IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - –ецепти со кокос
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

–ецепти со кокос

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:58
&amp;#208;&nbsp;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;∞&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞

–афаело торта

—остоЉки
“есто
4 ЉаЉца
прстофат сол
4 лажици ладна вода
125гр шеЭер
100гр брашно
100гр густин (пченкарен скроб)
2 рамни лажички пециво
3 лажици ликер од кокос
‘ил
10 рафаело бомбици
600мл слатка павлака
50гр шеЭер во прав
30гр кокос
3 лажици ликер од кокос
«а украсуваЬе
2 кесички шлаг
4-5 лажици кокос (или по потреба)
6-8 рафаело бомбици
неколку кандирани цреши

–ерната вклучете Ља да се загрева на 175 степени.
ќкругла модла со пречник од 26 см намастете Ља.

¬о длабок сад ставете ги белките, водата и солта. ћатете додека белките убаво се запенат и постепено додаваЉте го шеЭерот.  ога Эе добиете цврста и бела смеса, додаваЉте ги жолчките една по една. Ќа краЉ додадете брашното, густинот и пецивото и матете со наЉниска брзина на миксерот додека состоЉките се споЉат. Ќа краЉ додадете го ликерот.

—тавете Ља смесата во модлата и оставете да се пече околу 35 мин во зависност од рерната (направете проба со чепкалка за да видите дали е печено).
ќткако се испекло, со нож одвоЉте ги рабовите од тестото од модлата и осатвете во неа да се излади.
»звадете го на страна и пресечете го хоризонтално така што подлогата за тортата да биде 1/3 (околу 1,5см) од висината на тестото.

ѕодготовка на филот
–афаело бомбиците исечкаЉте ги.
ќстанатото тесто (2/3) издорбете го во трошки и ставете во еден длабок сад, додадете кокосот, сечканите рафаело бомбици и ликерот.
—латката павлака изматете Ља цврсто со шеЭерот во прав. ƒодадете ги трошките од тесто со кокосот, рафаелото и ликерот. —месата убаво измешаЉте Ља/ изматете Ља.

‘илот нанесете го врз тестото во облик на купола. ќдозгора украсете со шлаг пена подготвена според упатството за употреба, наросете кокос, наредете ги по желба кандираните цреши а рафаелото бомбици пресечете ги на половина па и со нив украсете Ља тортата.

Ќапомена
ЅидеЉЭи тортава беше правена за детски роденден, Љас не ставив ликер во неа туку истиот го заменив со газиран сок од портокал. ќва го напоменувам за оние кои не обожаваат алкохол во торти и колачи, значи ликерот може да се замени со газиран сок.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ћаЉ.2018 во 11:14
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;


 окос колачи

—остоЉки
“есто
300-350 гр брашно
1/2 квасец
1 пециво
1/2 чаша кокос
1/2 чаша гриз
100 мл масло
100 мл млеко
1 ЉаЉце
1 супена лажица какао и 1/2 пакетче цимет
Ўербет
500 гр шеЭер
400 мл вода
сок од 1 портокал

 васецот и млекото се мешаат убаво и се остава 10 минути да стои. Ѕрашното, гризот, ЉаЉцето, млекото, квасецот, кокосот и пецивото се месат убаво. “естото се дели на два дела во едниот дел се додава какакото и циметот и се сука кора со дебелина од 1 цм и се вадат форми со калапче. —е редат на намрсена тава и се печат додека заруменат. ЎеЭерот и водата се варат додека шеЭерот се растопи и откога Эе се тргне од оган се додава сокот од портокалот. ѕечените колачи се ставаат во шербетот до 5 минути од двете страни и се наросуваат со кокос.
„ашата за мерка е од 200 мл


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ћаЉ.2018 во 11:15
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;


ѕарени колачи со кокос

—остоЉки
250гр маргарин
100гр кокос
2 ЉаЉца
120мл млеко
120мл зеЉтин
1 пециво
700-800гр брашно
шербет
750гр шеЭер
750мл вода
2кесички ванилин шеЭер
1/2 лимон

—е замесува тесто од сите состоЉки. —е меси додека се добие убава компактна смеса и се остава да одмори 10 минути.
ќд тестото се прават колачи во форма по желба, моите се правени со шприц за тулумби. —е редат во подмачкан плех и се ставаат на печеЬе во загреана рерна. —е печат 15-20 минути на 180степени.

