IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Торти и колачи што не се печат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Торти и колачи што не се печат

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 13141516>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2016 во 13:11

Летен десерт без печење: Тирамису готово за 15 минути


Тирамису е еден од десертите на кои ретко кој може да им одолее, посебно заради специфичниот вкус и неговата едноставност.

Domasno-tiramisu-so-plazma-biskviti-01

Одличен за топлите летни денови кога навистина сакате да се изладите со нешто благо, кое сепак не е сладолед и не содржи преголема количина на шеќер.

Маскарпоне сирењето е тајната состојка која му дава специфичен вкус и благодарение на која овој десерт се издвојува од сите останати.

Со помош на овој лесен и едноставен рецепт ќе научите како сами дома да го направите највкусното тирамису кое некогаш сте го пробале.  

Потребни состојки:

  • 250g сирење маскарпоне
  • 3 јајца
  • 60g шеќер
  • кафе (по желба во кафето може да се додаде рум, амарето или некој друг алкохол)
  • плазма бисквити
  • какао

Подготовка:

Најпрво подгответе го кафето и додадете му шеќер по желба.

Изматате ги убаво жолчките со шеќерот и потоа додадете го маскарпоне сирењето и продолжете да мешате.

Во друг сад убаво изматете ги белките додека не добиете густа смеса.

Додадете ги изматените белки во садот со жолчките и мешајте одозгора-надолу.

Земете чаши за послужување и ставете малку од добиениот крем, потоа натопете ги плазма бисквитите во подготвеното кафе и ставете ги над кремот. Повторете ја постапката според големината на чашата и според тоа колку слоја саката да имате. На крајот наросете со какао.

Ставете ги чашите во фрижидер најмалку 3 часа и потоа се подготвени за послужување.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јули.2016 во 08:32

Кремаст колач од чоколадо и ванила


За сите љубители и на чоколадо и на ванилата ви претставуваме одличен кремаст колач, кој ќе ве освои веднаш, а истиот е многу лесен за правење.



Потребни состојки:

  • 6дцл млеко од соја
  • 4дцл крем од овес
  • 2л желатин
  • 2дцл јаворов сируп
  • 100гр растопено темно чоколадо
  • 100гр индиски ореви (кои претходно стоеле 2 часа во вода)
  • 2л шеќер од коко
  • 3 урми
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 пакетче бисквити без глутен

Начин на подготовка

Измешајте ги млекото, овесот, јаворовиот сируп и желатинот и гответе ги една минута додека ги мешате. Смесата ставете ја во блендер и додадете ги индиските ореви. Измиксајте добро. Бисквитите наредете ги на плех, со кои ќе го покриете целото дно.

Земете половина од сместа и намачкајте врз бисквитите. Оставете да се стегнат. Во останатата половина додајте го желатинот, кокосовиот и ванилин шеќер. Измешајте убаво и прелијте врз жолтата смеса. Украсете со некое бобичасто овошје, а потоа оставете го колачот во фрижидер два часа.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2016 во 09:11

БЕЗ ПЕЧЕЊЕ: СКРИЕНИ БАНАНИ СО ПЛАЗМА И ОРЕВИ

12

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 г мелени плазма кекси
  • 100 г маргарин
  • 100 г шеќер во прав
  • 2 банани
  • 1 крушка
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 120 г мелени ореви
  • 4 банани
  • 1 кесичка шлаг пена (за шлагот)
  • 200 мл млеко (за шлагот)

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  1. Изматете го маргариннот со шеќерот во прав, потоа додадете во таа смеса изрендана крушка и испасирани две банани.
  2. Смесата полека измешајте ја со лажица. Потоа додадете ги мелените плазма кекси, ванилиниот шеќер и мелените ореви.
  3. Убаво измешајте и на фолија расукајте смеса, наредете ги 4 банани по должина, завиткајте во ролат и оставете на ладно да се стегне.
  4. Оладениот ролат декорирајте го со претходно изматениот шлаг крем со млеко.


Изменето од Valerija - 05.Април.2018 во 21:29
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2016 во 08:15

Највкусниот десерт без печење: Нутела чизкејк


Чизкејк + Нутела = сладок, кремаст деликатес кој ќе го правите повторно, и повторно, и повторно.

