|
Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи |
Внеси реплика | страница <1 91011 |
Автор | ||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Состојки 2 свежи квасца 250 гр топла вода 250 гр млеко 250 гр зејтин 1 кг бршно 5 лажици шеќер 2 лажици сол 100 гр растопен маргарин1. Квасецот заедно шеќерот и солта се става во топлата вода да нарасне. 2. Се додаваат другите продукти и се замесува тесто (со миксер се меси околу 3 мин.). 3. Се остава да наресне тестото. 4. Тестото се дели на два дела, а секој дел на по четири топчиња. 5. Од секое топче се сука кора во големина на тавчето во кое ќе се пече (обично ставам во тавче бр.28) 6. Секоја кора се премачкува со маргаринот, па се редат една врз друга четирите кори. само на најгорната кора не се става маргарин. 7.Се пече 25 мин на 200 ст. С и 15 мин на 180 ст.С Oд истотo тесто се прават и многу убави кифлички. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пита со шунка, кашкавал и кисело млеко – Брзо и лесно, со неодолив вкусДоколку ви здосадило од традиционалните баници и кифли, денес ви предлагаме да пробате нешто различно за појадок. Овие меки лепчиња со кашкавал и шунка со нивната крцкава кора не оставаат никого рамнодушен. Пита со шунка, кашкавал и кисело млекоДоколку ви здосадило од традиционалните баници и кифли,денес ви предлагаме да пробате нешто различно за појадок. Овие меки лепчиња сокашкавал и шунка со нивната крцкава кора не оставаат никого рамнодушен. Вкупно време45 мин Оброк: Појадок Кујна: Американска Клучни зборови: пита, пита со кашкавал Состојки
Начин на подготовка
|
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во едно мало периферно ресторанче пробавме ваква полнета пита. Го спремав дома – добив прекрасно јадењеПотребни производи: 4 тркалезни лебови Начин на приготвување: Исечете го кромидот на тенки полукругови и ставете на тивок оган во малку масло. Кога ќе омекне и ќе го намали обемот, ставете лажичка брашно, промешајте и тргнете го од огнот. Пилешкото месо искинете го на мали парчиња. Исечете го горниот дел од лебот, извадете го средниот дел, дебелината на ѕидовите да биде околу сантиметар. Во лебот ставете го кромидот, пилешкото, зачинете по вкус, покријте со кисела павлака и измешајте внимателно. На врвот посипете рендан кашкавал и печете во рерна додека не се стопи и зацрви. Добар апетит! |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Рецепт за Пита Пица:Откако рамномерно ќе се распредели низ плехот се мачка со кечап, се реди сувомеснатото, се ренда кашкавал, се додаваат печурките, по желба се зачинува со оригано и се пече на 200 степени целзиусови. Кога ќе зарумени кашкавалот, се матат 3 јајца и се тураат врз пита пицата и се враќа во рерна да се допече.
Изменето од Valerija - 01.Јуни.2020 во 23:13 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Десерт на денот: Пролетна пита со црвено овошјеОваа пролет рецептот кој нема да престанете да го правите е овошната лисната пита. Лиснатата пита полнета со сочни црвени овошја ќе ви стане омилен десерт вас и на вашите најблиски. Лесна, свежа и превкусна за пролетните денови – вреди да ја пробате. Потребни состојки:
Начин на подготовка:Во сад измешајте ги шеќерот, жолчката и водата. Во друг сад, измешајте ги брашното, солта и путерот исечен на коцки. Со врвот на прстите стискајте и направете дупка во средина, па истурете ја течната мешавина со жолчката. Измешајте ја добро смесата со дланките. Покријте го тестото со фолија или ставете го во кеса и ставете во фрижидер барем 2 часа. Во сад истурете ги капините и јагодите и измешајте ги со 100g шеќер. Поделете го тестото на два дела и растегнете ги со сукало. Едното тесто ставете го врз плех за печење и истурете ја овошната мешавина. Другото тесто исечете го на ленти и поставете ги попречно одозгора. Печете на загреана рерна од 180⁰С, 30 минути. Сервирајте со сладолед од ванила. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Рецепт за неодолива пита со грозјеИскористете ја сезоната на грозјето и направете ја оваа вкусна пита. Потребни состојки:
Начин на подготовка:Загрејте ја рерната на 200 °С. Земете 4 кори, попрскајте ги со малку масло и наредете ги една врз друга. Измешајте го грозјето со оревите, презлата, циметот и шеќерот. Ставете од смесата на едниот крај од корите, па завиткајте ги во ролат. Повторете ја постапката сè додека не се потроши целиот материјал. Ставете ги ролатите во плех подмачкан со масло. Потоа, пред печење, премачкајте ги ролатите со малку масло и вода и ставете ги во загреаната рерна. Печете околу 40 минути, додека да заруменат. По печењето, попрскајте ја питата со малку вода, покријте ја со кујнска крпа и оставете ја да се излади. Пред сервирање, исечете ја на парчиња и посипете со шеќер во прав. Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 19:59 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Рецепт на денот: Пита со павлака и сирењеПотребни состојки:
Начин на подготовка:Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 21:11 |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Може да се јаде ладна и топла: Вкусна солена пита со печурки и пилешко од која ќе излижете прстиФакт е дека најголемиот дел од нас се прејадовме за време на празниците, но тоа не значи дека ќе престанеме со подготовка на неодоливо вкусни рецепти. Секако, со внимателна консумација во однос на количината. Овој пат подгответе вкусна, солена пита полнета со печурки и пилешко месо. Се прави брзо и лесно, а вкусот е апсолутно божествен: Потребни состојки (за тепсија со пречник од околу 25 cm):
Начин на подготовка:
Питата може да се јаде и ладна и топла. На здравје. |
||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13919 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,,,Štipska pastrmajlija,,,e kakva kje da e taa pastrmajlija bez pastrma,,,bogohulie,,,
,,,Veleshka pastrmajlija so pastrma ,,,e toa e vo red ,,, |
||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И во Велес не ставаат сите
|
||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13919 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,,, aaa ima ima seushte se pochituva orginalniot recept,,,I e najdobra pastrmajlija,,, |
||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Внеси реплика | страница <1 91011 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |