IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ѕудинг,сутлиЉаш и разни чоколадни и овошни кремови
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ѕудинг,сутлиЉаш и разни чоколадни и овошни кремови

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 10111213>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 04.—ептември.2018 во 15:21

DaveТs Kitchen:  ремаст чоколаден десерт со арома на портокал


ќвоЉ десерт е кремаст, богат и чоколаден. Ќешто што несомнено Эе им се допадне на сите оние кои сакаат едноставни десерти, кои се подготвуваат брзо и се превкусни.


ѕотребни состоЉки:

  • 100 гр. шеЭер
  • 500мл. слатка павлака
  • Kора од 1/2 портокал
  • —ок од 1/2 портокал
  • 150 гр. темна чоколада ( со минимум 
    70% какао делови во неа)
  • 2 лажички ликер од портокал
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 50 гр. путер
  • –ендано чоколадо за декорациЉа

Ќачин на подготовка:


¬о тенЯере на оган загреЉте ги слатката павлака и шеЭерот. ƒодадете Ља кората од портокал и штом течноста доЉде до точка на вриеЬе, тргнете од оган и додадете го чоколадото, ванилата, ликерот од портокал и путерот. ƒобро промешаЉте со жица за матеЬе додека течноста не стане хомогена (околу 2 минути). —тавете го чоколадниот крем во чашки за сервираЬе и оставете минимум 2 часа да се излади во ладилник.

ƒобар апетит и забавно готвеЬе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:17
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞


ѕупурен крем со малини и арониЉа

—остоЉки
1 банана
10-12 урми без семки
2 раце малини
2 раце арониЉа
мало парче свеж Гумбир
2-3 ливчиЬа нане, мента
200 мл слатка павлака

 ога сме каЉ лесни и вкусни десерти моЉа препорака е овоЉ десерт во чаша. ќваа вкусотиЉа и Ља посветувам на моЉата и ваша приЉателка  атерина Ќаскова, за коЉа знам дека денот не и поминува без да касне нешто благо.
≈ па  ате ова е десерт коЉ се подготвува за 5 минути и Љас веЭе те замислив со чашкава во раце, во приЉатно друштво и поглед во зеленило!

ѕодготовка
—ите состоЉки ставете ги во голема чаша од Ќутрибулет или друг блендер. ЅлендираЉте додека смесата да се згусне. ѕрефрлете Ља во чаша за сервираЬе на десертот, декорираЉте и уживаЉте во вкусот.

«абелешка
 ористев смрзнати малини и арониЉа, што значи десертот веднаш беше подготвен за конзумациЉа. ќд Гумбирот се става едно мало тенко парченце или пак по вкус.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ќктомври.2018 во 22:09
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#179; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;ї&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞ Gelo di Anguria


ѕудинг од лубеница Gelo di Anguria

—остоЉки
800 гр исечена лубеница
65 гр нишесте (густин)
80 гр шеЭер + 1 лажица
2-3 Њвезди анис
2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
1/2 помал лимон (само сокот)

Ћубеницата исчистете Ља од коските и измелете Ља. ѕотоа исцедете Ља на ситна цедалка.
ќдделете дел за раствораЬе на нишестето и во него додадете лажица шеЭер.

—тавете го сокот заедно со Њвездестиот анис во тенЯере на рингла да се загрева до пред точка на вриеЬе. ѕотоа тргнете го и во него со мешаЬе додадете го раствореното нишесте. ¬ратете на рингла и мешаЉте уште 2 минути додека се згусти.

ƒодадете Ља ванилата и сокот од лимон, измешаЉте и истурете во мали садови претходно исплакнати во ладна вода.

ќдозгора украсете со топчиЬа лубеница, листови нане и шеЭерна волна или пишманиЉа.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћарт.2019 во 22:24
&amp;amp;#208;&amp;amp;#161;&amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;Ш&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#136; &amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#180; &amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;∞

—утлиЉаш од киноа

—остоЉки
130 гр киноа
325 мл млеко
125 мл слатка павлака
2 лажици екстракт од ванила или ампули во прав
2-3 лажици мед

ЌаЉпрво киноата исплакнете Ља во ситна цедалка. ѕоморавка, од каде го видов рецептот, вели дека е подобра жолтата киноа. »спадна, т.е. се потврди дека е во право. Ќо, Љас имав мешана, шарена и сакав неа да Ља опробам особено за визуелниот ефект. Ќе дека не одговараше, одлично беше, но сепак имаЉте Ља на ум препораката.

¬о помало тенЯерче на рингла со умерена температура се ставаат млекото и павлаката, а малку покасно и ванилата да зовриЉат.

»м се додава киноата и температурата се намалува на минимум.  аЉ мене од 9 на 3, всушност едваЉ забележливо да врие со повремено мешаЬе особено при краЉот околу 40на минути.

