IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS -  углоф
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

 углоф

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <123
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 25.ќктомври.2018 во 21:46
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;


—олен куглоф

—остоЉки
3 ЉаЉца
9 лажици брашно
100 мл. масло
2 филЯана од 100 мл. рендан кашкавал(може сиреЬе)
2 филЯана од 100 мл. рендана салама
2 филЯана од 100 мл. рендан морков
1 филЯан од 100 мл. ситно сецкан магданос(не мора)
1 лажиче сол
1 пециво
£аЉцата изматете ги со солта, додадете ги и другите состоЉки, измешаЉте убаво со лажица да нема грудчиЬа. —месата ставете Ља во калап за куглоф(подмачкан со масло и брашно). —тaвете го да се пече на 250 степени 30 мин. во загреана рерна.
—лужете со Љогурт.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 25.ќктомври.2018 во 21:47
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;Ј&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#186;


—олен куглоф со зеленчук

—остоЉки
4 ЉаЉца
300гр. брашно
1 пециво
200мл. Љогурт
100мл. масло
100гр. сецкана шунка
100гр. сецкана чаЉна
4-5 сецкани кисели краставички
1 сецкан морков
150гр. дробено сиреЬе
100гр. варен грашок

ЌаЉпрво се биЉат ЉаЉцата и потоа се додаваат сите состоЉки(освен зеленчукот) и убаво се мешаат со миксер. Ќа краЉ се додаваат чаЉната, сиреЬето, шунката, морковот, грашокот и корнишоните. —месата се истура во намрсен калап за куглоф и се печи на 180 степени околу 35 мин.  ога Эе се испечи се превртува куглофот и се остава да се излади. ƒекорираЬето е по желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.Ќоември.2018 во 09:56
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;


ѕолнет куглоф

—остоЉки
200гр. маргарин
1 квасец
200мл. млеко
100мл. врело млеко
2 лажици шеЭер
4 ЉаЉца
700 до 800гр. брашно
2 кесички ванилин шеЭер
200 до 300гр. крем сиреЬе
200гр. мармалад со светла боЉа
200гр. мелен мак
4 до 5 лажици мед
1/2 кафена лажичка сол
малку лимонов сок

ќд следниве состоЉки: 200гр.маргарин,200 мл.млеко,1 квасец,4 ЉаЉца,половина лажичка сол,2 лажици шеЭер и брашно од 700 до 800 гр.,заместе тесто и оставете на топло триесетина минути.
«а првиот фил,прелиЉте го мелениот мак(200 гр.) со врелото млеко(100мл.) и додадете ги двете кесички ванилин шеЭер. ќставете го да олади. ƒоколку се случи да не го впие млекото, слободно отстранете го вишокот.
«а вториот фил, загреЉте го мармаладот( 200 гр.) и закиселете по вкус со лимоновиот сок.
—тасаното тесто поделете го на 3 еднакви дела.—екоЉ дел расукаЉте го во правоаголна кора. ƒвете кори премачкаЉте ги прво со крем сиреЬе(на секоЉа кора му доаГа од прилика 100гр. или 150гр.крем сиреЬе) и мед (2 до 2 и половина лажица по кора), па потоа со филот од мак. Ќа третата кора нанесете го мармаладот. —екоЉа кора завиткаЉте Ља во ролат. —таваЉте наизменично во предходно намастен и побрашнет калап (мак,мармалад,мак).
ѕечете на 170 степени.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.Ќоември.2018 во 22:36
Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano

„околаден куглоф со капини

Ќи беше роденден и ни помина, а не успеавме како што треба да го УпрославимеФ. конечно, имаме торта вредна за оваа прилика, 9-ти роденден на ситно сецкано. не е класична торта во слоеви, не сум многу по таквите, освен чоколадната коЉа Ља правам скоро за секоЉ роденден, ама во последно време овоЉ куглоф ѝ го зазема местото. го правев со цреши, вишни и капини и сите вариЉанти се вкусни, ама со вишни е некако наЉсвежа.

