IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Италијанска кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Италијанска кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 12>
Автор
Порака
babyy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 8193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај babyy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Италијанска кујна
    Испратена: 23.Октомври.2006 во 09:52

 Крем лазањи со спанаќ......хммммммTongue

1Пакување тесто за лазањи
1кг.спанаќ
800мл.густ сос од домати(ТОматино)
250гр.шолто сирење или кашкавал
800мл.млеко
1главица кромид
2-3чешниња лук
сол,црн пипер,црвен пипер
зејтин
маргарин
3-4 лажици брашно
 
Во сад се става млекото,брашното,сол и црн пипер и малку од сирењето или кашкавалот.Се вари на тивок оган(да врие 2 мин)и се трга на страна.
Спанаќот се чисти,се бланшира во солена вода,се цеди и ситно се сецка
ТЕстото за лазањи се обарува во вода со малку зејтин (околу3мин)
Кромидот се сецка,се прши во врел зејтин додека не омекне,се додава лукчето сецкано и спанаќот.Се пржи околу 3 минути.Во оваа смеса се става 1/3 од бешамелот.
Во земјено правоаголно тавче намачкано со маргарин се става од сосот од сомати па површината се покрива со тесто за лазањи,се става од филот со спанаќ,бешамел,рендано сирење(или кашкавал),па пак тесто,сос од домати.....се така додека да се потроши целиот материјал.Се завршува со рендано сирење или кашкавал.Се пече на 220 степени околу 45 мин....
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2006 во 13:30
Potpeceni tortelini


Potrebno 300 g tortelini
200 gr. vareni patlidzani(salca)
3 pipirki
125 gr ne mnogu solen kashkaval
1 lazica puter
1 lazica origano

Tortelinite podgotvete gi spored upatstvoto na omotot.Piperkite iscistete gi od semki i iseckajtegi na kockicki.Kashkavalot isecete go na tenki livcinja.Stopete go puterot vo tavce, pa vo nego poprzete gi piperkite.Potoa vo piperkite dodadete gi patlidzanite i origanoto, pa seto ova kratko proprzete go.Namastete ja tavata.Tortelinite iscedete gi i rasporedete gi vo tavata,Prelijte gi so sosot od patlidzani a odozgora rasporedetegi parcinjata od kashkaval.
Tortelinite potpcete gi vo zagreana rerna na 200°C , no vnimavajte ne smeete predolgo da gi pecete za da ne se prevarat testeninite.
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 10:11
Канелони со шпаргли и сусам

Потребни Состојки:

- 1 кг шпаргли
- 1 мал црвен кромид
- 20 гр путер
- 150 гр рикота
- 7 лажици рендан пармезан
- 100 гр павлака за готвење
- 2 лажици сусам
- 200 гр свежо тесто со јајца
- Мускатно оревче
- Маслиново масло
- Сол
- Бибер


Подготовка:

1. Изчистените шпарги измите ги и варете ги на пареа 10-15 мин, па крупно исечете ги. Исечениот кромид динстајте го на путер. Додадете ги шпарглите, сол и бибер и варете околу 3-4 мин. Кога ќе се олади, додајте ја рикотата и 4 лажици пармезан.

2. Помешајте 3 лажици пармезан и павлака, мускатното оревче, сол и бибер. Пропржете го сусамот во тавче без додатоци.

3. Тестото исечете го на 12 квадрати од по 12 цм. Варете ги 3 мин. во зовриена солена вода во која сте ставиле 2 лажици зејтин. Извадете го секое парче посебно и редете на крпа. Во средината на секој квадрат со слаткарски шприц стиснете малку од филот. Свиткајте ги во ролат каналоните и наредете ги во огноотпорна тава намачкана со путер така да спојот го ставите оддолу.

4. Повторете ја предходно опишаната постапка со сите канелони, а од горе ставете павлака помешана со пропржениот сусам. Покријте со фолија и печете 15 мин. на 200 степени. Извадете ја фолијата и оставете неколку минути да се запече и добие румена крцкава коричка.

  



Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 07:53
_Лазања ’’Болонезе____________________________________________________
 
За бешамелот:
1 литар млеко
100 гр. брашно
100 гр. путер
1 лажица вегета
јајце
сол и бибер по вкус
200 гр кашкавал

За лазањите:
Паковка лазањи - 500 гр.
350 гр. мелено месо
0,5 дл. масло
ловор, вегета
1 лист магданос
рузмарин
250 гр. доматно пире
сол и бибер

________________________________________________________-

Бешамел
На растопениот путер додавате брашно, малку го попржувате и го додавате полека млекото и ова се вари. Потоа од кога ќе се олади се додава  изматеното јајце и зачините. Во сетоа тоа додадете пармезан или кашкавал.

