IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Ролат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ролат

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 21:13

БРАУНИ РОЛАТ

Ако и Вие сте во потрага по совршениот ролат, а никој од понудените во маркетите не одговара на Вашиот вкус – тогаш овој рецепт e создаден за Вас. Направете домашен брауни-ролат и изненадете ги ченовите на Вашето семејство, цимерите или пријателите.

Брауни:

  • 140g кршена црна чоколада
  • 50g путер
  • 50g кафен шеќер
  • 1 јајце
  • 35g сенаменско брашно

Бела торта:

  • 120g путер
  • 100g шеќер
  • 2 јајца
  • 120g сенаменско брашно
  • 2g пециво
  • 50ml млеко

 

2

Загрејте плехче во облик на ролат на 180 степени. За да го направите браунито, стипете ја чоколадата и путерот на слаба топлина. Додадете го шеќерот, јајцето и брашното додека не добиете хомогена смеса со миксер. Печете 15 минути.

За белиот дел, измешајте го путерот со шеќерот додека не добиете кремаста смеса. Додадете ги јајцата, па брашното и пецивото, па на крај млекото.

Истурете ја смесата врз браунито и печете уште 25-30 минути на 160 степени.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:51
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 13:59

ЈАБОЛКО РОЛАТ

Состојки:

  • 25   лажички ѓеќер
  • 50 грама шеќер во прав
  • малку   цимет
  • 30 грама ореви
  • 1   кора од лимон
  • 20 милилитри вода
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 120 грама брашно
  • 1000 грама јаболки
  • 5   јајца

Подготовка:

Рерната загрејте ја на 170 степени.

Поголем калап обложете го со пекарска хартија. Белките одвојте ги од жолчките, па изматете цврст снег, постепено додавајте вода со шеќер, додека шеќерот не се истопи.

Лесно измешајте ги жолчките, една по една, брашното и малку нарендајте лимонова кора.

Смесата излијте ја во подмачкан калап и печете 15-20 минути, само внимавајте премногу да не се испече.

Готовиот бисквит, заедно со печераската хартија пренесете го на работната површина или во кујнска крпа, па веднаш заролајте го заедно со хартијата за печење, оставете го да се олади. За тоа време излупете и изрендајте го јаболката.

Динстајте ги на тивок оган заедно со шеќерот, додека целиот сок не се редуцира.

На крајот додадете го циметот, мелените ореви и ванилиниот шеќер.

Додадете уште малку изрендана кора.

Ладниот бисквит одмотајте го, тргнете ја хартијата, па рамномерно премачкајте го со филот од јаболка.

Повторно завиткајте го во ролат, посипете со шеќер во прав, оладете, па сервирајте.

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:51
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 12:51

РОЛАТ СО КРШЕНИ БИСКВИТИ

Состојки

400 гр. бисквити (или едно цело пакетче )

1 филџан млеко

1 филџан вода

шеќер околу 200-300гр (по вкус)

1 чоколадо за готвење

1-2 лажици какао

125гр маргарин Кристал (пола)

Додека се зоврива млекото заедно со шеќерот, се кршат бисквитите во поголем сад. Потоа во зовриеното млеко се додава маргаринот, чоколадото и какаото. Сето тоа се меша и се додава во садот со бисквитите. Кога ќе се добие смесата се формира ролат со помош на најлонска фолија. Се остава да се олади и потоа може да се сече.

