IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Занимливости околу исхраната
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Занимливости околу исхраната

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 20>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2011 во 18:54

Промени во исхраната кои можат да го намалат ризикот од рак на дојка

Ниту една исхрана не може да спречи рак на дојка, но некои плодови, како оревите и зелката, може да го намалат ризикот.

Ништо не можете да сторите во врска се гените со кои сте родени, но посветеноста кон добра исхрана може да помогне во заштитата против рак на дојка. „Истражувачите проценуваат дека во САД со некои основни чекори во здравјето, можеме да спречиме околу 38 проценти од појава на рак на дојка“, вели лиценцираниот нутриционист Карен Колинс, советник во Американскиот институт за истражување на ракот. „Можеме да направиме подобрување без да правиме нешто екстремно“. Додека ниту една храна или диетален пристап не може сосема да биде заштита од рак на дојка, ризикот од развивање на болеста сепак може да се намали. Еве неколку нови откритија.

Исхрана базирана на растенија. Една неодамнешна студија открива дека жените кои јадат доста овошје, зеленчук, плодови во јатка и малку црвено месо, сол, и обработени јагленихидрати, можат да ги намалат можностите од развој на рецепторот естроген кој предизвикува рак на дојка, што претставува скоро една четвртина од сите ракови на дојка. Студијата објавена во септември во Американскиот журнал за епидемиологија, стои дека изгледите за рак се 20 проценти помали доколку жената ја применува оваа диета.

Ореви. Конзумирањето ореви го успорува развојот и растот на тумор на рак на дојка кај глувците, стои во студијата Исхрана и рак издадена во септември. Авторот на студијата Елејн Хардман, професор во медицинското училиште Џоан Едвардс на Маршаловиот универзитет, ги истражувала ефектите од исхраната кај глувци која содржи човечки еквивалент на 90 грама ореви на ден (25-30 ореви јатки). По 34 дена, глушецот кој јадел ореви имал помалку од половина од стапката на рак на дојка во споредба со оние кои имале иста исхрана минус ореви. Бројот и големината на туморите исто биле заначјно намалени кај групата која јадела ореви. Авторите на студијата шпекулираат дека антивоспалителните својства на оревите се причина за ова.

Откажување од алкохол. Дури и скромна количина акохол се „јасно поврзани“ со зголемениот ризик од рак на дојка, велат од Американското друштво за рак. Во споредба со непијачите на алкохол, жените кои пијат по две или пет алкохолни пијачки на ден се барем за 50 проценти поподложни да ја развијат болеста. Ако веќе пиете, држете се до чаша вино (250 мл.), една чашка ликер (50 мл.) или шише пиво (1 литар) на ден.

Зелка и кисела зелка. Истражувачите на државниот универзитет Мичиген открија дека луѓето кои јадат сирова или малку обарена зелка и кисела зелка барем три пати во неделата, имаат за 72 проценти помалку изгледи да развијат рак на дојка отколку кај оние кои ја јадат два пати или помалку. Ова откритие беше презентирано за време на собирот на Американската асоцијација за истражување на ракот во 2005. Високото ниво на глуконизолати - состојки пронаједни во зелката - можат да бидат причина за ова.

Витамин Д. Повеќе студии го поврзуваат повисокото ниво на витаминот Д со помалиот ризик од рак на дојка. Во една студија, жените кои внесуваат висока доза на витамин Д имаат 50 проценти помалку шанси да ја развијат болеста, според откритието кое беше презентирано за време на собирот на Американската асоцијација за истражување на ракот во 2006. Во друга студија канадските истражувачи откриле дека жените кои го минуваат времето надвор или имаат губење на витаминот Д во нивната исхрана или во додатоците, имаат 25 до 45 проценти поголеми изгледи да развијат рак на дојка. „Витаминот Д е предмет на интензивни истражувања“, вели Колинс. „И се потврди дека игра голема улога“. Некои од најдобрите извори на витамин Д се млекото, бакаларот, шкампите и лососот.