Фил: Го пржите месото во маслото и кога ќе омекне го додавате магданосот, ловорот, рузмаринот, доматното пире, вегетата, пола чаша вода и сето тоа го динстате околу 15 до 20 мин.

Во ватростална чинија намачкана со масло ставате ред  лазањи (пред тоа малку сте ги обариле), ред месо и ред бешамел,и се така додека не ги потрошите состојките. Последниот ред треба да е прелиен со бешамел и на крај ставате пармезан.

Лазањите ги печете 30 минути во загреана рерна на 220 степени

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2010 во 07:50
Тестенини со прелив и пилешко 
Потребно е: 
- 500 грама тестенини 
- 5 пилешки карабатици 
- 5 пилешки џигери 
- 4 лажици исечкан кромид 
- 4 лажици морков 
- 4 лажици целер 
- 700 грама пулпа од домат 
- Магданос 
- Зејтин 
- Сол 
- Црн бибер 

Подготовка: 
Измијте ги убаво карабатиците и исечете го секој на два дела (заедно со коските). Ставете ги во длабок сад за готвење со малку вода (околу 10-15 децилитри), така што коските ќе бидат на дното на садот и гответе на не толку многу загреана рингла додека целата вода да испари. Потоа додадете го исецканиот зеленчук и пилешкиот џигер и сето тоа дејствувајте го околу 15 минути на 3 лажици зејтин. Следно што треба да направите, е да ја додадете пулпата од доматот, посолете и наизменичко истурете го црниот бибер и додадете го ситно исецканиот магданос. Истурете малку топла вода, затворете го садот и оставете го да се вари околу 40-45 минути.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 05:41

Шпа­ге­ти со ло­сос

Пот­реб­но:

400 г шпа­ге­ти
сол, би­бер
500 г фи­ле­ти од ло­сос
2 ла­жи­ци сок од ли­мон
1 лу­то пи­пер­че
2 чеш­ни­ња лук
3 ла­жи­ци мас­ло
150 мл бе­ло ви­но

При­гот­ву­ва­ње: сва­ре­те ги шпа­ге­ти­те во со­ле­на ври­е­на во­да. Ло­со­сот исе­че­те го на ре­зан­ки и пре­лиј­те го со со­кот од ли­мо­нот. Исеч­кај­те ги лу­то­то пи­пер­че и лу­кот. Ис­це­де­те ги шпа­ге­ти­те. Заг­реј­те го мас­ло­то и про­пр­же­те го ло­со­сот со пи­пер­че­то и лу­кот. За­чи­не­те со сол и би­бер и пре­лиј­те со ви­но­то. Се­то тоа ос­та­ве­те го крат­ко да се дин­ста.

Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 23:57
Лазањи со мелено месо

 

  • 150 грама путер
  • малку   оригано
  • 500 милилитри млеко
  • 100 милилитри масло
  • 1   кромид
  • 200 грама кашкавал
  • 20 милилитри доматен сок
  • 100 грама домат
  • 300 грама мелено месо
  • 1 лажица зачин
  • 30 грама брашно
  • малку   сол
  • малку   црн пипер
  • едно пакување лазањи

 
 
Главицата кромид ситно ја сецкаме и ја пржиме во тава на оган со загреано масло. Откако кромидот ќе омекне, во тавата го додаваме меленото месо и промешуваме. 

Доматот го сечкаме на парчиња и го додаваме во тавата на оган. Зачинуваме со вегета, го додаваме ориганото, посолуваме, наросуваме мелен црн пипер и промешуваме. 
Бешамелот - Во тенџере на оган со растопен путер го додаваме брашното и мешаме со лажица. Мешајќи со лажица во тенџерето го додаваме млекото. 

Откако бешамелот ќе ја добие потребната густина, го додаваме во тавата со месото на оган и промешуваме. 

Ред лазањи, претходно обарени во зовриена вода (зависно од видот) ги редиме ставаме во намрсена тава. Врз лазањите со лажица ставаме од филот со меленото месо. Врз филот нанесуваме од доматниот сос. 