Нутела чизкејк

СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТОТО

250 грамабисквити
75 грамапутер
15-20 грамасецкани лешници
2-3американски бисквити со парчиња чоколадо (по желба)
изрендана кора од четвртина портокал

ПОДГОТОВКА НА ТЕСТОТО

  1. Сите состојки се ставаат во блендер/процесор и се мешаат додека да се добие „песокливо" тесто. Ако немате блендер, бисквитите се мелат или се дробат ситно, се додава растопениот путер и останатите состојки и се меша со миксер.
  2. Смесата убаво се натапкува во тава (со раце или лажица). Најпожелно е да користи тава со прстен кој се вади. Добиеното тесто се става во фрижидер или замрзнувач да се стегне.

СОСТОЈКИ ЗА ФИЛОТ

400 грамаНутела
250 грамакрем сирење
250 грамамаскарпоне
сок од четвртина портокал (без пулпа)
50-100 грамасечкани потпечени лешници (за декорација)

ПОДГОТОВКА НА ФИЛОТ

  1. Се матат крем сирењето со маскарпонето. Потоа се додава Нутелата и сокот од портокал.
  2. Изматената смеса се истура врз изладеното тесто. Врз филот се наросуваат исечканите лешници.
  3. Чизкејкот се остава 4-5 часа да се лади во фрижидер. Се сервира ладен.
Нутела чизкејк
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2016 во 21:39

СМРЗНАТА ТОРТА ОД 3 ВИДА СЛАДОЛЕД

Следниот рецепт ќе ви покаже како да направите вистинска вкусна „бомба“ од сладолед и Орео колачи која не само што ќе биде неверојатно вкусна однатре, туку ќе изгледа навистина интересно и однадвор.

Состојки:

  • Сладолед со парчиња колачи (количината зависи од садот)
  • Чоколаден сладолед, омекнат (количината зависи од садот)
  • Сладолед од карамела, омекнат (количината зависи од садот)
  • 24 Орео колачиња
  • 4 лажици стопен путер
  • малку сол

Начин на подготовка:

1. Ставете го во фрижидер садот во кој ќе ја правите „бомбата“ од сладолед.

2. Најнапред додадете го сладоледот со парчиња колачи и врз него ставете помал сад, обложен со проѕирна фолија, за смесата да се распореди подеднакво насекаде. Двата сада ставете ги во фрижидер и оставете да стојат 1 час.

3. Повторете ја постапката со сладоледот од чоколадо и повторно оставете да стои 1 час во фрижидер.

4. На крајот исполнете ја празнината со сладоледот од карамел.

5. Ситно сомелете ги или искршете ги Орео колачите и додадете го стопениот путер и малку сол. Ставете го ова врз сладоледот за да послужи како основа. Оставете го во фрижидер 4 часа.

6. За полесно да го извадите сладоледот од садот ставете го во топла вода неколку секунди. Превртете го на чинија за послужување и вашата „бомба“ од сладолед и Орео е спремна за послужување.



Изменето од Valerija - 04.Јуни.2018 во 10:38
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2016 во 14:53
БРЗА НО НЕОДОЛИВО ВКУСНА КЕКС ТОРТА

Станува збор за многу едноставна и вкусна торта која се подготвува за брзо ... но и уште побрзо се јаде.

Состојки:

500 грама плазма или обични бисквити
4 жолчки од јајце
6 лажици шеќер
4 лажици брашно
0,5 литри млеко + млеко за потопување на бисквитите
1 ванилин шеќер
лажица путер

Подготовка:

1. Половината литар млеко, четирите лажици шеќер и путерот ставете ги да се варат. Жолчките од јајце измешајте ги со 2 лажици шеќер, брашно и малку млеко (колку да се направи смеса која ќе може да се прелива). Во згреано млеко полека прелијте ја смесата со жолчките мешајќи постојано. Оставете да се излади.

2. Натопете ги бисквитите во топло млеко и наредете ги на послужавник. Истурете го оладениот фил врз редот бисквити и од горе наредете уште еден слој бисквити. По желба можете да ја декорирате со шлаг направен од преостанатите белки. 



Изменето од Valerija - 04.Јуни.2018 во 10:39
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2017 во 21:23

Dave’s Kitchen: Торта со ресана без печење


Добро познатата торта со ресана која се подготвува многу брзо и што е најважно, е без печење!

Вклучете го целото семејство оваа недела во подготовката, најмногу на тоа ќе се израдуваат најмладите.