Праски и сливи. Истражувачите од тексашкиот унивезритет АМ открија дека праските и сливите содржат антиоксиданси кои го уништуваат ќелиите на ракот на дојка, додека ги оставаат другите ќелии недопрени. Позитивниот ефект го предизикува хлорогенската и неохлорогенсата киселина, и двете пронајдени во посебно високи дози кај двете овоштија. Откритието беше објавено во Журнал за хемијата на агрикултурата и храната во 2010.

Житарки. Земањето една житарка може да ја намали ризикот од рак на дојка, се вели во студијата во јули во Американскиот журнал за клиничка исхрана. Истражувачите откриле дека за секои 10 грама повеќе житарки дневно - околу половина до една цела шоља грав дневно, зависно од видот - ризикот од рак на дојка се намалува за 7 проценти. Откритијата се базирани на 10 студии во кои биле вклучени 710,000 луѓе од 7 до 18 гподини. Високи дози на влакнести состојки има во зеленчукот, полнозрнестите плодови и во леќата.

Избегнување на диета по западен стил. Кинезинките во климакс кои јадат храна според западен стил, претежно базирана на месо или слатки, се соочуваат со зголемен ризик за рак на дојка отколку оние кои се држат до стандардната,  базирана на зеленчук кинеска исхрана, стои во студијата од 2007 за Епидемиологија на ракот. Истражувачите кои следеле 3,000 жени од Шангај открија дека оние кои јадат доста говедско, свинско, шкампи, пилешко, слатки, десерти и млечни производи, имаат 60 проценти повеќе шанси да развијат било каков вид на рак на дојка. Зголемувањето на ризик скокна за 90 проценти за позитивните рецептори на естроген тумори.

<



Изменето од Valerija - 17.Октомври.2011 во 18:59
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2011 во 18:55

20 цреши десет пати поефикасни од аспирин

Уште одамнина црешите биле на добар глас. На овие вкусни плодови им се придавале низа лековити својства, од лек за гихт и артритис, до храна за добар сон. До неодамна се тоа се сметало за народна медицина, но истражувањата дале и научна основа за сите тие зборувања.не сме далеку од денот кога лекарот ќе ви рече ”Земи 10 цреши и побарај ме утре”.

Црешите содржат витамин Ц, Б и А, биофлавоноиди, елагична киселина, антоцијанин, мелатонин. Овие состојки помагаат во борбата проитв рак, во превенција на срцевите заболувања, ги убалжуваат болките предизвикани од артритис и гихт, главоболка, ги ублажуваат симптомите сврани со фибромијалгичен синдром. Црешите помагаат телото да ни произведува мелатонин на сигурен и здрав начин, ги подобруваат физиолошките и менталните функции. Свежите цреши се добри за отстранување на физичка и умсрцена исцрпеност, а киселите го подобруваат расположението. Многу слични здравствени својства имаат и вишните.

Позитивно влијание на црешите врз здравјето

Истражувањата покажаа дека конзумирање на цреши може да помогне во спречување на срцеви заболувања и рак, да ги ублажи болките и да го подобри здравјето на коските. За ова, најверојатно заслужни се антиоксидансите што можеме да ги најдеме во црешите, од кои најздрави се флавоноид, антицијанин и керцетин.

Превенција на срцевите заболувања.

Според научните истражувања, флавоноидот кој можеме да го најдеме во црешите (керцетин) има антиканцерогени својства, помага за спречување на срцевите заболувања. Во нутриционистичка смисла, црешите се сметаат за важен извор на керцетин, бидејќи содржат големи количини по оброк.

Превенција од рак

Во коската на црешата се наоѓа мала количина амигдалин, наречен уште и витамин Б17 или лаетрил, за кој се смета дека позитивно влијае на намалување на тумор и го спречува натамошното ширење на ракот, помага за ублажување на болки предизвикани од канцерогени процеси. Некои народи, како Хунзите во Пакистан, секогаш во исхраната користеле амигдалин и не заболувале од рак,што научниците ги натерало да веруваат дека се работи за храна која го попречува развојот на неговата појава. Направени се лабораторикси експерименти со глувци, кои тоа го потврдиле. Но овие истаржувања се прилично контраверзни знаејќи дека амигдалинот содржи цијанид компонента која е отровна.