Врз сосот ги ставаме преостанатите лазањи.  Врз лазањите го нанесуваме преостанатиот фил. Во тавата налеваме 100 мл. вода и ја протресуваме тавата. На ситно го рендаме кашкавалот. Изренданиот кашкавал го нанесуваме врз филот на тавата. 

Тавата ја ставаме во рерна и печеме 60-тина минути на температура од 200 степени. 

Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2010 во 05:30
Вегеетаријанска лазања
 
Вегетаријанската лазања е едно од оние јадења кои не само што се добри по вашето здравје, туку се и неверојатно вкусни. Иако се вика лазања, сепак е ослободено од „тежината“ на тестенините. Во комбинација со крцкаво парче леб, бргу ќе стане омилен семеен рецепт.

СОСТОЈКИ
• домати
• кромид или праз
• тиквици
• модар патлиџан
• пиперки
• босилек
• сол и бибер
• маслиново масло
• лук

ПОДГОТОВКА
Загрејте ја рерната на температура од 450℃. Добро измијте ги сите продукти, заедно со зачините ако се свежи. Излупете ги модрите патлиџани, кромидот и лукот.

Исечкајте ги сите продукти на парчиња со големина од 6 мм. Лукот исчекајте го мошне ситно, додека зачините покрупно.

Измешајте го лукот со маслиново масло. Во меѓувреме, садот за печење попрскајте го со чисто маслиново масло.

Започнете да ги редите зеленчуците и на секој слој ставете по малку маслото, сол и бибер. Сѐ додека не ја исполните целата тава за печење. Печете околу 15 минути на 230℃, потоа намалете на 200℃ и продолжете уште 20 минути со печење. Откако ќе биде готово, лазањата оставете ја уште 30-тина минути во изгасена рерна.

Вегетаријанската лазања се сервира или топла, или на собна температура. Одлично оди со топол и крцкав леб или со брускети. На крајот, врз лазањата може да се изренда пармезан

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2011 во 09:10

Шпагети со колбаси

Потребно:

* 200 г колбаси
* 2 страка младо кромитче
* 4 домати
* 100 мл бело вино
* 150 г блитва
* 400 г шпагети
* масло
* сол

Приготвување: исечкајте ги младото кромитче и доматите на мали коцкички, а колбасите - на тенки тркалца. Пропржете го сето тоа во загреаното масло, па прелијте го со виното. Мешајте ја смесата сè додека течноста нè испари. Потоа ставете ја исчистената и исечкана блитва во нив, ставете сол по вкус и динстајте уште пет минути на тивок оган. Откако ќе ги сварите шпагетите, сипете ги во смесата од колбасите и добро измешајте го сето тоа.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2011 во 23:05

Шпагети со кашкавал

Потребно:

* шпагети
* кашкавал
* 1 чаша павлака
* оригано
* малку маргарин
* сол по потреба

Приготвување: сварете ги шпагетите во вода во која сте ставиле малку сол. Во тенџере ставете малку маргарин да се стопи. Откако ќе се стопи, ставете ги исцедените шпагети, павлаката, ориганото и одозгора ренданиот кашкавал.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2011 во 05:07
Канелони
 
Потребно:
За канелони:
100 г брашно;
3 јајца;
сол;
За филот:
маслиново масло;
200 г мелено месо;
250 г спанаќ;
оригано;
магдонос;
3 јајца;
2 лажици презла;
сол;
црн домат;
малку путер;
рендан кашкавал;

Подготовка: Од брашното јајцата, солта и околу 200 милилитри вода, измешајте тесто како за палачинки. Оставете го да мирува 2 часа, а потоа на врело масло испечете тенки палачинки. Меленото месо, исечканиот спанаќ и зачините пропржете ги на масло, а кога смесата ќе биде готова, оставете ја да се излади. Потоа измешајте ја со јајцата, презлата и црниот домат. Со филот прмачкувајте ја секоја палачинка и завиткајте ги. Така приготвените палачинки ставете ги во подмачкан сад за печење, над нив ставете путер и рендан кашкавал. Печете во рерна на 200 степени околу 15 минути.