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:51
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 12:50

НАЈВКУСНИОТ РОЛАТ ОД ЛЕШНИК И КОКОС

Потребни состојки:

• 150 грама Шеќер во прав
• 20 грама Чоколадо за готвење
• 50 грама Чоколадо
• 250 милилитри Млеко
• 250 грама Лешник
• 100 грама Кокосово брашно
• 50 грама Какао
• 100 грама Блага павлака
• 250 грама Бисквити

Подготовка:
Млекото, 100 гр. шеќер во прав и какаото варете ги додека не зовријат, а потоа ставете го чоколадото за готвење, па мешајте додека не се растопи.
Додадете ги мелените бисквитите и мелените лешници.
Измешајте ја смесата за да стане хомогена.
На работната површина ставете намастена кујнска хартија, одозгора ставете ја смесата, па расукајте правоаголник, а одозгора ставете намастена хартија или фолија.
Слатката павлака и белата чоколада ставете ги да се варат, пред да зовријат тргнете ги од оганот, па вмешајте ги со 50 гр. шеќер во прав и кокосот.
Премачкајте преку темната смеса, а потоа внимателно завиткајте ролат.
Ролатот оставете го во фрижидер неколку саати да се стегне, а потоа со остар нож сечете парчиња и послужете.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 23:06

ПОХОВАН ПИЛЕШКИ РОЛАТ


Интересна комбинација на пилешко месо, зеленчук и зачини која заслужува малку да се потрудите околу нејзната подготовка бидјеќи плени и на изглед и со вкус.

 

Состојки:

600гр пилешко филе

1 лажица босилек

80гр презла

0,5л сончогледово масло

50гр црни маслинки

2 јајца

300гр домати

1 лажица ситно исецкан магдонос

1 чечне бел лук

брашно

 

Спремете чекан за месо, проѕирна фолија, чечкалици, длабока тава и еден поголем сад

 

Подготовка:

 

Пилешкото филе покријте го со проѕирна фолија и со чеканот за месо исчукајте го зад а биде со пола сантиметар дебелина.

Полнење

Излупете ги доматите, извадете ги семките и исецкајте го на мали коцки. Исецкајте ги и маслинките. Изгмечете го лукот. Додадете го магдоносот, вегета и босилек. Додадете го и лукот, маслинките и маслото. Сето тоа измешајте го добро.

 

Ролат

Секој стек филувајте го со полнењето и завиткајте. Ставете чечкалици на секој ролат за да не се отворат во пржењето. Ставете го ролатот во посебен сад. направените ролати избрбелајте ги во брашно, изматени јајца и презла. Пржете на загреано масло десетина минути и кога ќе бидат готови извадете ги од тавата.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 22:55

ДЕКОРАТИВЕН И ВКУСЕН РОЛАТ СО ЈАЈЦА

Одличен начин да ги искористиме велигденските јајца

Потребни состојки:

–      200 гр срзнат грашок

–      200 гр морков

–      200 гр компир

–      200 гр јаболка

–      1 лимон

–       6 лажици мајонез

–      7 лажици кисела павлака

–      250 мл супа од зеленчук

–      20 гр желатин

–      5 јајца

–      1 црвена пиперка

–      1 врзоп магдонос

–      бибер и сол

Подготовка:

Сварете ги грашокот, морковите, компирите во солена вода. Исечете ги и јаболките на коцки. Во нив додајте го сокот од лимон. Јаболките и зеленчукот убаво измешајте ги и додајте им го мајонезот и павлаката. Зачинете со сол и бибер и убаво измешајте. Потоа исецкајте го и магдоносот и ставете го во зеленчукот. Супата од варениот зеленчук измешајте го со желатинот и растопете го на тивок оган. Потоа сипете ја смесата во смесата со зеленчук и убаво измешајте. Сипете во еден правоаголем пле и оставете нека се стегне. Јајцата излупете ги и наредете ги во еден ред. Потоа свиткајте ја кората во ролат.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:57
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 22:49

НУТЕЛА РОЛАТ

Тој  толку лесен што може да го имате за појадок или вечера со една чаша млеко. Децата едноставно го обожаваат.

Потребни состојки:

–      7 јајца

–      7 лажици шеќер

–      7 лажици брашно

–      половина кесичка пециво

–      нутела

Подготовка:

Пенесто изматете ги жолчките со шеќерот. На страна измешајте ги белките во цврст снег, па додајте ги во изматените жолчки. Додајте го брашното и пецивото и промешајте полека со дрвена лажица. Обложете ја тавата за печење со хартија и ставете ја смесата. Печете околку 15 минути на 170 степени.

