IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ѕити, пастрмаЉлии,погачи и др. сукани работи
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ѕити, пастрмаЉлии,погачи и др. сукани работи

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 8910
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.јвгуст.2017 во 21:47

DaveТs Kitchen: «елник со праз и урда

«а оваа недела од куЉната на DaveТs Kitchen ви предлагаме рецепт за вкусен домашен зелник со урда и праз.

ѕотребни состоЉки:

«а тесто

  • 1 кгр. брашно
  • 1/2 свеж квасец
  • 500мл. вода
  • —ол по вкус
  • ћасло за ЉадеЬе по потреба

«а фил

  • 4 снопчиЬа праз ситно исечкани
  • 1 ЉаЉце
  • 200 гр. урда

Ќачин на подготовка: 

ЌаЉпрво потребно е да го испржите празот на малку масло додека омекне, тргнете на страна и оставете да се олади.  ога Эе се олади промешаЉте го со урдата и ЉаЉцето. 

¬о длабок сад замесете тесто од брашното, квасецот, водата и солта. ќставете да стаса околу 30- тина минути. “естото поделете го на два дела. ≈дниот дел поделете го на 3 еднакви делови и расукаЉте ги во кори големи колку една чиниЉа. «емете Ља првата кора нанесете околу 2 лажици масло за ЉадеЬе. ѕокриЉте со втората кора и нанесете повторно масло за ЉадеЬе распределуваЉЭи го низ целата кора. ѕотоа покриЉте ги со третата кора претходните две кори и расукаЉте една голема кора, малку поголема од тавчето во кое Эе го печете зелникот. ѕренесете Ља кората во претходно премачкана тава, каде што краевите Эе висат од тавчето. 

Ќавратете ги краевите така што Эе формирате убава витка. ¬о средишниот дел нанесете од филот со празот и оставете на страна. 

–асукаЉте уште една потенка кора од другата половина од тестото, нанесете Ља врз филот одозгора така што Эе формирате ,,неправилна,, површина. “оа Эе даде рустикален изглед на ¬ашиот зелник. 

ѕропрскаЉте Ља со масло за ЉадеЬе горната кора и печете на загреана рерна на 200 степени околу 20-тина минути, а потоа намалете на 180 степени уште 10-тина минути или додека не добие убава златно кафена боЉа.



»зменето од Valerija - 23.ƒекември.2017 во 11:03
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 22.—ептември.2017 во 09:07

Dave's Kitchen: ћини погачи со компир



ќваа недела ƒавор од Dave's Kitchen за вас подготви мини погачи со компир.

 

ѕотребни состоЉки:

  • 300 гр. брашно
  • 1 лажичка сол
  • 2 1/2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажица шеЭер
  • 240 гр. ладен путер исечкан на коцки
  • 120 гр. пире од компири
  • 120 мл. Љогурт
  • 1 ЉаЉце за премачкуваЬе
  • 1 лажица млеко за премачкуваЬе

Ќачин на подготовка:

¬о длабок сад измешаЉте ги наЉпрво сувите состоЉки. ƒодадете го ладниот путер и со рацете втриЉуваЉте го во брашното, формираЉЭи структура на песок.

Ќа страна измешаЉте ги пирето од компир и Љогуртот. ƒодадете го во смесата и замесете тесто. ѕо потреба додаваЉте брашно за да оформите убаво меко тесто.

–асукаЉте го тестото во кора и со помош на чаша исечете кругови. Ќаредете ги во тавче обложено со хартиЉа, премачкаЉте ги со ЉаЉце и млеко измешани заедно. 
Ќарусете оригано по желба и печете во загреана рерна од 200 степени околу 20 минути.



»зменето од Valerija - 23.ƒекември.2017 во 13:48
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 12.ќктомври.2017 во 18:43

DaveТs Kitchen: ѕита со Љаболка

ќвоЉ четврток од куЉната на ƒавор и Dave's Kitchen имаме одличен есенски рецепт - пита со Љаболка.

”живаЉте во подготовката и вкусот на овоЉ прекрасен рецепт.