Убалжување на болки

Антицијанинот што се наоѓа во црешите ги блокираат воспалените ензими и ги намалува болките. Всушност, 20 цреши се 10 пати поефикасни од аспирин и има позотивни ефекти кај гихт и болки од артритис.

Бубрежен камен

Не е само плодот здрав од црешите - од петелките може да се прави чај за подобро излачување на мокрача при појава на камен во бубрезите.за подготвување чај се става грст петелки во литар зовриена вода и се вари две минути, се остава 15 минути да се излади. Чајот се порцедува и се пие во голтки преку цел ден.

Здравје за коските

Црешите сесметаат за извонреден извор на бор (содржат 396 уг/100 гр.) што во комбинација со калциум и магнезиум извонредно делува на здравјето на коските.

Црешите помагаат за слабеење

Црешите содржат малку калории, немаат маснотии, а имаат голем удел на вода. Истражувањата покажуваат дека зголеменото внесување вода во организмот го зголемува нивото на енергија и го помага забрзувањето на метаболизмот. Многу луѓе ја користат предноста од конзумрање овошје богато со вода за слабеење, како што се црешите. Како и друго овошје и црешите имаат многу калиум, а малку натриум, што помага за излачување на вода од организмот.

Најнизок гликемички индекс

Црешите содржат комбинација на антиагинг на антиоксиданси, богати се со влакна, витамини А, Б и Ц, содржат многу минерали, особено калциум, железо и калиум. Секоја цреша има само 4 калории (еден филџан содржи само околу 90 кал), имаат еднакви количини на хидрати и протеини, а воопшто немаат маснотии.

Црешите се познати и по тоа што ја прочистуваат крвта и ја подигнуваат енергијата.

 



Изменето од Valerija - 17.Октомври.2011 во 18:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44219
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2011 во 02:05
Доцните оброци НЕ дебелеат

Закоравеното мислење дека оброците конзумирани доцна навечер најмногу дебелеат, според нутриционистите - не е вистинито!

Идеалното временско растојание меѓу секој оброк изнесува четири часа, а ако преку целиот ден не внесеме онолку калории колку што му се потребни на нашето тело, тогаш е дозволено и неопходно да се јаде навечер, порачуваат нутриционистите.



Според биолошките закони, за одржување на тенката фигура, најважно е да се потрошат сите внесени калории и доколку се троши повеќе од внесеното, вишокот на килограми ќе исчезне.

Многу студии покажале дека луѓето кои јадат во доцните вечерни часови, во просек внесуваат повеќе калории во текот на денот, но и дека "доцниот" оброк би ги здебелил и ако го изедат попладне или порано вечерта, бидејќи како и да е, тие јадат повеќе од потребното, пренесува "Fox".

"Постојат многу слаби луѓе кои јадат навечер бидејќи не стигнуваат во текот на денот, што објаснува дека самиот временски фактор не е толку важен како количината на внесени калории", вели реномираната нутриционистка Тања Зукерброт.

Таа објаснила дека никој нема да се здебели ако јаде во 8 часот навечер, доколку при тоа не внесува повеќе калории од потребното, а најважно е раздалеченоста меѓу оброците да изнесува четири часови, без разлика дали станува збор за ужина или вистински оброк.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2011 во 17:12

Сокот од вишни е магичен пијалак

За се е залужен мелатонинот, антиоксиданс кој го има во големи концентрации во вишните, а кој е неопходен за добар сон.

Милиони луѓе во светот имаат проблеми со спиењето. Некои тешко заспиваат, а други, пак, често пати се будат во текот на ноќта. Тоа резултира со хроничен замор, депресија, безволност но и со сериозни здравствни проблеми.

Недоволното спиење е поврзано со цел низ на хрнични заболувања и состојби како што се дијабетот, кардиоваскуларните заболувања, дебелината, депресијата.

