IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ѕудинг,сутлиЉаш и разни чоколадни и овошни кремови
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ѕудинг,сутлиЉаш и разни чоколадни и овошни кремови

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 101112
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98429
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:17
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞


ѕупурен крем со малини и арониЉа

—остоЉки
1 банана
10-12 урми без семки
2 раце малини
2 раце арониЉа
мало парче свеж Гумбир
2-3 ливчиЬа нане, мента
200 мл слатка павлака

 ога сме каЉ лесни и вкусни десерти моЉа препорака е овоЉ десерт во чаша. ќваа вкусотиЉа и Ља посветувам на моЉата и ваша приЉателка  атерина Ќаскова, за коЉа знам дека денот не и поминува без да касне нешто благо.
≈ па  ате ова е десерт коЉ се подготвува за 5 минути и Љас веЭе те замислив со чашкава во раце, во приЉатно друштво и поглед во зеленило!

ѕодготовка
—ите состоЉки ставете ги во голема чаша од Ќутрибулет или друг блендер. ЅлендираЉте додека смесата да се згусне. ѕрефрлете Ља во чаша за сервираЬе на десертот, декорираЉте и уживаЉте во вкусот.

«абелешка
 ористев смрзнати малини и арониЉа, што значи десертот веднаш беше подготвен за конзумациЉа. ќд Гумбирот се става едно мало тенко парченце или пак по вкус.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98429
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ќктомври.2018 во 22:09
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#179; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;ї&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞ Gelo di Anguria


ѕудинг од лубеница Gelo di Anguria

—остоЉки
800 гр исечена лубеница
65 гр нишесте (густин)
80 гр шеЭер + 1 лажица
2-3 Њвезди анис
2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
1/2 помал лимон (само сокот)

Ћубеницата исчистете Ља од коските и измелете Ља. ѕотоа исцедете Ља на ситна цедалка.
ќдделете дел за раствораЬе на нишестето и во него додадете лажица шеЭер.

—тавете го сокот заедно со Њвездестиот анис во тенЯере на рингла да се загрева до пред точка на вриеЬе. ѕотоа тргнете го и во него со мешаЬе додадете го раствореното нишесте. ¬ратете на рингла и мешаЉте уште 2 минути додека се згусти.

ƒодадете Ља ванилата и сокот од лимон, измешаЉте и истурете во мали садови претходно исплакнати во ладна вода.

ќдозгора украсете со топчиЬа лубеница, листови нане и шеЭерна волна или пишманиЉа.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98429
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћарт.2019 во 22:24
&amp;amp;#208;&amp;amp;#161;&amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;Ш&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#136; &amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#180; &amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;∞

—утлиЉаш од киноа

—остоЉки
130 гр киноа
325 мл млеко
125 мл слатка павлака
2 лажици екстракт од ванила или ампули во прав
2-3 лажици мед

ЌаЉпрво киноата исплакнете Ља во ситна цедалка. ѕоморавка, од каде го видов рецептот, вели дека е подобра жолтата киноа. »спадна, т.е. се потврди дека е во право. Ќо, Љас имав мешана, шарена и сакав неа да Ља опробам особено за визуелниот ефект. Ќе дека не одговараше, одлично беше, но сепак имаЉте Ља на ум препораката.

¬о помало тенЯерче на рингла со умерена температура се ставаат млекото и павлаката, а малку покасно и ванилата да зовриЉат.

»м се додава киноата и температурата се намалува на минимум.  аЉ мене од 9 на 3, всушност едваЉ забележливо да врие со повремено мешаЬе особено при краЉот околу 40на минути.

Ќа краЉ се засладува со медот и откако убаво Эе се спои се тура во чаши или чинивчиЬа. ќдозгора се декорира со овошЉе.

«а да Ља добие потребната густина треба да отстои наЉмалку 15на минути. ћожи да се Љади и топло и ладно.




»зменето од Valerija - 28.ћарт.2019 во 22:24
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98429
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћарт.2019 во 22:40
&amp;#208;І&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;-&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#188;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;∞
 „око малина мус во чаша

—остоЉки
200гр црно чоколадо
200мл слатка павлака
1 лажица шеЭер
5-6 кревки бисквити
200гр замрзнати малини
100мл вода
1-3 лажици шеЭер
1 лажица густин

¬о касерола на оган Ља ставаме слатката павлака да се загрее до точка на вриеЬе.
√о додаваме искршеното чоколадо и постоЉано мешаме до изедначуваЬе на смесата.
ѕо желба додаваме и една лажица шеЭер.
£а оставаме добро да се излади.
ѕотоа Ља матиме со миксер, внимаваме да не биде многу цврста.
¬о секоЉа чаша на дното ставаме по една искршена бисквита.
—о помош на лажица го распоредуваме чоколадниот ганаш во 5-6 чаши.
ќставаме на страна.
¬о касерола ги ставаме малините, шеЭерот и половина количина на вода
ќставме на тивок оган да крчка.
¬о остатокот на вода го раствораме густинот.
ѕосле 2-3 минути вриеЬе на овошЉето го додаваме густинот и вариме уште кратко, 1-2 минути.
ћалку нека се подизлади и во секоЉа чаша ставаме по една лажица.
—ервираме и уживаме.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98429
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 06.јприл.2019 во 11:41

”∆»¬ј£“≈ ¬ќ ќ¬ќ£ „ќ ќЋјƒ≈Ќ ћ”— ѕќ –≈÷≈ѕ“ќ“ Ќј —Ћј¬Ќј“ј ћјЌ≈ ≈Ќ ј


ѕодготовката на овоЉ мус е исклучително лесна, а резултатите Эе ве воодушеват! ѕознатиот модел  риси “аЉген обЉави дури два кувари, полни со едноставни и вкусни рецепти. ћеГу нив е и рецептот за неодоливиот чоколаден мус. ѕодгответе го и вие!