ѕотребни состоЉки:

«а тестото:

  • 300 гр. брашно 

  • 220 гр. замрзнат путер 

  • 2 лажици студена вода 

  • 2 лажици шеЭер во прав 

  • 1 жолчка

«а филот:

  • 500 гр. Љаболка исечкани на коцки 

  • 100 гр. суво грозЉе 

  • 2 лажички цимет сок од 1/2 лимон 

  • 2 лажички вода 

  • 1 лажица густин 

  • 100 гр. сечкани лешници 

  • 3 лажици Яем од каЉсии

Ќачин на подготовка:

ЌаЉпрво подгответе го тестото. ¬о сад ставете го брашното и врз него додадете ги шеЭерот во прав, жолчката и изрендаЉте го замрзнатиот путер. ƒодадете Ља студената вода и со раце замесете тесто. —тавете го во хартиЉа за свежа храна и оставете да се излади и стегне во ладилник околу 1 час. ѕотоа, тестото поделете го на два дела, од првиот дел расукаЉте кора и ставете Ља врз тавчето во кое Эе Ља печете питата (бр.26). ѕремачкаЉте го долниот дел со Яемот од каЉсии. 

¬о длабок сад измешаЉте ги Љаболката, сувото грозЉе, циметот, лимонот, водата, густинот и лешниците. —тавете го филот врз Яемот од каЉсии и врз филот украсете Ља питата со ленти од второто тесто. ќставете Ља во замрзнувач околу 20 минути.

ѕечете Ља 15 минути на 200 степени. ќставете да се излади па сервираЉте. 

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 04.Ќоември.2017 во 11:26

DaveТs Kitchen: ≈сенска пита со Љаболка


≈сента е веЭе пристигната и нема ништо поубаво од тоа да се ужива со добро подготвен колач од Љаболка. 

ƒавор од DaveТs Kitchen го има совршениот рецепт за колач со Љаболка коЉ со сигурност Эе биде одличен со шолЉа чаЉ или кафе.

ѕотребни состоЉки:

  • 15 лажици брашно
  • 15 лажици шеЭер
  • 3 ЉаЉца
  • 15 лажици масло за ЉадеЬе
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 15 лажици млеко
  • 1 пакетче прашок за печиво
  • ѕрстофат сол
  • —ок од 1 лимон
  • 800 гр. излупени и изрендани Љаболка
  • 100 гр. суво грозЉе
  • 100 гр. сечкани ореви
  • 2 лажички цимет

Ќачин на подготовка:

ЌаЉпрво во длабок сад со жица за матеЬе измешаЉте ги заедно ЉаЉцата со шеЭерот. ƒодадете го екстрактот од ванила, маслото и млекото. ƒобро промешаЉте и додадете ги брашното, солта и прашокот за печиво заедно измешани. ѕромешаЉте додека не добиете убава смеса за колач. 

ѕремачкаЉте го калапот во коЉ Эе го печете колачот со масло за ЉадеЬе и набрашнете Ља површината. »стурете половина од смесата и испечете Ља на загреана рерна од 180 степени околу 15 минути. «а тоа време промешаЉте ги ренданите Љаболка со сокот од лимон, сувото грозЉе, циметот и исечканите ореви. ‘илот со Љаболка, ставете го врз испечениот пандишпан и врз филот додадете го преостанатиот дел од смесата за колачот. ѕечете на 180 степени околу 15-тина минути или додека колачот не добие убава златно-кафена боЉа. 



»зменето од Valerija - 23.ƒекември.2017 во 11:03
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 23.ƒекември.2017 во 11:02
—ончогледова погача со месо и кашкавал

—ончогледова погача со месо и кашкавал


—остоЉки
“есто
500 гр брашно
1 ЉаЉце
1 пакетче сув квасец
250 мл Љогурт
1 лажица шеЭер
6 лажици масло
1 лажичка сол
‘ил
300 гр телешко мелено месо
3 главици кромид
1/2 китка магдонос
по вкус сол и црн пипер
«а украс
2 жолчки од ЉаЉце
по потреба афион
 ористени ƒелимано прои

