IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - јлва
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

јлва

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:33
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;

јлва сладолед

—остоЉки
1 филЯан таан
2/3 филЯан мед
2 големи лажици путер од кикирики
115 гр путер
50 гр фстаци

Ќевидена вкусотиЉа, значи децава по дома ги исполижаа сите лажици, па мачкаа како крем по лепчиЬа ама остана нешто и за во замрзнувач. —е спрема за помалку од 15 мин а се ужива ден-два (каЉ кого - како)...

‘стаците исчистете ги од лушпите и ставете ги во вода барем половина час. ¬о блендер (или ако немате може и со миксер) ставете ги сите состоЉки и омекнатиот путер. ”баво изблендираЉте Ља смесата додека не стане мазна и хомогена. £ас имав метален калап коЉ го користам за ситни колачи , во него ставив наЉлонска фолиЉа и во него Ља истурив добиената смеса измешана со фстаци. јко немате ништо такво слично може да користите и обична чиниЉа или пластичен сад но претходно ставете наЉлонска фолиЉа. ќставете Ља алвата во замрзнувач да стегне.

ЌаЉубаво да сечете парчиЬа пред послужуваЬе, зошто во неа нема некоЉ посебен зацврстувач и брзо се растопува.

Ѕрзо, здраво и вкусно. Ќа здравЉе нека е!





£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:35
&amp;#208;Ш&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


»змирска алва

—остоЉки
8 лажици шеЭер
250 мл зеЉтин
250 мл топла вода
1 кг шеЭер
3 лажици какао
30 лажици брашно
2-3 раце сецкани ореви

«а разлика од останатите алви кои ги спремаме со гриз и се меки, измирската алва е тврда и потешка на вкус.
ќдличен рецепт за да се заблажите во овие денови на ѕетровденскиот пост, но и за понатака.

¬о подлабок сад, на тивок оган, ставаме 8 лажици шеЭер да се карамелизираат постепено, без мешаЬе или со благо наклонуваЬе на садот.
јко мешате со лажица можно е да се формираат цврсти кристали кои потоа не можат да се растопат.

ќткако се растопил шеЭерот, го ставаме зеЉтинот, па промешуваме за да се загрее. Не забележите дека состоЉките не се измешуваат помеГу себе, но тоа не е ни потребно.

ѕотоа садот «јƒќЋ∆»“≈ЋЌќ покриЉте го со капак и со помош на Гезве, полека низ мало отворче, додаваЉте Ља топлата вода. —месата Эе почне да прска, па затоа веднаш покриЉте го садот и оставете да се смири.

—ледно е додаваЬето на шеЭерот и на какаото. —тавете ги и мешаЉте постоЉано за да се стопат и сосема и смесата да биде добро хомогенизирана.

—тавете ги исецканите ореви, промешаЉте повторно и продолжете со додаваЬе на брашното, во неколку серии. ћожно е да не ви се потребни сите 30 лажици или пак ако ги ставите сите и сте добиле прецврста смеса, додадете малку масло.

Ќа краЉ смесата што Эе Ља добиете треба да биде поцврста, тешко да се меша и со груба текстура. ≈дноставно се распаГа на помали делчиЬа и Эе треба дури е се уште топла да Ља натапкате во намастено тавче и веднаш да Ља исечете како што сакате.

Ќа сликите може да забележите дека каЉ мене е во не правилни форми. £а сечев на надолжни ленти, па откако се олади ги кршев парчиЬата.

Ќека ви е на здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:36
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;)


јлва со бело брашно

—остоЉки
1 кг шеЭер
250 мл вода
250 гр брашно
100 гр сецкани ореви или суво грозЉе

¬о тенЯере се ставаат 6 лажици од килото шеЭер, се става на оган да се карамелизира. ѕотоа се додава водата (внимателно да не испрска) и останатиот шеЭер. ”баво се меша додека не се стопат шеЭерот и карамелот, се остава да зоврие повремено мешаЉЭи. ќткако Эе зоврие да вари 3-4 минути.
—е трга од оганот и се додава брашното, се меша убаво да се изедначи смесата. ѕотоа се додаваат сецканите ореви или суво грозЉе.
—месата се истура во калап (30х11) обложен со алуминиумска фолиЉа намачкана со малку масло.
ќставете Ља да се олади и да се стврдне неколку саати. ѕотоа се сече на правоаголници или коцки и се сервира.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 16.ћаЉ.2018 во 17:41
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ (&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞)
ƒомашна алва

—остоЉки
1 кг шеЭер
200 гр вода
200 гр масло
2 ванила
4-5 лажици какао
600 гр брашно
200 гр маргарин