Научниците откриле дека природниот и вкусен сок од вишни помага при проблемите со спиењето. Ова го потврдиле резултатите од истражувањето во кое учествувале 15 возрасни лица. Научниците од Универзитетите Пенсилваниа, за да го испитаат дејството на киселкастиот сок од вишни на процесот на спиење, ги поделиле испитаниците во две групи. Едната група испитаници во тек на две недели пиела наутро и навечер по 2 децилитри сок од вишња, додека другата група испитаници пиела плацебо напиток.

Резултатите од истражувањето покажале дека киселкастиот сок од вишни им помогнал на испитаниците полесно да заспијат и помалку да се будат во текот на ноќта. Научниците се уверени дека за ова е заслужна високата концентрација на мелатонин која ја содржат вишните. Мелатонинот е природен антиоксиданс кој го поттикнува сонот навечер и будноста во текот на денот.

Неодамнешното истражување покажало дека и консумирање на црно грозје го зголемува нивото на хормонот мелатонин, кој е неопходен за добар сон.

 



Изменето од Valerija - 22.Октомври.2011 во 17:13
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Статус: Офлајн
Поени: 2667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 14:32
Јадете пченка

Ако барате храна богата со антиоксиданси, за кои се верува дека штитат од рак и други болести, јадете пченка.

Се испоставило дека житарките или брашното од полно зрно, како пченица, интегрален ориз, зобни снегулки или пченката имаат голема антиоксидативна активност, па некогаш дури поголема од овошјето или зеленчукото.

Од сите житарки пченката има најголема антиоксидативна активност.

Експертите велат дека таа најголема антиоксидативна активност процената со бројка изнесува 181. Зад неа се пченицата од полно зрно (77) и интегралниот ориз (75).

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:06

Сокот од магдонос ги штити бубрезите

Сокот од свежо исцеден магдонос е еден од најсилните сокови. Затоа не се препорачува да се пиe повеќе од 30 до 60 милилитри.

Редовната употреба на свеж сок од магдонос обезбедува нормална размена на кислородот, а исто така ја поттикнува функцијата на надбубрежната и на штитната жлезда. Елементите што се наоѓаат во сокот ги јакнат ѕидовите на крвните садови, на капиларите и на артериите.

Сокот од магдонос често се користи како лек против болестите на мочниот систем, ефикасен е за исфрлување камен од бубрезите и песок од мочниот меур. Често се користи против нефрититис и против други бубрежни заболувања.

Сокот од магдонос е одлично средство за лекување на очните болести и на очните нерви. Со успех се користи против чиреви на рожницата, катаракта, конјунктивитис, офталмија. Исто така, сокот е ефикасен лек против гинеколошките болести. Со редовна употреба, спазмите предизвикани од менструалните нарушувања целосно исчезнуваат.



Изменето од Valerija - 10.Ноември.2011 во 16:07
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2011 во 16:08

Боровинка - растителен инсулин

Ова растение познато како народен лек против шеќерна болест, толку е делотворно што некои го нарекуваат растителен инсулин.

Истражувањата покажале дека боровинките го забавуваат процесот на стреење, ја запира почетната фаза на развој на карцином, ја подобрува функцијата на видот и помага во контролата на дијабетесот.

Боровинките растат како грмушка, цветаат од мај до јуни, а вкусните плодови во вид на бобинки созреваат од јули до септември. Лековити се и нежни зрелите плодови и лисјата. Листовите се берат пред узревање на плодовите и се сушат на суво место и на провев. Зрелите плодови се берат во лето, а се сушат на сонце. Плодот е темносино - црна округла, сочна бобинка, со пријатен киселкасто - сладок вкус, малку со остар вкус. Како лек се користат свежи и суви бобинки, сок од зрели бобинки, сируп и вино.

Од боровинки се подготвуваат чаеви за лекување на чир, пролив, недостаток на апетит, шеќерна болест и други. Бидејќи боровинките се многу здрави, треба што почесто да се користат во исхраната.

Листови

Листовите од боровинки помагаат во случај на создавање на мочна киселина,повраќање, пролив, грчеви во желудникот и кашлање. Многу важен народен лек се против шеќерната болест, толку е делотворен што некои го нарекуваат растителен инсулин. Важно е да се знае дека листовите се делотворни само ако се наберат пред бобинките да узреат, бидејќи подоцна немаат лековито дејство.