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 09:54
Italijanskata kujna e mnogu zastapena barem vo moeto sekojdnevie. Vo domot chesto pripremam italijanski specijaliteti koi kje gi najdam na internet. Moite gi obozavaat, pa sekogash gledam da iznenadam so neshto novo.
Eksperimentiram so hranata i uzivam vo toa :)

Najdov eden tekst za italijanskata kujna, a vo prodolzenie bi sakala da spodelime recepti za prigotvuvanje na nekoi italijanski specijaliteti :)


Италијанска кујна



Изобилството на производи и гастрономското наследство ја вбројуваат италијанската кујна меѓу најпопуларните во светот. Карактеристично за италијанската кујна е што секој регион има свои особености. Географските промени од северот кон југот резултирале со мноштво разновидна храна, но историското влијание одиграло важна улога. Така на пример сицилијанската кујна и денес го задржала влијанието на арапската кујна, а унгарскиот гулаш може да се проба и во Трст.


Италијанската трпеза е секогаш богата со разновидна храна, но тоа што секогаш е присутно е регионалната посебност, високиот квалитет на производите и чувството за традиција. На почеток на оброкот се служи предјадње кое обично има пет дела, потоа следува првото јадење со избор на разни јадења од тестенини или ориз, а по тоа следува второто јадење во кое има месо или риба со прилог од зеленчук; следува сирењето и на крајот десерт и кафе еспресо. Предјадењето може да се состои само од пршута или маслинки со леб или од петнаесетина вкусни залаци чии состојки варираат од регион до регион. Месните преработки како мортаделата, светски познатата париска пршута и разните салами се неизоставен дел на предјадењето, а може да се сервираат сами или со свежо овошје.
Рибата и морските плодови особено се популарни како предјадења во приморските краеви. Во салатите од морски плодови најчесто се користи октопод и разни видови на школки.
Зеленчукот може да се служи свеж (во салатите) или варен и зачинет со маслиново масло и свежи ароматизирани растенија.
Неколкуте предјадења може да претставуваат самостоен оброк, кој се надополнува со крцкав леб или палента. Се продолжува со свежо овошје и сирење и на крај се заокружува со јако кафе еспресо.

КАФЕ
Во Италија еспресото се пие за појадок, но и во текот на целиот ден. Доброто еспресо мора да се пие топло од загрена чаша и обично со многу шеќер. Светлокафеавата боја на пената е знак дека апаратот за кафе е наместен на оптимална температура и притисок.


ДОМАТ
Доматот е омилениот зеленчук на Италијаните и се јаде секој ден, независно од годишното време. Тој може да биде составен дел на сосот за тестенини, една од состојките на салатата, полнет или печен- италијанските готвачи секогаш ќе смислат нешто ново.

ПИЦА
Пицата влече корени уште од времето на старите Римјани. Но најголема популарност добива во 19- иот век кога италијанските емигранти и ја претставуваат на американската јавност. Во шеесетите години на 20 - иот век пицата станува популарна и во Европа, додека во Италија сеуште е непозната освен на територијата околу Неапол. Дури во 80-ите години на 20- иот век пицата станува популарна во Италија.

ТЕСТЕНИНИ
Секој регион во Италија има своја приказна за тестенините. Иако има повеќе верзии од кога потекнуваат тестенините и кој ги донел во Италија, едно е сигурно: денес тестенините се јавуваат во повеќе од 300 форми и се едно од најомилените јадења.

ПАРМЕЗАН
Пармезанот е сирење кое се произведува од обрано кравјо млеко. Парме­занот е жолт со грануласта структура и има пикантен вкус. Познат е во Парма уште во 13- иот век, иако потекнува од Тоскана во 11- иот век. Од 14- иот век се користи за наросување на тестенините. За да не се изгуби вкусот на пармезанот, треба да се изренда непосредно пред употребувањето.

ОРИЗ
За појавувањето на оризот во Италија постојат ралични теории. Едни тврдат дека за оризот знаеле и старите Римјани, додека други сметаат дека оризот на Сицилија го донеле Арапите. Одгледувањето на ориз во долината на реката По датира од 15- иот век.

ТИРАМИСУ
Тирамису што во превод значи ,,земи ме има статус на култен колач во Италија. Главни состојки се пишкотите натопени со црно кафе, (во кои може да се додаде малку коњак, или рум) и сирење маскарпне кое на колачот му дава кремаста структура.
Храната во Италија претставува вистинско уживање кое секој­дневно се слави како гозба за сите сетила: во друштво на семеј­ството или пријателите, дома или во добар ресторан.
Секогаш кога е тоа можно храната во Италија се јаде во друштво.