Ќа краЉ се засладува со медот и откако убаво Эе се спои се тура во чаши или чинивчиЬа. ќдозгора се декорира со овошЉе.

«а да Ља добие потребната густина треба да отстои наЉмалку 15на минути. ћожи да се Љади и топло и ладно.




»зменето од Valerija - 28.ћарт.2019 во 22:24
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћарт.2019 во 22:40
&amp;#208;І&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;-&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;∞
 „око малина мус во чаша

—остоЉки
200гр црно чоколадо
200мл слатка павлака
1 лажица шеЭер
5-6 кревки бисквити
200гр замрзнати малини
100мл вода
1-3 лажици шеЭер
1 лажица густин

¬о касерола на оган Ља ставаме слатката павлака да се загрее до точка на вриеЬе.
√о додаваме искршеното чоколадо и постоЉано мешаме до изедначуваЬе на смесата.
ѕо желба додаваме и една лажица шеЭер.
£а оставаме добро да се излади.
ѕотоа Ља матиме со миксер, внимаваме да не биде многу цврста.
¬о секоЉа чаша на дното ставаме по една искршена бисквита.
—о помош на лажица го распоредуваме чоколадниот ганаш во 5-6 чаши.
ќставаме на страна.
¬о касерола ги ставаме малините, шеЭерот и половина количина на вода
ќставме на тивок оган да крчка.
¬о остатокот на вода го раствораме густинот.
ѕосле 2-3 минути вриеЬе на овошЉето го додаваме густинот и вариме уште кратко, 1-2 минути.
ћалку нека се подизлади и во секоЉа чаша ставаме по една лажица.
—ервираме и уживаме.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 06.јприл.2019 во 11:41

”∆»¬ј£“≈ ¬ќ ќ¬ќ£ „ќ ќЋјƒ≈Ќ ћ”— ѕќ –≈÷≈ѕ“ќ“ Ќј —Ћј¬Ќј“ј ћјЌ≈ ≈Ќ ј


ѕодготовката на овоЉ мус е исклучително лесна, а резултатите Эе ве воодушеват! ѕознатиот модел  риси “аЉген обЉави дури два кувари, полни со едноставни и вкусни рецепти. ћеГу нив е и рецептот за неодоливиот чоколаден мус. ѕодгответе го и вие!



—остоЉки:

«а чоколадниот мус:

  • 1 шолЉа чоколадни зрна
  • 1/3 шолЉа полномасно млеко
  • 3/4 шолЉи слатка павлака

«а кекс:

  • 2/3 шолЉи шеЭер
  • 2 лажички вода
  • 4 кафени лажички мед
  • 1/4 лажички сол
  • 1 шолЉа крцкави житарици
  • прстофат сода бикарбона
  • 1/3 шолЉа пржени исечкани лешници


ѕодготовка на чоколадниот мус:

  • ¬о голем сад измешаЉте ги млекото и чоколадните трошки (може да користите и изрендано чоколадо).
  • ћешавината ставете Ља во микробранова печка и почекаЉте околу минута и 15 секунди или гответе на тивок оган на шпоретот додека состоЉките не се соединат.
  • ѕричекаЉте петнаесетина минути да се олади смесата, а потоа во неа изматете Ља (претходно подготвената) слатка павлака.
  • «а да биде смесата густа и лесна, не треба да ги мешате состоЉките пребрзо.
  • ƒобиениот мус се сервира во две чаши и се остава да се олади.

ѕодготовка на кексот:

  • ѕомешаЉте шеЭер, мед и вода и заедно варете ги на тивок оган додека не добиете смеса коЉа потсетува на карамела (цело време мешаЉте Ља смесата).
  • ќткако Эе Ља добиете таа текстура, тргнете Ља смесата од шпоретот и додадете сол, сода бикарбона, житарици и лешници.
  • ƒобро промешаЉте ги состоЉките, а потоа ставете ги во голем рамен сад, на коЉ претходно сте ставиле хартиЉа за печеЬе.
  • ѕричекаЉте да се олади и зацврсти и потоа исечкаЉте на ситни парчиЬа.

ƒобар апетит!



»зменето од Valerija - 06.јприл.2019 во 11:43
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 06.јприл.2019 во 11:44

„ќ ќЋјƒ≈Ќ ћ”— —ќ ј¬ќ јƒќ (–≈÷≈ѕ“)

ћислите дека чоколадните десерти не може да бидат здрави?

 ога сме на диета, сосема е во ред еден ден да избереме за одмор со некое слатко задоволство. ћеГутоа, ако мислите дека сѐ Эе уништите со избираЬето на таква храна, тогаш изберете здрав и вкусен десерт меГу кои се наоГа и овоЉ коЉ Эе ви го претставиме сега.

