IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Специјалитети од јајца
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Специјалитети од јајца

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Специјалитети од јајца
    Испратена: 13.Септември.2010 во 23:11

Омлет ролат

Потребно:

* 100 г шунка
* 2 лажици масло
* 4 јајца
* 4 лажици брашно
* 50 мл слатка павлака
* 20 г путер
* сол

Приготвување: во широко тавче на загреаното масло кратко пропржете ја шунката исечена на тенки парчиња, па извадете ја и оставете ја на топло место. Изматете ги јајцата, па во нив додадете ги брашното, слатката павлака, стопениот путер и малку сол. Изматените јајца сипајте ги во загреано масло, па пржете ги од секоја страна по една минута. Потоа, врз површината на омлетот распоредете ја пржената шунка и свиткајте го во вид на ролат. Ролатот од јајца послужете го топол со свежа салата.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 14:57

Омлет со печурки

Потребно:

* 2 јајца
* 5 лажици измешани маслиново и сончогледово масло
* 150 г печурки
* 1 чешне лук
* црн пипер
* лимонов сок
* магдонос
* 2 лажици млеко
* 1 лажичка зачинал

Приготвување: издинстајте ги печурките во загреано масло, па малку посолете ги. Откако ќе омекнат и ќе испари целата течност, додајте ги истолчениот лук и пиперот. Посебно изматете ги јајцата, додајте ги млекото, малку од лимоновиот сок, ситно сечканиот магдонос и зачиналот во нив, па прелијте го сето тоа врз печурките. Пржете го омлетот со додека јајцата не се испржат. Омлетот со печурки ставете го во чинија и послужете го со салата по желба.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2010 во 14:27

Омлет ролат

Потребно:

* 100 г шунка
* 2 лажици масло
* 4 јајца
* 4 лажици брашно
* 50 мл слатка павлака
* 20 г путер
* сол

Приготвување: во широко тавче на загреаното масло кратко пропржете ја шунката исечена на тенки парчиња, па извадете ја и оставете ја на топло место. Изматете ги јајцата, па во нив додадете ги брашното, слатката павлака, стопениот путер и малку сол. Изматените јајца сипајте ги во загреано масло, па пржете ги од секоја страна по една минута. Потоа, врз површината на омлетот распоредете ја пржената шунка и свиткајте го во вид на ролат.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2011 во 04:42

Кајгана со грашок

Потребно:

* 200 г грашок
* 1 главица кромид
* 8 јајца
* 2 лажици ситно сечкан магдонос
* масло
* сол
* бибер

Приготвување: ситно исечкајте го исчистениот кромид, па динстајте го во масло, со една лажица вода, додека не стане стаклест. Додајте го грашокот и зачинете ја смесата со сол и со бибер. Динстајте го грашокот додека не омекне, додавајќи по малку топла вода, колку што е потребно за да не загори. Откако ќе биде готов, оставете го да се излади. Изматете ги јајцата, па ставете ги сечканиот магдонос, солта и биберот во нив и добро измешајте го сето тоа. Потоа додајте го грашокот, добро измешајте ги, па испржете ја смесата во врело масло. Веднаш послужете ја.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:18
Кајгана,омлет,полнети јајца,јајца на окосреќа
Секаков рецепт на база на јајца е добредојден

Кајгана со ајвар



Потребни состојки

  • малку   Црн бибер
  • малку   Сол
  • 50 милилитри Масло
  • 80 грама Ајвар
  • 2   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

Краток текст

Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и веројатно води потекло од Македонија.

Најдобриот ајвар се произведува во домаќинствата, затоа што само преку внимателна рачна работа може да се постигне целосно отстранување на лушпата и семето од пиперката што го гарантира чистиот вкус на ајварот. Тој е редовен и постојан дел од зимницата затоа што најлесно се конзервира и најдолго може да опстои во зимскиот период од годината.

Подготовка

Во тавче со масло ставете ги 4-те лажици ајвар и кратко запржете.

