IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - —е од тиквички
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

—е од тиквички

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12345>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.јприл.2018 во 10:00

Не ги правите секоЉ ден Ц Ћетен рецепт за полнети тиквички

&amp;#208;&amp;#140;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;Ј&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;


—ќ—“ќ£ » «ј 2 ѕќ–÷»»:

  • 2 тиквички
  • 1 компир
  • 1 домат
  • масло за готвеЬе
  • зачини
  • сиреЬе
  • кашкавал

ѕолнети тиквички “ина 1

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. “иквичките се сечат на краевите, а потоа и на половинки по должина. »здлабете ги со лажичка да добиЉат изглед како чамче.
  2. ¬о тава наредете ги доматот и компирот ситно сечкани, како и внатрешноста од тиквичките коЉа претходно Ља издлабивте. ќдозгора наредете ги тиквичките.
  3. —тавете зачини по избор, масло за готвеЬе и малку вода и печете во загреана рерна на температура од 200 степени додека да фатат тиквичките боЉа и да се потпечат.
  4. ¬о меГувреме иситнете малку сиреЬе и изрендаЉте кашкавал по избор.  ога Эе бидат потпечени тиквичките, извадете Ља тавата и наполнете ги со кашкавалот и сиреЬето.
  5. ¬ратете во рерна да се пече уште дополнителни 5 Ц 10 минути.

Ќа здравЉе!

ѕолнети тиквички “ина 2

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.јприл.2018 во 12:52

Ѕрзо и лесно: ѕечени плескавици од тиквички

Ѕрзо и лесно: ѕечени плескавици од тиквички

јко не знаете што да подготвите денес за ручек еве еден предлог за вкусно ЉадеЬе со тиквички. Ѕрзо се подготвува, нема да ви одземе премногу време, а сите Эе уживаат во ова вкусно летно ЉадеЬеЕ

—остоЉки:

  • 4 ЉаЉца
  • 1 кг тиквички
  • 200-300 грама мелено сиреЬе
  • 2 дл кисела павлака
  • 1,5 мал филЯан масло
  • 200 грама гриз
  • ћалку брашнo
  • Ћажичка магодонос
  • Ћажичка прашок за печиво

ѕодготовка:

»счистете ги тиквичките и изрендаЉте ги, посолете ги и ставете ги во сито за да се исцеди водата. ¬о чиниЉа изматете ЉаЉца, додадете Ља павлаката, сиреЬе, масло, гриз, прашок за печиво, потоа додадете изрендани тиквички, малку посолете, додадете брашно и магдонос. ќбликуваЉте плескавици од смесата и ставете ги во плех на хартиЉа за печеЬе. ѕечете околу 30 минути во загреана рерна на 180 степени.



»зменето од Valerija - 30.јприл.2018 во 12:53
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.јприл.2018 во 12:56

ѕробаЉте поразлични и повкусни ЭофтиЬа од тиквички



“иквите се еден од наЉчестиот зеленчук коЉ го консумираме во летниот период. јко сакате да испробате еден вид на поразлични ЭофтиЬа од тиквички, тогаш ние ви претставуваме рецепт со фета сиреЬе кое Эе даде особено вкусна нота.


ѕотребни состоЉки:

  • 500гр тиквички
  • 1 мала лажица сол
  • 200гр моркови
  • 1 лук
  • 1 голема лажица копер
  • 4 големи лажици магданос
  • 100гр фета сиреЬе
  • 140гр брашно
  • 1 ЉаЉце
  • 200гр кисело млеко
  • Ѕибер
  • ћасло за ЉадеЬе

Ќачин на подготовка:

»злупете ги и изрендаЉте ги тиквичките, посолете ги и оставете да се исцедат. ѕотоа изрендаЉте ги морковите и ставете ги во некоЉ сад, во коЉ Эе ги додадете и ситно исечканиот лук и фета сиреЬето. ѕо 20 минути, исцедете ги тиквичките и додаЉте ги во садот. —тавете го ЉаЉцето, брашното, магданосот и половина исечкан копар, бибер, сол и ако сакате додадете чили. »змешаЉте го рачно тестото и направете мали плескавици од истите. ѕржете ги во врело масло по 2-3 минути секоЉа страна. ќд киселото млеко, солта, биберот и останатиот копер направете сос. 

ѕриЉатно мезеЬе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.јприл.2018 во 12:59

–ецепт: ћафини со тиквички

–ецепт: ћафини со тиквички

ѕотребно:

  • 700 грама рендани свежи тиквички
  • 150 грама стопен путер
  • Ћажичка шеЭер
  • Ћажичка сол
  • 2 ЉаЉца
  • 2 лажички сода бикарбона
  • 700 грама брашно
  • 200 грама кашкавал
  • ћалку нане

ѕодготовка:

«агреЉте Ља рерната на 170 степени. »змешаЉте ги ЉаЉцата и шеЭерот, па додадете ги тиквичките и путерот.