Chocolate blackberry bundt cake | Sitno seckano

170 g темно чоколадо, искршено на коцки (Љас користам чоколади со 70% и 85% какао)

¾ шоЪа какао

1 лажица гранули за инстант кафе

¾ шоЪа жешка вода

160 ml сончогледово масло

5 ЉаЉца

1 шоЪа кефир (или кисела павлака, ЉогуртЕ)

1 ½ шоЪа кафеав шеЭер (или бел)

1 лажица домашен ванилин шеЭер (или 1 кесичка купечки)

1 ¾ шоЪа брашно (мешавина од интегрално и тип 500)

1 лажиче сода бикарбона

2 Ц 3 лажици слатко од капини (или од вишни, цреши)*

250 g капини, вишни или цреши (свежи или замрзнати и неодмрзнати)

—тавете ги во голема вангла чоколадото, какаото и кафето, прелиЉте ги со жешка вода и мешаЉте додека чоколадото не се стопи. оставете го чоколадото малку да се олади, па додаЉте ги другите состоЉки (масло, ЉаЉца, кефир, шеЭер, ванила, брашно, сода бикарбона) и изматете ги со миксер.

голем калап за куглоф (oд 2,5-3 l) премачкаЉте го убаво со путер, па посипете го со какао (само Љас во последно време заборавам на какаото). во него истурете нешто повеЭе од половина од смесата, па ставете од слаткото. замрзнатите капини помешаЉте ги со останатата смеса и истурете Ља и неа во калапот. печете го куглофот во рерна загреана на 175∞C, околу 50 минути, или додека не е целосно испечен, проверете со дрвена чепкалка. ако површината почне да загорува, а внатре сé уште не е испечен, покриЉте го лабаво со хартиЉа за печеЬе или фолиЉа. оставете го малку да се олади, 10-15 минути, па лесно поминете со нож помеГу колачот и тавчето и потоа превртете го во чиниЉа за послужуваЬе.

* Љас во колачот ставав домашни слатка од капини, цреши или вишни

Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano

 углофот е вкусен и без прелив, ама ако сакате да биде посвечен и почоколаден, овоЉ прелив брзо се прави и е многу вкусен.

за чоколадниот прелив

85 g слатка павлака

100 г темно чоколадо, искршено на коцки

45 г путер, на коцки

—тавете ги чоколадото и слатката павлака во огноотпорен сад, па врз друг сад со вода коЉа полека врие и мешаЉте додека чоколадото не е скоро целосно стопено (или загреЉте ги на 10-20 секунди во микробранова). тргнете го садот од пареа и мешаЉте додека чоколадото не се стопи целосно и не се измеша убаво со слатката павлака, а потоа додаЉте го путерот и повторно мешаЉте додека сé не се поврзе.

ако сметате дека преливот не е сладок, додаЉте лажица шеЭер во прав. Љас го сакам без шеЭер.

пред да Ља премачкате со прелив, наЉдобро е тортата да е целосно оладена, а преливот млак и сé уште течен.

Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano


»зменето од Valerija - 02.Ќоември.2018 во 22:37
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 09:02
chocolate pumpkin bundt cake | sitno seckano

ћиризлив чоколаден куглоф со тиква

3 ЉаЉца

250 g шеЭер

½ шоЪа сончогледово масло

265 g брашно (се разбира, измешано сенаменско и интегрално грахам)

1 кесичка прашок за пециво

40 g какао

2 лажици домашен сируп од Гумбир

2 лажици ушеЭерен Гумбир (од правеЬето на сирупот)

1 лажичка кинеска мешавина од 5 зачини

250 g пире од печена тиква

50 g темно чоколадо, исецкано на ситни коцки

»зматете ги ЉаЉцата со шеЭерот и маслото. додаЉте ги брашното, прашокот за пециво, какаото, исушениот Гумбир, сирупот од Гумбир и зачините, изматете го тоа, па додаЉте Ља тиквата и повторно изматете сé додека не е рамномерно измешано. парченцата чоколадо вмешаЉте ги со лажица.