Во чинија изматете ги двете јајца и во нив ставете ја солта и биберот и малку вода.

Потоа јајцата претурете ги во тавчето и кратко пржете и мешајте (не премногу за да не се исуши смесата).

Сервирајте во чинија и дискретно премачкајте со мајонез.


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:19

Омлет со чадена сланина

.

Потребни состојки

  • 8   Јајца/це
  • 20 грама Путер
  • 200 грама Сланина
  • малку   Сол
  • 50 грама Фета сирење


  • Време за подготовка: 5 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

Краток текст

Омлет (фр.: omelette) е француско јадење кое се подготвува од јајца, разбиени со засолено млеко (може и со вода) и испржени во тиган.
Во омлетот можат да се додадат зеленчуци и различни млечни производи, месо и колбаси, од кои најпопуларни се: сирење, насецкана шунка (или друг колбас), печурки, лук, магдонос и др., што зависи од самиот готвач.
Во различните национални кујни постојат повеќе видови на омлет: шпанската тортилја, италијанската фритата, јапонската ому-рајсу и ому-соба, со ориз и морски плодови.
Омлетот станува популарно јадење во светот поради лесната и брза подготовка, како и поради својата хранлива вредност и различни вкусови.

Подготовка

 Во тефлонска тава, на путер се пропржуваат ленти сланина, се вадат и се оставаат на топло. 
Тавата се враќа на шпотер, во неа се додава уште малку путер и јајцата кои претходно биле изматени со малку сол и ситно сечено сирење. 
Омлетот се пржи од една страна, а потоа со помош на чинија се првртува за да се испржи и од другата страна. 
Преку омлетот се ставаат се уште топлите ленти сланина и се послужува. 


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:20

Омлет со компири


Потребни состојки

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 100 милилитри Масло
  • 200 грама Компир
  • 150 грама Кашкавал
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

Краток текст

Омлет со компири

Подготовка

Компирите зе лупат и крупно се рендаат.

Потоа се додаваат изматените јајца, ренданиот кашкавал, сол, црн пипер.

Масата се пржи со малку масло прво од едната а потоа од другата страна.


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:02
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:22

Јајца бенедикт


Потребни состојки

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 50 грама Сланина
  • 125 грама Путер
  • 15 милилитри Оцет
  • 100 милилитри Масло
  • 1   Лимон/и
  • 4   Кришка/ки леб
  • 4   Јајца/це
  • 3   Жолчка/ки


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

Краток текст

Во "Talk of the Town" колумната во весникот The New Yorker во 1942 е истакнато дека пред неговата смрт Лемул Бенедикт - пензиниран брокер од Вол Стрит, шетал низ Волдорф хотелот во 1894 трудејки се да најде лек за својот утрински мамурлук седнал во бифето и нарачал (тост со путер, варени јајца, крцкава сланина и холандски колач. Тогашниот шеф на кујната Оскар Чиркли толку му се допаднал оброкот што веднаш го ставил на менито, само што место сланина во порцијата додал шунка и место холандскиот колач додал англиски мафин-крофна

Подготовка

Земичките ги сечеме на половина.

На двете половинки земички им ги отсекуваме заоблените делови за да добиеме рамни површини и ги редиме во тава за печење.

Во тавата ги редиме и лентите чадена сланина.

Тавата ја ставаме во рерна и печеме 15-ина минути на температура од 200 степени.

Во меѓувреме во посолената вода во тенџере на оган додаваме оцет.

Започнуваме со подготовка на холандкиот сос. Лимонот го цедиме и лимоновиот сок го ставаме во подлабок сад. Во садот ги додаваме трите жолчки, додаваме оцет, 125 гр. путер, посолуваме и мешаме со жица за матење додека состојките не се соединат.

Во намрсена црпалка кршиме едно јајце.

Црпалката со јајцето ја ставаме во тенџерето со зовриена вода на оган.

Потоа ја вадиме и со лажица го одлепуваме јајцето од црпалката.

Црпалката ја враќаме во вода. По околу 4 минути варење ја вадиме од водата.