1. —ите состоЉки за тестото се промешуваат и се замесува тестото, потоа се остава во топла просториЉа на 30 минути. —тасаното тесто повторно се меси и се чека 20-30 минути.
2. ‘ил/  ромид со месо се пржи, се зачинува и на краЉ се додава исецкан магдонос. ‘илот од месото треба да се излади.
3. “естото се дели на 2 дела и се расукуваат 2 еднакви круга. ѕрвиот круг се става во плех обложен со мрсна хартиЉа и во средината со чиниЉа се формира помал круг каде што се поставува филот од месото. ѕо краевите се поставува изренданиот кашкавал.
4. —ето тоа се покрива со втората кора. ¬о границата, каде што завршува месото тестото се притиска. ќстанатиот дел се засекува со нож секоЉ 3-4 см по цел круг. “ака исечените ленти се затвараат со притискаЬе на прсти од едната страна и од врвот, па лентите се превртуваат нагоре и се приотвораат, така што се гледа кашкавалот.
5. ѕогачата се премачкува со жолчките, а во делта на месото се посипува со афион и се пече во загреана рерна на 180 степени на 25-30 минути.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 23.ƒекември.2017 во 13:48
ѕогача  руна со пилешко месо и кашкавал

ѕогача  руна со пилешко месо и кашкавал


—остоЉки
700 гр брашно
250 мл млеко
1 пакетче (10гр) сув квасец
3 ЉаЉца
100 мл масло
2 лажички сол
1 лажичка шеЭер
по потреба сусам
‘ил
250 гр кашкавал
2 поголеми домати
300 гр варена кокошка
4 главици кромид
 ористени ƒелимано произв

1.  васецот го раствараме во млако млеко (50 мл) и ги додаваме шеЭерот и солта. јктивираниот квасец го додаваме во брашното, како и останатото млеко, ЉаЉцата и маслото. √о месиме тестото и го ставаме во топло место за да стаса.
2.  ромидот ситно го сецкаме и го пржиме. ¬арената кокошка ситно Ља сецкаме, како и доматите.  ашкавалот го рендаме.
3. ќд стасаното тесто со помош на сукалка правиме голем круг дебел 1 см. ¬о центарот на тестото цртаме со нож помал круг, потоа го засекуваме на еднакви 8 дела. ѕокраЉот на тестото го редиме филот - испржен кромид + кокошка+сол+домати+кашкавал. » сега го покриваме филот со 8 триаголници од центарот кон краевите.
4. ѕогачата Ља наросуваме со сусам и Ља печеме на 180 степени околу 20-30 минути додека не се зарумени.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.ћарт.2018 во 13:10

Dave`s Kitchen: Ќевообичаена пита со кашкавал


ќвоЉ четврток ƒавор од DaveТs Kitchen со вас споделува една невообичаена пита , но за коЉа ветуваме дека со сигурност Эе ви се допадне и Эе си Ља подготвувате се почесто.

ƒавор советува дека може да се подготви и со различни филови од оноЉ во неговиот рецепт, може да се користи само сиреЬе, зелка дури и мелено месо.


ѕотребни состоЉки:

  • 500 гр. кори за пита
  • 350 гр. кашкавал, изрендан
  • 4 страка праз ситно исечкани и испржени на малку масло
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • масло за ЉадеЬе за премачкуваЬе на корите

«а преливот : 

  • 400 мл. млеко
  • 3 ЉаЉца
  • сол
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка мелено мускатно оревче

Ќачин на подготовка: 

—екоЉа кора премачкаЉте Ља со масло за ЉадеЬе и на секоЉа втора ставете од филот со праз  (тука додадете Ља солта и мелениот црн пипер) и малку од ренданиот кашкавал. ѕостапката продолжете да Ља повторувате се додека не ги потрошите корите и филот со праз и ренданиот кашкавал. ¬ака наредените кори една врз друга свиткаЉте ги во еден огромен ролат. 
–олатот пресечете го на 8 еднакви делови. —екое парче од ролатот наредете го во округло тавче на механизам обложено со хартиЉа, така што парчето со пресекот Эе гледа нагоре. 

¬о сад на страна изматете ги млекото, ЉаЉцата, прашокот за печиво, солта и мускатното оревче.

ќвоЉ фил претурете го врз корите и печете Ља питата на загреана рерна од 170 степени од 60-75 минути. ƒоколку започне да добива кафена боЉа, покриЉте Ља со алуминиумска фолиЉа.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 09.ћаЉ.2018 во 20:14
&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#132;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞

Ћисната пита со фил од урда и сланина

—остоЉки
«а тесто
500 гр брашно
1 лажичка сол
300 мл млака вода
1 сув квасец (10 гр)
50 гр путер за премачкуваЬе на тестото
«а фил
200 гр урда
1 ЉаЉце
сол по вкус
150-200 гр сушена сланина
«а премачкуваЬе
1 ЉаЉце
сусам за посип

ќваа пита Ља сакам не само зошто е многу вкусна туку затоа што нема стасуваЬе. ЌаЉчесто Ља подготвувам во викенд утрата зошто не одзема многу време и поЉадокот е готов уште пред да се разбудат децата. —ервирана со кисело млеко потсетува на утринските поЉадоци кои ги поминувавме каЉ баба во село.