Чај од листови од боровинки не смее дасе пие без надзор. Листовите се сушат во тенеки слоеви во сенка или во рерна на 40 степени. Прелиени со жешка вода, го ублажуваат воспалението на бешиката и на мочните канали. Гнојните афти кај мали деца ефикасно се лекуваат со исцеден сок од од свежи млади листови на боровинки.

Бобинки

Бобинките се јадат свежи, исушени или натопени во ракија. Се сушат на 45 степени. Од нив се цеди сок или се вари мармалад. За плакнење на грлото се користи необрабоен сок од боровинки, додека мармаладот од ова шумско овошје ја разладува болната горештина на воспалени уста и грло. Исушените бобинки се користат за лекување на хемороиди бидејќи го стопираат крварењето, а делуваат и на подобрување на лошото варење и слабиот апетит...

Сувите бобинки го спречуваат проливот, особено кај мали деца, додека свежи делуваат како благ пургатив. Сокот значително ги ублажува пречките при варењето, а го отвора и апетитот. Поради танинот и пектинот боровинките делувата како благо средство против дијареа и катар на цревата, разни восплаенија на слузницата итн.

Од зрели плодови боровинки се подготвува посебно екстракт од кој се прават таблети кои поволно вилајаат на острината на видот.

Бидејќи тој лек е скап, најдобро е да се пие сок од боровинки, а за иста намена може да се направи и компот од исушени зрели плодови. Зрелите бобинки се диететско средство со пијатен вкус што се користи за зајакнување на крвната слика.

Бројните испитувања на ова зрнесто овошје дале извонредни резултати. Како прво, боровинката е прогласена за најбогат извор на антиоксиданси од 40 разни видови на плодови од овошје и зеленчук. За таа “титула” во многу се заслужни антоцијанините кои на боровинката и ја даваат карактеристичната боја. Покрај тоа, истражувањата покажале дека боровинката го забавува процесот на стареење, го запира почетниот фаза на развој на карцином, ја подобрува функцијата на видот, како и циркулација, помага во контролаа на дијабетес итн.

Состав: Исушените бобинки содржат флобатанин, смеша на разни антоцијански хетерозиди кои на сокот од боровинки му ја даваат бојата, потоа шеќери, органски киселини, главно лимонска, јаболчна и ќилибарна киселина, пектин, витамин Ц, каротен.... Листот содржи пирокатехински танини, арбутозиди, како и неколку флавонски хетерозиди.

Слатко од боровинки

Боровинките се мијат и чистат од листовите. Се редат во плитко тенџере со што поголем пречник, ред боровинки, ред шеќер, така што шеќерот да биде последен слој на површината. Се остава 24 часа боровинките да пуштат сок. Потоа смешата се вари дваесеттина минути и при варењето се трга пената и се оддава малку ванила. Вода не се става. Кога слаткото ќе се излади се сипува во тегли.

Боровинки против шеќерна болест

Во литар вода се вари 60 гр. исушени листови од боровинки. Потоа се процедува и се пие три повеќе пати на ден.

Тинктура од боровинки против дизентерија

Одлична тинктура за лекување на дизентерија се добива на тој начин што 250 гр. исушени бобинки од боровинки се ставаат во литарско шише и се прелева со препечена ракија. Бобинките треба да стојат барем шест месеци, а потоа ракијата се процедува и филтрира. Тинктурата се зема три пати дневно со шолја млака, превриена вода или иста количина домашно црно вино.

 



Изменето од Valerija - 10.Ноември.2011 во 16:08
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84338
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2011 во 11:26
Брокулите варете ги 5 минути!

Во зелените продукти за да се зачува хлорофилот, кој се покажа како лековит (го забрзува излачувањето на штетните материи, дејствува антибактериски и ги јакне клетките), потребно е да се обрне посебно внимание на нивната термичка обработка.

