IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Печурки
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Печурки

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
Автор
Порака
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2014 во 00:06
Originally posted by zagor zagor напиша:





..ovie se jadat li,ii otrovni se?.збунетост

Сите печурки се јадат.. е сеа, некои само еднаш, некои повеќе пати
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2015 во 21:39

Одлична замена за месо: Поховани шампињони

Одлична замена за месо: Поховани шампињони

Сакате да внесете малку иновативност во вашата кујна? Направете го тоа со помош на поховани прчурки.

Откако еднаш ќе ги подготвите, нема да престанете да ги правите.

Состојки:

400 г. презла

100 г. брашно

150 мл. млеко

1 лажица лимонов сок

Десет поголеми шампињони

масло за пржење

сок и бибер по желба

6 лажици сецкан магдонос

Подготовка:

Во блендер помешајте ги свежиот магдонос и презлата додека не добиете лесно сомелена смеса, додадете сол и бибер по желба. Магдоносот обавезно добро измијте го пред мешањето со презлата.

Во млеко сипете лимонов сок и оставете да отстои 10 минути.

Печурките исчистете ги и исечете ги на кришки, дебели околу еден сантиметар.

На кујната во три чинии одвоено ставете брашно, млеко со лимон и презла.

Секоја кришка шампињони добро испапкајте ја во брашното, млекото и на крајот трошките со магдонос, па ставате ги во загреана тава околу три минути, додека не добијат крцкава златеникава кора.

Пржените шампињони послужете го со сос на база на мајонес во кој што можете да додадете лажичка сенф, парчиња кисели краставички, црвен пипер и малку лимонов сок.

179266435

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2015 во 17:44

ПЕЧУРКИ НА СКАРА


   
печурки на скара
Совршено предјадење кое брзо се подготвува, а може да се комбинира на мал милион начини. Дамјан ни кажа дека печурките се идеални кога се подготвени на скара, но и во домашни услови, запечени на грил тавче. Пробајте задолжително и нека ви се на здравје!

Печурки на скара





    1. 1.Свежите шампињони се мијат убаво, се цедат и се ставаат во поголем сад. Доколку печурките се поголеми, исечете ги на половинки или третинки. Доколку се помали, се приготвуваат цели.
    2. 2.Лукчето и магдоносот се сецкаат ситно и се додаваат во садот со печурките.
    3. 3.Се додава и зачинот, се посолува и набиберува по желба и во садот се додава маслиновото масло.
    4. 4.Целата смеса убаво се меша и се оставаат печурките да отстојат десетина минути за да впијат од маслото и од зачините.
    5. печурки во грил тавче5.Печурките се печат на скара додека не добијат убава жолто-кафена боја. Наместо на скара печурките можат да се печат и во грил тава (како на сликите).
    6. Подготвени за уживање6.Послужете ги како додаток/прилог на омлет, ориз, јадења од месо или да се мезат самостојно, на пример со ракија или мастика.
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2015 во 17:46

    ПЕЧУРКИ ВО СОС


        

    Печурки во сос




    1. 1.Измијте ги печурките и подгответе ги за динстање (ако се премногу крупни-исецкајте ги). Ставете ги да се динстаат на тивко заедно со сите други состојки освен киселото млеко и брашното.
    2. 2.Откако убаво ќе омекнат, во тенок млаз додајте го брашното растворено со киселото млеко, внимавајќи да не се создадат грутчиња. Исклучете ја ринглата и оставете да крчка уште десетина минути.


    Изменето од Valerija - 15.Август.2015 во 17:37
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Omar Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)
    Too young to die...

    Регистриран: 22.Февруари.2009
    Статус: Офлајн
    Поени: 12633
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2015 во 18:15
    Гулаш од печурки

    - 5 главици кромид
    - 500 гр печурки (мешајте доколку сте во можност, доколку не во секој супермаркет ќе                                    најдете свежи шампињони)
    - 150 мл сок од домати (или домати од конзерва)
    - 2 пар ловоров лист
    - сол, црн пипер, веѓета, букоска пипер, чили (за пикантен вкус)
    - 30 мл масло

    Печурките наместо да се мијаат и во текот на варењето да испустат уште повеќе вода обидете се да ги излупите - обвивката од капата и од стебленцето (терминологијава ме убива)!!!
    После тоа помалите печурки сечете ги на пола, а поголемите на 4тинки.
    Во тенџере се пржи кромидот додека не омекни, па се зачинува со погоре наведените
    зачини и се разбрира зачини по ваш вкус и на крај се додаваат печурките.

    Се се меша и се додава сокот од домати. (Ако е домашен сок тогаш е кисел па додадете лажиче шеќер да се разблажи) и се остава на средна оган да се вари додека не омекне се.

    Во меѓувреме сварете ориз без никаков зачин само малку сол.

    Одкако ќе видите дека печурките омекнаа го вадите од оган гулашот и сервирајте вака:
    во длабок тањин одоздола се ставаат 2-3 лажици кутлачки ориз и врз него гулашот од печурки.

    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2015 во 20:34


    Шампињони во доматен сос

    400 грам шампињони

    – 200 мл доматен сок

    – 1 главица кромид

    – 2 моркова

    – лист од першун

    – сол

    – бибер

    – мешавина од зачини

    Припрема:

    1. Исецкајте го кромидота, а морковот изрендајте го.

    2. На малку масло, запржете го кромидот, а потоа додадете го морковот и малку лист од першун.

    3. По десетина минути, додадете ги шампињоните, и зачинете ги.

    4. Гответе ги десетина минути, а потоа додадете го сокот од домат. Потоа гответе уште 2-3 минути.

     

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    lotus flower Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 08.Септември.2008
    Статус: Офлајн
    Поени: 6937
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2015 во 09:41
    obozavam
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2015 во 17:33
    Печурки со сино сирење и рукола

    4 големи печурки по избор (само капите без дршки)
    4 китки рукола
    500г. чери домати
    3 лажички маслиново масло
    2 лажички балзамиран оцет
    1 чешне лук
    100 мл. обезмастено млеко
    60 - 70г. сино сирење издробено 
    2 лажицки лајкт мајонез (со низок % маснотии)
    2 лажици сечкан власец 
    масло за скарата
    сол и црн пипер.

    Подоготвка:

    Направете смеса од маслиновото масло и оцетот и зачинете ја со сол и црн пипер и со ова премачкајте ги печурките. Наредете ги на подмачкана и загреана скара и нека се печат 15-18 мин. Готовите печурки префрлете ги во сад и оставете ги да се изладат. Во блендер исечкајте го лукот, додајте му ги млекото, сирењето, мајонезот и блендирајте да добиете кремаста смеса. Додајте го сечканиот власец. Измијте ја и поделете ја на чинии руколата. Над неа наредете ги тенко сечканите печурки, домати измиени и исечкани на половина па прелејте со сос.
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2015 во 17:35
    Ризото со вргањ

    Потребно е:

    250 гр.вргањ, 300 гр.ориз, литар супа од коцка, 100 мл бело вино, 1 главица кромид, 40 гр. рендан пармезан, путер, масло, магдонос.
    Подготовка:
    Ситно сечканиот кромид се пропржува на путер и масло додека да омекне. Се додава тенко исечениот вргањ, се налева со вино и кога тоа ќе испари, се додава оризот кој со постојано мешање, се пржи 2-3 минути. Потоа се додава супата од коцка и така се вари, се додека да омекне оризот. Пред крај се додава магдоносот и се остава на шпорет уште 2-3 минути. Се додава пармезан и се служи.
    Бифтек со шитаке печурки
    Потребно е:
    4 парчиња бифтек, 1 лажица сенф, сол, бибер, масло, 250гр.шитаке печурки, 2 лажици путер, 1 лажичка брашно, магдонос.
    Подготовка:
    Од една страна бифтекот се премачкува со масло, се посолува и побиберува, се валка во брашно и се пржи да зарумени од двете страни. Потоа месото се вади од тавчето, а на маснотијата и се додава 1 чаша вода и лажичка путер, малку се посолува и со ова се прелива бифтекот. Во посебно тавче се пропржуваат исечканите шитаке печурки колку да омекнат, потоа се посипуваат со сол и бибер, се додава остатокот од путерот и се посипуваат со сечкан магдонос. 

    Заедно со бифтекот и печурките, се служи и пире од компири.
    Рагу со печурки и шунка
    Потребно е:
    750гр.шамшињони, 250 гр.пршута, 4 мали главици кромид, 150 мл. бело вино, 200 мл. кисела павлака, сол, бибер, путер, масло, оригано.
    Подготовка: 
    Кромидот се сецка на тркалца, пршутата на коцки и заедно се пржат на мешавина од масло и путер. Потоа се додаваат на четвртинки исечените печурки, се налеваат со виното и на тивок оган се динстаат додека да омекнат. По потреба се става само малку топла вода и се зачинува по вкус со сол, бибер и оригано. Потоа се додава киселата павлака и се симнува од шпорет.

    Пилешко со вргањ

    Потребно е:

    3 парчиња бело пилешко месо, 250 гр.вргањ, 100 гр.кромид арпаџик, 100 мл. бело вино, вински оцет, сок од лимон, 200 мл. кисела павлака, масло, сол, бибер, магдонос.
    Подготовка:
    Пилешкото бело месо се сече на коцки, се прелива со сок од лимон, се зачинува со бибер и сув зачин по желба и се остава така 10-тина минути. За тоа време, кромидот арпаџик треба кратко да проврие во солена и со оцет закиселена вода. Во длабок сад се загрева масло, па пилешкото се пржи за да зарумени. Се додава исечканиот вргањ и исцедените главички арпаџик па сето тоа се динста, со почесто мешање. Потоа се налева со вино, се поклопува и на тивок оган се динста уште 10-тина минути. Во јадењето се замешува и кисела павлака и сечкан магдонос и веднаш се симнува од оган. Се служи со пире од компири или со варен ориз.


