IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - »талиЉанска куЉна
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

»талиЉанска куЉна

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 101112
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 101138
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 07.ћаЉ.2018 во 19:54
&amp;#208;Ш&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞

»нтегрална пиадина


ѕиадина е традиционално »талиЉанско улично ЉадеЬе. —е користи за подготовка на сендвичи. ”ште се натекува и лебче од тава, бидеЉЭи се пече во тавче.
ќригиналниот рецепт е со бело брашно, но Љас користам интегрално ржано, а може и интегрално пченично, хеЪдино, спелтино и сл. «ависно од вкусот.

—е прават екстра брзо, за 15 мин имате тазе, топло и крцкаво лебче, кое одговара со многу филови.
ѕодготовка
—е мешаат сувите состоЉки и се додава маслиновото масло и млаката вода. —е меша на почеток со лажица, а кога Эе се врзат состоЉките се меси тестото. јко има потреба, додадете брашно за да не се лепи тестото.
–аздвоЉте го на 4 дела и расукаЉте корички округли. ¬о меГувреме загреЉте маслиново масло во многу тенок слоЉ и ставете Ља пиадината да се пече. —е пече одприлика 4-5 мин, со постоЉано вртеЬе, за да не загори.

£ас си подготвив таратур со пиадините, на малце поинаков начин. »сецкав краставица, 1 црвена пиперка, кисело млеко, лукче, копар, магдонос и сето тоа го измешав. ћногу убав вкус даде црвената пиперка на таратурот и беше супер комбинациЉа за со пиадините.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 101138
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.£ануари.2020 во 21:56

DaveТs Kitchen: »талиЉански леб со артичока


»талиЉанскиот леб, овоЉпат доаГа во комбинациЉа со една од наЉвкусните состоЉки Ц артичока.

“аа му дава богат, егзотичен вкус и необичен мирис на овоЉ леб, а таЉните состоЉки во тестото се маслиновото масло и компирот.


ѕотребни состоЉки:

  • 400 гр брашно
  • —ол по вкус
  • 1 лажичка шеЭер
  • 1 среден компир, (сварен, изладен и испасиран)
  • 5 лажици маслиново масло
  • 2 пакетчиЬа сув квасец ( или ¾ од цела коцка свеж квасец)
  • 200 мл. млака вода
  • 1 конзерва парчиЬа артичока
  • 1-2 чешниЬа лук, ситно исечкани

Ќачин на подготовка:

¬о сад ставете ги сите состоЉки и замесете меко тесто. ѕоделете го на два еднакви делови и распределете го во две правоаголни тави, добро премачкани со маслиново масло.

ќставете да стаса околу 40-60 минути на собна температура. ѕред печеЬе со помош на прстите направете дупчиЬа низ целата површина и наредете со парчиЬа артичока исечкана на помали листови. ¬рз тоа ставете го ситно исечканиот лук и полеЉте со малку маслиново масло.

ѕечете во загреана рерна на 180 степени околу 20-тина минути.

ƒобар апетит и забавно готвеЬе.



»зменето од Valerija - 29.£ануари.2020 во 21:56
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 101112
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,223 секунди.