ѕосебно измешаЉте го брашното со сода бикарбона и малку сол, па промешаЉте со претходната смеса.

Ќа краЉ додадете издробено сиреЬе и се добро промешаЉте. ѕремачкаЉте ги калапите за мафини, ставете Ља смесата во нив и печете 25 до 30 минути.

 ога Эе бидат готови врз нив наросете малку рендан кашкавал и декорираЉте со малку нане.



»зменето од Valerija - 30.јприл.2018 во 12:59
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 18:19
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#133;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#153;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;, &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;, &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;)


ѕолнети тиквички со просо и хеЪда

—остоЉки
100 гр просо
100 гр хеЪда
1 лажица мешавина за супа
150 гр свежи печурки шампиЬони
2 главици кромид
4-5 тиквички
1 лажица мелен црвен пипер
1 лажица буковец
1 лажица мешан сув зачин
сол, бибер,  *ркума
1/2 врзопче свеж магдонос

«а Ъубителите на тиквички еве еден здрав, посен и вкусен ручек..

ѕодготовка
1. ѕросото, хеЪдата и мешавината за супа се прелеваат со вода и се варат. ќткако Эе се сварат ако има вишок течност се процедува.
2.  ромидот го сечкаме на ситно и го запржуваме, кратко до застаклуваЬе. √и додаваме сечканите печурки и нив ги упржуваме. √и додаваме варените житарки, промешуваме и зачинуваме. —осема на краЉот го додаваме сечканиот магдонос.
3. “иквичките ги лупиме, ги сечкаме како за полнеЬе и им Ља вадиме внатрешноста. √и редиме во намрсено тавче, ги полниме тиквичките со подготвената смеса. —рцевината од тиквичките Ља ставаме во блендер или нутрибулет за да Ља сомелеме, со 1 лажичка мешан сув зачин. “оа што Эе остане од смесата со хеЪда го промешуваме со блендираната срцевина од тиквичките и го соединуваме , па распоредуваме околу тиквичките во тавата.
5. ѕечеме на 180-200 степени во рерна додека тиквичките да омекнат и испари вишокот течност.

«абелешка
 ористев од оваа мешавина за супа, а вие можете да си додадете само крупен мешан сув зачин или пак свежи моркови, целер, пашканат и сл.
 ога Эе ги сечкаме тиквичките нивната висина си Ља прилагодуваме по желба, ама гледаме и да има доволно мастраф за полнеЬе.
ћожете и целото тавче да го наредите со полнети тиквички, па да не ви остане од смесата за околу нив.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 18:33
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;ї&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#186; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;


“иквички во лук и кисело млеко

—остоЉки
2 тиквички
2 ЉаЉца
200 грама кисело млеко
брашно ( од прилика за валкаЬе на тиквичките)
 ористени ƒелимано производи


“иквичките се лупат сечкаат на кругови и се пржат извалкани во ЉаЉца и брашно. √и оставаме да се изладат, па ги сечеме на парчиЬа со средна големина,
Ћукот го толчиме во сад, го додаваме киселото млеко,тиквичките, сол и малку масло.
ѕромешуваме.
ћногу е вкусно и освежително.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 18:34
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#133;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;


ѕоховани тиквички во тесто со кисело млеко

—остоЉки
2 млади тиквички
по потреба масло за пржеЬе
—меса за похуваЬе
1 чаша (200 мл) брашно
8 лажици кисело млеко
1 ЉаЉце
по вкус сол и црн пипер

ќдлична вариЉанта за пржеЬе на тиквички, можете да израдувате своите блиски со оваа рецепта , прекрасен додаток кон ручек.

1. “иквичките се лупат по желба и се сецкаат на кругови околу 0,5 см , потоа се ставаат во сад со малку брашно , се затвараат со капак и се потресуваат, така брашното рамномерно Эе се распредели на тиквичките и Эе се скрати времето за спремаЬе на тиквички.
2. “есто. —ите состоЉки за сос се промешуваат и по потреба се додава уште кисело млеко за да смесата биде не многу густа.
3. “иквичките се валкаат во сосот и се пржат во врело масло на умерен оган од двете страни.