Пошираното јајце го вадиме од црпалката и го ставаме на чинија. Истата постапка ја повторуваме со сите 4 јајца.

Тавата со запечените земички и ленти сланина ја вадиме од рерна.

Холандкиот сос го промешуваме со жицата за матење и го ставаме да се вари на пареа.

Откако сосот ќе ја добие потребната густина, садот го тргаме од оган.

На чинија за сервирање ги редиме четирите парчиња запечени земички.

Врз секое парче земичка нанесуваме по две ленти запечена сланина.

Потоа врз земичките ги ставаме пошираните јајца. Врз јајцата нанесуваме од холандскиот сос.


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:03
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:23

Поширани јајца на бела палента



.

Потребни состојки

  • 1 лажица/ци Сол
  • 30 грама Сланина
  • 200 грама Пченкарно брашно
  • 300 грама Пченка
  • 50 грама Путер
  • 50 грама Пармезан
  • 800 милилитри Вода
  • 4   Јајца/це
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

Краток текст

Поширани јајца на бела палента

Подготовка

Во сооедветно тенџере ставете ја водата да зоврие солта. Додајте ги пченката и палентата и варете 2 минути. Намалете ја температурата и со постојано мешање сè варете уште 20 минути. Додајте црн пипер, пармезан и сè убаво измешајте па тргнете го садот од ринглата.

Во друг сад ставете вода со малку оцет да зоврие па полека ставајте ги јајцата, да ги поширате. Најдобро е јајцата да се ставаат во кутлача. Додека јајцето се вари, со лажица дел од белката ставајте врз жолчката. На ист начин поширајте ги и останатите три јајца.

Сланината исечкајте ја на ситни коцки и испржете во тиган без месо.

На секоја чинија ставајте по една "топка" од палентата, па по желба малку сос од домати, поширано јајце и сè посипете со пржена сланина. Потоа послужете.




Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:04
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:27

Полнети јајца


Потребни состојки

  • малку мала лажица Црн пипер
  • 100 грама Крем - сирење
  • 2 лажица/ци Копар
  • 8   Јајца/це
  • 50 грама Шкампи


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 10 мин.

Краток текст

Полнети јајца

Подготовка

Ги вариме јајцата 10 минути во посолена вода.

Ги лупиме внимателно и ги сечеме на половинки.

Вадете ги жолчките мешаште со млеко, свинско месо и црни пипер.

Потоа полнете ги јајцата со смесата завршете со парченца од сечканите шкампи.


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:06
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:29

Омлет на шпански начин


Потребни состојки

  • 150 грама Тиквичка
  • малку   Сол
  • 2   Пиперка/ки
  • малку   Оригано
  • 6 лажица/ци Масло
  • малку   Магдонос
  • 3 чешниња Лук
  • 1 мала лажица Ким во прав
  • 300 грама Домат
  • 1 ливче/чиња Дафинов лист
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

Краток текст

Јајцата се честа состојка во многу рецепти. Полни се со многу хранливи материи (витамини, протеини, масти) и даваат големи количества енергија. Големата нутритивна вредност на јајцето е логична со оглед на тоа што оплоденото јајце треба да овозможи се што му е потребно за развој на малото пиле. Јајцето содржи околу шест грама протеини и други важни хранливи состојки, но и 212 милиграми холестерол. Со оглед на тоа што се препорачува консумација на 300 милиграми холестерол дневно, високата содржина на оваа состојка би спречило многу луѓе да јадат јајца. Но, треба да се истакне дека по едно јајце дневно нема драстично да ја зголеми содржината на холестерол во крвта и да ги зголеми нивоата на маснотии. Тоа е навистина добра вест, ако се знае дека јајцето содржи многу други важни хранливи материи како холин (есенцијален за добар вид), селен (неопходен за силен имунитет), витамин А (го поттикнува растот на клетките), витамин Е (антиоксиданс) и лутеин (кој го подобрува видот).

