IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2014 во 12:57
Домашни желки

Ви требаат сланина исечена на слаjс , виршли и мелено месо .Препорачуваам меленото месо предходно да го издинстате со малку кромид , бибер и вегета










Се пече во рерна на 180-200° за околу 15 мин.

Изменето од емил - 09.Февруари.2014 во 13:00
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2014 во 15:31

Ручек за уживање: Царски котлети

Викендот е оној дел од неделата во кој секој од нас сака да направи сè што во текот на работните денови го одложувал. Па така, најчесто викендот знае да ни биде испланиран уште со денови однапред.

Сепак, не смееме да заборавиме на своето семејство и пријателите и да седнеме на еден неделен ручек. Ние за овој пат решивме да ви препорачаме еден вкусен ручек со телешко месо.

Потребни состојки:

  • малку сол
  • ¾ телешко месо од бут
  • 20 гр. брашно
  • 80 грама маст или путер
  • 2 dcl. кајмак
  • половина килограм исчистен грашок

Подготовка:

Телешкото месо најпрвин убаво ќе треба да се исече на парчиња, кои потоа ќе се истолчат, ќе се посолат и извалкаат во брашно. Во врела маст или путер брзо ќе се испржат, а потоа во сокот се додава малку вода и кисел кајмак. Грашокот се вари посебно, а кога е мек, ќе се измеша со парчињата месо. Котлетите можете да ги гарнирате со печурки или печени компири.

За ова јадење ние ви препорачуваме некое убаво бело вино. Пријатен апетит!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 13:08

Реден подварок со кисела зелка

Подготовка
1. Зелката исечете ја на потенки кругови. Месото исечете го на тенки парчиња како шницли.
2. Тенџерето во кое ќе го спремите подварокот добро го премачкајте со свинска маст.
3. Земате од зелката и наредете првиот ред. Врз него посолете по малку бибер, малку црвен пипер, буковец, наредете парчиња од месото. Земајки од секој вид на месо по едно парче, врз него ставете тенки парчиња од сланината. Врз месото ставете пак кругови од зелката, пак зачинете, ставете ловор, ставете 1-2 суви пиперки, морковот исечен по должина или ако е потенок може и цел, целите главици лук кој добро ги измивате, но не ги лупите, евентуално можете да ја одстраните само горната лушпа - главиците треба да останат цели. Повторно од зелката, зачинете, пак месо и затварате со последните кругови од зелката. Зачинете. Со цели листови од зелката добро затворете ја површината над зелката. ставете зачинете пак, ставете неколку лажици од маста, добро ја налегнете. Налегнете со некој сад (најчесто тањир) повторно налегнете, залејте со расолница, ставете да се крчка на тивок оган најмалку 3 часа.
Подварокот е готов кога зелката е мека, а месото разварено. Не смее да дозволите да ви одоздола загори, но не и да има вода. Овој подварок се сече и се вади парче од тенџерето, се јаде со вилушка.
Уживајте во еден убав неделен ден со вака спреман подварок.
Совет
- Вака спреманиот подварок за мене е највкусниот.
- Кој не користи свинска маст заменете со зејтин.
- Доколку не сакате да биде вака реден туку дробена зелка, слободно тоа го направете, но редете го на овој начин.
- Можете да вадете од зелката и само листови, во листовите ставете парче месо и само преклопете го - пак така редете и зачинувајте.
- Доколку го сакате малку поинаков, запржен, тогаш напрвете една подпршка,  залијте ја добро налегнатиот подварок, па дури тогаш ставете ја расолницата. Подрпшката ќе спадне долу и повторно варете на многу тивко.
- Сол не користам бидејки заливам само со расолница. Доколку ви е многу солена расолницата, тогаш ставете вода или поделете пола - пола. Кога крчка со расолница има сосема друг вкус.
- Подварокот во нашиот дом се спрема некој пат и од вечер на сосема тивко крчка до нареднот ден.
- Колку повеке се крчка - толку тој е повкусен.
Вака подварокот го спрема мојот сопруг и тоа е за него специјалитет. Морам овде ова да го забележам и да му се заблагодарам. Јас од мајка ми бев научила само со дробена зелка на сличен начин. За овој рецепт јас сум му благодарна. Кај нас овој подварок го носи и неговото име - Ч)))
Нека ви е слатко.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 13:23

Спанаќ со свинско и бешамел

Кај нас секогаш спанаќот бил омилен ама секогаш сум се задржувала на она класично приготвено во тавче со ориз. Ама овој пат решив да сменам и сите беа задоволни. Лесно е за подготовка, а е вкусно ммм ..

