IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - Ќовогодишно и ЅожиЭно мени
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

Ќовогодишно и ЅожиЭно мени

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 6789>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ƒекември.2017 во 14:28
—вечен новогодишен куглов

—вечен новогодишен куглов


—остоЉки
4 ЉаЉца
300гр. шеЭер во прав
250гр. путер
320мл. Љогурт
160мл. кисела павлака
560гр. брашно
1 прашак за пециво
1 лажичка сода бикарбона
80гр. какао
фил
1 шлаг крем
150гр. млеко за матеЬе на шлаг кремот

“естото е полно со какао и прелиено со шлаг крем. јко сакате кугловот да ви успее треба да се придржувате до три основни правила
1. —ите состоЉки треба да ви бидат на собна температура
2. —увите сосоЉки просеЉте ги
3. ћешате рачно и не многу долго додека не се сврзат и убаво изедначат.

1. —ите состоЉки треба да бидат на собна температура. ѕутерот треба да биде на околу 20степени никако многу стопен или премногу стегнат. ѕутерот го матиме сам потоа го додаваме шеЭерот во прав.
2. Ѕрашното, какаото, прашокот за пециво, содата Ља просеЉуваме. £огуртот и киселата павлака ги матиме да се изедначат.
ќткако ги измативме путерот и шеЭерот во прав во бела кремаста смеса полека едно по едно ги додаваме ЉаЉцата. Ѕрашното и Љогуртот ги додаваме наЉизменично мешаЉЭи рачно се додека смесата убаво не ни се изедначи.
3.  алапот за куглов го премачкуваме, сипете Ља смесата и печете на 170 степени околу 40-50мин.
»зладениот куглоф го филуваме со една изматена шлаг крема или растопете чоколада за готвеЬе.
ќвоЉ куглоф може доколку го печете во помалите калапи за куглоф да Ља намалите дозата на пола.
ƒобар апетит!!!






£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ƒекември.2017 во 14:29
“орта Ќовогодишен часовник

“орта Ќовогодишен часовник


—остоЉки
ѕандишпан
6 ЉаЉца
150 гр шеЭер
120 мл вода
150 мл масло
1 паковка ванилин
200 гр брашно
1 паковка пециво
 рем
900 мл млеко
1 пудинг од чоколадо
4 лажици нишесте
80 гр „околадо
6 лажици шеЭер
150 гр путер

1. £аЉцата се матат со миксер заедно со шеЭерот и ванилинот, се додаваат маслото, водата и се промешува. ѕолека се додаваат брашното и пецивото.
2. —месата се излева во правоаголен плех и се пече на 180 степени 20-тина минути.
3. ¬о 800 мл млеко се става чокладото и се загрева до вриЉеЬе, а во преостанатите 100 мл млеко се раствораат пудингот, шеЭерот и нишестето. —е додава во зовриеното млеко и се вари како пудинг. —е трга од оган и се додава омекнатиоит путер.
4. »зладениот пандишпан се сече на 6 еднакви ленти и се мачка со крем. ѕрвата лента се рола и се става во средина на чиниЉата. ќколу неа се виткаат преостанатите ленти. ѕроестанатиот крем се нанесува околу тортата така што цела да биде покриена.

—пиралната новогидишната торта треба да се лади 2-3 часа во фрижидер.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ƒекември.2017 во 16:51
ЅожиЭно трупче со костени


ЅожиЭно трупче со костени


—остоЉки
Ѕисквит
5 ЉаЉца
150 гр шеЭер
50 гр путер
100 гр брашно
50 гр нишесте
 рем
300 мл млеко
3 лажици нишесте
3 лажици шеЭер
1 лажица алкохолен пиЉалок по избор
250 гр путер
200 гр крем од костени
—ируп
100 гр шеЭер
50 мл вода
1 лажица алкохолелн пиЉалок
√лазура
150 гр темно чоколадо

ЅожиЭното трупче е француски колач коЉ традиционално се служи како десерт за ЅожиЭ. ¬о ‘ранциЉа, за време на празникот, било обичаЉ во огништето да се гори голем трупец, коЉ чин симболизирал обезбедуваЬе плодна година.  ако што големите камини исчезнувале, така традициЉата се изменила. ¬истинските стебла ги заменило слаткото трупче, кое прерасна во традиционална божиЭна торта. ѕостоЉат повеЭе вариЉанти на традиционалниот рецепт, Љас овоЉ пат Ља направив со крем од костени.