ѕодготовка
1. “естото го замесуваме со млака вода па го делиме на три топчиЬа. √и покриваме со крпа и ги оставаме 10 минути.
2. —ланината Ља сечкаме на коцки и кратко Ља пропржуваме. ”рдата, солта и ЉаЉцето ги соединуваме. ѕутерот го растопуваме.
3. “опчиЬата едно по едно ги расукуваме и ги премачкуваме со путерот. √и виткаме во ролат, па ролатот го свиткуваме во форма на полжав. ѕак ги оставаме 10 минути да отстоЉат покриени со крпа.
4. ѕрвото полжавче го расукуваме малку поголемо од тавчето бр. 26 во кое Эе Ља печеме питата. ¬рз него ставаме половина од филот со урда и половина од сланината.
5. ¬рз филот го таваме второто расукано полжавче. ѕак ставаме од филот и сланината.
6. ¬рз него го ставаме третото расукано полжавче во големина на тавчето.
7.  раевите на првото расукано тесто ги ставаме навнатре и формираме од него украсен раб.
8. ÷елата пита Ља премачкуваме со разматено ЉаЉце и Ља посипуваме со сусам.
9. £а печеме во загреана рерна на 200 степени околу ½ час или додека убаво не поцрвени и се запече.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 09.ћаЉ.2018 во 20:15
&amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;

Ћисната цвет погача со ким

—остоЉки
1 кг брашно
1 квасец
1 лажичка прашок за пециво
600мл млеко
3 лажици свинска маст
2 лажици шеЭер
2 лажички сол
200 гр путер или маргарин
1 кесичка ким
сусам по желба

”красна цветна, млечна погача коЉа може да ви Ља збогати Ѕожикната трпеза.

1.  васецот со шеЭерот и ½ шоЪа млеко го оставаме да стаса. ¬о млекото Ља топиме свинската маст. ¬о брашното ги додаваме пецивото и солта. √о замесуваме тестото со сите состоЉки средно меко. √о оставаме да стаса.
2. ќткако Эе стаса го размесуваме и го делиме на четири дела. —екоЉ дел го расукуваме во круг и врз него рендаме путер (стегнат, од фрижидер), освен врз четвртиот, коЉ треба да ни доЉде наЉгоре. —ега, таа една кора Ља расукуваме, Ља правиме голема и од неа со чашка или кружно калапче вадиме кругови (околу 45 кругчиЬа треба да ни излезат). √и редиме во тавче со бр. 30, едно да доЉде на половина врз следното, во два кружни реда.
3. ¬о средината од кругчиЬата правиме ружа. ќткако Эе стаса погачата, Ља мачкаме со една жолчка и врз неа ставаме ким и сусам. £а печеме во загреана рерна, на 200 степени.

«абелешка
ќстанатиот дел од тестото (ништо не се фрла, нели), го споив, го расукав и си извадив уште едно тавче лиснати кругчиЬа.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 91264
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ћаЉ.2018 во 17:21
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞


ѕита од арониЉа

¬и предлагаме за следниот десерт да направите пита од арониЉа. Не бидете изненадени од вкусот!

—ќ—“ќ£ »:

  • 650 гр брашно
  • 2 ЉаЉца
  • 150 гр шеЭер
  • 250 гр маргарин
  • 1 кесичка ванилин шеЭер
  • 2 лажици кисела павлака
  • 1 кг арониЉа
  • 10 лажици шеЭер
  • 8 лажици мелени бисквити

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. Ѕрашното нека биде половина остро, половина глатко. ќд сите состоЉки замесете тесто. “естото оставете го во фрижидер половина час, а потоа поделете го на два еднакви дела.
  2. ѕоголемиот дел развлечете го на плехот и ставете го да се пече на 180 степени. ѕосле 10 минути, извадетего и на него ставете фил па ставете го останатото тесто. ѕечете додека не порумени.
  3. ѕосипете со шеЭер и послужете.

 

”живаЉте!

 

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 8910
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.