—е ставаат шеЭерот, водата и маслото да зовриЉат. Ќа исклучена рингла потоа се остава да врие околу 5 мин. во кое време Ља додаваме ванилата.
—е додава маргаринот исецкан на ситни парчиЬа и се меша додека се стопи.
Ѕрашното и какаото се машаат заедно и со брзо, непрекинато мешаЬе постепено се додава на подготвената течна смеса.
ѕо желба се додаваат крупно исецкани бадеми, ореви, лешници и суво грозЉе.
—е истура во плех, тепсиЉа или калап во висина од 2 см и кога Эе олади и добро се здрви се сечи на штангли.
ћоЉата денешна алва е приготвена со предходно карамелизираЬе на шеЭерот, наместо како што е наведен рецептот, а во неа не додадов Љаткасти плодови. —ето тоа заради испробуваЬето на делимано калапчиЬата.
ѕриЉатно!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 16.ћаЉ.2018 во 17:45
&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;


јлва со мусли

—остоЉки
1 чаша зеЉтин
1 чаша брашно
1 чаша гриз
1 чаша мусли од лешник и суви сливи(по желба може и други)
3 чаши шеЭер
4 чаши вода
2 лажици сусам
100гр бела чоколада за готвеЬе

«еЉтинот се става во тава и се загрева. —е става брашното и на тивко се пржи со постоЉано мешаЬе додека се зацрвени. ѕред краЉ на пржеЬето се додава и сусамот и се заедно се пржи уште 2-3 минути.
¬о друг сад се мешаат шеЭерот и водата додека се споЉат-да се растопи шеЭерот.
¬о испрженото брашно се додава гризот, муслите и сето тоа се налева со шербетот. —е меша постоЉано додека смесата се згусне и малку проврие
Ќа краЉ се додава и чоколадото за готвеЬе за поубав вкус, се промешува и алвата се истура во соодветен сад или калап. —е остава да се олади и се сече по желба.
ќвоЉ рецепт е правен по принципот 1,2,3,4 само со дополнуваЬе и навистина вкусот е одличен.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 16.ћаЉ.2018 во 17:47
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#190;

јлва со какао

—остоЉки
1 финЯал(100мл) вода
2 финЯали зеЉтин
6 финЯали шеЭер
6 финЯали брашно
1 финЯал какао
1 финЯал мелени ореви
1/2 лажичка цимет

«еЉтинот, водата и шеЭерот се ставаат во подлабок сад да зовриЉат.
Ѕрашното убаво се меша со какаото и мелените ореви.
ќдкако Эе зоврие се остава 3-5 минути да врие на тивко, а потоа полека се додаваат измешаната смеса од какао, брашно и ореви. јлвата се вари со постоЉано мешаЬе околу 3-4 минути, а на краЉ може да се додаде и половина лажичка цимет. јлвата се истура во плех, се рамни со влажен нож и се остава да се олади.
ќдкако Эе се олади се сече по желба, а овоЉ пат Љас Ља направив со калапче и со розе прелив.

«а преливот во подлабок сад се меша шеЭер во прав со сок од еден лимон и се добива густа смеса во коЉа се додава боЉа по желба и се премачкува алвата.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 08:21
&amp;#208;&amp;#146;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;: &amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞ &amp;#209;Ш&amp;#208;∞ &amp;#208;Ј&amp;#208;∞&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;


¬истински деликатес од неколку состоЉки: ƒомашна алва коЉа никоЉ нема да Ља заборави


Ќаправете вкусна домашна алва од вообичаени состоЉки, со неодолива арома, коЉа сите Эе бараат рецепт или почесто да Ља правите.

≈ве ги состоЉките и начинот на подготовка:

—ќ—“ќ£ »:

  • 200 гр брашно
  • 500 мл зовриена вода
  • 5-6 лажици масло
  • 1 лажица маслиново масло
  • 15 лажици шеЭер
  • 100 гр ореви
  • 1 ванилин шеЭер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е загрева маслото (сончогледовото и маслиновото), па се додава брашното и се меша додека да се добие карамел боЉа.
  2. ѕотоа се додава шеЭерот, па се става постепено и водата.
  3. —е трга од оган смесата и се додаваат сечканите ореви.
  4. —е меша убаво, па се вадат форми со лажица, се обликуваат по желба и се ставаат во малку шеЭер и ванилин шеЭер.
  5. ¬о алвата можете да додадете и друг вид апетисани (непечени и непржени) како лешници, бадеми, индиски ореви, фТстациЕ

”живаЉте во овоЉ домашен рецепт &amp;#128578;

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 06.£уни.2018 во 20:27
&amp;#208;&amp;#147;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#144;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; 1,2,3,4

√риз алва
—остоЉки
4 чаши вода
3 чаши шеЭер
2 чаши гриз
1 чаша зеЉтин
1 ванила

«агреЉте го зеЉтинот, додадете го гризот и нека се пржи до добиваЬе на браонкаста боЉа, додадете го шеЭерот и ванилата, уште кратко време пржете заедно,
«а кратко тргнете од огнот, додаЉте доколку сакате сецкани ореви (Љас додавам и цимет) додадете Ља водата
¬ратете на огнот и варете кратко време Ц таа Эе се згусти.
“ргнете од огнот, наполнете навлажнети калапи, почекаЉте да се олади.
Ќа чиниЉа свртете ги калапите и извадете Ља алвата. —амо со лесно удараЬе таа веднаш Эе излезе.. или пак сервираЉте Ља онака како што сакате вие.