За брокулите, кои се богати со оваа супстанца, доволно е да се варат само 5 минути (за 20 минутисе губи 2/3 од хлорофилот), додека за листовите од блитвата и спанаќот доволно е да се попарат само со врела вода.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2012 во 21:20

Ореви за циркулација


Точно 56 грама ореви на ден, го намалуваат ризикот од кардиоваскуларните заболувања кај дијабетичарите, покажува најновата студија од Јејл.

На групата на бадеми и ф‘стаци сега им се придружуваат и оревите.
После 8-неделно следење, измерениот проток на крв кај испитаниците со дијабетис од типот 2, кои секојдневно консумирале, покрај редовните продукти и 56 грама ореви, бил за 2,2 од сто подобар отколку кај другите.

Покрај подобрениот проток на крв, забележани се и други позитивни подобрувања како што е намалувањето на нивото на шеќер и холестерол во крвта.

Студијата покажала дека оревите позитивно влијаат и врз намалувањето на ризикот од артериосклероза, како и врз оштетувањето на крвните садови и врз нивното ширење.




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84338
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2012 во 14:41

Сок од грејпфрут за подобро искористување на Q10

 
 
Коензимот Q10 му е потребен на организмот за производство на енергија, а е забележана и неговата превентивна функција во отстранувањето на ангина пекторис и срцев удар.

Q10 има својство слично на витаминот Д, но за разлика од витамините, човечкиот организам може сам да го произведе. Неговото производство почнува да опаѓа по 40-тата година од животот, заради што е потребно да се суплементира.

Со оглед на тоа што за Q10 липофилан, односно за неговата ресорпција и искористување се потребни маснотии, по правило, потребно е да се земаат со јадење кое содржи масти.

Нова вест е дека со доволна консумација на сок од грејпфрут се зголемува неговата искористеност, и тоа, двојно повеќе
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2012 во 20:18

Целер против леукемија


Консумирањето на храна како што е целерот и магдоносот, кои содржат природен флавоноид апигенин, може да спречи леукемија, заклучиле холандските научници од Универзитетот во Гронинген.

Тестовите покажале дека апигенинот – инаку вообичаена состојка во овошјето и зеленчукот – е во состојба да го прекине развојот на два вида на леукемични клетки и да ги намали шансите за нивно опстојување.

Тимот утврдил дека апигенинот може и да ги намали позитивните ефекти на хемотерапијата кај луѓе кај кои леукемијата е веќе утврдена. Флавоноидите се соединенија со антиоксидантни својства, кои ја штитат клетката од оштетувањето што го предизвикуваат молекулите на кислород.

Некои претходни истражувања покажале дека апигенинот, кој го има во целерот, магдоносот, црното вино, сокот од домат и во разни други билки, може да биде корисен во превенцијата на ракот на јајниците
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 72578
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2012 во 20:19

Јадете поздраво, повкусно, пораскошно - дваесет и први дел

Гравот го намалува ризикот од појава на рак

Гравот е донесен од Америка. Кај нас се одгледува во големи количини. Тој е најзастепен зеленчук на нашите трпези во зимските месеци. Спаѓа во редот на махунарки или легуминози, каде спаѓаат и грашокот, боранијата, леќата и сојата.

Махунарките се евтин зеленчук кој, како што тврдат научниците, помага во борбата против разни видови на рак.

Махунарките се богати со антиоксиданси, кои се борат против штетното дејство на слободните радикали во организмот, кои можат да предизвикаат рак. Најновото истражување докажало дека овој вид на зеленчук го намалува ризикот од појава на рак на дојка и го намалува растот и ширењето на туморот. Докажано е дека гравот делува лековито и при рак на дебело црево и рак на простата.

Гравот има скоро идеален нутритивен состав. Тој е побогат со протеини и од месото. Најдобро е гравот да се консумира со житарици, бидејќи таквиот оброк содржи полна доза на есенцијални аминокиселини кои му се потребни на човекот, советуваат научниците.

Гравот е извонреден извор на висококвалитени белковини, кои ги содржат сите потребни аминокиселини и претставува потполна замена за месо. Бидејќи не содржи метионин и цистин, гравот треба да се комбинира со житарици, како и со свеж зеленчук. На тој начин во организмот се внесуваат сите потребни есенцијални аминокиселини.