    Изменето од Valerija - 15.Август.2015 во 17:35
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2015 во 17:38
    Полнети печурки со зденка


    Потребно е:
    20тина подлабоки свежи бели шампињони
    1 пакување млечна зденка
    1 главица кромид
    неколку лажици пире од домати
    сол, бибер, оригано
    малку сланина за вкус
    масло

    Шампињоните исчистете ги од дршките со внимателно сечење, за да имаат како дупче во кое ќе можете да ги полните. Измијте ги во млаз ладна вода и оставете ги да се сушат на кујнска крпа.
    Во сад со малку масло, на тивко пропржете ја главицата кромид ситно сечкан, додајте ги рачките исто така ситно сечкани, сол, бибер и откако кромидот ќе омекне (дршките ќе пуштат малку вода), додајте го пирето од домати, бибер и оригано и оставете да издинста уште неколку минути.

    Шампињоните наредете ги во тава за печење намрсена со малку масло и ставете им по едно лажиче од доматното пире со кромид и по малку зденка озгора. За дополнителен шмек ако сакате и месо, можете да ставите и коцкичка сланина.
    Се печат додека да убаво се вцрвенат и фати коричка зденката.
    Супер се како прилог за печено месо или со ориз.
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2015 во 17:45
    Буковки со магдонос

    Состојки
    1 пакување буковки печурки
    1 голема главица лук
    1 лажица сол
    1 китка магдонос
    100 гр зејтин
    2 литри вода
    Подготовка

    За подготовка на печурките буковки, земаме длабок сад во кој што ја ставаме водата да врие. Додаваме сол и ги ставаме печурките да зовријат околу 10 минути. Откако ќе зовријат убаво, ја истураме водата и ги оставаме печурките да се оладат.
    На страна во дрвен сад ги толчиме магдоносот, солта и лукот. Смесата ја изедначуваме.
    Оладените печурки ги сецкаме на ситни парчиња и ги ставаме да се пржат во врел зејтин. Зачинуваме со сол и црн бибер. Откако се прженки ги вадиме од садот и ги додаваме во саламурата која претходно ја подготвивме. Промешуваме убаво за секоја печурка да добие вкус на лукчето.

    Изменето од Valerija - 13.Март.2018 во 19:23
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:32

    ЗАПЕЧЕН ЛЕБ СО ШАМПИЊОНИ

    ,,,Потребни состојки:

    400 гр. шампињони

    3 лажици брашно

    3 дл. млеко

    1 лажица кисела павлака

    Сол и црн пипер

    1 лажица вегета

    30 гр. маргарин

    10 парчиња стар леб

    Припрема:

    Исецкајте ги шампињоните на листови. Динстајте ги се додека не испуштат течност, додадете го брашното, промешајте и додадете го млекото. На крај додадете ја павлаката и зачините и добро промешајте за да добиете хомогена смеса.

    Секое парче леб од едната страна намачкајте го со малку маргарин, па ставете го во тава за печењете со намачканата страна надолу. Потоа секое парче добро прелијте го со подготвениот сос. Ставете го лебот во загреана рерна и печете околу 10 минути на температура од 200 степени.

    Послужете ги лепчињата додека се топли. Добар апетит!



    Изменето од Valerija - 13.Март.2018 во 19:23
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2015 во 09:00

    Потпечени печурки со кашкавал

    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

    * 50 гр. печурки

    * свеж кромид

    * едно чешне лук

    * неколку гранчиња мајчина душица

    * 250 гр. кашкавал гауда

    * трошки од 2 парчиња леб

    * 4 шаки рукола

    * лимон

    * маслиново масло.

    НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

    Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете ги печурките во плех за печење, посипете го лукот и мајчината душица и прекријте ги со тенки парчиња кашкавал. Измешајте ги трошките леб, па додадете ги врз печурките. Печете во рерна околу 15 до 20 минути. Послужете со рукола, прелив од лимонов сок и маслиново масло.

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2015 во 08:17

    Рецепт на денот: Маринирани печурки


    Овие печурки можете да ги послужите како предјадење, салата или мезе со бело вино. Вкусни се и лесни за подготовка.

    recept-na-denot-marinirani-pecurki-01.jpg

    Потребни состојки:

    • 120ml маслиново масло
    • 3 лажици сок од лимон или оцет
    • Вегета
    • 400g шампињони
    • 1 лажичка мајчина душица
    • ½ лажичка рузмарин
    • ½ лажичка оригано
    • 1 лажичка коријандер во прав
    • 3 чешниња лук
    • Сол
    • Бибер


    Подготовка:

    Загрејте го маслото во подлабок сад, потоа додадете ги претходно измиените шампињони.

    На шампињоните додадете ги сокот од лимон и другите зачини.

    Пржете околу 15-на минути додека шампињоните не омекнат.

    Кога шампињоните ќе бидат готови, истурете ги во поголем сад (заедно со маслото) и покријте ги со фолија.

    Вака оставете ги барем 2 часа во фрижидер. Сервирајте ги со бело вино, како предјадење или мезе.

    Добар апетит!

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,250 секунди.