1. «а подготовка на бисквитот се матат засебно белките и жолчките со шеЭерот, путерот и сувите состоЉки, па се соединуваат. —е печи во плех обложен со хартиЉа, во загреана рерна 8-10 мин. на 180 степени.
2. »спечениот паднишпан се става на навлажнета куЉнска крпа и се витка во ролат.
3. —е вари крем од млекото, нишестето и шеЭерот. ѕретходно сварените и исчистени костени се пасираат и се додаваат во изматениот путер. ќткако е изладен пудингот, се соединува. —е додава и 1 лажица алкохол по желба (рум, коЬак, виски)
4. «а сирупот потребно е водата да зоврие 5 мин. со шеЭерот. ќткако Эе излади, се додава малку алкохол и со четка се нанесува на бисквитот. —е нанесува и филот и се витка во ролат. —е остава малку од филот да се премачка благо површината. ѕо желба може да се отсечи еден дел или два и да се формира разгрането дрвце или пак може едноставно да си остане во првобитната форма. —е сечи диЉагонално и се прилепува со филот.
5. –астопеното чоколадо се нанесува рамномерно на површината на ролатот. —о вилушка се прават црти по целата должина. —е става во фрижидер да отстои околу 12 часа.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ƒекември.2017 во 16:52
ћеко божиЭно колаче

ћеко божиЭно колаче


—остоЉки
100 гр путер
2 ЉаЉца
220 гр шеЭер
200 мл млеко или кисело млеко (Љогурт)
1 лажиче сода бикарбона
1 до 2 лажочки цимет
1 лажичка мелен Гумбир
1/2 лажичка кардемон
1 лажичка мелено каранфилче
210 гр брашно

ѕревкусно меко колаче.

1. ѕутерот се топи и се додават зачините.
2. £аЉцата и шеЭерот се биЉат убава бела смеса. —е додава млекото и путерот со зачините.
3. —е додава брашното и бикарбоната. —е меша полека.
4. —е истура смесата во калап намрсен со путер.
5. —е пече на 180 степени од прилика 40 мин.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Neptun74  ликни и види ги опциите
—ениор
—ениор
Ћик (аватар)
Orbiter

–егистриран: 23.ќктомври.2008
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 2643
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Neptun74 ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ƒекември.2017 во 17:24
збунетост   A Lidija koja e?
DeepBlue
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£ануари.2018 во 19:33

Dave`s Kitchen: ЅожиЭна плетена погача



ќвоЉ четврток од куЉната на ƒавор и Dave`s Kitchen имаме одличен рецепт за тоа како да ги воодушевите гостите за еден од наЉубавите празници во годината Ц ЅожиЭ.

ѕогачата изгледа фантастично, а се подготвува многу лесно.

ѕотребни состоЉки:

«а тестото:

  • 600 гр. брашно
  • 250 мл. млако млеко
  • 50 мл. масло за ЉадеЬе
  • 1 цело ЉаЉце + 1 белка
  • 20 гр. свеж квасец
  • 2 лажички шеЭер
  • 2 лажички сол

«а премачкуваЬе:

  • 150 гр. путер или маргарин
  • 1 жолчка
  • 2 лажички млеко

«а декорациЉа:

  • мак
  • сусам

Ќачин на подготовка:

ЌаЉпрво замесете меко тесто од состоЉките за тестото. ќставете го да стаса околу 70-тина минути.

–азмесете го тестото и поделете го на 4 еднакви делови и секоЉ дел расукаЉте го во округла форма колку што е големо вашето тавче. —екоЉа кора премачкаЉте Ља со путер и редете ги една врз друга, така што последната кора нема да Ља премачкате за да можете подобро да ракувате со погачата.

¬о средина ставете чаша така што Эе ги пресечете корите на 8 еднакви делови , а секоЉ дел (од тие 8) на уште три еднакви делови. ѕревртете ги деловите на страна така што Эе се гледаат сите слоеви со путерот помеГу секоЉа кора. »сплетете плетенка од трите дела. ¬купно треба да излезат 8 плетенки. 

ќставете погачата да стаса околу 40 минути. ѕремачкаЉте Ља со жолчка и млеко заедно промешани и декорираЉте со мак или сусам. ѕечете на загреана рерна од 180 степени околу 30-40 минути.

