

Ќачин на подготовка:

  1. –астопете 250 гр чоколадо за готвеЬе и додаЉте 100 гр ореви, шеЭер, мед и рум.
  2. «амесете, па од смесата направете топчиЬа. ѕрелиЉте ги со растопено чоколадо.

”живаЉте!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 12.£уни.2018 во 20:46
 ифлички со мед и мелени семки (посно)


 ифлички со мед и мелени семки


—остоЉки

    600 гр брашно
    20гр квасец
    1 лажиче сол
    2 лажици шеЭер
    1 мало лажиче течен мед
    100 мл масло
    50гр блендирани семки од тиква
    100 гр мармалад од дуЬи


    
ќд горенаведените состоЉки се замесува убаво меко тесто. ¬о рецептата стои млака вода по потреба но Љас мерев дека 150мл се доволни за убаво тесто. √о оставаме тестото да одмори и да се дуплира. √о расукуваме во кора и вадиме со цаша кругови. «а една кифла Љас употребив 4 кругови. √и редиме едно до друго како на дополнителната фотографиЉа. √и поминуваме еднаш со сукалката да се сврзат. ѕремачкуваме со мармалад и удвоЉуваме од доле на горе како на сликата. ќд лево кон десно Ља виткаме ружата. «емаЉЭи Ља во раката, ги раздвоЉуваме деловите од цветот. –едиме во намастен калап за мафинки и печеме во загреана рерна. Ўтом поруменат ги вадиме. јко имате желба може да ги премачкате со маргарин за да се помеки. Ќа здравЉе со убавите и декоративни кифли.






»зменето од Valerija - 12.£уни.2018 во 20:47
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.£уни.2018 во 19:40
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#132;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;

 олач со мед и фстаци

—остоЉки
5 ЉаЉца
220 гр кисело млеко
225 гр шеЭер
75 гр фино сомелени бадеми
1 лимон нарендана кора и сок
250 гр брашно
200 гр гриз
1 лажичка пециво
200 мл масло (може и маслиново)
«а глазура
150 гр фстаци
сок од еден лимон
сок од две мандарини
3 лажици мед

1. —ите состоЉки за тестото за колачот ги ставаме во сад и ги матиме со миксер.
2. —месата Ља истураме на тава на коЉа сме ставиле хартиЉа за печеЬе или пак сме Ља намрсиле па набрашниле. —месата се пече на 180 степени, околу 30-35 минути.
ќставете го колачот да се излади околу еден час.
3. ‘стаците исечкаЉте ги на крупно и ставете ги во тава да се запечат, колку да пуштат мирис. —тавете го медот, промешаЉте, па ставете го сокот од мандарините и лимонот. Ћесно промешаЉте.
4.  олачот избоцкаЉте го со вилушка на повеЭе места. Ћесно посипете Ља глазурата преку него, не мора цела, нека впие, па повторно додека да се потроши. ќставете барем 15 минути да впие.
5. —ервираЉте парче од колачот со густо кисело млеко во кое сте ставиле и свежи Љагоди, попрскани со шеЭер, кои претходно сте ги полеале со сок од мандарини и украсете по желба.

«абелешка
ћандарините може да ги замените со еден портокал. “ака стои и во оригиналниот рецепт, ама Љас повеЭе го сакам вкусот на мандарини.
 омбинациЉата со кисело млеко е многу добра и вкусна.
јко киселото млеко ви е ретко, промешаЉте го со кисела павлака.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 10:59
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188; (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;)


“облероне со мед и сусам

—остоЉки
50 гр. чоколадо (посно)
50 гр. шеЭер во прав
65 гр. маргарин (1/4 коцка)
5 лажици мед
100 гр. мелени бисквити (посни)
100 гр. сусам (потпечен)
50 гр. лешници (потпечени, сечкани)
глазура
50 гр. чоколадо (посно)
1 лажица масло
ѕревкусно тоблероне со мед и сусам, кое може да се искористи во пости,
што секако не е задолжително, па користеЉЭи млечно чоколадо и мрсни бисквити, имате исто така многу вкусна мрсна вариЉанта.

1. —усамот се потпекува без масло, се лади.
2. Ћешниците исто така се потпекуваат, им се отстранува лушпата, се ладат и се сечкаат во сечко.
3. ¬о тенЯерче се ставаат чоколадото, шеЭерот во прав, маргаринот и медот, се топи сето заедно убаво да се соединат состоЉките, но не да преврие.
4. Ўтом се стопи сето, тенЯерчето се трга настрана, му се додаваат мелените бисквити, потпечениот сусам и лешниците.
5. —е меша сето заедно и додека е топла смесата се распоредува во калап во форма на триаголник, обложен со наЉлонска фолиЉа коЉа е премачкана со малку масло.
6. —е остава да се излади на собна температура, а потоа се става во фрижидер да се стегне.
7. ѕотоа се отстранува наЉлонската фолиЉа од калапот и се премачкува со глазурата од стопено чоколадо и масло.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:01
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#178;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180; (&amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;Ј &amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞)


ѕревртен колач со Љаболка и мед

—остоЉки
4 Љаболка
4-5 лажици мед
3-4 лажици сецкани ореви
500гр брашно
350 гр шеЭер
1 кесичка пециво
1 кесичка ванилин шеЭер
1/4 лажичка цимет
1 лажичка сода бикарбона
300 мл млеко
100 мл вода
60 мл масло

ћирис на печени Љаболка, цимет и мед - вистински есенски колач =)
1. ЌаЉпрво Љаболката се лупат и се сечат на кругови. —е редат во округла тава премачкана со масло и набрашнета. ¬рз Љаболката се става мед и сецкани ореви, и се става во загреана рерна на 180 степени, малку да се потпечат Љаболката додека да се спреми другиот дел за пандишпанот.
2. «а пандишпанот - сите суви сотоЉки се мешаат во длабок сад, па се додаваат течните, се меша со жица за матеЬе убаво да се изедначи смесата, и се излева во тавата со Љаболка.
3. —е пече околу 40 минути на 180 степени.  ога е печен,колачот го оставаме малку да се излади, па го превртуваме Љаболката да доЉдат одозгора.
—е сече на коцки, и може да се попрска со шеЭер во прав.

«абелешка - Љас колачот го правев во тава бр 26, но доЉде прилично висок. ћоже и во поголема тава, со тоа што Эе ви требаат повеЭе Љаболка, за убаво да се покрие дното.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:10
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;


ћеден чоколаден колач со крем од таан и кикирики

—остоЉки
«а колач
1 ЉаЉце
70гр. кафеав шеЭер
75гр. темно чоколадо(75% какао)
30гр. мед
80мл. млеко
25гр. путер
130гр. брашно
1/2 ванила
1/2 пециво
 рем за премачкуваЬе на колачот
4 полни лажици мед
8 полни лажици таан
2 раце сецкани немногу солени кикирики

¬о сад за матеЬе ставете ги ЉаЉцето, шеЭерот и ванилата.
ћатете додека смесата стане пенеста и густа.
—о матеЬе на наЉмала брзина додаЉте ги млекото, растопениот путер и медот.
ќткако Эе се соединат состоЉките додаЉте го растопеното чоколадо и изматете со жица за матеЬе.
Ќа краЉ додаЉте го брашното во кое Эе го измешате пецивото.
»зматете убаво со жица.

Ќа дното од округол калап(18цм) ставте хартиЉа за печеЬе.
—траните премачкаЉте ги со малку масло.
»стурете Ља смесата и ставете да се пече на 180 степени, 25-30 минути.
ЌаЉдобро проверуваЉте со чепкалка, бидеЉЭи печеЬето зависи и од самата рерна.

»спечениот колач оставете го убаво да се излади во калапот, а потоа извадете го.

 рем
»змешаЉте ги медот, таанот и кикириките и премачкаЉте го колачот.

≈кспериментирав малку, но краЉниот резултат беше одличен.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:11
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;


ћеден колач

—остоЉки
400гр вода
300гр шеЭер
400гр брашно
2 лажици мед
2 лажици какао
1 пакетче сода бикарбона
3 лажици масло
1/2 пакетче канела
100гр чоколадо за готвеЬе
2-3 големи лажици мармалад по ваш избор

¬одата, шеЭерот, брашното, медот, какаото, содата маслото и канелата ги мешаме заедно со лажица.  ога се убаво Эе се соедини смесата Ља оставаме да постои 15мин и потоа Ља печиме во тавче обложено со хартиЉа. ќткако Эе се испечи и Эе се излади пандишпанот одгоре го премачкуваме со мармалад. Ќа пареа го топиме чоколадото и одгоре го потураме со чоколадо. √о сечиме колачот на коцки.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:13
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


ћеден колач со тиква

—остоЉки
за кори
12 големи лажици маргарин (или путер)
1 ЉаЉце
8 големи лажици шеЭер
12 големи лажици млеко
3 големи лажици мед
1/2 мала лажичка сода бикарбона
1 кесичка (5 гр.) цимет
550 гр. брашно
за прв фил со тиква
600 гр. исчистена тиква
200 гр. шеЭер во прав
2 кесички (80 гр.) пудинг од ванила
5 големи лажици шеЭер
500 мл. вода (во коЉа се варела тиквата)
125 гр. маргарин
за втор фил
150 гр. шеЭер
3 големи лажици густин
400 мл. млеко
1 голема лажица брашно
125 гр. маргарин
за украсуваЬе
50 гр растопено чоколадо за готвеЬе
малку бадеми во листови
ƒобро познатиот меден колач овоЉ пат збогатен со фил од тиква. £ас едноставно ги обожавам овоЉ тип на колачи, а тиквата во комбинациЉа со цимет само ми го збогати овоЉ раскошен вкус. ќвоЉ колач одзема малку повеЭе време за подготовка, ама краЉниот резултат Эе ги воодушеви и наЉпребирливите вкусови. ѕодготовката е следна
1. «а подготовка на корите. ¬о подлабок сад ставете го маргаринот ( путерот) , содата, циметот, медот, едно ЉаЉце, млекото и брашното. —о рака замесете тесто. Ќа почеток тестото Эе ви изгледа песокливо но со тек на месеЬе состоЉките убаво и компактно се соединуваат и Эе добиете мазно тесто. “ака добиеното тесто поделете го на 5 еднакви дела од кои треба да формирате 5 кори. ќд првото топче тесто со сукалка на набрашнета работна површина развлечете правоаголна кора и ставете Ља тава за печеЬе. £ас печев во ростер тавата и не Ља премачкував подлогата со ништо. јко печете во друга тава ставете хартиЉа за печеЬе. ѕечете во загреана рерна на 180 степени 12-15 мин. Ќа истиот начин подгответе ги и останатите 4 кори.
2. «а подготовка на филот со тиква. ѕарчиЬата исчистена тиква ставете ги во тенЯере со еден литар вода да се сварат. ќд кога се убаво сварени и омекнати ставете ги во цедалка за да се исцеди вишокот вода. ќд водата во коЉа се вареше тиквата одделете 500 мл. и во неа разматете го прашокот за пудинг промешан со 5 лажици шеЭер. ¬арете додека пудингот не Ља добие потребната густина. ќставете убаво да се излади. »зматете го маргаринот со 200 гр шеЭер во прав и кога Эе стане пенест додадете го изладениот пудинг од ванила и парчиЬата сварена тиква. ћиксираЉте додека филот не се изедначи.
3. «а подготовка на вториот фил. ¬о тенЯере на оган ставете го млекото, шеЭерот, густинот и лажица брашно. Ќа умерен оган со постоЉано мешаЬе со жица варете го кремот додека убаво да се згусти. ќставете да се излади. —о миксер во друг сад изматете ги преостанатите 125 гр маргарин и во нив додаЉте го изладениот крем од густин. ћатете додека смесата да се изедначи.
4. Ќа соодветен сад ставете Ља првата кора и премачкаЉте Ља со филот од тиква. ѕоклопете со втората кора и премачкаЉте со вториот фил, поклопете со трета кора и филуваЉте така наизменично додека да ги потрочите сите кори и фил. Ќа краЉ целиот колач премачкаЉте го со филот од тиква. –астопете 50 гр чоколадо за готвеЬе и со него украсете го колачот. ѕопрскаЉте со листови од бадеми ( или по своЉ вкус) и оставете колачот убаво да се стегне. ЌаЉдобро е да го оставите цела ноЭ да стои пред да го сечете за тестата убаво да омекнат. —ечете коцки или штангли по желба и уживаЉте.
Ќа здравЉе



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 04.ћаЉ.2019 во 09:55
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;


—очен меден Љаболков колач

—остоЉки
6 средно големи Љаболки (Љас користев црвени)
1 кесичка цимет (или мешавина цимет со морско оревче)
2 кесички ванилин шеЭер
3 лажици мед
2 лажици рум (или 5 капки екстракт од рум)
250 гр путер
200 гр кафеав шеЭер
6 ЉаЉца
1 пециво
220 гр брашно
40 гр ванила пудинг
50 гр чоколадни капки
одозгора за посипуваЬе- шеЭер во прав и чоколаден прелив

¬о сезоната наЉаболки, се разбира дека Эе се подготви некоЉ вкусен Љаболков колач. ћногу ги сакам овие сочни колачи, од кои Эе замириса цела куЉна, па затоа и се одлучив за овоЉ рецепт.

1. £аболките се лупат и се сецкаат на коцки. —е посипуваат со цимет, ванила, рум и мед и се оставаат да отстоЉат.
2. ќревите исто така се сецкаат и се додавааткон Љаболката.
3. ¬о сад за матеЬе, го ставам омекнатиот путер, заедно со шеЭерот и ги матиме додека да се соединат. ѕотоа кон смесата се додаваат едно по едно ЉаЉцата. —е матат додека да се добие хомогена смеса.
4. Ќа краЉ се додава мешавина од брашно, пециво и прашак за пудинг и се промешува убаво.
5. £аболките, заедно со преостанатие состоЉки во садот, се додаваат во течната смеса и сето тоа убаво се промешува. .
6. ¬о правоаголен калап за колачи, Ља истураме смесата, предходно премачкана со путер.
7.  олачот се пече на 150 степени, околу 40-50 минути.
8. —е сече на коцки со големина по избор и се послужува со наросен шеЭер во прав и чоколаден прелив.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 04.ћаЉ.2019 во 09:58
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;

ћеден колач со вишни и чоколадо

—остоЉки
 ора
5 ЉаЉца
5 лажици шеЭер
2 лажици врела вода
3 лажици какао
3 лажици брашно
3 лажици масло
1 лажиче пециво
 рем
3 жолчки
4 лажици шеЭер
2 лажици брашно
400 мл млеко
3 пакетчиЬа ванилин шеЭер
100 гр чоколадо
120 гр путер (маргарин)
ѕрелив
3 лажици мармалад од вишни
2 лажици мед

ЌаЉпрво ЉаЉцата убаво избиете ги со шеЭерот, па додадете ги двете лажици врела вода и продолжете со матеЬе. ƒодадете го маслото. —увите состоЉки измешаЉте ги и постепено додаваЉте ги во ЉаЉцата, матеЉЭи со миксерот на наЉниска брзина.
–ерната загреЉте Ља на 180 степени.
ѕлехот прекриЉте го со хартиЉа и турете Ља смесата. ѕечете отприлика десетина минути.
 ога Эе биде готово, завиткаЉте го тестото со се хартиЉата во ролат.

«а кремот, одвоЉте од млекото стотина милилитри и во него разбиЉте го брашното и жолчките.
ѕреостанатото млеко, заедно со шеЭерот и ванилата ставете го да зоврие и турете Ља смесата од брашното. —варете крем. ƒодека е жежок во него ставете го чоколадото да се истопи. ќткако Эе се олади, во него ставете го путерот и убаво измиксаЉте го.
ќдвиткаЉте го тестото од хартиЉата и премачкаЉте го по целата површина од медот и мармаладот. Ќад него ставете го филот. »ма фил доволно, така што оставете дел и за одозгора. «авиткаЉте го ролатот, и ставете го во фрижидер да се стегне пред служеЬе.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 04.ћаЉ.2019 во 10:02
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184; - &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞

ћедеЬаци-медени срца

—остоЉки
75 г мед
1/2 лажичка сода бикарбона
125 г путер омекнат на собна температура
1 ЉаЉце
1 лажичка шеЭер во прав
250 г брашно
1/2 лажичка цимет
1 лажичка мастика или узо
прстофат мешавина морско оревче, кардамон и каранфилче

ќва е рецепт за наЉвкусните и наЉмиризливите медеЬаци кои сум ги пробала. ¬кусот многу наликува на оние купечките, уште да успеам да им вметнам Яем некоЉ следен пат и Эе бидат оригинал! 
ћирисаат прекрасно, поголемиот дел ги направив со чоколадна глазура, а за тие за кои не ми стигна, ги извалкав во шеЭер во прав. —екако се вкусни, и без и со.

ѕостапка

—е миксира путерот, ЉаЉцето и мастиката.

—е мешаат сувите состоЉки - брашното, циметот, мешавината од морско оревче и шеЭерот.

ћедот се омекнува со благо затоплуваЬе, се додава содата и се промешува. ќваа мешавина се додава на измиксираниот путер, се меша и се додава брашното.

—е замесува кратко со рака и се остава во мразот 10тина минути да се стврдни.

ѕотоа се раширува на работната површина и се вадат форми кои се ставаат на плех обложен со хартиЉа за печеЬе.

—е печат на 170 степени околу 10 минути.

ѕосле печеЬето, може да се декорираат, а можи и така да се Љадат оти се превкусни.

ћожи да се брцкаат во глазура од растопено чоколадо, да се извалкаат во шеЭер во прав или по желба. ЅидеЉЭи Љас ги направив во чоколадна глазура, морам да напоменам дека го искористив ƒелимано  риспер сетот, со што глазурираните медеЬаци ги ставав на мрежестиот дел, а вишокот чоколадо се цедеше на плехчето - супер ми се наЉде!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.ƒекември.2019 во 17:36
Ќеодоливи медени коцки

Ќеодоливи медени коцки


ќвие вкусни медени коцки се прават многу брзо и лесно.

—ќ—“ќ£ »:

  • 100 гр шеЭер
  • 125 гр путер
  • лажица вода
  • 150 гр мед
  • 2 ЉаЉца
  • 175 гр брашно
  • малку сол
  • лажичка цимет
  • сечкани бадеми

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ¬о тенЯере растопете шеЭер со лажица вода, па додаЉте путер и мешаЉте додека не се соедини. ѕрефрлете Ља смесата во сад во коЉ Эе го разматите тестото и оставете да се излади.
  2. —тавете мед во смесата од путер и шеЭер, па во тоа додаЉте уште две ЉаЉца и добро разматете со миксер. Ќа краЉ додаЉте брашно измешано со сол и цимет.
  3. ѕред да го ставите да се пече, посипете со сечкани бадеми.
  4. ѕечете на 180 степени 30 минути во тепсиЉа обложена со хартиЉа за печеЬе.  ога колачот Эе биде готов, извадете го од рерната, оставете го да се излади и потоа послужете.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 234
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.