Гравот не треба да се јаде со месо, риба и јајца, бидејќи со нивна комбинација се зголемува киселоста на крвта и мочката.

Гравот е со висока енергетска вредност (во 100 грама грав има 143 кцал). Енергетската вредност на гравот потекнува од високата количина на јагленохидрати и белковини. Високата содржина на јагленохидрати, пред се скроб, дава долготрајно чувство на ситост, а со оглед на тоа што има помал гликемиски индекс од другите скробни намирници, гравот е дозволен во исхраната на дијабетичарите (во мали количини!).

Гравот го намалува нивото на холестеролот во крвта, ги врзува токсините во цревата и помага за нивно исфрлање. На тој начин, гравот го чисти организмот од токсини.

Поради високата содржина на фолни киселини, гравот им се препорачува на трудниците за нормално развивање на плодот.

Поради содржината на фитинските киселини, се ограничува консумирањето на гравот во терапии на анемија и остеопороза, бидејќи фитинската киселина ја отежнува апсорпцијата на железото и калциумот од цревата.

Гравот е тешко сварлива намирница. Лушпата на гравот е богата со сирови влакна и други материи кои несварени пристигаат во дебелото црево и така настануваат процеси на трулење, што доведува до чувство на надуеност и појава на гасови.

Лицата кои страдаат од желудечни, цревни и срцеви заболувања би требало да јадат грав во помали количини, поради неговата тешка сварливост, како и поради неговата тенденција да го зголемува нивото на киселини во желудникот. Поради високата количина на протеини, гравот треба да го јадат во умерени количини и лицата со бубрежни заболувања

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84338
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 14:50
 

Шпанските научници велат дека тврдењето дека јадењето пржена храна може да предизвика срцев удар е мит. Според нив, клучот е во видот на маслото за готвење кое се користи и колку често храната се пржи во истото масло.

Пржената храна не е штетна - проблемот е во маслото за готвење

Научниците следеле повеќе од 40 илјади луѓе во текот на 14 години и не пронашле никаква врска меѓу прехраната богата со пржена храна која што Шпанците редовно ја јадат и срцевиот удар. Инаку, луѓето за готвење користеле маслиново и сончогледово масло.

„Истото го потврдија и две различни истражувања, што значи дека нема цврсти докази дека пржената храна е лоша за здравјето. Но, тоа не значи дека таа нема да остави никакви последици по Вашето здравје“ - истакнува професорот Мајкл Лицман од универзитетот Регенсбург во Германија.

Но, научницит тврдат дека пржењето на храната повеќе пати во истото масло, како што се прави во рестораните, не може да се споредува со медитеранските земји во кои што луѓето користат маслиново масло и потоа го фрлаат. Храната пржена во многу масло содржи повеќе сол и го зголемува крвниот притосок, со самото тоа и ризикот од срцев удар.

„При готвењето треба да се избегнува путерот и животинската маст, како и храната богата со масти и калории. Таквиот режим на исхрана може да предизвика дебелеење и да го зголеми ризикот од кардио-васкуларни болести“ - тврди Викторија Тејлор од британската НВО „Срце“.

Ако сè уште се прашувате дали треба да ја избегнувате храната пржена во многу масло, само запрашајте се колку често Мекдоналдс го менува маслото во кое ги пржат компирчињата

Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 11873
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2012 во 18:10

Бананата ја намалува главоболката


Бананата е добра за желудникот и срцето, дава енергија, а истражувањата покажуваат и дека е одличен лек против главоболка. Најдобро делува кога се јаде сечена на тенки парчиња и бавно.

Ова јужно овошје е богато со калиум, минерал кој ја поттикнува циркулацијата на крвта, ги регулира работата на срцето и крвниот притисок. Доколку бананата не е презрела, содржи и големи количества на скроб кој експресно ја подигнува енергијата и ја обновува силата.Исто така бананата изобилува и со целулоза која е одлична за варењето, кое исто така може да биде причинител на главоболка. За да биде поделотворна, бананата треба да се јаде на празен желудник, а во комбинација со чај од камилица е одличен седатив и средство против стрес.


Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.