Ўербет

ЎеЭерот се налева со водата и се става да врие 3-5 минути.  олачите треба да се оладат, па се преливаат со врелиот шербет.
¬о зависност од формата и желба може да се наросат со кокос или чоко прелив.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 22.ћаЉ.2018 во 18:34

 окос баЉадера, готова за 20 минути

Ќема коЉ не е слаб на егзотичниот вкус на кокосот, посебно кога е помешан во колачи и торти.

kokos-bajadera-gotova-za-20-minuti-1.jpg

ќва е еден од оние стари рецепти кои се пренесуваат од колено на колено и лесно може да го послужите кога ви треба нешто за на брзина.

Ќе се пече, треба само добро да се излади. —е подготвува 20 минути, а се Љаде двоЉно побрзо.

ѕотребни состоЉки:

  • 150ml кокосово млеко (може и обично)
  • 170g шеЭер
  • ¬анила
  • 250g путер
  • 200g кокосово брашно
  • 400g млеко во прав
  • ∆еле бонбони (количина по желба)
  • 2 листа обланди

ѕодготовка:

ћлекото, путерот и шеЭерот стоплете ги на рингла и мешаЉте додека го додавате млекото во прав и кокосот.

∆еле бонбоните исечкаЉте ги на мали коцки и измешаЉте ги во смесата.

ћоже да додадете и коцки чоколадо наместо желе бонбони, само внимаваЉте смесата да биде целосно оладена за да не се растопат.

‘илот распоредете го на еден лист од обланда, а со вториот покриЉте го.

«амотаЉте во пластична фолиЉа или ставете во тава и изладете неколку часа.

kokos-bajadera-gotova-za-20-minuti-3.jpg

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ћаЉ.2018 во 16:54
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190; 4 &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#190;


 окос колач од само 4 состоЉки

Ќаправете вкусни кокос коцки од само 4 состоЉки.ƒесерт коЉ не може да е полесен.

—ќ—“ќ£ »:

  • 300 гр. кокос 
  • 250 гр. шеЭер во прав 
  • 250 гр. маргарин 
  • 100 гр. чоколадо

 

 

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е топи маргаринот, се мешаат шеЭерот со кокос, па се става маргаринот на нив, се замесува смесата. 
  2. —е остава во ладилник еден час. 
  3. „околадото се топи до 2-3 лажици масло и се става врз колачот, па се лади уште кратко.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ћаЉ.2018 во 17:20
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;: &amp;#208;&amp;#145;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;, &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#178;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;


Ѕрз колач со кокос

ЌаЉедноставниот колач од кокос е токму овоЉ, а ние ви го нудиме рецептот:

—ќ—“ќ£ »:

  • 250 гр. бисквити 
  • 4 ЉаЉца 
  • 100 гр. пудинг од ванила 
  • 150 гр. маргарин 
  • 8 лажици шеЭер 
  • 1 л. млеко 
  • 50 гр. кокос 
  • 250 мл. слатка павлака

 ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е двоЉат 3 дл. млеко, а остатокот се става да врие. 
  2. ∆олчките, пудингот и шеЭерот се матат со млекото кое го оставивме, па се варат во другото млеко на оган. 
  3. —е трга од оган се става маргарин и кокос и се мати со миксер. 
  4. —е редат бисквити на плех, се става крем. 
  5. √оре се става изматената слатка павлака.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ћаЉ.2018 во 17:50
 окос чоколадни колачиЬа

&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞ &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#208;&amp;#145;&amp;#208;µ&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;µ, &amp;#209;&amp;#156;&amp;#208;µ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;Ј&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#179;


Ќаправете вкусни чоколади со кокос кои веднаш Эе се изедат.

