|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 34567 30> |
Автор | |
Sho-Sana
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Обарен сецкан спанаќ, покиснати набабрени соини трошки... подзапржен млад кромид и млад лук (може и со малку оривче пропржено во нив, ама јас повеќе го сакам без ориз)... се става во тавче, се прават вдлабнатинки во кои се кршат јајцата... со многу малку водичка, се потпекува во рерна, колку да се потпечат јајцата...
Bon appetit! |
|
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
recept za utre...ili za denes koj ke cita utre obarete pileski stek i brokuli
vodata iskoristete ja za supa
vo ognootporen sad(najzdola malce maslo...moze i maslinovo)redete
stek pa brokuli pa stek (tenki parcinja)i turete malce vodicka
potpecete...i pred kraj poturete (a i ne mora) so ramateni jajca (moze i mlekce a i ne mora) i na kraj troski
brzo i lesno i ukusno...za vredni domakinki koi kako mene sedat na forum
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
za denes....
Proprzi sitno seckana glavica od kromid, dodaj seckano kuvano belo meso, izrendaj 1 pogolem varen krompir, 1 celo jajce, 1-2 "trougla" od masniot sir ili (Zdenka) i zacini po vkus.
Od taa masa napravi dolgi stapcinja i ke gi stutkas vo prezla.(troski) Kratko przis na maslo
Pozz
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a moze i ova..........pobrzo e....
krompir na krukcinja, kromid isto taka, pa preku nego, svezi pecurki (moze i ne mora) na krugcinja...se izmesas,plus zacini...sol i biber
stavis da se peceeeee.......i pred kraj prekrijas so parcinja slaninica i dopecis.......
toa ti e Kopaonicki krompir
uzivajte...
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ситни млади компирчиња подпечени ама претходно убао истриени со сол наредени густо попрсакни со малку путер (рендани парченца) зачини и задолжително букова сол.
Гарнир од две меса, обично свинско-задолжително за мене и бело месо или еветуално ролат |
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лелеее, мамамд, алал да ти е за рецептов! Мајка ми (почина пред неколку години) многу вкусни вакви соленки правеше, а јас за жал не научив, ниту пак рецепт сум нашла. Сега - еве! Ееј, супер!Многу ме израдува!Само едно прашање: колку грама е маргаринот?
|
|
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zapecen (plav) modar patlidzan
Kolicinite sami gi odreduvate........ znaci ..isecete go po dolzina....pa na skara, toster malce go grilate, ili proprzite na maslo (ako e na maslo go redite na hartija da go vpie masloto)........patlidzan (crven) iseckate na kockici (bez ljuspa)... go mesate so sir (ili izvarok ili mocarella ili feta).......mozite da dodadete sunka na kockici seckana ......... e ondak go filuvate modriot patlidzan i go vitkate vo rolna........pa gi regate vo vatrostalna cinija.........matite jajca i pavlaka i gi prelivate rolnickite.............i odozgora malce rendan kaskaval.....mozi i ne mora..............
|
|
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kaj nas pakuvanjeto e 250 gr.- Blagoj Gjorev =Veles
Moze i so puter, ama poubavi se so margarin, po rofiti |
|
Enigma
Сениор Регистриран: 11.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 9984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
gulash so morkov,kromid,sos od domati,svinsko meso i dimena kobasica
se proprzuvaat dve golemi glavici kromid,potoa se dodava 300 gr morkov seckan na krukcinja,300 gr svinsko meso na kocki iseckano,i dve dimeni kobasichki,se dodava edna chasha voda i se dinsta na tivok ogan ,koga e skoro gotovo se dodava dve lazichki brashno ubavo promeshaj pa dodaj 200 grama domaten sos,magdonos,vegeta,biber,i sol,krchka uste malku i se trga od spored.prijaten apetit,brzo,vkusno i ne mnogu skapo. Изменето од Enigma - 13.Јуни.2009 во 15:27 |
|
Mojata dusha ne e pateka,da minesh i da zaminesh,mojata dusha ne e kamin da se zgreesh i da zaminesh,mojata dusha e bozji hram-vleguvash i ostanuvash tamu
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На благи свежи пиперки (може и некоја лута) се сече делот о д кај рачката и се вадат семките. Пиперките се сецкаат на ситни парчиња, кругчиња и се пржат на зејтин додека да омекнати се посолуваат. Се додава едно 100 гр. урда претходно изматена со 2 јајца и се допржува со стално мешање да не загори едно 5-10 мин.
Се јаде со јогурт, или со свежи патлиџани. (ова за појадок или вечера) Изменето од mamamd - 14.Јуни.2009 во 10:23 |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тиквици....со лук...
Тиквичките излупени се сечкаат на колца.... Во тава за пржење се става малку вода. Се редат тиквичките, да се обарат. Се додава сецкан лук, сецкани пиперки, маслинки и сенф. Кога водата ќе испари, а тиквичките се омекнати се трга од оган, се додава соја сос, сецкан магдонос и маслиново масло...... Ете толку.... |
|
МИР со сите
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znae li nekoj recept za pishii-ili peshii, go pravat obicno zenite od Kavadarci, Negotino, mnogu se vkusni?
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
alexa
Сениор Регистриран: 24.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 261 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пешии- 1кг.брашно, коцка квасец, 1/2 литар вода, малку сол, малку зејтин во тестото, малку шеќер и месиш, месиш, месиш.....Потоа го ставаш тестото да кисне(околу 45 мин.) и потоа со оклагија ги рассукуваш пешиите округли, пак ги ставаш така рассукани да постојат и ги пржиш во добро загреан зејтин.Гледај да не ги препржиш.
Се јадат најмногу со сирење. |
|
Najveci covek uvek ostaje dete
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
More se pokajav. Sega baraat pak da napravam. Izleze super Deneska ke gi probam i kavadareckite pishii |
|
Внеси реплика | страница <1 34567 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |