IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 30>
Автор
Порака
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 27.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 19:43
ај домаќинкава бисерна да ви каже еден рецепт... голема%20насмевка можда го има, ме мрзи да барам.... ама сеедно... запишувајте задоволствоголема%20насмевка

не знам како се вика... замисленост... лепчиња ла бисерна... смеење значи...

лепчињата ги потпекуваме во рерна за да се зацрвенат,... може и малце маргаринче.... голема%20насмевка и во меѓувреме спремаме смеса од едно јајце, урда или сирење, и млеко... отприлика за да се добие малце погуста смеса и ја истураме да се запече врз лепчето.... бон апетит намигнувањеголема%20насмевка
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2008 во 14:11
Земички

Потребни Состојки:

- 1.кгр.брашно
- 2 свежи квасци
- 3 белки
- 3 жолчки
- 1филџан за кафе зејтин
- 3 супени лажици шеќер
- 2 мали лажичиња сол
- 250 мл. јогурт или млеко
- 250 мл. млака вода
- Сусам, ким, афион, по желба


Подготовка:

1. Квасецот со малку сол, шеќер, 1 лажица брашно и малку млака вода се става да стаса. Останатите продукти се ставаат во сад за месење.

2. Кога квасецот ќе стаса се става во садот за месење. Постепено се додава млекото или јогуртот и млаката вода. Се прави средно тесто кое се остава да стаса. Стасаното тесто повторно се размесува и се дели на 40 топчиња-земички.Секоја земичка се премачкува со жолчка и се наросува со сусам, ким или афион по желба.

3. Земичките се печат во плех со хартија за печење, на 250* околу 20 мин.


Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2008 во 11:55
Tunja salata

2 konzervi tunja
200 gr krastavicki
200 gr pecurki
1 domat
150 gr limon
50 gr maslinovo maslo
10 gr celer
100 gr iseceni maslinki
pola lazica vegeta

Od seto ova se pravi smesa
~Live the life you love, love the life you live~
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2008 во 12:12
......Eve nesto brzo za doruçekнамигнување
 
.........Bosanski "lokumi"......
jas gi zamesuvam so malku poveke od pola kilo brasno ,mlaka voda,sol ,edna lazica zejtin ,malku kvasec(tretina od kockata )i edno lazice prasak za pecivo.
.....Smesata odstojuva 15 minuti(,taman da si stavam kafe i da ja potsredam kujnataголема%20насмевка(
.....Potoa se rasukuva kora ,debelina pola santim i se ostava da odstoi (taman vreme da go ispiam kafeto).Ja seçete na kocki ,golemina po volja i se przat vo zejtin no ne kako krofnite vo mnogu zejtin.
 
........Se sluzat topli so jogurt ili sirenje....
 
..........Bon appetitголемо%20гушкање
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4418
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2008 во 15:15
KIFLI

500 ml Mleko
3 mali lajcina sol
3 mali lajcina seker
8 golemi lazici braso
se bavo ke se promesa
se dodava
3 solji za kafe zejtn
2 jajca
i po potreba se dodava braso.....smesata da bide meka i da ne se lepi na racete dodeka se gnetiголема%20насмевка

se ostava testoto (jas ja okrivam so folija od najlon i go stavam vo rengla na 50 stepeni da se digne)

teoto se vadi i se deli na pacinja, malecki topcnja se pavat. Toce po topce se suka na dolgo, se stava ili sirenje ili slatno (ili edno jajce so sitno seckana sunka  izacineo i malce kaskaval) se rolovaat vo forma na kifli....

odozgora se stava susam, se pecat na 150- 170 stepeni(da se scrvat) se vadat i se stavaat vo edno plastino okriena so krpa da se oladat голема%20насмевка
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:46
Пита со јогурт

Во подлабок сад со жица за матење се матат 3 јајца.Непрекинато мешајќи се додаваат 200 мл зејтин, 500 мл. јогурт,1 пециво и на крај 300 грама рендано сирење.

Во намастено (со маргарин,нормално) тавче се става една кора(од 500 грама готови кори) , а врз неа со лажица се нанесува од смесата... Постапката се пофторува додека да се наредат сите кори. Најгорната кора се попрскува со зејтин и се става во рерна да се пече 40-тина минути на 220 степени

Толку... ем брзо се прави ем е навистина вкуснонамигнување
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 10:06

Галички Похуван Кашкавал



300 гр. кашкавал
100 гр. трошки oд препечен леб
60 гр. брашно
Масло
Јајца

Исечете го кашкавалот на парчиња дебелина oколу 1 см. Секоје парче увалкајте гo вo брашнo, пoтoа во јајце разматенo и на крај вo лебни трошки. Пржете во врелo маслo oд двете страни се дoдека не се вцрви. Со ова јадење се сервира разреден мајонез со белo винo или тартар сoс.


Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2008 во 10:07

Манастирско Сирење



600 гр. бело cирење
80 гр. растопен путер
8 чешниња рендан лук
20 гр. буковска пипер
40 гр. пресно млеко

Сирењето се ренда на ситно ренде, се додава путерот, млекото, лукот и буковската пипер. Се меша со жица за матење се додека се изедначи смесата. Потоа се сервира на подлога од зелена салата, свеж патлиџан, краставичка, се декорира по желба и вкус.



Сос од Печурки


250 гр: печурки
1 главица кромид
1 чаша бело вино
1 лажица вегета
100 гр. доматена салца
магданос
сол
масло
говедска супа
Исчистете гo крoмидoт, исечкајте гo ситнo и прoпржете гo на масло. Дoдадете ги надoлж исечените печурки и останатите сoстојци, налејте сo говедска супа и варете до густина по желба. На крај дoдадете малку брашнo за да се згусне смесата. Се служи сo печенo месo.


Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 23:39
СУПА ОД ЛУК

ВАРИШ СИТНО СЕЦКАН КОПИР СО КИМ
ПОТОА ГО ПАСИРАШ КОМПИРОТ ДОДАВАШ НА КРАЈ СЕЦНАН ЛУК И МАЛКУ ЗЕЈТИН ИЛИ ПУТЕР

ХЕХЕ СУПА ЗА 10 МИНИТИ
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 23:47
САЛАТА ОД ПРАЗ  (како легнува со печено месо...мхмхмхмхмммм)

3-4 страка праз(само белиот дел) ситно се сецка,па му се додаваат 150-200 грама рендано сирење,3 варени јајца исто рендани и мајонез по желба(колку да врзе)
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2009 во 20:57
Вкусни, а и многу излегуваат
Солени стапчиња
1 коцка квасец
350 мл. млеко
250 мл. зејтин
1 коцка маргарин ( собна температура)
1 пециво
1 голема лажица сол
 1кг и 200 гр. брашно
1 пакетче сусам (ао гр) или ким
Квасецот стасува, а во брашното се ставаат останатите состојки. Се замесува тесто (малку е помеко од стандардното) и се става во фрижидер за длабоко замрзнување да олади/ се стегне 2 часа. Потоа се сука кора дебелина и од неа се сечат ленти со дебелина и должина по желба. (јас обично ги правам дебелина на 2 прста и должина на прст)
Се печат на 180 степени додека не заруменат.
Добар апети!



Изменето од mamamd - 17.Април.2009 во 20:58
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2009 во 22:49
nemam vreme mnogu za vo kujna, sakam brzi podgotvuvanja...
eve dve recepti za brzi piti... i dvete se vkusni i prebrzi...
piti samo se vikaat ama licat na torti seceni na parcinjaголема%20насмевка

1.

4 jajca
2 casi brasno (1 pcenkarno i 1 obicno)
1 casa kiselo mleko (ili jogurt)
200gr sirenje
praz (ili mlad kromid) seckan - kolicinski kolku sakas
1 casa zejtin
200gr salama (seckana)
1 pecivo

2.

2 jajca
2 casi kiselo mleko (ili jogurt)
4 casi brasno (2 pcenkarno + 2 obicno)
1 casa zejtin
2 peciva
200gr sirenje (ili salama, ili cvarki, ili slaninka... sto sakas, ama seckano)

I vo dvata slucai se' se mesa i se pece na podmackano tavce kako za torta (zejtin plus brasno) ili na hartija za pecenje.
Tavceto e br. 30 (za pogolemo, proporcionalno se zgolemuva od sostojkite).
Se pece na 200st, no vo prethodno zagreana rerna na 250st.

BON APPETIT!големо%20гушкање
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 00:34
Posle Veligden, so mnogu vapcani jajca vo frizider... eve musaka so jajcaсреќа

Red kompiri seceni na tenki trkalca, pa pavlaka vrz niv, pa red jajca vareni seceni na tenki trkalca, pa zacini, pa pavlaka, pa red kompiri, pa kaskaval (rendan ili na tenki kriski)... malku voda... seto toa se pece vo rerna na 250 st pod folija 15-20 min, potoa se vadi folijata i uste 5 min... i tolkuсреќа

Bon appetit!големо%20гушкање
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 00:41
uf,sega me potseti....
jas znam eden drug...
 
 
ke svaris jufki....ke gi izmesas so pavlaka...i vo vatrostalna cinija ke klajs red od jufkite....pa odozgora od jacata ama rendani...pa rendana salama...ili sunkica, ili slanince....pa pak odozgora od jufkite i na kraj poprskas so troski odozgora i ke zapeces ova malce vo rerna....
mmmmmmmmmmmmmm..ubavo...probajзадоволство
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.