—ќ—“ќ£ »:

  • 1 дл. слатка павлака 
  • 250 гр. маргарин 
  • 300 гр. шеЭер 
  • 250 гр. кокос

 

ѕ–≈Ћ»¬:

  • 150 гр. чоколадо 
  • 80 гр. маргарин

 

 

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ¬о шерпа на умерена температура се топи шеЭерот со маргарин и павлака, па се остава да врие малку, а потоа се става и кокосот и се меша да се соедини. 
  2. —е става хартиЉа на плех, се става смесата и се остава да се стегне во фрижидер. 
  3. ѕотоа, се вади колачот, се вади хартиЉата од него, па се сече на коцки. 
  4. —е враЭа повторно во ладилник, а во меГувреме се растопува чоколадото со маргарин за прелив и се става горе. 
  5. —е остава уште малку во ладилник и се служи. 
  6. ћоже по желба и да си наросите кокос.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 08:34
&amp;amp;#208;&amp;amp;#154;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#129; &amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#135; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#208;&amp;amp;#180;&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;∞ &amp;amp;#209;&amp;amp;#132;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;∞ &amp;amp;#226;&amp;amp;#128;&amp;amp;#147; &amp;amp;#208;&amp;amp;#157;&amp;amp;#208;µ &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;µ &amp;amp;#208;Ј&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#208;µ &amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;Ш &amp;amp;#208;µ &amp;amp;#208;&amp;amp;#191;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;


 окос колач со два фила Ц Ќе се знае коЉ е повкусен


Ќаправете вкусен кокос колач со два вида крем, коЉ е многу едноставен и лесен за подготовка, а многу вкусен.

≈ве како да го пнаправите:

—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–ј:

  • 6 ЉаЉца
  • 2 лажици какао
  • 4 лажици брашно
  • 1/2 прашок за пециво

—ќ—“ќ£ » «ј 1  –≈ћ:

  • 4 белки
  • 10 лажици шеЭер
  • 250 гр кокос

—ќ—“ќ£ » «ј 2  –≈ћ:

  • 200 мл млеко
  • 1 пудинг од ванила
  • 4 жолчки
  • екстракт од ванила
  • 4 лажици шеЭер
  • 200 гр маргарин

—ќ—“ќ£ ј «ј ƒ≈ ќ–ј÷»£ј:

  • 250 мл слатка павлака

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е мешаат белките со прашокот за пециво, па се додаваат жолчките, брашното и какаото. —е соединува смесата со жица за матеЬе, се става во плех за печеЬе и се пече во загреана рерна на 180 степени околу 20-25 минути.
  2. «а првиот крем се мешаат на пареа белките со шеЭерот, а откако Эе се згуснат се тргаат од оган и се става кокосот. —е меша и се остава да се излади.
  3. «а вториот крем се мешаат жолчките со шеЭерот, па малку екстракт од ванила, а пудингот се разматува со млеко и се додава во жолчките, па се става сè на пареа.
  4.  ога Эе се згусне, се трга од пареата, па се додава и маргаринот.
  5.  ората Ља вадиме од рерна, па врз неа се нанесува наЉпрво кремот со кокос, па кремот со ванила.
  6. —е мати слатката павлака со миксер според упатството и се филува целиот колач.
  7. Ќека се олади, па исечете и послужете.




»зменето од Valerija - 27.ћаЉ.2018 во 20:14
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:45
&amp;#208;&amp;#157;&amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;Ј&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#153;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;µ

 окос торта

≈ве го рецептот за ова благо кокос доживуваЬе:

—ќ—“ќ£ »:

  • 280 гр овесни снегулки
  • 100 гр кокос
  • 1 лажица маргарин
  • 100 мл млеко
  • 2 лажици шеЭер во прав

—ќ—“ќ£ » «ј  –≈ћ:

  • 2 пудинга од ванила
  • 1 л млеко
  • 120 гр шеЭер
  • 1 лажица густин
  • 150 гр кокос
  • 1 кесе желатин
  • малку кокос за одозгора

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќвесните снегулки се мелат, па се ставаат во сад со кокос и шеЭер.
  2. —е растопува маргаринот во загреаното млеко, па се додава во смесата од овесни снегулки, кокос и шеЭер.
  3. «емете калап, ставете намастена хартиЉа, па натапкаЉте Ља смесата.
  4. —тавете во ладилник да се стегне.
  5. ¬о меГувреме подгответе го кремот за тортата. ¬о 800 мл млеко ставете ги шеЭерот и кокосот, па загреЉте ги, а во останатото млеко ставете го пудингот и густинот.
  6. ƒодадете го и млекото со пудингот во врелото млеко со кокос и шеЭер.
  7. ѕодгответе го желатинот, така што Эе го ставите во сад со 4 лажици ладна вода, па ставете го во микро да се растопи.
  8. ƒодадете го и него во кремот.
  9. —тавете Ља оваа смеса врз смесата од калапот, па наросете кокос.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ћаЉ.2018 во 19:38
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞ (&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;)


