IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89394
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2017 во 21:47

Dave’s Kitchen: Зелник со праз и урда

За оваа недела од кујната на Dave’s Kitchen ви предлагаме рецепт за вкусен домашен зелник со урда и праз.

Потребни состојки:

За тесто

  • 1 кгр. брашно
  • 1/2 свеж квасец
  • 500мл. вода
  • Сол по вкус
  • Масло за јадење по потреба

За фил

  • 4 снопчиња праз ситно исечкани
  • 1 јајце
  • 200 гр. урда

Начин на подготовка: 

Најпрво потребно е да го испржите празот на малку масло додека омекне, тргнете на страна и оставете да се олади. Кога ќе се олади промешајте го со урдата и јајцето. 

Во длабок сад замесете тесто од брашното, квасецот, водата и солта. Оставете да стаса околу 30- тина минути. Тестото поделете го на два дела. Едниот дел поделете го на 3 еднакви делови и расукајте ги во кори големи колку една чинија. Земете ја првата кора нанесете околу 2 лажици масло за јадење. Покријте со втората кора и нанесете повторно масло за јадење распределувајќи го низ целата кора. Потоа покријте ги со третата кора претходните две кори и расукајте една голема кора, малку поголема од тавчето во кое ќе го печете зелникот. Пренесете ја кората во претходно премачкана тава, каде што краевите ќе висат од тавчето. 

Навратете ги краевите така што ќе формирате убава витка. Во средишниот дел нанесете од филот со празот и оставете на страна. 

Расукајте уште една потенка кора од другата половина од тестото, нанесете ја врз филот одозгора така што ќе формирате ,,неправилна,, површина. Тоа ќе даде рустикален изглед на Вашиот зелник. 

Пропрскајте ја со масло за јадење горната кора и печете на загреана рерна на 200 степени околу 20-тина минути, а потоа намалете на 180 степени уште 10-тина минути или додека не добие убава златно кафена боја.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89394
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2017 во 09:07

Dave's Kitchen: Мини погачи со компир



Оваа недела Давор од Dave's Kitchen за вас подготви мини погачи со компир.

 

Потребни состојки:

  • 300 гр. брашно
  • 1 лажичка сол
  • 2 1/2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажица шеќер
  • 240 гр. ладен путер исечкан на коцки
  • 120 гр. пире од компири
  • 120 мл. јогурт
  • 1 јајце за премачкување
  • 1 лажица млеко за премачкување

Начин на подготовка:

Во длабок сад измешајте ги најпрво сувите состојки. Додадете го ладниот путер и со рацете втријувајте го во брашното, формирајќи структура на песок.

На страна измешајте ги пирето од компир и јогуртот. Додадете го во смесата и замесете тесто. По потреба додавајте брашно за да оформите убаво меко тесто.

Расукајте го тестото во кора и со помош на чаша исечете кругови. Наредете ги во тавче обложено со хартија, премачкајте ги со јајце и млеко измешани заедно. 
Нарусете оригано по желба и печете во загреана рерна од 200 степени околу 20 минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89394
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2017 во 18:43

Dave’s Kitchen: Пита со јаболка

Овој четврток од кујната на Давор и Dave's Kitchen имаме одличен есенски рецепт - пита со јаболка.

Уживајте во подготовката и вкусот на овој прекрасен рецепт.

Потребни состојки:

За тестото:

  • 300 гр. брашно 

  • 220 гр. замрзнат путер 

  • 2 лажици студена вода 

  • 2 лажици шеќер во прав 

  • 1 жолчка

За филот:

  • 500 гр. јаболка исечкани на коцки 

  • 100 гр. суво грозје 

  • 2 лажички цимет сок од 1/2 лимон 

  • 2 лажички вода 

  • 1 лажица густин 

  • 100 гр. сечкани лешници 

  • 3 лажици џем од кајсии

Начин на подготовка:

Најпрво подгответе го тестото. Во сад ставете го брашното и врз него додадете ги шеќерот во прав, жолчката и изрендајте го замрзнатиот путер. Додадете ја студената вода и со раце замесете тесто. Ставете го во хартија за свежа храна и оставете да се излади и стегне во ладилник околу 1 час. Потоа, тестото поделете го на два дела, од првиот дел расукајте кора и ставете ја врз тавчето во кое ќе ја печете питата (бр.26). Премачкајте го долниот дел со џемот од кајсии. 

Во длабок сад измешајте ги јаболката, сувото грозје, циметот, лимонот, водата, густинот и лешниците. Ставете го филот врз џемот од кајсии и врз филот украсете ја питата со ленти од второто тесто. Оставете ја во замрзнувач околу 20 минути.

Печете ја 15 минути на 200 степени. Оставете да се излади па сервирајте. 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89394
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2017 во 11:26

Dave’s Kitchen: Есенска пита со јаболка


Есента е веќе пристигната и нема ништо поубаво од тоа да се ужива со добро подготвен колач од јаболка. 

Давор од Dave’s Kitchen го има совршениот рецепт за колач со јаболка кој со сигурност ќе биде одличен со шолја чај или кафе.

Потребни состојки:

  • 15 лажици брашно
  • 15 лажици шеќер
  • 3 јајца
  • 15 лажици масло за јадење
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 15 лажици млеко
  • 1 пакетче прашок за печиво
  • Прстофат сол
  • Сок од 1 лимон
  • 800 гр. излупени и изрендани јаболка
  • 100 гр. суво грозје
  • 100 гр. сечкани ореви
  • 2 лажички цимет

Начин на подготовка:

Најпрво во длабок сад со жица за матење измешајте ги заедно јајцата со шеќерот. Додадете го екстрактот од ванила, маслото и млекото. Добро промешајте и додадете ги брашното, солта и прашокот за печиво заедно измешани. Промешајте додека не добиете убава смеса за колач. 

Премачкајте го калапот во кој ќе го печете колачот со масло за јадење и набрашнете ја површината. Истурете половина од смесата и испечете ја на загреана рерна од 180 степени околу 15 минути. За тоа време промешајте ги ренданите јаболка со сокот од лимон, сувото грозје, циметот и исечканите ореви. Филот со јаболка, ставете го врз испечениот пандишпан и врз филот додадете го преостанатиот дел од смесата за колачот. Печете на 180 степени околу 15-тина минути или додека колачот не добие убава златно-кафена боја. 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.