IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - јлва
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

јлва

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 89376
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:33
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;

јлва сладолед

—остоЉки
1 филЯан таан
2/3 филЯан мед
2 големи лажици путер од кикирики
115 гр путер
50 гр фстаци

Ќевидена вкусотиЉа, значи децава по дома ги исполижаа сите лажици, па мачкаа како крем по лепчиЬа ама остана нешто и за во замрзнувач. —е спрема за помалку од 15 мин а се ужива ден-два (каЉ кого - како)...

‘стаците исчистете ги од лушпите и ставете ги во вода барем половина час. ¬о блендер (или ако немате може и со миксер) ставете ги сите состоЉки и омекнатиот путер. ”баво изблендираЉте Ља смесата додека не стане мазна и хомогена. £ас имав метален калап коЉ го користам за ситни колачи , во него ставив наЉлонска фолиЉа и во него Ља истурив добиената смеса измешана со фстаци. јко немате ништо такво слично може да користите и обична чиниЉа или пластичен сад но претходно ставете наЉлонска фолиЉа. ќставете Ља алвата во замрзнувач да стегне.

ЌаЉубаво да сечете парчиЬа пред послужуваЬе, зошто во неа нема некоЉ посебен зацврстувач и брзо се растопува.

Ѕрзо, здраво и вкусно. Ќа здравЉе нека е!





£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 89376
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:35
&amp;#208;Ш&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


»змирска алва

—остоЉки
8 лажици шеЭер
250 мл зеЉтин
250 мл топла вода
1 кг шеЭер
3 лажици какао
30 лажици брашно
2-3 раце сецкани ореви

«а разлика од останатите алви кои ги спремаме со гриз и се меки, измирската алва е тврда и потешка на вкус.
ќдличен рецепт за да се заблажите во овие денови на ѕетровденскиот пост, но и за понатака.

¬о подлабок сад, на тивок оган, ставаме 8 лажици шеЭер да се карамелизираат постепено, без мешаЬе или со благо наклонуваЬе на садот.
јко мешате со лажица можно е да се формираат цврсти кристали кои потоа не можат да се растопат.

ќткако се растопил шеЭерот, го ставаме зеЉтинот, па промешуваме за да се загрее. Не забележите дека состоЉките не се измешуваат помеГу себе, но тоа не е ни потребно.

ѕотоа садот «јƒќЋ∆»“≈ЋЌќ покриЉте го со капак и со помош на Гезве, полека низ мало отворче, додаваЉте Ља топлата вода. —месата Эе почне да прска, па затоа веднаш покриЉте го садот и оставете да се смири.

—ледно е додаваЬето на шеЭерот и на какаото. —тавете ги и мешаЉте постоЉано за да се стопат и сосема и смесата да биде добро хомогенизирана.

—тавете ги исецканите ореви, промешаЉте повторно и продолжете со додаваЬе на брашното, во неколку серии. ћожно е да не ви се потребни сите 30 лажици или пак ако ги ставите сите и сте добиле прецврста смеса, додадете малку масло.

Ќа краЉ смесата што Эе Ља добиете треба да биде поцврста, тешко да се меша и со груба текстура. ≈дноставно се распаГа на помали делчиЬа и Эе треба дури е се уште топла да Ља натапкате во намастено тавче и веднаш да Ља исечете како што сакате.

Ќа сликите може да забележите дека каЉ мене е во не правилни форми. £а сечев на надолжни ленти, па откако се олади ги кршев парчиЬата.