ѕогледнете и нови идеи за празнични рецепти од куЉната на ƒавор, како и идеи за Ѕадниковата вечер.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£ануари.2018 во 21:36
Ќовогодишна рафаело торта

Ќовогодишна рафаело торта


—остоЉки
 ора
5 ЉаЉца
6 лажици шеЭер
1 ванила
6 лажици топла вода
2 лажици кокосово брашно
30 гр. мелени лешници
5 лажици брашно
1 пециво
 рем
700 мл. млеко
70 гр. мелени лешници
8 лажици гриз
50 гр. кокосово брашно
2 ванили
250 гр. путер/маргарин
200 гр. шеЭер во прав
100 гр. бело чоколадо

”бава, глазмурозна торта за да се засладат прекрасните празнични денови кои се пред нас.
1. £аЉцата се матат пенесто со шеЭерите.
2. —е додава водата, се промешува, па се додаваат брашното, лешниците, кокосовото брашно и пецивото.
3. ƒобро се меша и се пече пандишпан во намрсена тава бр. 28.
4. –ерната треба претходно да се загрее, а кората се пече на 180 степени околу 15 до 20 минути, во зависност од рерната.
5. ѕечена е кога Эе се оддели од краевите на тавата.
6. Ќека се излади малку, а за тоа време се приготвува кремот.
7. ћлекото се загрева и се остава да зоврие.
8. ¬о зовриеното млеко се додаваат претходно измешани ванилата, кокосот, лешниците и гризот.
9. —е меша убаво со жица за матеЬе додека да се добие густ крем.
10. ќткако Эе згусне кремот, му се додава искршено белото чоколадо.
11. —е меша убаво за да се истопи низ кремот.
12. ѕотоа се трга на страна и се остава да се излади.
13. ѕутерот и шеЭерот во прав се матат пенесто на страна.
14. ƒвете смеси се споЉуваат.
15. »спечената кора се филува со целиот крем.
17. ”красете по желба.
18. ќставете Ља тортата на ладно (или во фрижидер) преку ноЭ, за да се стегне убаво.
19. ѕотоа исечете и послужете. Ќа здравЉе. —реЭни празници!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£ануари.2018 во 21:39
Ќовогодишна солена торта

Ќовогодишна солена торта

—остоЉки
«а тестата
6 ЉаЉца
малку сол
130 мл Љогурт
150 мл масло за ЉадеЬе
12 лажици брашно
1.5 пакетчиЬа (15гр) прашок за печиво
500 гр спанаЭ (за првото тесто)
малку жолта прехрамбена боЉа (за второто тесто)
2 лажици црвен пипер (за третото тесто)
«а фил
250 гр путер
250 гр крем сиреЬе
250 гр овчко сиреЬе
250 гр павлака со 20% масленост
250 гр шунка
+ 250 гр павлака ( за декорираЬе)

ѕодготовка на корите
ќд 6-те ЉаЉца се прават три кори(секоЉа од нив се прави на следниов начин...
- —о миксер се матат 2 ЉаЉца со малку сол.—е додава 50 мл масло за ЉадеЬе и 130 мл Љогурт. —е исклучува миксерот и се додава 4 лажици брашно и ½ прашок за печиво. —е прават вакви три кори и во нив се додава
1-ва кора-—е додава спанаЭот коЉ е претходно обарен, исцеден и ситно исечкан
2-ра кора-—е додава малку прехрамбена жолта боЉа
3-та кора-—е додава 2 лажици црвен пипер
- —е печат корите во тавче бр. 26 обложено со хартиЉа на 200 — од 5-10 мин.

ѕодготовка на филот
ћаргаринот се мати со миксер. —е посолува и се додава сиреЬето,крем-сиреЬето и павлаката и се мати уште малку. Ќа краЉот се додава ситно дробената или рендана шункарица.

ƒекорираЬе и редеЬе
ЌаЉпрво се става тестото со спанаЭ па се премачкува со половина од филот. ¬рз него се става жолтото тесто и се премачкува со другата половина од филот, а наЉозгора се става црвеното тесто и се премачкува само со павлака, па се декорира со магдонос , кашкавал или кечап и моркови

ѕ.—. “ортава Ља направив за Ќова година и во недостаток на време не успеав да Ља сликам навреме па добро е и што ваква брзинска слика направив со мобилниот тел. пред да се изеде цела...”спеав барем моето парче да го сликам пред и Љас да го изедам...хихи ¬и се извинувам однапред за моЉата немарливост овоЉ пат...