—остоЉки:

«а чоколадниот мус:

  • 1 шолЉа чоколадни зрна
  • 1/3 шолЉа полномасно млеко
  • 3/4 шолЉи слатка павлака

«а кекс:

  • 2/3 шолЉи шеЭер
  • 2 лажички вода
  • 4 кафени лажички мед
  • 1/4 лажички сол
  • 1 шолЉа крцкави житарици
  • прстофат сода бикарбона
  • 1/3 шолЉа пржени исечкани лешници


ѕодготовка на чоколадниот мус:

  • ¬о голем сад измешаЉте ги млекото и чоколадните трошки (може да користите и изрендано чоколадо).
  • ћешавината ставете Ља во микробранова печка и почекаЉте околу минута и 15 секунди или гответе на тивок оган на шпоретот додека состоЉките не се соединат.
  • ѕричекаЉте петнаесетина минути да се олади смесата, а потоа во неа изматете Ља (претходно подготвената) слатка павлака.
  • «а да биде смесата густа и лесна, не треба да ги мешате состоЉките пребрзо.
  • ƒобиениот мус се сервира во две чаши и се остава да се олади.

ѕодготовка на кексот:

  • ѕомешаЉте шеЭер, мед и вода и заедно варете ги на тивок оган додека не добиете смеса коЉа потсетува на карамела (цело време мешаЉте Ља смесата).
  • ќткако Эе Ља добиете таа текстура, тргнете Ља смесата од шпоретот и додадете сол, сода бикарбона, житарици и лешници.
  • ƒобро промешаЉте ги состоЉките, а потоа ставете ги во голем рамен сад, на коЉ претходно сте ставиле хартиЉа за печеЬе.
  • ѕричекаЉте да се олади и зацврсти и потоа исечкаЉте на ситни парчиЬа.

ƒобар апетит!



»зменето од Valerija - 06.јприл.2019 во 11:43
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98429
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 06.јприл.2019 во 11:44

„ќ ќЋјƒ≈Ќ ћ”— —ќ ј¬ќ јƒќ (–≈÷≈ѕ“)

ћислите дека чоколадните десерти не може да бидат здрави?

 ога сме на диета, сосема е во ред еден ден да избереме за одмор со некое слатко задоволство. ћеГутоа, ако мислите дека сѐ Эе уништите со избираЬето на таква храна, тогаш изберете здрав и вкусен десерт меГу кои се наоГа и овоЉ коЉ Эе ви го претставиме сега.

—остоЉки:

  • 1 + ¼ шолЉа незасладено бадемово млеко или конзервирано кокосово млеко
  • 500г црно чоколадо со 60% или повеЭе какао, искршено на парчиЬа
  • 4 мали авокада, излупени и исечкани
  • ¼ шолЉа сируп од агава
  • 1 лажичка изрендана кора од портокал
  • 2 лажички киноа коЉа претходно сте Ља потопиле во вода преку ноЭта
  • 2 мали лажички сол
  • 2 мали лажички лушпи од пиперка
  • 1 лажичка маслиново масло

ѕодготовка: 

¬о мало тавче загреЉте го бадемовото или кокосовото масло на средна температура. “ргнете го од рингла и додадете Ља исечканата чоколада, мешаЉте додека не се стопи и почекаЉте да се олади до собна температура.

¬о друга чиниЉа помешаЉте го авокадото, сирупот, кората од портокал и смесата со чоколадо и мешаЉте со миксер додека не се соедини. ƒобиениот мус поделете го во четири чинии и одозгора декорираЉте го со киноа, сол и пиперка, со малку маслиново масло.



»зменето од Valerija - 06.јприл.2019 во 11:45
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98429
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.јвгуст.2019 во 12:49
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;&amp;#157;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞

 рем Ќатура

—остоЉки
100 гр мусли со суво овошЉе
6 парчиЬа бисквити
50 гр путер
«а овошен крем
200 гр вишни
1 лажица шеЭер
1 лажица нишесте
«а светол крем
2 лажици мармалад
3 лажици крем сиреЬе
200 мл хопла
сок од половина лимон
по избор Љагоди, вишни, малини

ѕрво го правиме овошниот крем: ¬ишните заедно со шеЭерот се варат, се додава нишестето.

«а светлиот крем: се мати хоплата, се додава крем сиреЬето и лимонот, се додава мармаладот и кремот е готов.

1. —таваме прво во чашите од муслите измешано со бисквитите. ѕотоа ставаме од овошниот крем по 2 лажици во чашите.
2. —е става од светлиот крем врз овошниот крем и потоа се декорира со хопла од коЉа Эе оставиме малку за декорациЉа.

ЌаЉгоре се става овошЉе по желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 101112
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.