—остоЉки:

  • 1 + ¼ шолЉа незасладено бадемово млеко или конзервирано кокосово млеко
  • 500г црно чоколадо со 60% или повеЭе какао, искршено на парчиЬа
  • 4 мали авокада, излупени и исечкани
  • ¼ шолЉа сируп од агава
  • 1 лажичка изрендана кора од портокал
  • 2 лажички киноа коЉа претходно сте Ља потопиле во вода преку ноЭта
  • 2 мали лажички сол
  • 2 мали лажички лушпи од пиперка
  • 1 лажичка маслиново масло

ѕодготовка: 

¬о мало тавче загреЉте го бадемовото или кокосовото масло на средна температура. “ргнете го од рингла и додадете Ља исечканата чоколада, мешаЉте додека не се стопи и почекаЉте да се олади до собна температура.

¬о друга чиниЉа помешаЉте го авокадото, сирупот, кората од портокал и смесата со чоколадо и мешаЉте со миксер додека не се соедини. ƒобиениот мус поделете го во четири чинии и одозгора декорираЉте го со киноа, сол и пиперка, со малку маслиново масло.



»зменето од Valerija - 06.јприл.2019 во 11:45
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.јвгуст.2019 во 12:49
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;&amp;#157;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞

 рем Ќатура

—остоЉки
100 гр мусли со суво овошЉе
6 парчиЬа бисквити
50 гр путер
«а овошен крем
200 гр вишни
1 лажица шеЭер
1 лажица нишесте
«а светол крем
2 лажици мармалад
3 лажици крем сиреЬе
200 мл хопла
сок од половина лимон
по избор Љагоди, вишни, малини

ѕрво го правиме овошниот крем: ¬ишните заедно со шеЭерот се варат, се додава нишестето.

«а светлиот крем: се мати хоплата, се додава крем сиреЬето и лимонот, се додава мармаладот и кремот е готов.

1. —таваме прво во чашите од муслите измешано со бисквитите. ѕотоа ставаме од овошниот крем по 2 лажици во чашите.
2. —е става од светлиот крем врз овошниот крем и потоа се декорира со хопла од коЉа Эе оставиме малку за декорациЉа.

ЌаЉгоре се става овошЉе по желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 23.Ќоември.2019 во 09:08

Ѕаварски крем коЉ се прави за 5 минути, а неговиот чудесен вкус трае вечно. ћоже да го консумирате, дури иако држите диета

ƒоколку некогаш сте пробале баварски крем, тогаш наЉвероЉатно сè уште се сеЭавате на неговиот вкус. „удесниот крем е едноставно невероЉатно вкусен!

ћоже да го консумирате во неговата оригинална форма или пак, истиот одлично може да ви послужи како фил во броЉни десерти.

»ако оригиналиот рецепт е малку покалоричен, за денес ни ви подготвивме поздрава, но подеднакво неодолова вариЉанта со истиот вкус, за да можат феноменалниот крем да го консумираат и дамите кои моментално држат диета.

Ѕаварски крем

ѕотребни состоЉки

  • 0.5 л млеко
  • ЎеЭер по ваш вкус (ћоже да го замените со друг засладувач)
  • 3 жолчки
  • 300 мл павлака (ћоже да Ља замените со кисело млеко)
  • 4 супени лажици вода
  • 1 кафена лажица екстракт од ванила
  • ∆елатин

Ќачин на подготовка

»змешаЉте ги жолчките со шеЭерот и поставете Ља смесата да се приготвува на тивок оган.

»сто на тивок оган, се додава и млекото во жолчките и шеЭерот и се вари дополнителни 10 минути, со постоЉано промешуваЬе. ѕо 10 минути, отстранете го садот од оганот.

»змешаЉте Ља павлаката или киселото млеко со екстрактот од ванила.

ѕригответе го желатинот, следеЉЭи го упатството на неговата амбалажа. ќткако Эе биде готов истиот, додадете го во смесата од млекото и ЉаЉцата, добро измешаЉте ги сите состоЉки и оставете Ља смесата да се лади на собна температура.

ѕотоа, додадете Ља и павлката во смесата, повторно добро измешаЉте ги состоЉките и складираЉте го садот со смесата во ладилникот.

Ќа овоЉ десерт можат да му се насладат сите, од децата до возрасните.

ѕриЉатен апетит!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 23.Ќоември.2019 во 09:34

 рем карамел во тиква: ЌевероЉатно есенско задоволство, кое се топи во уста

 оЉ не обожава крем карамел? —латкиот десерт е одличен завршеток на секоЉ вкусен ручек или вечера, а денес ви откриваме еден уште поуникатен рецепт за ова задоволство.

