IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за специјалитети од риба и морски плодови
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за специјалитети од риба и морски плодови

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2014 во 16:04
Полнети лигњи на медитерански начин

После калоричните божиќни оброци, време е да внесете малку омега 3 масни киселини кои ги има во рибата и морските плодови.
Ви предлагаме нов начин на подготовка на лигњи:

Потребно:
1 кг.средни лигњи
2 чешниња лук
50 мл.бело вино
500 г.домати од конзерва
1 кг.компир
маслиново масло
мешан зачин

За фил:
3 лажици презла
2 чешниња лук
1 лажица магдонос
3-4 лажици маслиново масло
одвоени краци од лигњите
малку сол, бибер и мешан зачин


Подготовка:
Исчистете ги лигњите и отстранете ги краците. Краците ставете ги во сад на страна, а лигњите ставете ги во малку маслиново масло во кое ќе додадете две ситно исецкани чешниња лук. Оставете ги лигњите во маринадата најмалку половина час.

За тоа време направете го филот: ситно исецкајте ги краците, додајте ја презлата, ситно исецканиот лук, магдоносот, маслиновото масло, солта, биберот и мешаниот зачин. Со оваа смеса треба да ги наполните лигњите.

Тепсијата за печење намачкајте ја со маслиново масло и во неа сипете ги доматите од конзерва. Компирот излупете го и исечете го, ставете го во тепсијата и зачинете го со мешан зачин. Печете во рерна на 180 степени. Кога компирот ќе биде половина готов, додајте ги лигњите, прелијте со вино и печете заедно уште половина час.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 14:27

Пастрмка со печурки


Постењето не мора да значи гладување. Може да спремите гурмански ручек со посни намирници, на пример згответе пастрмка со печурки. Не знаете како? Еве рецепт:

Состојки: 4 помали пастрмки, 1 лажичка зачин, 3 лажички сок од лимон, 150г шампињони, 150г буковка, 2 целери, 50мл бело вино, 1 лажичка магдонос, 2-3 лажички маслиново масло

Подготовка: Исчистените пастрмки потопете ги во сокот од лимон, а потоа одозгора зачинете. На загреано масло пржете ја рибата од двете страни по околу 5 минути, а потоа ставете ја на топло место.

На истата маснотија испржете ги целерот и печурките, пржете десетина минути, малку посолете,додајте го магдоносот, налејте со виното и пржете уште малку.

Топлата пастрмка послужете ја со подготвените печурки и целер.

Добар апетит!



Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:18
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85164
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 17:14

Печен дојрански крап

Исчистениот крап се сече на парчиња.Ситно исечениот кромид се пржи на масло да пожолти, потоа се додаваат исечените домати ,исечениот магдонос,црн пипер,сол, и црвен пипер.Јадењето се потура со масло и се пече во рерна 30-50 мин. Јадењето може да се прелие со матени јајца и да се остави уште 5 мин в рерна.

Јадењето се служи со лимон.




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2014 во 21:30
                                                                               Риба во сос од зеленчук
Неколку пати во неделата месото заменете го со риба, а ова е наш предлог за подготовка на вкусен рецепт.
Потребно:
400 г.филети од ослич или друга риба
2 лажици маслиново масло
2 моркови
магдонос
кромид
корен целер
2 домати
1-2 феферони
супа од зеленчук
сол и бибер


Подготовка:
На масло запржете го ситно сецканиот кромид. Додајте го исецканиот морков, магдоносот, целерот и доматите, па сипете малку од супата од зеленчук, така што зеленчукот ќе се покрие. Посолете и варете додека зеленчукот да омекне. 

Додајте ги филетите од риба и гответе уште 15-тина минути на умерен оган. При крајот од готвењето, зачинете со бибер.

Ако сосот е премногу густ, додајте уште малку супа. Кога јадењето ќе биде готово, сервирајте и декорирајте со листови магдонос. Послужете со пире од компири или тестенини.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:19
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2014 во 08:03

МА­РИ­НИ­РАН ПЕ­ЧЕН ЛО­СОС СО ЃУМБИР И МЕД

Пот­реб­но:
6 фи­ле­ти ло­сос (приб­лиж­но по 125 г за се­ко­го)
За ма­ри­на­да­та
2 ла­жи­ци со­ја-сос
2 ла­жи­ци мас­ло од су­сам
прс­то­фат ме­ле­но чи­ли
1 ла­жич­ка све­жо из­рен­дан ѓум­бир
2 ла­жич­ки мед