Tekstot go iskopirav od hrana i vino.







Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 10:03
Тирамису




Потребно е:

5 жолчки
60 гр шеќер
100 мл десертно вино, поделено по 50 мл
400 гр маскарпоне сирење (го има во поголемите маркети)
200 мл слатка павлака
50 мл сварено нес кафе, без шеќер
1 лажиче екстракт од ванила
200 гр пишкоти
какао во прав за посипување
Подготовка: Во мало тенџерче загреано на средна температура ставете вода (две чаши). Оставете да зоврие водата.
Во огноотпорен сад настрана, одвојте 5 жолчки. Убаво одвојте ги жолчките, за во никој случај да не падне белка во жолчките. Во жолчките ставете го шеќерот. Мешајте со жица за матење додека да побелат и да се згустат жолчките.
Садот ставете го врз тенџерето со вода и полека додавајте го виното (50 мл), мешајќи со жицата. Ставете го ескрактот од ванила. Гответе пет минути додека да добиете убав и густ крем.
Покријте го садот со пластична фолија и оставете го во фрижидер 45 минути. Во сад настрана, ставете го маскарпонето (на собна температура), измашајте со лажица и додајте ја претходно изматената слатка павлака со три лажици шеќер. Целата смеса со маскарпонето и слатката павлака измешајте ја убаво.
Кремот ставете го во фрижидер да отстои 1 час. Измешајте ги виното (останатите 50 мл) и 50 мл нес кафе.
Земете правоаголно тавче. Секоја пишкота натопете ја во миксот од кафе и вино и наредете ги во еден слој во тавчето.
Врз нив, намачкајте од филот, рамномерно.
Врз филот, со цедалка посипете со какао во прав.
Потоа, наредете пак пишкоти натопени во вино и кафе, па врз нив ставете фил и врз филот пак какао со цедалка. На крај, вака треба да заврши тирамисуто, со какаото врз филот.
Десертот ставете го во фрижидер да се олади неколку часа пред да го сервирате.
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 10:06

Пилешко качаторе


Овој италијански рецепт качаторе е многу познат во Северна Италија. Традиционално се подготвува со пилешко месо, но може да се подготви и со зајачко. Ова јадење е карактеристично по тоа што изобилува со многу зеленчук, а бабурите се главната ѕвезда меѓу нив. Одличен избор е за фамилијарен ручек затоа што самото јадење изгледа прекрасно, вкусот му е одличен, а кога ќе го сервирате на сварени тестенини и ќе го прелиете со сосот во кој се готвело месото, сите ќе мислат дека сте поминале многу време подготвувајќи го. Еве како да го направите:


Потребно е:


8 парчиња пилешки поткопани (може да употребите и пилешки гради)
1 пакување тестенини (макарони, шпагети, јуфки...)
сол, бибер
120 гр брашно
4 лажици маслиново масло
2 коцки путер
1 главица кромид, ситно исечкана
2 црвени бабури, исечкани на листови
5 чешниња лук, ситно исечкани
200 гр свежи шампињони, исечкани на четвртинки
зачини: мајчина душичка, к*ркума, буковец
пола чаша бело вино
400 мл пелати
пола китка ситно сечкан магдонос
рендан пармезан, по желба за декорација
Подготовка: Рерната загрејте ја 250 целзиусови степени. Местото зачинете го со сол и бибер и обложете ги со брашното. Во тава на оган ставете ги маслото и путерот да се растопат. Ставете ги парчињата месо и оставете да се пропржат од сите страни. Извадете ги од тавата.Во истата тава ставете 1 лажица масло и ставете ги зеленчуците (кромидот, лукот, пиперките) и ставете ги печурките.Оставете да се динстаат 2 минути и тогаш додадете ги зачините. Измешајте и зачинете со сол и многу бибер. Кога зеленчукот ќе омекне, ставете го виното.
Оставете да испари алкохолот и ставете ги пелатите заедно со нивниот сос. Промешајте.
Ставете ги парчињата месо во тавата , затворете со капак и целото тенџере ставете го загреаната рерна да се потпече околу 20 до 25 минути. На крај ставете го ситно сечканиот магдонос. Сервирајте го јадењето на претходно сварени тестенини така што врз тестенините ќе ставите прво од зеленчукот па врз нив две парчиња месо.Од горе прелијте со сосот од тавата. Од горе ставете малку рендан пармезан, по желба.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.