IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 30>
Автор
Порака
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2009 во 22:49
Обарен сецкан спанаќ, покиснати набабрени соини трошки... подзапржен млад кромид и млад лук (може и со малку оривче пропржено во нив, ама јас повеќе го сакам без ориз)... се става во тавче, се прават вдлабнатинки во кои се кршат јајцата... со многу малку водичка, се потпекува во рерна, колку да се потпечат јајцата... 

Bon appetit!големо%20гушкање
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2009 во 00:22

recept za utre...ili za denes koj ke cita utreголема%20насмевка

 
obarete pileski stek i brokuli
vodata iskoristete ja za supa
 
vo ognootporen sad(najzdola malce maslo...moze i maslinovo)redete
stek pa brokuli pa stek (tenki parcinja)i turete malce vodicka
potpecete...i pred kraj poturete (a i ne mora) so ramateni jajca (moze i mlekce a i ne mora) i na kraj troski
 
 
brzo i  lesno i ukusno...za vredni domakinki koi kako mene sedat na forumплазење
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2009 во 12:34
za denes....намигнување
 
 
Proprzi sitno seckana glavica od kromid, dodaj seckano kuvano belo meso, izrendaj 1 pogolem varen krompir, 1 celo jajce, 1-2 "trougla" od masniot sir ili (Zdenka) i zacini po vkus.
Od taa masa napravi dolgi stapcinja i ke gi stutkas vo prezla.(troski)
Kratko przis na maslo
 
Pozz
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2009 во 12:37
a moze i ova..........pobrzo e....
 
 
krompir na krukcinja, kromid isto taka, pa preku nego, svezi pecurki (moze i ne mora) na krugcinja...se izmesas,plus zacini...sol i biber
stavis da se peceeeee.......i pred kraj prekrijas so parcinja slaninica i dopecis.......
toa ti e Kopaonicki krompir
 
 
uzivajte...
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2009 во 09:39
Ситни млади компирчиња подпечени ама претходно убао истриени со сол наредени густо попрсакни со малку путер (рендани парченца) зачини и задолжително букова сол.
Гарнир од две меса, обично свинско-задолжително за мене и бело месо или еветуално ролатголема%20насмевка

Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2009 во 13:58
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Вкусни, а и многу излегуваат
Солени стапчиња
1 коцка квасец
350 мл. млеко
250 мл. зејтин
1 коцка маргарин ( собна температура)
1 пециво
1 голема лажица сол
 1кг и 200 гр. брашно
1 пакетче сусам (ао гр) или ким
Квасецот стасува, а во брашното се ставаат останатите состојки. Се замесува тесто (малку е помеко од стандардното) и се става во фрижидер за длабоко замрзнување да олади/ се стегне 2 часа. Потоа се сука кора дебелина и од неа се сечат ленти со дебелина и должина по желба. (јас обично ги правам дебелина на 2 прста и должина на прст)
Се печат на 180 степени додека не заруменат.
Добар апети!

 
Лелеее, мамамд, алал да ти е за рецептов! Мајка ми (почина пред неколку години) многу вкусни вакви соленки правеше, а јас за жал не научив, ниту пак рецепт сум нашла. Сега - еве! Ееј, супер!Многу ме израдува!големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеСамо едно прашање: колку грама е маргаринот?
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2009 во 16:28
Zapecen (plav) modar  patlidzan
 
Kolicinite sami gi odreduvate........ znaci ..isecete go po dolzina....pa na skara, toster  malce go grilate, ili proprzite na maslo (ako e na maslo go redite na hartija da go vpie masloto)........patlidzan (crven) iseckate na kockici (bez ljuspa)... go mesate so sir (ili izvarok ili mocarella ili feta).......mozite da dodadete sunka na kockici seckana .........
e ondak go filuvate modriot patlidzan i go vitkate vo rolna........pa gi regate vo vatrostalna cinija.........matite jajca i pavlaka i gi prelivate rolnickite.............i odozgora malce rendan kaskaval.....mozi i ne mora..............
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2009 во 19:32
Kaj nas pakuvanjeto e 250 gr.- Blagoj Gjorev =Velesнамигнување
Moze i so puter, ama poubavi se so margarin, po rofiti
Кон врв
Enigma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Enigma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2009 во 15:26
gulash so morkov,kromid,sos od domati,svinsko meso i dimena kobasica
se proprzuvaat dve golemi glavici kromid,potoa se dodava 300 gr morkov seckan na krukcinja,300 gr svinsko meso na kocki iseckano,i dve dimeni kobasichki,se dodava edna chasha voda i se dinsta na tivok ogan ,koga e skoro gotovo se dodava dve lazichki brashno ubavo promeshaj pa dodaj 200 grama domaten sos,magdonos,vegeta,biber,i sol,krchka uste malku i se trga od spored.prijaten apetit,brzo,vkusno i ne mnogu skapo.

Изменето од Enigma - 13.Јуни.2009 во 15:27
Mojata dusha ne e pateka,da minesh i da zaminesh,mojata dusha ne e kamin da se zgreesh i da zaminesh,mojata dusha e bozji hram-vleguvash i ostanuvash tamu
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2009 во 10:22
На благи свежи пиперки (може и некоја лута) се сече делот о д кај рачката и се вадат семките. Пиперките се сецкаат на ситни парчиња, кругчиња и се пржат на зејтин додека да омекнати се посолуваат. Се додава едно 100 гр. урда претходно изматена со 2 јајца и се допржува со стално мешање да не загори едно 5-10 мин.
Се јаде со јогурт, или со свежи патлиџани. (ова за појадок или вечера)


Изменето од mamamd - 14.Јуни.2009 во 10:23
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 14:31
Тиквици....со лук...


Тиквичките излупени се сечкаат на колца....
Во тава за пржење се става малку вода. Се редат тиквичките, да се обарат. Се додава сецкан лук, сецкани пиперки, маслинки и сенф.

Кога водата ќе испари, а тиквичките се омекнати се трга од оган, се додава соја сос, сецкан магдонос и маслиново масло......

Ете толку....
МИР со сите
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2009 во 22:51
Znae li nekoj recept za pishii-ili peshii, go pravat obicno zenite od Kavadarci, Negotino, mnogu se vkusni?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
alexa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 261
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alexa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 23:12
Пешии- 1кг.брашно, коцка квасец, 1/2 литар вода, малку сол, малку зејтин во тестото, малку шеќер и месиш, месиш, месиш.....Потоа го ставаш тестото да кисне(околу 45 мин.) и потоа со оклагија ги рассукуваш пешиите округли, пак ги ставаш така рассукани да постојат и ги пржиш во добро загреан зејтин.Гледај да не ги препржиш.
Се јадат најмногу со сирење.
Najveci covek uvek ostaje dete
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2009 во 08:00
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

големо%20гушкањеНема да се покаеш.

More se pokajavизненадување. Sega baraat pak da napravam. Izleze superголемо%20гушкање
Deneska ke gi probam i kavadareckite pishiiголема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.