“авчето за куглоф убаво намачкаЉте го со путер и посипете го со брашно. истурете Ља смесата во него и ставете Ља да се пече во рерна загреана на 180∞C околу 35 Ц 40 минути. проверете дали е испечено со дрвена чепкалка. оставете го кугловот малку да се олади во тавчето, па превртете го внимателно во чиниЉа за послужуваЬе. можете да го послужите прелиен со стопено чоколадо или посипан со шеЭер во прав.


chocolate pumpkin bundt cake | sitno seckano



»зменето од Valerija - 03.Ќоември.2018 во 09:05
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.Ќоември.2018 во 14:20
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;


 екс  со бадеми во куглоф

—остоЉки
5 ЉаЉца
1 ванила
1 и 1/2 шоЪа шеЭер
3/4 од шоЪата масло
од 1/2 лимон - сок и кора ( кора можи и од цел лимон)
1 и 1/2 шоЪа просеано бело брашно
1 пециво
1 лажиче просеано какао
100 гр. ситно сецкани бадеми
по потреба шеЭер во прав за посипуваЬе
*ЎоЪата е од 200мл.

£аЉцата се матат со ванилата и шеЭерот.
»м се додава маслото, па сокот од лимон и брашното помешано со пециво и кората од лимон.
 алапот за куглоф се намрсува со масло и се наросува со сецканите бадеми.
—е излева една половина од смесата. —е наросува со сецкани бадеми.
ќд другата половина се одделува една шоЪа и во неа се става какаото. ”баво се промешува и се излева над бадемите.
—е долева остатокот од смесата и се наросува со сецкани бадеми.
(Ѕадемите значи ги делиме на три дела- за калапот, на првиот дел од смесата и на краЉ, над вториот дел од смесата.)
—таваме да се пече во загреана рерна на 180 степени околу 45 мин., или зависно од вашата рерна.
ѕосле печеЬе нека отстои 5-10 мин. во калапот, па го вадиме.
Ћаден го посипуваме со шеЭер во прав замирисан со ванила.
Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.Ќоември.2018 во 14:22



&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#208;&amp;#145;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#147;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;Ј&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;Ј


 углоф Ѕрзи √онзалес

—остоЉки
3 ЉаЉца
15 лажици шеЭер
1 ванилин шеЭер
1 чаша млеко
1/2 чаша масло
15 лажици брашно
1 пециво
1 лажица какао
по потреба шеЭер во прав, маргарин

1. £аЉцата, шеЭерот и ванилиниот шеЭер се матат пенесто.
2. —е додаваат млекото, маслото и на краЉ постепено се додава просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
3.  алапот за куглоф (или тава бр.28) се премачкува со маргарин, се посипува брашно, се тура жолтата смеса, но дел од неа се остава за шареЬе.
4. ¬о останатата смеса се става какаото кое со миксерот се изедначува и се тура одозгора пополека со шареЬе.
5. —е пече во загреана рерна на 200 степени 25-30 минути, но сепак се контролира со чепкалка. »зладен, кугловот се сече на парчиЬа, се посипува со шеЭер во прав и се ужива.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.Ќоември.2018 во 14:29
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;ї (&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;)


 углоф со портокали  или Љагоди

—остоЉки
2 ЉаЉца
1 чаша Љогурт
2+1/2 чаши брашно
1 пециво
1-2 пoртокaли
1 чаша шеЭер
1/2 чаша масло
чаша = 200 мл.

1. £аЉцата со шеЭерот се матат пенесто, се додава маслото, Љогуртот и на краЉ просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
2.  алапот за куглоф се намрсува со масло и се посипува со брашно.
3. ¬о калапот се истура половина од смесата, се редат исчистените кришки портокал, се дотура останатата смеса и се пече 20 минути во загреана рерна на 200 степени, и уште 20-25 минути на 170 степени за да се испече и во средината.
4. Ўтом Эе излади, кугловот се превртува во соодветна чиниЉа, се сечат парчиЬа, а по желба се посипува со шеЭер во прав.

 олачот е со сочна и ровка структура, вкусен и со красат вкус, а наместо портокал може да се направи и со сечкани или цели Љаготки.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <123
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.