Испечениот бисквит извадете го ис тавете го на крпа за да се излади. Премачкајте го со нутела и свиткајте го во ролна. Ролатот ставете го во фрижидер да се излади убаво. Потоа пресечете го на парчиња со дебелина од 2 цм и послужете.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 16:13

КАФЕ РОЛАТ

Кафето во помали количини држи континуитет и може да им помогне на тинејџерите и студентите при учењето, но, поголеми количини создава несоница и намалување на концентрацијата.

Секојдневното пиење на големи количини кафе, доведува до хроничен замор и слабеење на отпорноста на организмот при стресни ситуации.

 

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

100 грама Шеќер во прав

100 грама Шеќер

150 грама Путер

300 грама Кекси

1  Кафе филџан

1  лажица Какао

1  Жолчка

1  голема лажица Шеќер во прав

 

Време за подготовка: 15 мин.

Време за готвење: 30 мин.

 

ПОДГОТОВКА:

За кората (или црната смеса): во подлабок сад промешајте ги мелените кекси, шеќерот и какаото, па додавање на процеденото кафе замесете убава компактна смеса.

Расукајте ја смесата на фолија или хартија за печење со дебелина од околу 5 мм.

За филот: пенесто изматете го путерот со шеќерот, додадете ја матената жолчка и добро соединете.

Со филот (или белата смеса) премачкајте врз кората и завиткајте ролат.

Оставете го ролатот неколку саати во фрижидер, па пред самото послужување сечете го на кришки.



Изменето од Valerija - 26.Јуни.2018 во 18:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 16:10

РОЛАТ СО СВИНСКО МЕСО

Потребни состојки

  • 3кг свинско месо
  • 200гр моркови
  • 100гр грашок
  • 600гр печурки
  • 200гр кашкавал
  • 200гр чадена сланина
  • 200гр печеница
  • сол
  • бибер
  • масло
  • пиво

Начин на подготовка:

Свинското месо одвојте го од коската да добиете убаво парче кое може да се завитка. Месото добро посолете го. Морковот и грашокот сварете ги, а кашкавалот, шампињоните, сланината и печеницата исечете ги на ситни коцки. Се измешајте, па смесата ставете ја на на половина од месото. Внимателно замотајте го ролатот, затегнете со конец и премачкајте со масло. Печете на 220 степени оклу 2 часа и повремено преливајте со пиво.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:55
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 16:07

РОЛАТ СО ШУНКА И ЗЕЛЕНА САЛАТА

Потребни состојки:

  • 9 кори за пита
  • 300гр шунка
  • 200гр кашкавал
  • 100гр пршута
  • зелена салата
  • 2 кисели павлаки
  • масло

Начин на подготовка:

За една ролна идат по три кори, а секоја треба да ја попрскате со масло и да ја намачкате со тенок слој павлака. Преку третата кора наредете листови шунка и кашкавал, а на средната ставете листови пршута и зелена салата. Така направете три ролати, попрскајте ги корите со масло и вода и кратко запечете.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:55

РОЛАТ ОД ШУНКА И СПАНАЌ

Потребни состојки:

 

  • 350 гр. спанаќ
  • 5 јајца
  • 100гр. брашн
  • 2лаж. густин
  • 2 чена бел лук
  • 150 гр. шункова салама
  • Малку путер, сол, бибер

 

Начин на подготовка:

 

Измијте го добро спанаќот, процедете го и исушете го на крпа, па исецкајте го на тенки ленти. Измешајте, брашно и густин, а лукот ситно сецкајте го. Одвојте ги белките од жолчките. Белките изматете ги со малку сол, и изматете цврст шлаг. Во жолчките додадете го лукот , сол, бибер, брашно,  густин, и на крајот, наизменично додавајте ги траките од спанаќ и изматените белки.