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 25.Ќоември.2018 во 15:03
&amp;#208;&amp;#157;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ - &amp;#208;±&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188;


Ќовогодишна елка-блага погача со крем

—остоЉки
500 гр брашно
250 мл Љогурт (млако затоплен)
3 лажички шеЭер
1 лажичка сол
1 ЉаЉце - жолчка за премачкуваЬе, белка за замесуваЬе
1 сув квасец
50 гр маргарин
250 гр темен лешник крем
20 бонбони за украсуваЬе + шеЭер во прав


1. —е замесува тестото од наведените состоЉки и се остава да кисне околу 1 час, во затоплена просториЉа.
2. “естото се дели на два дела и се расукува во 2 триаглести кори.
*јко сакате може да се подели и на 3-4 дела тестото и да добиете повеЭеслоЉна погача.
3. ¬о форма на елка се размачкува кремот. ¬рз кремот се става и 2рата кора.
4. —о нож сечеме форма на елка, според поредходно нацртана шема.
5. —е сечат ДгранкитеУ на елката и се ротираат во ист правец.
6. ѕогачата се премачкува со жолчка. ¬рз гранките декорираме со бонбони како лампиони.
7. —е пече на 200 степени околу 20-25 мин.
8. Ќа краЉ се наросува со шеЭер во прав - може и без него.

-ќд остатоците на тестото се формираат рол кифлички со крем.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.Ќоември.2018 во 20:36
&amp;#208;&nbsp;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;Ј&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;ґ&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;


–озеви новогодишни ружички

—остоЉки
200 гр бело чоколадо
3-4 лажици зеЉтин
250 гр шеЭер
60-70 мл вода
60-70 гр маргарин
130 гр мелени бисквити
50 гр кокос
60-70 гр црно чоколадо
Ќа врв на лажичето прехрамбена розова боЉа во прав
3-4 лажици зеЉтин

1. „околадото со зеЉтинот се топат во сад на пареа (Љас додадов розова боЉа помалку и повеЭе во два сада со по 100 гр бело чоколадо, за да бидат со различна ниЉанса ружичките)
2. —о помала четка се премачкуваат силиконските калапи во еден слоЉ
3. —е оставаат да се здрви чоколадото околу 10 минути во фрижидер
4. ѕостапката со премачкуваЬе со чоколадото се повторува уште еднаш и пак се оставаат калапите да се здрват
5. ћлекото, маргаринот и шеЭерот се растопуваат додека да зовриЉат и се трга од огинот
6. ¬о зовриената течност се додаваат бисквитите и кокосот и се меша да се соединат
7. —о оваа смеса се полнат претходно премачканите калапи со чоколадо
8. ѕак се оставаат калапите во фрижидер околу 30 мин да се излади смесата
9. —е растопува црното чоколадо со 3-4 лажици зеЉтин во сад на пареа
10.  алапите се дополнуваат со црно чоколадо, кое Эе служи како дно за ружичките
11. —е оставаат пак да се здрват ружичките околу 30 мин во фрижидер, се вадат од калапите и се служат во хартиени корпици

- Ћесни се за правеЬе и вкусни. ≈динствен проблем е што мора да се чека после секоЉа постапка одредено време за да се здрват состоЉките.
- £ас ги правев во подлабоки силиконски калапи, па ми излегоа околу 16 парчиЬа. ƒобри се за новогодинешните празници, бидеЉЭи можат да се замрзнат, но и подолго да стоЉат во фрижидер без да се расипат, бидеЉЭи состоЉките кои ги содржат не се брзо расипливи.
  ѕриЉатен апетит !!!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.Ќоември.2018 во 20:38
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#161;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞

“орта —тефаниЉа

—остоЉки
7 белки,
16 лажици шеЭер
неколку капки лимонов сок или оцет
150-200гр сечкани ореви
малку розова боЉа во прав ( на врвот на лажичето)
150 гр + 150 гр бел еурокрем + кафен еурокрем
250-300 гр мини кроасани (Љас се одлучив за овошните, со мармелад и бел крем во нив)
1л млеко
15 лажици шеЭер
4 пудинга од ванила
7 жолчки
2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
200 гр бело чоколадо
250 гр маргарин или путер
200 мл млеко
200 гр мелени ореви
7 жолчки
8 лажици шеЭер во прав
100 гр црно чоколадо
150 гр маргарин или путер

 рем црн: 200 мл млеко, 200 гр мелени ореви, 7 жолчки, 8 лажици шеЭер во прав, 100 гр чоколадо, 150 гр маргарин.