Ќека ви е на здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 89376
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:36
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;)


јлва со бело брашно

—остоЉки
1 кг шеЭер
250 мл вода
250 гр брашно
100 гр сецкани ореви или суво грозЉе

¬о тенЯере се ставаат 6 лажици од килото шеЭер, се става на оган да се карамелизира. ѕотоа се додава водата (внимателно да не испрска) и останатиот шеЭер. ”баво се меша додека не се стопат шеЭерот и карамелот, се остава да зоврие повремено мешаЉЭи. ќткако Эе зоврие да вари 3-4 минути.
—е трга од оганот и се додава брашното, се меша убаво да се изедначи смесата. ѕотоа се додаваат сецканите ореви или суво грозЉе.
—месата се истура во калап (30х11) обложен со алуминиумска фолиЉа намачкана со малку масло.
ќставете Ља да се олади и да се стврдне неколку саати. ѕотоа се сече на правоаголници или коцки и се сервира.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 89376
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 16.ћаЉ.2018 во 17:41
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞)
ƒомашна алва

—остоЉки
1 кг шеЭер
200 гр вода
200 гр масло
2 ванила
4-5 лажици какао
600 гр брашно
200 гр маргарин

—е ставаат шеЭерот, водата и маслото да зовриЉат. Ќа исклучена рингла потоа се остава да врие околу 5 мин. во кое време Ља додаваме ванилата.
—е додава маргаринот исецкан на ситни парчиЬа и се меша додека се стопи.
Ѕрашното и какаото се машаат заедно и со брзо, непрекинато мешаЬе постепено се додава на подготвената течна смеса.
ѕо желба се додаваат крупно исецкани бадеми, ореви, лешници и суво грозЉе.
—е истура во плех, тепсиЉа или калап во висина од 2 см и кога Эе олади и добро се здрви се сечи на штангли.
ћоЉата денешна алва е приготвена со предходно карамелизираЬе на шеЭерот, наместо како што е наведен рецептот, а во неа не додадов Љаткасти плодови. —ето тоа заради испробуваЬето на делимано калапчиЬата.
ѕриЉатно!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 89376
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 16.ћаЉ.2018 во 17:45
&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;


јлва со мусли

—остоЉки
1 чаша зеЉтин
1 чаша брашно
1 чаша гриз
1 чаша мусли од лешник и суви сливи(по желба може и други)
3 чаши шеЭер
4 чаши вода
2 лажици сусам
100гр бела чоколада за готвеЬе

«еЉтинот се става во тава и се загрева. —е става брашното и на тивко се пржи со постоЉано мешаЬе додека се зацрвени. ѕред краЉ на пржеЬето се додава и сусамот и се заедно се пржи уште 2-3 минути.
¬о друг сад се мешаат шеЭерот и водата додека се споЉат-да се растопи шеЭерот.
¬о испрженото брашно се додава гризот, муслите и сето тоа се налева со шербетот. —е меша постоЉано додека смесата се згусне и малку проврие
Ќа краЉ се додава и чоколадото за готвеЬе за поубав вкус, се промешува и алвата се истура во соодветен сад или калап. —е остава да се олади и се сече по желба.
ќвоЉ рецепт е правен по принципот 1,2,3,4 само со дополнуваЬе и навистина вкусот е одличен.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 89376
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 16.ћаЉ.2018 во 17:47
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#190;

јлва со какао

—остоЉки
1 финЯал(100мл) вода
2 финЯали зеЉтин
6 финЯали шеЭер
6 финЯали брашно
1 финЯал какао
1 финЯал мелени ореви
1/2 лажичка цимет

«еЉтинот, водата и шеЭерот се ставаат во подлабок сад да зовриЉат.
Ѕрашното убаво се меша со какаото и мелените ореви.
ќдкако Эе зоврие се остава 3-5 минути да врие на тивко, а потоа полека се додаваат измешаната смеса од какао, брашно и ореви. јлвата се вари со постоЉано мешаЬе околу 3-4 минути, а на краЉ може да се додаде и половина лажичка цимет. јлвата се истура во плех, се рамни со влажен нож и се остава да се олади.
ќдкако Эе се олади се сече по желба, а овоЉ пат Љас Ља направив со калапче и со розе прелив.

«а преливот во подлабок сад се меша шеЭер во прав со сок од еден лимон и се добива густа смеса во коЉа се додава боЉа по желба и се премачкува алвата.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,125 секунди.