Потребни состојки:

  • 1 кг. ресана
  • 200 гр. млеко
  • 200 гр. исечкани ореви
  • 250 гр. путер
  • 2-3 лажици рум
  • 300 гр. слатка павлака
Начин на подготовка:

Исечкајте ги ресаните на четири дела и попарете ги со топлото млеко и путер. Потоа додадете ги исечканите ореви и малку рум.

Добиената смеса се обликува во вашата омилена форма. Давор о
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2017 во 11:49

Десерт без печење: Торта од Орео колачиња и шлаг



Тортите се нешто без кои ретко кој може да живее. Независно дали е лето или зима, тие се секогаш еден од омилените десерти на децата.

И додека сите сакаме да ги јадеме, ретко кој сака да остане заробен со часови во кујната и да ги подготвува.

Токму затоа, следниот рецепт ќе ви покаже како да направите торта од Орео колачи, која не се пече и е готова за 20 минути.

Потребни состојки:

Подготовка:

1. Во голем сад ставете ја павлаката, па додадете ги шеќерот и екстрактот од ванила и убаво измешајте. Потоа додадете го путерот од кикирики. Мешајте додека не добиете цврста смеса.

2. Потоа започнете со обликување на тортата, така што најпрво ќе ставите слој од шлагот, па ќе наредите од колачињата. Повторете ја постапката додека имате шлаг и колачиња.

3. На крај декорирајте со искршени колачиња.

4. Откако ќе биде готова ставете ја тортата во фрижидер во текот на ноќта.

5. Пред да ја послужите, можете дополнително да ја декорирате со стопен путер од кикирики.




Изменето од Valerija - 17.Февруари.2017 во 11:50
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2017 во 15:27
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2017 во 08:46

Највкусниот чоколаден чизкејк: Фантастичен колач без печење, готов за само 20 минути!


Потребни состојки:

Состојки за подлогата: 150 грама бисквити, 100 грама путер и 2 лажици какао .

Состојки за кремот: 300 грама чоколадо за готвење, 500 грама крем сирење или маскарпоне, 200 грама шеќер во прав и 250 милилитри слатка хопла.

Подготовка:

Иситнете ги бисквитите и измешајте ги со претходно стопениот путер и какаото. Зависно од калапот што го поседувате, ако тоа е потребно обложете го со хартија за печење, па врз хартијата нанесете ја смесата за подлога од путер, бисквити и какао. Бисквитите може да ги иситните и во блендер, мелница за кафе и ореви, или едноставно да ги ставите во кеса и потоа да ги “исчукате” со сукало, се додека не добиете смеса налик на прав.

Со миксер сматете ја слатката хопла, додадете го крем сирењето или маскарпонето, шеќерот во прав и растопеното млако чоколадо (внимавајте чоколадото никако да не биде премногу жешко). Добро измешајте ја смесата додека да добиете хомохена текстура, па потоа истата прелијте ја врз подлогата од бисквити.

Оставете ја вака подготвената торта во ладилник, и тоа најмалку 6 часа додека убаво да се стврдне.

Совет плус: Од чоколадо може да направите и глазура, па потоа со неа да ја прелиете тортата, а парчињата од тортата би било одлично ако ги послужите со парче од омиленото овошје, или пак парчиња ореви, лешници или бадеми.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2018 во 12:01
Potrebni se 5 min


Banani,melen keks,prax seker i mrvici vo boja sareni.
So bananite ,keksot i sekerot se pravi smesa,se formiraat bombici se se dekoriraat so sareni mrvici.
Po zelba i meleni orasi
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2018 во 21:28
Бисквит колач со лешници


Бисквит колач со лешници


Состојки
800 гр. какао бисквити
300 мл. млеко
2 ванили
Фил
180 гр. путер
250 гр. шеќер
2 пудинга од ванила
2 лажици густин
4 жолчки
500 мл. млеко
200 гр. лешници
100 гр. чоколада
Прелив
4 белки
3 лажици шеќер
1 шлаг крем од ванила