ѕодготовка на пандишпанот.
1. —е матат белките со шеЭерот и на краЉ се додава сокот од лимон или оцедот.
2. ќревите се ставаат врз хартиЉата за печеЬе во тавата и врз нив се порамнуваат матените белки.
3. »спеков 2 вакви кори, а во едната кора додадов и малку розова боЉа во прав за да добие малку боЉа кората (поинтересна е за децата).
4. —е става во загреана рерна на 200 — и веднаш се намалува на 150 —, се пече 10-15 мин и се намалува на 120 — и се пече уште 40-50 мин.
- £ас тортата Ља печев во тава од рерната, а потоа од неа исеков 2 круга (еден помал и еден поголем, затоа што сакав таква форма на тортата, па поисплатливо ми беше да не печам во 2 тави). ћоже и да не се сечат кругови и да се исфилува целата торта за да биде со четвртаста форма. Ќо Љас овде се рашив за ваква форма.

ѕодготовка на белиот крем 
1. ¬о врелото млекото со шеЭер се ставаат претходно растворените пудинзи заедно со изматените жолчки и ванилите. —е вари крем.
2. —е трга од огинот, се додава искршеното чоколадо и се меша додека се растопи.
3. ќткако Эе се излади се изедначува со претходно изматениот маргарин.

ѕодготовка на црниот крем.
1. ћелените ореви се попаруваат со врело млеко.
2. ∆олчките со шеЭерот се матат и се варат на пареа и во нив се додава чоколадото.
3. ƒодека се топли се мешаат двата фила (со оревите и жолчките).
4. —е лади кремот, па му се додава претходно матениот маргарин.

“ортата се реди
- ѕандишпан розов (се свртува кората со оревите нагоре и врз нив се премачкува еурокремот)
- –астопен бел еурокрем (се премачкува тортата со него)
- ∆олт фил
-  роасани
- ÷рн фил
- ѕандишпан бел (се свртува кората со оревите нагоре и врз нив се премачкува еурокремот)
- –астопен кафен еурокрем (се премачкува кората со него)
- ∆олт крем (се премачкува целата торта)

Ќа овоЉ начин ги редев и помалата и поголемата торта, ги ставив една врз друга и на краЉ ги полеав со 250 гр растопено чоколадо со 4-5 лажици масло. ќва го направив бидеЉЭи сакав да Ља покриЉам тортата со фондан бидеЉЭи филовите се меки и не би можеле да Ља издржат тежината на фонданот, а со чоколадираЬето тортата се фиксира и станува поцврста за обложуваЬе со фондан.

ѕо повод роденденот на керка ми, Љас тортата Ља направив со новогодишен изглед,се разбира на неЉзино бараЬе !
—веЭите од фондан се наЉозгора на тортата поради роденденот, а бидеЉЭи тоЉ е само неколку дена пред Ќова година, тортата ги содржи и ƒедо ћраз, неговиот импровизиран ирвас, поларната бела мечка и пингвин, како и разиграните —нешковци во разни пози !

“ортата е многу убава иако е малку покомплицирана. ѕриЉатен апетит!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.Ќоември.2018 во 20:40
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞

 икирики торта

—остоЉки
ѕотребно за 1 и 3 кора
7 белки
7 лажици шеЭер
неколку капки лимонов сок (или оцет)
5-6 лажици Яем од смокви(или слатко)
150-200 гр мелени непечени кикиритки(може и печени)
5-6 лажици брашно
1 пакетче прашок за пециво
ѕотребно за црн фил
250 мл млеко
13-14 лажици шеЭер
10 жолчки
2 лажици брашно
100 гр чоколадо
250 гр маргарин
ѕотребно за жолт фил
500 мл млеко
8 лажици шеЭер
2 жолчки
2 пакетчиЬа пудинга од ванила
100 гр бело чоколадо
130 гр маргарин
2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
ѕодготовка на 1 и 3 кора
1. —е матат пенасто белките со шеЭерот
2. Ќа краЉ се додава лимоновиот сок или оцет
3. —е исклучува миксерот и се додаваат кикиритките, Яемот и брашното измешано со пецивото
4. —е дели смесата во две тави бр 26 обложени со хартиЉа за печеЬе
5. —е пече на тепература од 180 —