ѕо желба може да се додаде во сосот ситно исецкан магдонос.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 18:36
&amp;amp;#208;&amp;amp;#159;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#133;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#135;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#180; &amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;∞
ѕоховани тиквички од рерна

—остоЉки

2 тиквички

2 ЉаЉца за похуваЬе

–ецептов за тиквичките го видов на еден саЉт за готвеЬе, а и ми се поклопи со планот за денешниов ручек. “иквичките се лупат и се сечат на пола, а секоЉа половина на ленти. —е ставаат во сад и се мешаат со сите зачини. —е оставаат околу половина час да отстоЉат. ѕотоа се цедат, па се валкат во брашно, разматени ЉаЉца и презла. “ака стокмени се редат во тепсиЉа во коЉа сте ставиле масло (околу 10 лажици). —е печат во рерна на 220 ц .  ога Эе се исцрват од едната страна се превртуваат и се остават да добиЉат боЉа и од другата страна. —е редат на салфетки да се впие вишокот масло и секако на краЉ се дегустираат.
ћожам да кажам дека се многу поубави од пржените, со крцкава коричка, а внатрешноста е мека .




»зменето од Valerija - 15.ћаЉ.2018 во 18:37
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:22

¬кусна тава со тиквички

—остоЉки:

  • 4 тиквички
  • 2 млади компири
  • 200 мл Љогурт
  • 60 г рендан пармезан
  • 150 г чаден кашкавал
  • малку маслиново масло
  • магдонос
  • 3 чешниЬа лук
  • сол и црн пипер
  • доматен сос по желба.

ѕриготвуваЬе:

»змиЉте ги  тиквичките, исечете ги на тенки листови или на кругови и ставете ги во врела посолена вода да се сварат само 30-на секунди. »звадете ги и исцедете ги од водата.

“авчето за печеЬе премачкаЉте го со маслиново масло. ѕотоа, почнете да ги редите тиквичките Ц ред тиквички, ред Љогурт и ситно исечкан димен кашкавал, ситно исечканото лукче и магдонос, изренданиот  сварен млад компир. ѕовторно, врз нив, ред тиквички и останатите намирници. –едете едно врз друго додека имате од материЉалот за готвеЬе.

—осема на краЉот ставете го изренданиот пармезан, па зачинете по желба и додадете по желба доматен сос.

“авчето ставете да се пече 20-на минути во претходно загреана рерна, на температура од 200 степени, се додека пармезанот сосема не се расопи и горниот дел стане малку крцкав.

—ервираЉте Ља вкусната тава со тиквички со препечен леб.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:23

“иквички на грчки начин

—остоЉки:

  • 1 главица стар кромид,
  • половина главица лук,
  • 300 грама мелено месо,
  • 100 грама варен ориз,
  • 4 тиквички,
  • 3 домати,
  • 4 лажици маслиново масло,
  • 30 грама сечкани бадеми, 3
  • 0 грама суво гозЉе,
  • малку сол и црн пипер,
  • малку ким и цимет,
  • малку црвен пипер, 1
  • 100 грама кашкавал.

ѕодготовка:

 ромидот и лукот ситно се сечкаат, се мешаат со меленото месо, бадемчиЬата и сувото грозЉе. —е додаваат зачините, сол, црн пипер, црвен пипер, ким и цимет.

ѕотоа се миЉат тиквичките, се сечат на половина, се длабат со помош на лажица. ДћесниотУ, издлабениот дел од тиквичката се става во посебен сад.

¬о меГувреме оризот се вари, и кога изгледа омекнат, на самиот краЉ се додавава ДмесниотУ дел од тиквичките за малку да омекне (1 минута).

ќризот и мекиот дел од тиквичките се додаваат на садот со месо, кромид, лук и зачини. √и сечкаме доматите на ситни парченца и ги додаваме во смесата. —е добро се меша, а потоа со смесата ги полниме издлабените тиквички.

Ќаполнетите тиквички ги редиме во сад за печеЬе. √и полеваме со маслиново масло и ги ставаме во загреана рерна. ѕечеме на 200 степени 35 минути.

¬о меГувреме го рендаме кашкавалот. ћалку пред да бидат готови печените полнети тиквички, ги наросуваме со кашкавал и печеме уште малку додека кашкавалот не се стопи.

√и сервираме топли и ги украсуваме со сечкан магдонос.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£уни.2018 во 08:53

Ќаправете вкусен деликатес како прилог за ручек или мезе за со пиво


„ипс од тиквички

—остоЉки:

2-3 тиквички

3-4 чешни лук

вегета

сол

бибер

ѕодготовка:

“иквичките не се лупат, се сечат на дебели кругови, па се оставаат половина час да се исушат.

—е пржат на врело масло, додека не добиЉат убава боЉа.

—е ставаат во чиниЉа со ситнет лук над нив, сол, бибер и вегета.

ƒодадете си и зачини по желба.