Најпрво се подготвува филот. Во посебен сад се матат жолчките, се додава 1/3 од млекото за филот и се додава пудингот и густинот, убаво се промешува да се растопи. Шеќерот се става во сад на тивок оган (постојано се меша) да се карамелизира. Откако ќе се добие светло кафена боја се истура остатокот од млекото за филот. Откако ќе се растопи карамелот во млекото и млекото ќе зоврие се истура предходно растопениот пудинг со жолчките и густинот.Се вари со постојано мешање, додека убаво да се густи и се добива густ крем. Се трга на страна, се меша одвреме наврем  и се додава чоколада за готвење да се растопи додека е топол кремот. Јас ставив пола бела, пола црна чоколада. Кога ќе се олади кремот, се мати и путерот и се додава во кремот, на крај се додаваат и мелените печени лешници. Со тоа филот е готов.
За кора на колачот користев црни бисквити со какао. Во 300мл. млеко се додаваат 2 ванили, се промешува да се растопи. И во млекото се натопуваат бисквитите една по една и се редат во првоаголен плех. За првата кора употребив 25 бисквити. Откако се наредат првиот ред бисквити се премачкуваат со пола од филот, па се редат и втор ред бисквити потопени кратко во млеко како и првиот ред и се става и другата половина фил. Најгоре се става и трет ред бисквите.
За прелив на колачот се матат белките со шеќерот и се додава и шлаг крема од ванила за да биде постегнат преливот. Се декорира по желба. Се остава на ладно да се стегне. Откако ќе се стегне можат да се сечат парчиња.
Овој колач е лесен за правење, нема печење на кори, а излегуваат многу парчиња.
На секого му го препорачувам!!!




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2018 во 21:43
Страчатела чискејк (без печење)


Страчатела чискејк (без печење)

Состојки
Подлога
250 гр. мелени бисквити
130 гр. стопен маргарин
75 гр. шеќер во прав
100 мл. (+- по потреба) газирана вода
Крем
250 мл. слатка павлака
200 гр. крем сирење
175 гр. шеќер во прав
100 гр. чоколадо за готвење

Брз, лесен и многу вкусен страчатела чискејк без печење.
1. Соединете ги сите состојки за подлога. Газираната вода додавајте ја по потреба, додека смесата убаво да се хомогенизира. Може да ја замените со еден цеден портокал, некој друг сок или млеко.
2. Соединетата смеса натапкајте ја рамномерно во калап за печење или во друг соодветен сад (кој вам ви одговара). Калапот ставете го во фрижидер додека да го подготвите кремот.
3. Крем сирењето се мати до соединување со шеќерот во прав.
4. Слатката павлака се мати во друг сад на страна, сосема цврсто.
5. Се соединуваат состојките од двата сада, се ренда чоколадото и се додава, па се меша убаво се.
6. За да го изрендате убаво целото чоколадо, а да не ви остануваат ќошиња кои е речиси невозможно да се дорендаат, користете ноже за лупење компири. Ако сакате целата количина чоколадо изрендајте ја во кремот или пак оставете дел за декорирање.
7. Кремот се нанесува врз смесата од бисквити, се израмнува убаво и така подготвениот десерт се остава во фрижидер барем еден час да се стегне убаво.
8. Се сече на парчиња по желба и се послужува.





Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2018 во 21:58
Крем колач со јагоди (без печење)


Крем колач со јагоди (без печење)


Состојки
3 пакувања пишкоти (3х21 парче) ~ 300 гр
малку млеко (за пишкотите)
Фил од јагоди
500 гр јагоди
6 лажици шеќер
500 мл млеко
5 лажици густин
2 пакетчиња ванилин шеќер
200 мл слатка павлака
За одозгора
200 мл слатка павлака
Користени Делимано произ

Прво подгответе го филот.
Јагодите испасирајте ги и ставете ги со 3 лажици шеќер да провријат. Не им треба долго, мах 5 минути на јак оган да бидат.
Густинот растворете го малку млеко, а остатокот млеко со 3 лажици шеќер и ванилиниот шеќер ставете ги да зовријат. Сварете крем со густинот и покријте го со пластична фолија за да не фати коричка.
Оставете ги да се оладат и кремот и јагодите.

Изладената слатка павлака изматете ја, па додавајте постепено од кремот со густин, постојано мешајќи со миксер. На крај додадете ги и јагодите и убаво измешајте.

Пишкотите потопувајте ги млеко (набрзина, да не впијат премногу млеко) и наредете ги 7х3 во еден ред. Премачкајте со 1/2 од филот. Наредете уште еден ред пишкоти, па втората половина од филот.

Изматете ја и останатата слатка павлака и премачкајте го целиот колач.

Пријатен апетит!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 13141516>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.