ѕодготовка на 2 кора
1. —е мати по иста постапка како и претходните две кори, но место Яем се додава кокос
2. —е пече во едно тавче бр.26 обложено со хартиЉа за печеЬе

ѕодготовка на црн фил
1. ћлекото со шеЭерот се завриваат
2. —е додава во млекото претходно изматените жолчки со брашното
3. —е вари како пудинг
4. Ќа краЉ се додава чоколадо да се растопи во кремот
5. ќткако Эе се излади кремот му се додава претходно изматен маргарин
6. ѕо желба може да се додаде и рум малку

ѕодготовка на жолт фил
1. ¬о зовриено млеко со шеЭер се додаваат претходно изматените жолчки со растворените пудинзи и ванилите
2. —е вари крем и на краЉ му се додава 1 бело чоколадо да се растопи
3. —е лади и се соединува со претходно матениот маргарин

“ортата се филува
1 кора
÷рн фил
2 кора
Ѕел фил
3 кора
÷рн фил
ѕрекрасен е овоЉ кикирики вкус!
ƒекорациЉата озгора ¬и Ља препуштам вам по ваша желба, а Љас Ља декорирав со неизбежните новогодични омилени ликови - ƒедо ћраз и —нешкото. ѕриЉатен апетит !




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.Ќоември.2018 во 20:41
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;


 олачи со анис

—остоЉки
«а тесто
90 гр. путер или маргарин
150 гр. брашно
2 лажички мелен анис
70 гр. шеЭер во прав
1/2 кесичка ванилин шеЭер
до колку затреба малку млеко
«а глазура
150 гр. шеЭкер во прав
1 лажица ”зо (ароматизирана ракиЉа со анис- ќузо)

Ћесна подготовка, еве како

“есто
- »змешаЉте ги сите состоЉки и замесете го тестото. ƒоколку е тврдо (зависно од брашното) додадете малку млеко за да добиете тесто кое можете да го расукате.
- –асукаЉте го во кора и со модла вадете форма каква што сакате (по оригиналниот рецепт се санмо звезди бидеЉки јнисот е звездаст), наредете ги во плех послан со хартиЉа за печеЬе и печете ги во предходно загреана рерна на 190 степени околу 10 мин.

√лазура
- ѕресеЉте го шеЭерот во прав и измешаЉте со алкохолот, ако сакате додадете и сосема малку жолта боЉа. ќладените колачиЬа премачкаЉте ги глазурата и посипете со мелен јнис. ћожете веднаш откако сте го премачкале колачето да посипете и перли.

—овет
- £ас немав ”зо, нели поради анисот се става и овоЉ алкохол, се мислев и одлучив да ставам сок од лимон, така да на оваа количина ставив околу 4 лажици сок од лимон, а доколку немате ниту сок од лимон, солидна замена е и млекото кое исто така го ставате од 3-4 лажици, измешате и поливаЉте врз колачите.
- —о оваква глазура можете да шарате исто така како со глазурата коЉа се прави од шеЭер во прв и белка, можете да лепите исто така примерно ако сакате да направите кукичка, Эе се сетите вие што се може да се направи.
—рекни празници!!!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 07.ƒекември.2018 во 10:20
&amp;#208;&amp;#145;&amp;#208;∞&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;

Ѕабин празничен колач

—остоЉки
150гр свинска маст
300гр шеЭер во прав
4 ЉаЉца
200гр брашно
200мл млеко
1 пециво
50гр какао
1 лажичка цимет
1/2лажичка мелено каранфилче

—винската маст се става во подлабок сад и убаво се мати со миксер. —е додава и шеЭерот и се мати додека се добие пенаста маса.  он оваа маса се додаваат жолчките и одкако и тие убаво Эе се соединат се додаваат брашното, пецивото и млекото.
÷елата смеса се мати и на краЉ се додава какаото и зачините. ”баво се изедначува, па полека со лажица се додава и изматен снег од 4 белки. —месата се сипе во поголем плех на хартиЉа и се пече на 180 степени 30-35 минути.
ќдкако Эе се олади се сече на 3 ленти по должина и се мачка со мармалад или растопена чоколада. Ћентите се редат една врз друга и одозгора се прелива со чоко глазура.
–ецептот е многу стар, но вреди да се проба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 6789>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.