 окос баЉадера

—остоЉки
50 мл слатка павлака
50 гр путер
130 гр чоколадо
100 гр кокосово брашно (влажна пулпа)
300 гр мелени бисквити
2 лажици рум
50 гр ореви
50 гр бадеми

¬кусен колач коЉ настана од состоЉки кои се наоГаат по дома, а со цел да не се фрли пулпата од кокосово брашно.
 ога го правам кокосовото млеко напишано овде од  ‘роги, ми останува пулпата од кокосово брашно, на коЉа и го наоГам краЉот во вакви слични рецепти.

ѕодготовка
1. —латката павлака Ља загреваме до вриеЬе, па во неа ги топиме чоколадото и путерот. ћешаме до хомогена смеса.
2. £а ставаме пулпата од кокосово брашно, промешуваме.
3. √и ставаме останатите мелени состоЉки и румот.
4. ћешаме до изедначуваме и целата смеса Ља ставаме во фрижидер добро да се излади, па формираме ролат или бомбици по желба.

«абелешка
—ите состоЉки кои се мелат се мелени во Ќутрибулетот вклучуваЉЭи го и кокосовото млеко пред да го процедиме. «атоа текстурата на колачот е мазна и не се приметува дека има кокосово брашно. —е наоГа по некое парченце од оревчиЬата или од бадемите, ама тоа се неколку парченца што ми останаа од кесичето во кое стоеЉа, не ги мелев.
»стиов колач може да го подготвите и со суво кокосово брашно, ама Эе треба да внимавате со количината на бисквити, зошто може да треба помалку да се стави. —епак ова беше влажна пулпа, па за да се соедини требаше повеЭе од сувите состоЉки.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 16:54

„околадо со кокос - домашно Ѕоунти

„околадо со кокос - домашно Ѕоунти

—остоЉки:

60 гр. потстопен маргарин
250 гр. шеЭер во прав
200 гр. кокос
4 лажици матена хопла или шлаг крем/пена

 

 

 

ѕодготовка:

ќд сите состоЉки правиме смеса и формираме коцки или правоаголници.
ЌаЉдобро е да користите модли кои се навистина погодни за визитарски колачи.

ѕодготвените форми една по една се потопуваат во топено чоколадо, се оставаат да се исцедат и да се здрви чоколадото.

”красете со цветчиЬа, со бело чоколадо, употребете фантазиЉа и бидете креативни.


ѕосна вариЉанта

ѕосната вариЉанта на чоколадото со кокос би била со шлаг пена (проверете на пакуваЬето дали содржи млеко).


ѕосна или не, смесата е малку проблематична поради кокосот и се крши кога се прават форми. ”баво измесете Ља, додадете повеЭе маргарин ако е потребно, може и малку топла вода за посната вариЉанта. ¬ажно е маргаринот убаво да го спои кокосот за да направите форми.

ѕотребно е малку повеЭе труд и време, но колачите се многу вкусни, потсетуваат на добро познатото ДЅоунтиФ чоколадо и вреди да се направат.



»зменето од Valerija - 31.ћаЉ.2018 во 16:56
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92255
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.£уни.2018 во 10:08
 окос пралини


 окос пралини

—остоЉки

    за премачкуваЬе
    200 гр чоколадо
    6 лажици масло
    за полнеЬе
    100 мл слатка павлака
    120 гр бело чоколадо
    50 гр кокосово брашно

ЌаЉпрво силиконските калапи ги обложуваме со чоколадо. „околадото го растопуваме на пареа, со неколку лажици масло и ги премачкуваме калапите. „екаме да се стегне чоколадото, па Ља повторуваме постапката 2-3 пати.
—латката павлака Ља ставаме во тенЯере на оган да се загрее, но не да врие. ¬о неа го додаваме белото чоколадо исецкано на ситни парчиЬа. ћешаме да се растопи, го тргаме од оган и го додаваме кокосовото брашно. ћешаме да се соедини и да се олади.
—о оваа оладена смеса ги полниме силиконските калапи (не сосема до горе) па дополнуваме со растопено чоколадо.
ќставаме повторно да се стегне чоколадото и ги вадиме од калапчиЬата.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.