Протеините во јајцето главно се содржат во белката, додека жолчката ги содржи витамините А, Д и Е, масти и холестерол.

Подготовка

Ситно се сецка лукот, тиквичката и пиперките, па се пропржуваат во масло.

На тоа се додаваат излупените и изгмечени домати, дафинов лист, ким, оригано и магдонос.

Се посолува и во покриен сад се динста околу половина час.

Од секое јајце се пржат одделно 4 омлети.

Секој се полни со приготвениот фил, се покриваат и се послужуваат.


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:07
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:38

Омлет со печурки

Потребно:

* 2 јајца
* 5 лажици измешани маслиново и сончогледово масло
* 150 г печурки
* 1 чешне лук
* црн пипер
* лимонов сок
* магдонос
* 2 лажици млеко
* 1 лажичка зачинал

Приготвување: издинстајте ги печурките во загреано масло, па малку посолете ги. Откако ќе омекнат и ќе испари целата течност, додајте ги истолчениот лук и пиперот. Посебно изматете ги јајцата, додајте ги млекото, малку од лимоновиот сок, ситно сечканиот магдонос и зачиналот во нив, па прелијте го сето тоа врз печурките. Пржете го омлетот со додека јајцата не се испржат. Омлетот со печурки ставете го во чинија и послужете го со салата по желба.

(Emil)

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:55

Шкотско јајце


Потребни состојки

  • малку мала лажица Црн пипер
  • 500 грама Телешко
  • малку   Сол
  • 50 грама Презла
  • 100 милилитри Млеко
  • 250 милилитри Масло
  • 2 главица/и Кромид/а
  • 2   Кришка/ки леб
  • 5   Јајца/це
  • 1   Китка магдонос
  • 100 грама Брашно


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

Краток текст

Шкотско јајце

Подготовка

Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пржи во тава со загреано масло. Во еден сад млекото го истураме врз предходно ставената мека средина од парчињата леб.

Во садот со меленото месо ги додаваме ситно сечканиот магдонос, едно јајце и натопениот леб со млеко. Додаваме црн пипер и промешуваме.

Испржениот кромид го претураме во цедалка, го одцедуваме од маслото и го додаваме во садот со подготвената смеса. Месиме со рака, додека да дибиеме хомогена смеса. Потоа земаме од смесата и ја расплескуваме на дланка. Едно варено јајце го ставаме на средина од расплесканата смеса и го обвиткуваме од сите страни од смесата со меленото месо. Од меленото месо и варените јајца со рака формираме топка.

Вака подготвените топки ги ставаме во тава за печење. Ја попрскуваме тавата со масло и печеме 5 минути на температура од 250 степени.

Две јајца матиме со вилушка. Испечените шкотски јајца ги валкаме најпрво во брашно, потоа во изматени јајца и на крај во лебни трошки.

Вака подготвените Шкотски јајца ги ставаме да се пржат во тенџере со поголема количина загреано масло додека не добијат убава румена боја, потоа послужуваме.


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:05
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:58

Омлет со ракчиња


Порребни состојки

  • 8   Јајца/це
  • 500 грама Блага павлака
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1 лажица/ци Лимонов сок
  • малку   Мешан зачин
  • 1   Пиперка/ки Лута
  • 80 грама Путер
  • 200 грама Ракчиња
  • малку   Сол


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

Краток текст

Омлет со ракчиња

Подготовка

 Ракчињата ставете ги во фолија потоа спуштете ги во ладна вода.

Коцкичките од кромидот пропржете ги на путерот.

Прелејте ги со павлака, додадете ја мирудијата и малце гответе.

Додадете бело вино измешано со густин. Промешајте.

Преливот пикантно зачинете го.

Додадете ги јајцата, добро измешајте и оставете да отстои.

Преостанатата маснотија ставете ја во врела тава.

Додадете ги јајцата со преливот и направете омлет.

Омлетот префрлете го во чинија за послужување, а потоа исечете го по должина (не до крај).

Малку развлечете го резот и наполнете го со ракчиња и пикантен прелив.


Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:08
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.