IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - Ќовогодишно и ЅожиЭно мени
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

Ќовогодишно и ЅожиЭно мени

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 789
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 07.ƒекември.2018 во 10:24

ЅожиЭни колачиЬа

ѕолека наближуваат празниците а освен украсуваЬето на домот и новогодишната елка кои Ља креваат еуфориЉата и адреналинот, сите се веселиме на подготвуваЬето на божиЭни и новогодишни колачиЬа. ¬о оваа статиЉа Эе ви дадеме два лесни рецепти, а вие пробаЉте ги и кажете ни дали ви се допаднаа :) 
Meдени новогодишни колачиЬа ћеки како душа, брзо се прават, и го будат мирисот на детството.  ако и сите суви колачи, се благодарни бидеЉЭи може долго да стоЉат, а со овоЉ рецепт нема да згрешите. —остоЉки: 350 гр брашно 100 гр шеЭер ѕоловина кесичка прашок за пециво ѕо желба зачин за медеЬаци и неколку супени лажици мед 100 гр мелени бадем 2 ЉаЉца 120 гр путер ѕодготовка: —е меси тесто од сите состоЉки, оставете го еден час да отстои, додаЉте ги бадемите и печете 10 минути на 180 до 200 степени ÷елзиусови. 

Ћондонери-колачиЬа Ћондонерите се уште еден ЅожиЭен рецепт, коЉ без разлика на името, нема многу врска со главниот град на ¬елика ЅританиЉа. Ћондонерите со години се составен дел од традициЉата за ЅожиЭ во многу земЉи. Ќие ви ги предложуваме токму нив: —остоЉки: 300 грама брашно 150 грама путер ¬анилен шеЭер 2 ЉаЉца ѕрашок за пециво 2 лажици млеко ѕодготовка: «амесете тесто, оставете да отстои и ставете го во плех. ѕремачкаЉте со Яем по желба и подгответе прелив од чоколадо. »зматете две белки во снег, додаЉте Ља стопената чоколада (150 гр) и 100 грама сецкани ореви или бадеми. ЌамачкаЉте на тестото и печете 20 минути на 180 степени .
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ƒекември.2018 во 11:18
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#209;Ш&amp;#208;µ


јнглики мини пити со суво овошЉе

—остоЉки
«а тесто
300 гр (2 шоЪи) сенаменско брашно
70 гр (1/3 шоЪа) шеЭер во прав
160 гр студен путер, исечен на мали коцки
1 жолчка
2 лажици ледена вода
«а полнеЬе
100 - 200 гр минсмит, купен или подготвен дома
«а премачкуваЬе
1 лажица кисела вода
«а посипуваЬе
малку кристален жолт шеЭер
«а премачкуваЬе на калапот
малку размекнат путер

¬о еден средно голем сад измешаЉте ги брашното и шеЭерот. ƒодаЉте ги коцките путер, па втриЉте го брашното да добиете груби ронки. ƒодаЉте Ља жолчката и водата, измешаЉте со вилушка, да се соедини во топка. јко треба, сосем малку промесете да се соедини. ‘ормираЉте го тестото во диск, завиткаЉте го во проЊирна фолиЉа и оставете го во фрижидер околу 20 мин.

«агреЉте Ља рерната на 180 ÷.
 алапот за мини мафини со 24 отвори многу обилно намачкаЉте го со размекнат путер.
ћеГу два листа хартиЉа за печеЬе рассучете го тестото во дебелина 3 - 4 мм. —ечете кругови од тестото и втиснете ги во отворите на калапот.
—екоЉ отвор наполнете го со минсмит.
ќд преостанатото тесто исечете Њвездички или цветчиЬа, затворете ги мини питите и нежно притиснете ги рабовите.
–азматете Ља белката со водата, премачкаЉте ги колачите одозгора и посипете ги со шеЭерот.
ѕечете 25 - 30 мин, или до светло златна боЉа.
ќставете го калапот на жица да подолади десетина минути, па извадете ги колачите. ћене наЉлесно ми оди ако прво лесно ги завртам лево десно во калапот, а после ги подигнам нагоре.
„уваЉте ги во добро затворена кутиЉа на собна температура.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ƒекември.2018 во 11:20
&amp;#208;&amp;#145;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ (cake pop)

Ѕомбици од торта (cake pop)

—остоЉки
«а тортата
200гр. путер
200гр. шеЭер
200гр. саморастечко брашно
3 ЉаЉца
1 лажичка естракт од ванила
«а бомбичките
150гр. шеЭер во прав
75гр. рикота
«а глазура
250гр. млечно чоколадо
5 лажици масло за ЉадеЬе
за украсуваЬе
по потреба конфети од шеЭер

ѕодготовка на тортата
¬клучете Ља рерната на 180 степени. ¬о сад за матеЬе со миксер уработете омекнтиот путер, шеЭерот и брашното. ћатете додека не добиете пенеста крема. ¬о садот за матеЬе додадете ги и ЉаЉцата едно по едно истовремено работете со миксерот. Ќа краЉ додаЉте го и естрактот од ванила. ѕрефрлете Ља смесата во тава за печеЬе коЉа претходно сте Ља обложиле со хартиЉа за печеЬе. ѕечете во калап бр. 20 околу 50 минути.
√отовата торта оставете Ља да излади и ставете Ља во фрижедер да стои 1 ден.

ѕодготовка на бомбичките
ѕосле еден ден ладеЬе тортата извадете Ља од фрижидер. Ќа тортата остранете и Ља кората со нож. ¬о поголем сад со раце изронете Ља тортата, а може да си помогнете и со вилушка. ¬о садот додаЉте ги шеЭерот во прав и рикотата и месете со раце додека не добиете меко тесто. ќд тестото со раце направете топчиЬа. ѕожелно е после секое 6 топче да се миЉат рацете. Ќаправете ги сите топчиЬа и ставете ги во фрижидер да остоЉат 1 час додека се зацврстат.

ѕодготовка на глазутата
√лазурата подгответе Ља 5 минути пред да ги извадете топчиЬата од фрижидер.
Ќа оган во сад на пареа растопете го чоколадото и маслото за ЉадеЬе.
√лазираЬе и декорациЉа на бомбичките
»звадете ги топчиЬата од фрижидер, боцнете ги на стапчиЬа (пластични или дрвени) потопете ги во глазурата и почекаЉте да се исцади чоколадото. ѕотоа ставете ги во вискои чашки или Љас би ви препорачала да ги боцнете во морска пена. 
—екогаш кога Эе го глазирате второто топче, украсете го првото и се така. јко го украсете веднаш конфетите може да ви се тркалат по глазурата, а вака Эе ви биде поедноставно.
»злегуваат околу 35 бомбички.
ѕробаЉте ги за празниците не се сомневам дека наЉмалечките многу Эе ги усреЭите.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ƒекември.2018 во 11:22
&amp;#208;&nbsp;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;Ј&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;ґ&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;


–озеви новогодишни ружички

—остоЉки
200 гр бело чоколадо
3-4 лажици зеЉтин
250 гр шеЭер
60-70 мл вода
60-70 гр маргарин
130 гр мелени бисквити
50 гр кокос
60-70 гр црно чоколадо
Ќа врв на лажичето прехрамбена розова боЉа во прав
3-4 лажици зеЉтин

1. „околадото со зеЉтинот се топат во сад на пареа (Љас додадов розова боЉа помалку и повеЭе во два сада со по 100 гр бело чоколадо, за да бидат со различна ниЉанса ружичките)
2. —о помала четка се премачкуваат силиконските калапи во еден слоЉ
3. —е оставаат да се здрви чоколадото околу 10 минути во фрижидер
4. ѕостапката со премачкуваЬе со чоколадото се повторува уште еднаш и пак се оставаат калапите да се здрват
5. ћлекото, маргаринот и шеЭерот се растопуваат додека да зовриЉат и се трга од огинот
6. ¬о зовриената течност се додаваат бисквитите и кокосот и се меша да се соединат
7. —о оваа смеса се полнат претходно премачканите калапи со чоколадо
8. ѕак се оставаат калапите во фрижидер околу 30 мин да се излади смесата
9. —е растопува црното чоколадо со 3-4 лажици зеЉтин во сад на пареа
10.  алапите се дополнуваат со црно чоколадо, кое Эе служи како дно за ружичките
11. —е оставаат пак да се здрват ружичките околу 30 мин во фрижидер, се вадат од калапите и се служат во хартиени корпици

- Ћесни се за правеЬе и вкусни. ≈динствен проблем е што мора да се чека после секоЉа постапка одредено време за да се здрват состоЉките.
- £ас ги правев во подлабоки силиконски калапи, па ми излегоа околу 16 парчиЬа. ƒобри се за новогодинешните празници, бидеЉЭи можат да се замрзнат, но и подолго да стоЉат во фрижидер без да се расипат, бидеЉЭи состоЉките кои ги содржат не се брзо расипливи.
  ѕриЉатен апетит !!!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
ќрка  ликни и види ги опциите
—ениор
—ениор
Ћик (аватар)

–егистриран: 30.јвгуст.2008
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 43588
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ ќрка ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ƒекември.2018 во 12:56
“ешки денови идат,не ми се отвара фрижидер.
“оа руската салата одма ми се смее.Ўтета
што не излегоа плановите.“ешко дека Эе
одолеам на таа насмевка.
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 789
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.