—танува збор за крем карамел во тиква. Ќа овоЉ начин, задоволството Эе биде двоЉно, насладуваЉЭи се на кремот со вкус на карамела и слатката, испечена тиква. ≈ве како да го приготвите овоЉ рецепт:

 рем карамел во тиква

ѕотребни состоЉки

  • 1 средно голема тиква
  • 500 мл пресно млеко
  • 4 супени лажици шеЭер за кремот
  • 4 супени лажици шеЭер за карамелата
  • 4 ЉаЉца
  • 2 пакетчиЬа ванилин шеЭер

Ќачин на подготовка

»сечете го горниот дел од тиквата и добро издлабете Ља неЉзината внатрешност, притоа истовремено отстрануваЉЭи ги семиЬата.

ѕотоа со 4-те лажици шеЭер, пригответе Ља светлата карамела. ƒобиената карамела излеЉте Ља на дното на тиквата.

»змешаЉте ги ЉаЉцата со преостанатиот шеЭер, до добиваЬе мека пена, а потоа додадете Ља и ванилата.

ƒобиената смеса додадете Ља во тиквата, врз карамелата.

ѕоставете Ља тиквата во длабок сад и наполнете го истиот со вода, така што водата Эе Ља покрие тиквата до 2-3 центиметри под работ.

ѕоставете го крем карамелот во тиквата и печете во претходно загреана рерна на 150∞C, во времетраеЬе од 2.5 часа.

Ќа краЉ извадете, почекаЉте десертот да се излади, а потоа послужете и насладуваЉте се на истиот.

ѕриЉатен апетит!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.ƒекември.2019 во 17:06
Ћеден крем од Љагоди

Ћеден крем од Љагоди


Ќеодолив леден крем од ЉагодиЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 250 гр Љагоди
  • 1 белка
  • 1 лимон
  • 3 дл павлака за шлаг
  • шеЭер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. £агодите исчистете ги, измиЉте ги и исцедете ги, па иситнете ги. ќд белките разматете цврст снег. –азматете слатка павлака и зашеЭерете Ља по вкус. 
  2. »змешаЉте павлака, снег од белки, сок од лимон и иситнети Љагоди.  ремот ставете го во чаши и оставете 1 час во замрзнувач. 
  3. ѕред послужуваЬе, кремот украсете го со цели Љагоди.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.ƒекември.2019 во 17:07
„иа пудинг со кокос и банана


„иа пудинг со кокос и банана


Ќеодолив чиа пудинг со здрави состоЉки.

—ќ—“ќ£ »:

  • 30 гр чиа семки
  • 200 мл кефир
  • банана
  • 1 лажичка цимет во прав
  • 1 лажица кокос
  • 1 лажичка ванила

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ¬о стаклен сад ставете кефир и чиа семки. »змешаЉте, затворете и оставете во фрижидер преку ноЭ. 
  2. —ледниот ден, пред послужуваЬе, во пудингот додаЉте цимет и ванила и измешаЉте. 
  3. »ситнете банана и во чаша наредете банана и пудинг во слоеви по желба.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.ƒекември.2019 во 17:08
ѕовкусно од еурокрем и пудинг:  ремав десерт во шолЉа


ѕовкусно од еурокрем и пудинг:  ремав десерт во шолЉа


Ќаправете вкусен десерт во шолЉа.

—ќ—“ќ£ »:

  • ½  л. слатка павлака
  • 25 гр. шеЭер
  • 2 банани
  • 1 парче лимон

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е лупат и сечат бананите, па се пасираат.
  2. —е мати павлаката да се стврдне, па се става заедно со шеЭерот и неколку капки лимонов сок во бананите.
  3. —е става во стаклени чаши и се лади и служи.
  4. √оре декорираЉте со шлаг или по избор.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.ƒекември.2019 во 17:10
ƒесерт со ориз, чоколадо и вишни


ƒесерт со ориз, чоколадо и вишни


¬кусен десерт со ориз, чоколадо и вишни.

—ќ—“ќ£ »:

  • 180 гр ориз
  • 6 дл млеко
  • 80 гр чоколадо за готвеЬе
  • 2 лажици путер
  • 60 гр шеЭер
  • 4 лажици слатка павлака
  • прстофат цимет
  • 2 дл павлака за шлаг
  • компот од вишни
  • 1 лажичка ликер од вишни

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќризот прелиЉте го со млеко и загреваЉте го додека не зоврие па намалете Ља температурата и гответе 20 минути со често мешаЬе. ƒодаЉте чоколадо, путер и шеЭер и гответе уште 2-3 минути. “ргнете од оган. ƒодаЉте павлака и цимет и оставете поклопено неколку минути. 
  2. ќризот распоредете го во чаши и ставете во фрижидер.  ога добро Эе се излади, разматете шлаг, додаЉте во чоколадниот ориз, па прелиЉте со компот од вишни во коЉ сте додале малку ликер.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 10111213>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.