Рерната загрејте ја на 160Ц. Обложете ја тавата со хартија за печење, премачкајте ја со парче путер и на тоа претурете ја смесата и печете 18 мин. На испеченото тесто ставете ја шунката , па полека замотајте го во ролат. Кога ќе се олади ролатот исечете го на кришки со дебелина од 1,5см. и послужете.

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:57
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:52

ПРОЛЕТЕН РОЛАТ

Потребни состојки:

  • 500гр. Свинско филе
  • Сол, бибер
  • 1 тиквица
  • 1 црвена пиперка
  • 150гр. Масен крем сирење
  • 2 лажци маст

 

Начин на подготовка:

  1. Месото измијте го и исушете го. Исечете го надолжно но не сосема. Од сите страни побиберете го и посолете.
  2. Зеленчукот подгответе го, исчистете го и иситнете го на блендер. Додадете го крем сирењето и добро измешајте. Загрејте ја рерната на 175 C.
  3. Смесата намачкајте ја на месото, завикајте го и поврзете го со кујнски конец. Испржете го месото на врело масло од сите страни. Префрлете го во ватростален сад и ставете го во рерна да се допече, уште околу 20 мин. Во текот на печењето, превртете го месото 2 пати. и преливајте го во сосот од печењето.
  4. Извадете го месото, завиткајте го во фолија и оставете го така да отстои колу 10 мин. Да се извади конецот и да се исецка на кришки. Се сервира со пире од компир и рукола( млад спанаќ или зелена салата).

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:51

РОЛАТ ОД МАЛИНИ

Потребни состојки

  • 4 јајца
  • 200гр Шеќер
  • 70гр  Башно
  • 40гр Густин
  • 3 – кесички желатин
  • 300гр Малини
  • 300гр Сирење
  • 200мл слатка павлака
  • Лажица сок од лимон

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200.C. Раздвојте ги белките од жолчката. Изматете ја жолчката со 4 лажици врела вода и 70гр шеќер. Изматете ја белката и 30гр шеќер, па измешајте ја жолчката. Додадете брашно и густин. Разлејте го по плехот со хартија за печење и печете 15 мин.
  2. Извадете го печениот пандишпан на чиста крпа и посипете со шеќер, па потоа одлепете ја хартијата. Свиткајте го ролатот.
  3. Се подготвува желатинот. Малините се пасираат. Се меша соединува, пола пире од малина и 100г. шеќер. Се мати павлаката.
  4. Сокот од лимон се загрева, се растопуваат 2 кесички желатин и во таа смеса се меша кремот од сирење, и павлака.
  5. Се премачкува кората со сирењето, и се завиткува повторно во ролат. Се премачкува ролатот со слатко од пире во кое е замешан желатин, направен по упатството од кесичката.


Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:50

РОЛАТ СО ТАРТУФИ

Потребни состојки:

  • 0,05кг  Кори
  • 0,065кг свежо сирње
  • 0,007кг -тартуфи црни
  • 0,003кг -тартуфи, бели
  • 0,035л Павлака за готвење
  • 0,001 л  Масло за тартуфи
  • 0,012 путер
  • 0,001кг сол
  • 3 јајца
  • 0,012л. Масло, растително
  • 0,012кг шеќер

Начин на подготовка:

Се загрева путерот и му се додава шеќер, за да се направи светла карамела. Се трга од оганот и во карамелата се додаваат црните тартуфи, кои претходно ги исчистивме и исецкавме на листови.

Во меѓувреме се развлекуваат кори од тесто и се посипуваат со зејтин, се премачкуваат со смеса од сирење и јајца, сол, и лесно карамелизираната црна тартуфа.

Се обликува ролатот.

Во пригоден сад кој предходно го намачкавме со масло, се реди ролатот и се пече на 180ц. околку 10мин.

Од павлака за готвење со белите тартуфи  и од маслото од тартуфите, се припрема умак кој се послужува со ролатот.

Се сервира топло.

 

 



Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 13:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.