ѕриЉатно ЉадеЬе и уживаЬе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.£уни.2018 во 21:19
&amp;#208;¶&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; (&amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;Ј &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;)


÷рна алва со крем банани


—остоЉки
250мл. вода
1 маргарин
1кг. шеЭер
100гр квалитетно какао
650гр. брашно
250мл. масло за ЉадеЬе
100гр. кокос
50гр. сецкани ореви
50гр. суво грозЉе
5 крем бананки

ћногу вкусна домашна црна алва.  рем бананките и даваат специфичен мирис и вкус.
ЌаЉпрво во тенЯере се налева водата, па во неа се додаваат маргаринот и шеЭерот да се растопат и да зовриЉат. ќткако Эе започе да врие, смесата треба да изгледа како бела пена и се остава да врие 5минути. ѕотоа (по 5мин), се трга од оган и во неа се додава прво маслото за ЉадеЬе, па какаото. ќткако Эе се измешаат постепено се додава брашното и се меша убаво со лажица за да не се направат грутчиЬа. Ќа краЉ се додаваат кокосот, сецканите ореви, па сувото грозЉе и крем бананките. ”баво се меша уште еднаш. ѕотоа се истура во плехче, обложено со наЉлонска фолиЉа, па се остава да се стегне.

«абелешка
ћногу е важно за алвата да се користи високо квалитетно какао. »сто така, важно е и времето на тргаЬе од оган, значи треба да се мери вриеЬето да биде едно пет минути, ни помалку, ни повеЭе.
—месата за алва е готова, кога сама Эе се одделува од садот. “оа значи дека можеби Эе ви бидат потребни плус уште две до три лажици брашно, за да се постигне посакуваната цврстина.
ƒоколку не сте сигурни, веднаш по истураЬето на сите состоЉки, извадете малку од алвата, ставете во фрижидер, па за тоа време додека мешате, алвата Эе се стегне, па по тоЉ пример Эе се ориентирате дали е потребно плус брашно да се додава во самата смеса. »злегува голема количина, и тоа значи дека може и да си правите и половична доза.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.£уни.2018 во 20:09

ѕревкусна алва со Љаболка

≈дноставниот метод на вареЬе на овошЉе со шеЭер се употребува во »ндиЉа од наЉстарите времиЬа. јлвата може да Ља направите во поголема количина, добро затворена може долго да стои во фрижидер, а децата особено Ља сакаат.

al2

«а да Ља подготвите потребни намирници се Ц 2 килограми Љаболка, 2-3 лажици путер, 300 грама шеЭер, 150 гр суво грозЉе, 3 лажици ситно исечкани бадеми и ореви.

ќваа алва може да се направи и без шеЭер. Ќаместо  шеЭер на 1 кг Љаболка додадете 8-10 урми кои претходно ситно Эе ги исечкате или измелете.

ƒоколку алвата Ља правите од Љаболка, круши или боровинки може да додадете цимет, а ако алвата Ља правите со каЉсии или праски, додадете ванила.

ѕодготовка

£аболките измиЉте ги, излуете ги, преполовите ги и од нив извадете ги семките и ДкоскатаУ. —поред оригиналниот рецепт преполовените Љаболки се ставаат на загреано масло (подобро путер) и кога малку Эе омекнат се гмечат во каша. Ќекои пак веднаш ги рендаат, без да омекнат на оган.  ога Љаболкото Эе омекне и добие смеГа боЉа, по потреба додадете малку вода (лажица до две). ћешаЉте ги постоЉано Љаболките на умерена температура за да не загорат. ѕотоа додадете го шеЭерот (односно ситно сечканите урми) и продолжите да мешате.  ога смесата Эе стане проЊирна по рабовите (доколку Ља правите со урми нема да биде многу проЊирна) и толку густа што не може да се меша, тргенте Ља од оганот, додадете го сувото грозЉе и бадемчиЬата и гответе потоа уште 3 минути.

√отовата алва префрлете Ља во намрсена тава и обликуваЉте во квадрат со дебелина 2,5 сантиметри.  ога Эе се олади исечете Ља на коцки или ромбови, а може и да Ља обликувате во топчиЬа.



»зменето од Valerija - 30.£уни.2018 во 20:09
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,125 секунди.