Најпрво исечето го месото на коцки, ставете го во тавче поголемо во тоа тавче ќе се приготвува целото јадење. Зачинете го по желба ставете зејтин и полијте го со вода колку да се покрие месото. Ставете го во рерна на 200 степени да се пече.

Кога ќе го ставите месото почнете со подготовка на спанаќот. Убаво измиен и исчистен ставете го на кратко во зовриена посолена вода колку да омекне. Исцедете го и исецкајте го. Во тавче со малку зејтин пропржете го кромидот и додадете го спанаќот, Попржете уште малку и тргнете го од оган. На страна изматете со вилушка 2 јајца и измешајте ги во спанаќот.

Подгответе го бешамелот. Во тавче ставете го путерот. Кога ќе се растопи ставете брашно во него и убаво измешајте да се соедини. Додадете го млекото посолете и оставете да крчка додека да се згусне. Тргнете го од оган додадете го ренданиот кашкавал.

Извадете го месото од рерна. Ставете го врз него спанаќот, рендан кашкавал и на крај посипете со бешамелот. Вратете во релна да се испече додека убаво зарумени

Лесно а многу вкусно.Добар апетит




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 14:47

Мусака од кисела зелка и мелено

Вообичаената комбинација кисела зелка-мелено добро функционира секогаш, а за промена овој пат во форма на мусака. 
Од киселата зелка, која прво се одкиселува и одсолува така што ќе отстои во вода, се цедат лисјата добро, се сечка на ситно и се става на оган во поширок сад, да се испари целата течност.
Се става малку масло и се потпржува, малку да добие боја па се налева 150мл. вода нека крчка,истата постапка уште 2 пати се применува, така расолот сосема треба да се омекни и потпржи. На сам крај кога се става на врв на лајче фино мелен црвен пипер и се трга настрана. 
Следната постапка е пропржување на меленото. На сечкан кромид и малку масло се додава лук, мелено месо, нека забели како и вообичаено што се приготвува,. Следуваат зачините, малку мелен пипер и тука нека се измеша заедно некоја минутка на оган.
Во тавче се истура половина од смесата со динстан расол, се рамни со тапкање, над него меленото, се става ситно дробена сува пиперка, лист ловор, најгоре пак се прекрива со остатокот од раслот, се рамни и сега така наредена смесата се полева со врела вода во која сме ја ставиле говедската коцка да се истопи. Водата треба да го е до нивото на расол во тавчето се печи на 200 во рерна да си добие убав потпечен слој одозгора, но и цела течност да испари при печење. Редовно за прилог луто феферонче или макало и чаша црвено вино.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 14:51

Ролат со кисела зелка

Лисјата зелка исчистете ги од тврдите делови.
Поставете алуминиумска фолија со димензии колку тавата во кој ќе го печете ролатот и на неа наредете ги лисјата од кисела зелка во правоаголна форма. Слободно наредете два, три слоја од зелка.

За филот, најпрво издинстајте го ситно исечканото кромитче, додајте го изренданиот морков и лукчето и тргнете го настрана. Додајте ја средата од парчињата сув леб кои претходно сте ги потопиле во млеко (исцедени), јајцето и месото, зачинете и добро измесете ја смесата.
Сместа ставете ја на крајот од лисјата и со помош на фолијата направете ролат.
Сатвете го ролатот во тавата, да се пече отприлика 1 и 1/2 час на 200 степени, отворете ја фолијата и оставете го ролатот да се допече уште петнаесетина мнути.
Сервирајте го со прилог по ваша желба. Јас го употребив пикантниот сос како подлога на парчињата ролат.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 16:25

Полнето свинско каре

Комплетен ручек заедно со зеленчук приготвен во еден сад, за посебни прилики како оваа денешна Божиќна приказна. 
Кога се одлучите за ваков оброк потребно е ден претходно да се стави во маринада месото, односно преку ноќ,. Таа се приготвува така што во топлата вода се топи медот, се става сенфот и киселината, месото се зарежува во внатрешноста т.е. се формира џеб кој наредниот ден ќе се полни, притоа се става од маринадата во џебот и се полева одозгора, се зачинува нека си преноќи. 
Свежите шампињони се сечат по вертикала на парчиња, се раширува месниот џеб и се полни печурки, печеница, кашкавал, максимално наполнете колку бери, се затвора со чепкалки добро сите состојки да си останат внатре.
Оставаме уште малку во маринада нека стои во сад каде ќе го печиме се обложува алуминиум фолија, да ги прекрива и ѕидовите се става масло најдолу. 
Се сечат на крупно компири и моркови и остатокот од печурки наокулу. Во средината месото се става и најгоре се прекрива со по некој лист печурки, повторно малку масло се залева и уште 100мл. вода, се става,,капак,, од фолија комплетно завиени сите продукти.
Се печи на 200- 90 минути, после се вади т.н. капак од фолијата и се остава самостојно да се печи уште 30 мин. па е готово.На здравје!




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 19:36

Ролат од мелено месо и палачинка

Пригоден ролат и за слави - ништо помалку вреден да се спрема и за дома како прилог.
Најпрво вклучете ја рерната на 200 степени.

ФИЛ
- Измешајте заедно исечканите сувомеснато, кашкавалот, морковот, вареното јајце, додадете го живото јајце, измешајте. Ова е веќе филот и оставете настрана.

МЕСНАТАТА КОРА
- Во меленото месо се додава сецканиот кромид, лукот, 2 јајца и двете кришки леб кој предходно се натопени во вода, додадете ги зачините, измешајте, нека одстои малку. Потоа ставете на најлон фолија местото, покријте го исто така со фолија, расукајте кора која ќе е во димензија на плекчето 30 х 20 см.

ПАЛАЧИНКА
- Земете тавче со димензии 30х20 см. и ставете во него еден мал филџан зејтин. Ставете го во рерната да се грее зејтинот.
- Со миксер изматете ги јајцата со солта, додадете брашното и сирењето, измешајте. Излијте ја добиената смеса во тавчето и печете 3 минути. Извадете ја на хартија за печење и заролајте ја. Оставете да се лади.

Оформување
- На веке расуканата кора од меленото месо поставете ја палачинката, врз неа ставете го филот и со помош на фолијата замотајте во малку поцврст ролат. Извадете го ролатот и ставете го во тавчето во кое што се печеше палачинката.
- Загрејте 1 филџан зејтин, посипете врз ролатот, ова за да не пука додека се пече. Намалете ја температурата на рерната на 180 степени и нека се пече околу 30 мин.
Кога ќе биде лесно зацрвенет извадете го, оставете да олади и сечете.

Совет
- Од оваа количина излегува поголем ролат, слободно намалете количините доколку сакате да биде помал ролатот.
- За сукање на кората од месо јас се користам со најлон кеса, го ставам месото во кесата и тогаш сукам, ја расекувам потоа кесата на едната долга страна и широката, така ја отварам кесата и продолжувам понатаму да го дооформувам ролатот како што погоре е напишано.



Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 20:41

Шарен солен ролат

Во три посебни садови се мати секој дел за кората.

1. И тоа за првиот пенасто се матат јајцата со малку сол, па се додава маслото, се намалува брзината на миксерот, па се додава павлаката, пецивото помешано со брашното (претходно просеани) и на крај ренданото сирење, вмешувајќи го со лажица.
За вториот и третиот дел одат истите количини на состојките, само што во црвениот дел се додаваат 3 супени лажици ајвар, а во зелениот 3 супени лажици обварен, исцеден и испасиран или исецкан спанаќ.

2. Смесите се ставаат наизменично врз намрсена хартија за печење, започнувајќи дијагонално.

3. Се печи на 180Ц. степени 25-30 мин. или во зависност од вашата рерна. Се витка во влажна крпа и се остава да олади.

4. Го спремаме фил од зденките и крем сирењето, така што зденките се матат, па се додава сирењето и убаво се соединува со лажица.

5. Изладената кора се премачкува со филот.Се редат листовите шунка и се витка ролат. Јас го украсив вака, а вие по ваша желба.

6. Се остава готовиот ролат во фрижидер убаво да се стегне, па се сечи со остар нож.
На здравје!

Моето првенче, кое Ви го препорачувам да го подготвите и пробате, одличен е за секоја свечена пригода.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2014 во 04:55

Запечен карфиол со мелено месо и грашок

Искинете го карфиолот на цветови и обарете го во посолена вода. Кромидот ситно исецкајте го и заедно со меленто месо запржете го во тавче со малку масло. Пред крај, додадете ги зачините и грашокот.
Во намастен огноотпорен сад за печење измешајте ги заедно карфиолот кој ќе го приразделите на уште поситни цветови и содржината со месо од тавата и порамнете одозгора.
Изрендајте го кашкавалот најгоре. Доколку сакате вмешајте кашкавал и во јадењето, не само одозгора.
Јајцата и млекото изматете ги со жица, посолете и побиберете малку и прелијте ја содржината во садот.
Печете го загреана рерна на 200 степени 15-20 мин., односно додека преливот се згусни, а кашкавалот одозгора се растопи и фати малку коричка.
Послужете го топло (не жешко да го јадите како мене =) ), но кој сака ладно исто така е убаво.




Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 21:59

КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОМАШНИ ВАРЕНИ ЃЕВРЕЧИЊА


Зошто да купувате кога едноставно може да приготвите супер вкусни домашни варени ѓевречиња на кои ќе ви позавидат и големите мајстори.Домашно си е домашно. Ова е начинот на подготовка.

СОСТОЈКИ

domasen-varen-gevrek540 г брашно
280 мл вода
1 лажица сув квасец
2 лажици маслиново масло
1 лажичка шеќер
2 лажички сол
2 л вода
½ лажица сода бикарбона

ПОДГОТОВКА

    1. Подготовка на тесто1.Во сад ставете ги сите состојки за подготовка на тестото. Брашното, водата, маслиновото масло, сувиот квасец, солта и шеќерот. Со електричен миксер измесете фино, средно меко тесто.
    2. Стасано тесто2.Ако месите рачно ќе ви треба околу 10 минути, а со миксер нешто помалку. Измесеното тесто, покријте го со крпа и оставете го да нарасне на собна температура, отприлика од два до три часа.
    3. Формирање на ѓевречињата3.Откако тестото ќе се подигне спремно е за правење ѓевречиња. Набрашнете ја работната површина, и поделете го тестото на еднакви делови. Ние ги меревме по 80 г. и излегоа 10 ѓевречиња. Со палците на средина направете дупче на топчето, а потоа и кружна форма.
    4. Спремни за печења4.Во меѓувреме ставете два литра вода во големо тенџере и зовријте ја водата. Ставете половина лажица сода. Секое ѓеврече варете го од двете страни по една минута. Потоа исцедете ги на кујнска хартија, наросете ким, сусам и морска сол и оставете ги уште 15 минути да одморат.
    5. Испечени спремни за дегустација5.Печете во добро загреана рерна на 220 степени околу 25 до 30 минути, додека ѓевречињата не добијат кафена боја. Оставете ги да се оладат неколку минути, а потоа на лапачка.
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 15:01

Суфле со спанаќ

1: Спанаќот се сечка и се обарува околу 2 мин. во врела вода. Потоа се цеди.

2: Се матат јајцата и во нив се додаваат сите останати состојки, на крај сирењето и спанаќот. Смесата се истура во тава со средна големина (може и овална и правоаголна) и се пече 20мин. на 200С во загреана рерна.

Совет: Најдобро е ако се стави половина гриз половина палента. Исто така може да се измеша сирење и урда. А наместо спанаќ може блитва, зелје и сл.

По желба може горе да се попрска сусам, ким и сл.

Децата го обожаваат :)




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2014 во 08:10

Вкусен ручек

Во тава ставаме зејтин и исецканиот кромид да се пропржат,се додаваат меленото месо и доматното пире и се зачинува,се динста десетина минути.Се додава златната мешавина се пропржува и се додава оризот.Малку се пропржува и се додава вода убаво да се покрие целата содржина во тавата.Релната се загрева на 220 степени.Кога ќе зоврие се префрла во тава за печење и се става во релна да се пече околу 30-40 минути.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2014 во 12:25

СУСАМКИ – СОЛЕНИ СТАПЧИЊА

Брашното се одсејува и се помешува со пецивото.

Квасецот со шеќерот се потопува во млако млеко и се остава да надојде.

Сирењети се дроби со вилишка /нека биде понакрупно/и се меша со јајцата.

Маргаринот се дроби со раце во брашното,па му се додаваат останатите состојки од кои се меси средно меко тесто/по потреба се додава усте малку млеко-тоа зависи од врстата на брашно,бидејки секое брашно има различен процент на влага/.

Тестото  поделитего на  два дела. Едната поповина малку развлечете ја во правоаголна форма ,па работната плоча посипете ја со сусам,ставете го развлеченото тесто од горе и развлечете го до дебелина од 1 см.

Развлеченото тесто ,со остар нож или алатка за сечење тњсто,пресечете го на ленти од околу 2 см ширина и уште  еднаш во должина на околу 5-6 цм.

расеченото тесто посипетего со сусам и пофторно со благо притискање со сукалото или оклангијата поминете врз тестото да се залепи сусамот.

Готовите стапчиња ставете ги во подмацкан плен /немора да се многу раздалечени едно од друго/и пецете на умерена температура се додека не се заруменат. Температурата за печење зависи од самиот шпорет,кај мене тоа е околу 220C.

Истото пофторете го и со останатат половина тестото



Изменето од емил - 27.Февруари.2014 во 12:25
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.