IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Торти и колачи што не се печат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Торти и колачи што не се печат

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 16>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:55
                                                                              Бисквит торта

1 пакетче бисквити
1 литар млеко
9 лажици шеќер
3 пудинга од ванила

Подготовка:

Во 900 мл млеко се ставаат 9 лажици шеќер. Се остава да се свари. Настрана 3 пудинга од ванила се мешаат со малку млеко, колку да се добие смеса без грутки. Откако ќе зоврие млекото се додава пудингот и се вари додека да се згусни, но не премногу.

Потоа во четвртасто плехче се реди еден ред бисквити малку потопени во млеко, да не бидат меки само натопени во млекото. Се мачкаат со пудингот, потоа се реди нов ред на бисквити, само сега во спротивна насока и се' така до 3 реда. На крај, за декорација, можете да ја премачкате тортата со шлаг пена или чоколаден прелив. 

Оставете ја 2-3 часа во фрижидер и уживајте.



Изменето од Valerija - 22.Септември.2013 во 19:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:57
Торта со бисквити

За фил:

250 гр маргарин или путер
250 гр шеќер во прав
1 пакетче ванилин шеќер
3 реда чоколадо за готвење
4 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
0,5 литар млеко
1 кутија бисквити Слика
Во сад се мати маргариот со шекерот во прав. Маргаринот ( или путерот) најдобро е да е на собна температура за да може да се измати подобро. Откако ќе се добие хомогена смеса се додава ванилин шекер и искршени 3 реда чоколадо за готвење.
Во тенџере се вари крем од 4 жолчки, 5 лажици шеќер, 5 лажици брашно и половина литар млеко. Се вари на тивко со постојано мешање за да не се направат грутчиња. Кога ќе се згусне, филот се трга на страна и се остава да се излади. Во изладен фил се додава претходно изматениот маргарин или путер и се меша да се добие еднаква маса.
Во плех се редат бисквити претходно натопени во млако млеко. И се реди Ред бисквити, ред фил, ред бисквити ред фил со тоа што се завршува со фил одозгора.
Тортата може да се посипа со ореви сецкани, или со шлаг направен од белките кои останале при правење на филот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:58
Торта од бисквити и пудинг

Подлога
300 гр мелени бисквити
100 гр чоколадо
220 мл млеко
2 лажици шеќер во прав
Бел крем
2 кесички пудинг од ванила
100 гр бело чоколадо
3 лажици бел еурокрем
2 лажици маргарин
350 мл млеко
2 кесички ванилин шеќер
3 лажици шеќер
Чоколаден крем
2 кесички пудинг од чоколада
100 гр чоколадо
3 лажици чоколаден еурокрем
2 лажици маргарин
350 мл млеко
4 лажици шеќер

Подготовка

1. Подготовка на подлогата.
Млекото и чоколадото се загреваат додека да се растопи чоколадото. Кога ќе биде готово се остава да се подолади и се додава во мелените бисквити во кои е додаден шеќерот во прав. Смесата се става во округли калап за торта (со обрач) бр 24. Се остава во фрижидер да се стегне додека се подготвуваат филовите.
2. Подготовка на кремовите.
На исти принцип се подготвуваат двата крема.
Во тенџере на оган се става 300 мл млеко да зоврие. Во останатите 50 мл млеко се промешуваат пудинзите со шеќерот и се додава во зовриеното млеко. Се вари на тивко додека да згусне. Готовиот пудинг се трга на страна и со мешање се додава кремот и чоколадото за да се растопат. Се остава да се олади со повремено промешување да не фати коричка. Во млакиот крем се додава омекнатиот маргарин и се мати за целиот крем убаво да се соедини.
Кога и двата крема ќе се оладат се додава првин белиот крем над подлогата и најодозгора чоколадниот. Се остава убаво да се олади пред сервирање.

Изменето од Valerija - 22.Септември.2013 во 19:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 19:59
Нескафе торта

Состојки
500 гр бисквити (или готови кори за торта)
500 мл слатка павлака (хопла, халта или некоја друга)
3 јајца
11 лаж. шеќер
3 лаж. нескафе ( може ако сакате и капучино место нескафе)
малку млеко за бисквитите

Многу брза, лесна и вкусна торта. Ние дома ја обожаваме комплетно и е дел од честите десерти, па дури и за родендени повеќе од 15 години наназад.
Слатката павлака се мати со пола од шеќерот. Во посебен сад кремасто се матат јајцата со останатиот шеќер. На крај се додава нескафето и се мати додека се растопи. Оваа смеса се додава на изматената слатка павлака и се мати додека добро се измеша.
Секоја бисквита на секунда ја потопуваме во ладно млеко, во кое по желба може да се додаде и малку арома на рум и правиме прв ред, па премачуваме од филот. Така се прават 3-4 реда, ред бисквити-ред фил. Готовата торта ја наросуваме со рендана чоколада или чоколадни трошки и ја оставаме да преноќи во фрижидер.
Се сечи на коцки и се ужива во вкусот )))
Оригиналнот рецепт е со дупла доза од наведените и треба уште и 250 гр маргарин. Но, искуството и години наназат правејќи ја и согласно јас и конзументите, маргарин не користиме. Маргаринот минимално ја прави потешка за конзумација, а служи за повеќе да се уцврсти филот. Но, и без него филот ако добро се измати (јајцата да се пресни и пред употреба да биле одстоени на собна температура, најмалку 2 часа), маргаринот и воопшто не треба. Зошто не е напишан рецептот во оригинал? Затоа што, е многу издашен и пола доза ќе ви е доволна, доколку не се решите да ја правите за поголем број на луге.
Ви посакувам слатко уживање!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:01
Кремаста торта

1 пакување пишкоти
4 лажици нескафе
4 лажици какао
500мл. слатка павлака
300гр. шеќер
6 јајца

Јајцата се кршат и белките се одделуваат од жолчките. Жолчките се матат со шеќерот. Белките се матат во друг сад. Белките се додаваат во садот со жолчките и се мешаат со лажица. Слатката павлака се мати. Се додава кај изматените јајца и се меша со лажица. Смесата се дели на 3 дела. Првиот дел треба да биде празен. Во вториот дел се додава нескафето и се меша со лажица. Во третиот дел се додава какаото и се меша со лажица. Пишкотите се топат во млеко и се редат во послужавник. Одозгора се ставаат филовите - првиот, вториот, па третиот фил. Најодозгора се редат останатите пишкоти. Тортата се става во фрижидер да се излади.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:02
Слика

Торта Монте, која се состои од три слоја, а за нејзината подготовка не е потребно печење.



Состојки:

- Прв крем: 1 л. млеко, 100 гр. густин, 100 гр. шеќер, 1 ванилин шеќер и 125 гр. путер

- Втор крем: 500 мл. слатка павлака (хопла) и 200 гр. чоколадо

- бисквити

- малку рум

Подготовка:

1. На помало тавче за печење наредете ги бисквитите во еден слој и премачкајте ги со малку млеко помешано со рум.

2. За првиот крем ставете го млекото на рингла да се топли и додадете малку рум. Во друг сад измешајте го шеќерот и густинот со малку ладно млеко за да добиете изедначена смеса. Кога млекото ќе зоврие, додадете ја смесата со густинот и на послаб оган мешајте околу 2 минути. Во врелата смеса додадете го путерот и прелијте ја врз бисквитите.

3. За вториот крем, на послаб оган загрејте ја слатката павлака во која сте го додале исечканото чоколадо, а кога истото ќе се стопи, прелијте го врз првиот крем и оставете ја тортата да се олади.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:03
Крем торта

1л. млеко
8 лажици шеќер
4 пудинга од ванила
1 маргарин
250гр. шеќер во прав
200гр. мелени бисквити
200гр. мелени лешници

Се варат млекото, шеќерот и пудинзите. Откако пудингот ќе се свари, се лади во фрижидер. Се матат маргаринот и шеќерот во прав. Ова се додава кај изладениот пудинг. Се меша со лажица. Пудингот се дели на 3 дела. Во првиот дел се додаваат бисквитите. Се меша со лажица и се става во округло тавче. Одозгора се става вториот дел (да биде празен). Во третиот дел се додаваат лешниците и се меша со лажица. Овој дел се става одозгора. Тортата се лади во фрижидер.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 08:36

Непечен колач


nepeceni-kolac

Состојки:

  • 3 жолчки
  • 250 гр шеќер во прав
  • 250 гр маргарин
  • 100 гр мелени ореви
  • 100 гр мелени кекси
  • 2 дл сок од портокал
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 1 лажица екстракт од ванила

За премачкување:

  • 3 белки
  • 3 лажици шеќер
  • 3 лажици шеќер во прав
  • 2 дл слатка павлака

За украсување:
чоколадни ронки

Приготвување:
1. Во подлабок сад се матат жолчките со шеќер во прав и со омекнатиот маргарин.
2. Мелените ореви и кексите се преливаат со сок од портокал и се промешува.
3. Се соединуваат двете смеси, се додава екстракт од ванила и добро се меша.
4. Добиената смеса поделете ја на два дела па во едниот додадете чоколадо изрендано на ситно ренде.
5. Подгответе соодветна тацна за колач и пренесете ја таму смесата со чоколадо и обликувајте ја долната кора. Оставете ја во фрижидер да се стегне. Потоа нанесете го вториот посветол дел од филот и израмнете го со долната кора. Повторно ставете ја во фрижидер да се стегне.
6. Посебно пригответе фил за премачкување на колачот. Изматете ги белките во цврст снег, а потоа постепено додавајте 3 лажици шеќер со постојано мешање. Одделно изматете слатка павлака со 3 лажици шеќер во прав. Соединете го шамот од белки и шлагот од слатка павлака па полека измешајте. Добиената смеса премачкајте ја врз колачот и поросете со чоколадни ронки. Оставете го колачот во фрижидер да се стегне, а потоа исечете го на парчиња.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 16:17

ЕДНОСТАВНА, А УБАВА ТОРТА ШТО НЕ СЕ ПЕЧЕ: РЕСАНА ТОРТА

26

- Еден килогам ресани ги сечете на пола и ги ставате во некој подлабок сад,
- Им додавате една мала шолја (како за кафе) толчени или сецкани ореви,
- На шпорет ставате еден маргарин (од оние Кристал), а откако ќе се стопи во него додавате 250ml млеко,
- Убаво ја мешате смесата и откако ќе стане врела ги попарувате ресаните и оревите,
- Од топлината чоколадото на ресаните ќе се стопи, желето и бисквитата ќе се одвои, а целата смеса од топеното чоколадо ќе добие боја,
- Потоа убаво рамномерно промешајте ја смесата, а откако ќе се подолади ставете ја во калап и направете и некаква форма по ваша желба.
- Сматете шлаг (две кесички се доволни) и премачкајте ја тортата,
- Ставете ја да се олади во фрижидер

Побрзо здравје, повкусно здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 16:17

МИЛКА ТОРТА СО ПЛАЗМА БИСКВИТИ (НЕ СЕ ПЕЧЕ)

23

Состојки:

12 јајца
10 лажици шеќер
375 г маргарин (едно и пол пакување)
300 г мелена плазма (едно пакување е 300 г)
600 г обични плазма бисквити
2 бели и 2 темни (обични, млечни) Милка чоколади

Подготовка: Од јајцата се одвојуваат жолчките и се матат заедно со шеќерот. Смесата се става да вари на пареа да се згусне, притоа постојано се мати со миксерот.
Посебно се мати маргаринот и и’ се додава на претходно оладената готова смеса од жолчки (мора да биде оладена, инаку ќе се растече многу). Потоа од белките се мати цврст снег и се додава мелената плазма. Оваа смеса се меша заедно со кремот од жолчките, па се дели на два дела. Во едниот дел се додаваат растопените бели чоколади, а во другата темните. Правоаголно длабоко тавче се обложува со алуминиумска фолија и се редат плазма бисквити натопени во млеко, не само на дното туку и од страните. Потоа се ставаат филовите еден врз друг, прво белиот, потоа кафеавиот. Повторно се редат плазма бисквити натопени во топло млеко. Се остава во замрзнувач 24h, потоа се превртува на чинија и се украсува со готов шлаг.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 16:58

НЕСКАФЕ ТОРТА (БЕЗ ПЕЧЕЊЕ)

10
3DAItRSTNM

Состојки:
500 гр бисквити (или готови кори за торта)
500 мл слатка павлака (хопла, халта или некоја друга)
3 јајца
11 лаж. шеќер
3 лаж. нескафе ( може ако сакате и капучино место нескафе)
малку млеко за бисквитите

Многу брза, лесна и вкусна торта. Слатката павлака се мати со пола од шеќерот. Во посебен сад кремасто се матат јајцата со останатиот шеќер. На крај се додава нескафето и се мати додека се растопи. Оваа смеса се додава на изматената слатка павлака и се мати додека добро се измеша.
Секоја бисквита на секунда ја потопуваме во ладно млеко, во кое по желба може да се додаде и малку арома на рум и правиме прв ред, па премачуваме од филот. Така се прават 3-4 реда, ред бисквити-ред фил. Готовата торта ја наросуваме со рендана чоколада или чоколадни трошки и ја оставаме да преноќи во фрижидер. Се сечи на коцки.
Оригиналнот рецепт е со дупла доза од наведените и треба уште и 250 гр маргарин. Но, искуството и години наназат правејќи ја и согласно јас и конзументите, маргарин не користиме. Маргаринот минимално ја прави потешка за конзумација, а служи за повеќе да се уцврсти филот. Но, и без него филот ако добро се измати (јајцата да се пресни и пред употреба да биле одстоени на собна температура, најмалку 2 часа), маргаринот и воопшто не треба. Зошто не е напишан рецептот во оригинал? Затоа што, е многу и пола доза ќе ви е доволна, доколку не се решите да ја правите за поголем број на луѓе.
Ви посакувам слатко уживање!

 



Изменето од Valerija - 10.Април.2014 во 16:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 19:08

ТОРТА “НАЈУБАВИОТ СОН“ (БЕЗ ПЕЧЕЊЕ)

28

Прв слој:
-Пишкотите се натопуваат во Фанта и се редат на послужавник

Втор слој:
-Се меле плазма-кекс (може и обични бисквити) и се потопуваат со Фанта сок за да се добие еднолична смеса. Посебно се мати еден маргарин со 250 г. шеќер во прав, а потоа се соединува со мелената плазма.

Трет слој:
-Чоколадни бананки се сечат по должина и се редат врз филот од мелената плазма.

Четврти слој:
-Се варат 4 пудинга од ванила во 1 кг. млеко. Посебно се мати еден маргарин со 250 г. шеќер во прав и потоа се соединува со веќе оладениот пудинг.Филот се дели на два дела и едниот дел се става врз чоколадните бананки.

Петти слој:
- се реди уште еден слој пишкоти натопени во млеко врз филот од пудинг

Шести слој:
- се премачкува останатиот дел од пудингот

Седми слој:
- свежи банани се сечат на кругови и се редат врз филот од пудинг

Осми слој:
-Шлаг (се мати и се премачкува целата торта)

Слика

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 19:11

KAСАТО ТОРТА (БЕЗ ПЕЧЕЊЕ)

11

Потребни состојки:
- 1 маргарин кристал
- 150 гр. шеќер во прав
- 2 чоколади за готвење
- 3 жолчки
- 500 гр. бисквити
- 200 мл. млеко
- 200 гр. сецкани ореви
- 200 гр. сецкани желе бомбони
- 100 гр. суво грозје прелиено со 1 лажичка рум
- 100 гр. кокос
- 100 гр. сецкани крем банани

Подготовка:Ставете го маргаринот да се растопи и додајте го шеќерот во прав и една чоколада. Кога ќе се излади ставете ги трите жолчки и промешајте. Бисквитите скршете ги на ситни парченца и попрскајте ги со ладното млеко. Додајте половина од оревите, крем бананите, кокос, желе бомбони, суво грозје и мешајте заедно со половина од смесата со растопениот маргарин и чоколада. Потоа додајте ја уште половината од намирниците и смесата. Ставете на кутија за торта и формирајте облик по желба. Оставете ја да се олади 1 час и потоа на пареа стопете 1 чоколада па посипете ја тортата и вратете ја повторно во фрижидер.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 100064
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 19:12

ЛЕДЕНИ ЧОКОЛАДНИ КОЦКИ БЕЗ БРАШНО, БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

12

Состојки:

100 гр чоколадо за готвење

150 гр црно чоколадо (70% какао)

600 мл слатка павлака

20 гр шеќер во прав

4 лажици сок или ликер од портокал

1 кафена лажичка кора од портокал

100 гр ситно искршено чоколадо за готвење

Подготовка:

Слатката павлака се мати, во шлагот се додава шеќер во прав, сок и рендана кора од портокал, и чоколадото стопено на пареа.

Добро изматете со миксер, па додадете го и искршеното чоколадо.

Смесата се префрла во калап обложен со пластична фолија и се остава во замрзнувач 3 часа.

Колачот превртете го на тацна, па потурете го со чоколаден прелив кој се подготвува од чоколада стопена на пареа со додаден путер. Колачот треба да отстои повторно во фрижидер пред послужување.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,105 секунди.