Под­го­тов­ка:

За ма­ри­на­да­та, доб­ро из­ме­шај­те ги сос­тој­ки­те. До­дај­те ги фи­ле­ти­те ло­сос доб­ро да се пок­ри­јат со ма­ри­на­да­та. Ос­та­ве­те мал­ку да от­сто­јат. Ло­со­сот пе­че­те го три-че­ти­ри ми­ну­ти од се­ко­ја стра­на, на сред­на тем­пе­ра­ту­ра и од­вре­ме-нав­ре­ме пре­мач­ку­вај­те ги со пре­ос­та­на­та­та ма­ри­на­да.

194 ка­ло­рии
19 г про­те­и­ни
5 г мас­ти




Изменето од Valerija - 20.Март.2014 во 08:04
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 08:43

Крап со ориз


pilav-490x448

Состојки:

  • 400 г филети од крап
  • 1 поголем праз
  • 1 главица кромид
  • 2 поголеми моркова
  • 1 поголем домат
  • 150 г ориз
  • 1 лажица сечкан магдонос
  • 2 чешниња лук
  • 50 г маргарин
  • 1,5 л супа од зеленчук
  • мешан зачин
  • црн пипер
  • масло

Приготвување:
1. Празот, кромидот и доматот се сечкаат на коцкички, а морковот се ренда на крупно ренде.
2. Филетите крап се сечат на коцки 2×2 см.
3. На малку масло се пропржуваат кромидот, празот и лукот, па се додава морковот и кратко се пржи.
4. Се додава оризот и се продолжува со динстање со долевање од зеленчуковата супа, по потреба, за делумно да омекне оризот.
5. Потоа, се трга од оган, па се додаваат доматот, коцките крап, магдоносот и зачините по вкус.
6. Во огноотпорен сад се става масло, па во него се става полусварениот ориз. Се долева супата со зеленчук, а одозгора се ставаа коцки маргарин. Се пече во загреана рерна додека набабри и омекне оризот, а вишокот течност испари.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 08:44

Запечени филети од крап


krap


 

СОСТОЈКИ:

  • 600 г филети крап
  • 600 г компири
  • 1 главица
  • кромид
  • 3 чешниња лук
  • 200 г кашкавал
  • 1 лимон
  • масло по потреба
  • 50 г маргарин
  • 250 г брашно
  • 5 дл млеко
  • 1 јајце
  • мешавина
  • зачини
  • сол

ПРИГОТВУВАЊЕ:

  1. Филетите од крап се сечат на парчиња, се прскаат со лимон и се зачинуваат.
  2. Потоа се валкаат во брашно и се пржат во врело масло.
  3. Компирот се вари во лушпа и се остава да се излади, а потоа се сече на крукчиња.
  4. Кромидот и лукот ситно се сечкаат.
  5. Се приготвува бешамел-сос: во помал сад се растопува маргарин и се додаваат 2 лажици брашно, па се пропржува малку. Постепено се долева млеко, постојано мешајќи да се згусне.
  6. Во сосот се додава мешавина зачини по вкус, а кога малку ќе се излади, се меша со јајце.
  7. Се подмачкува огноотпорен сад, па на дното се распоредува компирот. Се посипува со исечкан кромид и се реди еден ред риба.
  8. Филетите се преливаат со бешамел-сос, па постапката се повторува. Одозгора се ренда кашкавал.
  9. Филетите се печат во рерна на 180 °Ц додека поруменат.


Изменето од Valerija - 27.Март.2014 во 08:45
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2014 во 20:37

ПЕЧЕНА БЕЛА РИБА СО ЗЕЛЕНЧУК

losos_s_chrestem_big

Компирите излупете ги, исечете ги на тркалца со дебелина од еден сантиметар и ставете ги во зовриена вода. Гответе ги многу кусо (2-3 минути), исцедете ги , а потоа ставете ги во огноотпорен сад и наросете ги со вегета. Додадете ги маслинките,исечканиот лук, доматите, копарот гранчињата рузмарн и маслиновото масло. Се добро измешајте и налејте 150 мл вода. Садот покријте го со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 220 степени околу 25 минути. За тоа време рибата исчистете ја, филетирајте ја, попрскајте ја со сок од лимон и малку посолете ја. Од рерната извадете го садот со зеленчукот, отстранете ја фолијата, лесно измешајте и одозгора ставете ги филетите од риба. Потоа вратете го садот во рерна и продолжете со печење на 200 степени околу 25 минути. Пред крај на печењето додадете го виното. Рибата со компирите наросете ги со сечкан магданос и послужете ги веднаш.
Совет:Ова јадење можете да го збогатите ако му додадете зелен или бел аспарагус.
1 кг компири
150 гр домати
100 гр црни маслинки без семки
20 гр копар
2 чешниња лук
2 гранчиња рузмарин
50-100 мл бело вино
50 мл маслиново масло
1 лажица вегета
800 гр бела риба(ослич, лист..)
Малку сол
2 лажици сок од лимон
1 лажица магдонос
Време на подготовка: 60 минути.



Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:18
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 17:52

ЛИГЊА НА ЖАР НА ДОМАШЕН НАЧИН

0551007.48

Вкусен и брз ручек или вечера ќе го задоволи сечиј вкус во овие жешки летни денови. Лесно е да се подготви, и се основа на задржување на оригиналениот вкус на лигњата со многу малку додатоци.

Лигњата се чисти, се мие, се суши во сува крпа и се посолува.

Жицата на скарата треба да биде добро загреана, но без пламен и добро треба да се премачка со сончогледово масло. Во една чашка помешајте маслиново и сончогледово масло за да ја премачкате лигњата.

Лигњата ставите ја на топлата жица да се пече 10-15 минути, потоа превртете ја и повторно печите ја 10-15 минути. Додека се пече капнете на неколку пати на неа од маслото.

Печената лигња прелијте ја со маслиново масло во кое ќе додадете истолчен лук и свеж магдонос. Послужете ја во прилог со варен компир и цвекло и салата ако сакате.



Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:18
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2014 во 19:56

ШКОЛКИ СО ПУТЕР И ЛУК ЗА ВИСТИНСКИ АФРОДИЗИЈАК

recept

Велат дека морската храна делува како афродизијак. Пригответе го овој рецепт и испробајте дали е вистина :)

Потребни состојки:

1 кг. Школки

5 чешниња лук

200 гр. моцарела

2 лажици сецкан магданос

200 гр. путер

Припрема:

Исчистете ги школките и добро измијте ги со студена вода. Во тенџере на оган ваарете ги школките 4-6 минути, односно се додека не се отворат.

Извадете ги школките од тенџерето и отворете ги. Во посебен сад ставете го растопениот путер и ситно исецканиот лук. Од смесата нанесете врз секоја школка.

Наредете ги школките во тава за печење. Врз секоја школка изрендајте моцарела сирење. Ставете ги школките во претходно загреана рерна и оставете ги да се печат 10тина минути на температура од 160 степени целзиусови.

Освен како афродизијак за вечера, послужете ги школките и како дел од менито на вашите забави. Сигурно ќе усреќите некого!



Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:20
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2014 во 21:38

Риба со компири


Clipboard035

Состојки:

  • 500 гр тенки филети ослиќ
  • 1,5 кг компири
  • 1 поголема главица кромид
  • 1 морков
  • зејтин
  • 100 гр целер
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажиче мелен пипер
  • 1,3 л супа од зеленчук
  • мешавина од зачини

Приготвување:
1. Филетите ослиќ се зачинуваат по желба, а потоа се виткаат во ролни и се прицврстуваат со чепкалки.
2. Компирите се лупат и се сечат на тркалца, а кромидот на коцки. Морковот и целерот се рендаат.
3. Во поголем сад се мешаат компирите, кромидот, морковот и целерот. Се додава брашно, мелен пипер и се зачинува по желба.
4. Огноотпорен сад се мачка со зејтин и во него се става мешаниот зеленчук. Потоа се редат рибите и се заедно се прелива со супата од зеленчук.
5. Се пече во загреана рерна на 200 ºЦ додека компирите и рибата не омекнат, а течноста не изврие.



Изменето од Valerija - 26.Мај.2014 во 21:39
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2014 во 21:40

Запечени филети од крап

krap

 

СОСТОЈКИ:

  • 600 г филети крап
  • 600 г компири
  • 1 главица
  • кромид
  • 3 чешниња лук
  • 200 г кашкавал
  • 1 лимон
  • масло по потреба
  • 50 г маргарин
  • 250 г брашно
  • 5 дл млеко
  • 1 јајце
  • мешавина
  • зачини
  • сол

ПРИГОТВУВАЊЕ:

  1. Филетите од крап се сечат на парчиња, се прскаат со лимон и се зачинуваат.
  2. Потоа се валкаат во брашно и се пржат во врело масло.
  3. Компирот се вари во лушпа и се остава да се излади, а потоа се сече на крукчиња.
  4. Кромидот и лукот ситно се сечкаат.
  5. Се приготвува бешамел-сос: во помал сад се растопува маргарин и се додаваат 2 лажици брашно, па се пропржува малку. Постепено се долева млеко, постојано мешајќи да се згусне.
  6. Во сосот се додава мешавина зачини по вкус, а кога малку ќе се излади, се меша со јајце.
  7. Се подмачкува огноотпорен сад, па на дното се распоредува компирот. Се посипува со исечкан кромид и се реди еден ред риба.
  8. Филетите се преливаат со бешамел-сос, па постапката се повторува. Одозгора се ренда кашкавал.
  9. Филетите се печат во рерна на 180 °Ц додека поруменат.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 102416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2014 во 22:23

Лосос со пире од грашок

1


    • 4 филета од лосос, (по 150 грама секое)
    • 1 стебло праз, исецкан
    • Свежо исецкана пиперка
    • 2 лажички исецкани ливчиња од босилек
    • 1 лажичка кора од лимон и ¼ шолја свеж сок од лимон (потребно 2 лимона)
    • ½ лажичка шеќер
    • ½ лажичка сол
    • 1/3 шолја маслиново масло
    • 500 грама лупен градинарски грашок, свеж
    • 1 лажичка ситно сецкани ливчиња од мента

    Чекор 1

    Ставете го лососот во соодветен длабок сад со капак, додадете го празот, сецканата пиперка, 2 лажички сол и прелејте со 4 чаши вода. Оставете да зоврие водата а потоа намалете ја топлината и гответе уште 3 до 5 минути. Исцедете ја водата и покријте со капак да не се губи топлината.

    Чекор 2

    Во блендер ставете ги корите од лимон и босилекот, додадете го шеќерот и сокот од лимон, блендирајте додека да се добиете компактна смеса. додадете масло и посолете по желба, блендирајте и со тие состојки.

    Чекор 3

    Ставете вода во средно по големина тенџере и оставете да зоврие.  Додадете 1 лажичка сол и зрната од грашок. Намалете топлина и постепено мешајте додека зрната не добијат интензивна зелена боја, околу 4 минути. Исцедете ја водата и префлете ги во чинија. Додадете 2 лажички од претходно подготвениот оцет од босилек и испасирајте ги. Посолете по желба и додаете ја ментата.

    Чекор 4

    Поделете го пирето од грашок на 4 еднакви дела во 4 чинии и ставете ги врз тоа парчињата лосос. Прелејте со остатокот од оцетот и уште сецкан босилек.

     

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    evangeline Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 22.Август.2011
    Локација: Naxos
    Статус: Офлајн
    Поени: 6756
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2014 во 04:21
    Крап на манастирски начин

    Потребни состојки:

    • Крап
    • Кромид 1 кг.
    • 3 Моркови
    • 1 китка магдонос
    • Вино 2 дл.
    • Домата 2 дл. или 2 домати
    • 1 главица лук
    • Масло
    • Зачин од зеленчук (Зачинал, Дафинка)
    • Сол
    • Црн бибер
    • 3 Ловорови листа

    Начин на подготовка:

    • Крапот најпрвин внимателно се чисти од крлушките па се расекува на стомакот, му се вади внатрешноста и темелно се мие. Потоа се посолува со крупна сол и се остава да одстои 4 до 5 часа. Настрана се сецкаат на парчиња кромидот, морковот и лукот, им се додава убаво измиениот и ситно исецкан магдонос, се додава малку сол, зачин од зеленчук, ловоров лист и црн бибер. Тавата се премачкува со масло и во неа се става половина од смесата, со истата смеса се полни крапот и се реди во тавата, а отстрана му се додава останатата смеса. Најпосле крапот се полева со виното, доматата, останатото масло и малку вода и се става да се пече на 200ᴼC околу 1 час.

    krap1.jpg

    krap2.jpg

    Рецептот е од кујната на Манастирот Св. Јован Бигорски

    Внимавај кому му веруваш.
    И ѓаволот еднаш беше ангел.


    Being RICH
    is not about how much you have,
    BUT about how much you GIVE

    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,141 секунди.