»зменето од Valerija - 01.£уни.2018 во 08:53
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 07.£уни.2018 во 21:57

ѕолнети тиквички со ориз и печурки


—о≠стоЉ≠ки:

2 мла≠ди ти≠квич≠ки

250 гра≠ма ориз

250 гра≠ма све≠жи пе≠чур≠ки

 ро≠мид

2 зе≠ле≠ни пи≠пер≠ки

2 до≠ма≠та

2 мор≠ко≠ва

Ћук, маг≠до≠нос, сол, црн пи≠пер, ме≠шан за≠чин, ори≠га≠но, цр≠ве≠на сол

ѕод≠го≠то≠вка:

”ба≠во из≠миЉ≠те ги и из≠лу≠пе≠те ги мла≠ди≠те ти≠квич≠ки. ѕре≠се≠че≠те ги на не≠кол≠ку де≠ло≠ви и из≠лу≠пе≠те Ља вна≠треш≠но≠ста. “а≠ва≠та под≠мач≠каЉ≠те Ља со мас≠ло за Ља≠де≠Ье или со пу≠тер. Ќа≠ре≠де≠те ги вна≠тре ти≠квич≠ки≠те.

ќри≠зот ва≠ре≠те го де≠се≠ти≠на ми≠ну≠ти и по≠тоа про≠це≠де≠те го низ сту≠де≠на во≠да.

Ќа шпо≠рет за≠греЉ≠те мас≠ло за Ља≠де≠Ье во ед≠на та≠ва. ƒо≠даЉ≠те го сит≠но исеч≠ка≠ни≠от кро≠мид, за≠чи≠не≠те со сол, црн пи≠пер, ме≠шан сув зе≠лен≠чук и оста≠ве≠те го да се дин≠сту≠ва. ѕо≠тоа до≠даЉ≠те сит≠но сеч≠ка≠ни пе≠чур≠ки, пи≠пер≠ки и мор≠ко≠ви. ѕо≠тоа до≠даЉ≠те го ори≠зот и пр≠же≠те уште мал≠ку до≠де≠ка се≠та сме≠са не би≠де го≠то≠ва. Ќа краЉ до≠даЉ≠те ги исеч≠ка≠ни≠от маг≠до≠нос и лук. —о оваа сме≠са на≠пол≠не≠те ги ти≠квич≠ки≠те. ƒо≠ма≠ти≠те исеч≠каЉ≠те ги на кру≠го≠ви и на≠ре≠де≠те ги врз ти≠квич≠ки≠те. Ќа≠леЉ≠те во≠да до по≠ло≠ви≠на на ти≠квич≠ки≠те и во во≠да≠та до≠даЉ≠те до≠мат≠но пи≠ре или рен≠дан до≠мат. ѕо≠криЉ≠те Ља та≠ва≠та со ка≠пак. Ќе≠ка се пе≠чат во рер≠на 45 ми≠ну≠ти. ƒе≠се≠ти≠на ми≠ну≠ти пред два би≠дат го≠то≠ви, из≠ва≠де≠те го ка≠па≠кот, да се пот≠пе≠чат.



»зменето од Valerija - 07.£уни.2018 во 21:58
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 20:29
Ќамаз од тиквички (аЉвар од тиквички)


Ќамаз од тиквички

—остоЉки

    2 тиквички
    2 моркови
    2 благи пиперки
    2 главици кромид
    ѕо вкус
    сол, шеЭер и бибер

ќвоЉ намаз се користи во –усиЉа како во ћакедониЉа што се користи аЉварот. ћногу омилен и многу е познат. ћоже да се прави во големи количини за зимница. —е сече ситно кромидот, морковот, пиперките и се' се пржи на тивко да омекне. “иквичките се сечат на коцки се додаваат во тавчето и се заедно се пржи на тивко околу 15 минути. Ќа краЉ посолете, додаЉте малку шеЭер и црн бибер. »спржениот зеленчук ставете го во блендер и изблендираЉте. ќставете во фрижидер да излади. »зладениот намаз мачкаЉте го на лебче. ƒобар апетит.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 20:32
–оловани тиквички со намаз од сончоглед и урда


–оловани тиквички со намаз од урда и сончоглед

—остоЉки

    2 тиквички
    100 гр лупен сончоглед
    4 лажици урда
    10 ливчиЬа нане
    1-2 чешниЬа лук
    50 мл масло
    50 мл вода
    1 лажица сенф
    по желба црн бибер, сол
ЌаЉпрво се припрема намазот од сончоглед и урда. —ончогледот се остава во вода да кисни неколку часа, се цеди и се става во блендер заедно со сите други состоЉки. ѕо желба може да Ља измените количиЬата на состоЉките, само маслото и водата ставаЉте ги постепено, за да не добиете многу течен намаз. “ивичките ги сечиме на долги ленти, ги посолуваме и оставаме половина час да излезе водата. √и премачкуваме со малку масло и ги печеме на скара. —екоЉ тиквичка Ља премачкуваме со намазот и виткаме во ролат. Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12345>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.