IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 30>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2010 во 07:56
Варено Телешко со зеленчук

- 800 гр. телешка кртина
- 200 гр. свежа зелка
- корен од целер
- 100 гр. моркови
- 1 главица кромид
- 1 лупен компири
- мајчина душичка
- црн пипер во зрна
- масло за јадење
- сол и црн пипер

Потребно време за подготовка на ова јадење е 2 и полчаса. 
Во тенџере налеваме вода и го ставаме на оган. Месото го посолуваме од сите страни. Потоа месото го ставаме во тенџерето на оган. Во тенџерето ги додаваме морковите и компирот. Коренот од целер го лупиме и го сечкаме на парчиња. Парчињата ги додаваме во тенџерето на оган. Главицата кромид ја сечкаме на кругови, па и нив ги додаваме во тенџерето. Зелката ја сечеме на половина и парчињата зелка ги додаваме во тенџерето. Во тенџерето ја рониме мајчината душичка и ги додаваме зрната црн пипер. Посолуваме, го покриваме тенџерето со капак и оставаме да се вари 2 часа. 
Го тргаме капакот од тенџерето и вареното месо го вадиме од тенџерето. Зеленчукот го ставаме на даска за сервирање. Месото го сечеме на парчиња и парчињата месо го редиме на чинијата. На даската ставаме и сад со павлака украсена со лист магдонос. Месото и зеленчукот ги преливаме со течноста во која се вареа. 
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2010 во 15:15

Ролат од спанаќ

Ролат%20од%20спанаќ
 

Потребни состојки:

  • 300 грама Шунка
  • 500 грама Спанаќ
  • 500 грама Сирење
  • 400 милилитри Млеко
  • 125 грама Маргарин
  • 150 грама Кисела павлака
  • 200 грама Брашно
  • 5   Јајца

Подготвување:

Маргаринот се топи на умерена температура, па се додава брашното и постепено се пржи.

Потоа се додава спанаќот кој е претходно измиен, исецкан и посолен, сè заедно пропржете и постепено додавајте го млекото.

Кога масата ќе се соедини малку оладете ја, па додадете ги жолчките.

Белките добро измешајте ги, па додадете ги во смесата.

Смесата сипете ја во плех кој е обложен со масна хартија за печење и печете ја во рерна на 200 степени 30 минути.

Потоа филовајте со претходно подготвениот фил.

Фил: сoединете ги сирењето и павлаката, а потоа додадете ситно исецкана шунка.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Август.2010 во 15:28

Посен полнет модар домат

Посен%20полнет%20модар%20домат
Потребни состојки:
  • малку   Сол
  • 300 грама Ориз
  • 1500 грама Модар Домат
  • 100 милилитри Масло
  • 1 лажица/ци Дафинка
  • 30 грама Лук
  • 200 грама Домат 

Подготвување:

Модриот домат измијте го, па пресечето го на пола.

Со лажичка од секоја половина извадете ја средината така да се направи вдлабнатина.

Во тава ставете малку масло, па на него пржете го лукот.

Исецкајте ја средината на модриот домат на коцки која претходно ја извадивте, додадете го кромидот, па пропржете.

Потоа додадете го изгмечениот бел лук, сол, зачинска сол и доматот, кој претходно сте го измиле и исецкале на коцки.

Во исто време во друг сад сварете го оризот, па потоа додадете го во садот со домат.

Лесно промешајте за смесата да се соедини, па тргнете од оганот.

Со добиената смеса полнете ги доматите.

Печете ги во рерна на 160 степени околу 15 минути.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2010 во 16:24
Похувана шницла "слоново уво"

Потребно:

800 г свинско месо од бут
150 мл минерална вода
1 лажица зачинал
масло за пржење
За панирање:
100 г брашно
3 јајца
100 г лебни трошки

Приготвување: свинското месо исечете го на шницли, па добро исчукајте го, за секоја шницла да има размер од 20 см. Месото малу посолете го, посипете го со зачиналот и оставете го да отстои околу 2 часа во минералната вода. Шницлите исушете ги со хартиени салвети, испрпелкајте ги во брашното, изматените јајца и лебните трошки. Пржете ги во загреаното масло од секоја страна по 3 минути.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 06:46
Похован кашкавал
 
Кашкавалот исечете го на подебели долги парчиња.

Валкајте во лебни трошки, па во изматените јајца, повторно во лебни трошки и пржете во загреано масло додека добие жолта боја.

Испржениот кашкавал ставајте го на кујнска хартија, а потоа послужете го
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2010 во 14:47

Маринирани тиквички со моцарела

Потребно:

* 1 кг тиквички
* 4 млади кромитчиња
* 200 г моркови
* 125 г моцарела

За преливот:
* 50 мл вода
* 1 лажица балзамико оцет
* 3 лажици масло
* 2 лажички зачинал

Приготвување: тиквичките и морковите измијте ги и исечете ги на долгнавести, тенки парчиња. Исчистенотио младо кромитче исечете го на тркалца, а моцарелата на коцкички. За преливот измешајте ги зачиналот, водата и балзамико оцетот, па оставете ја смесата да отстои 10 минути. Потоа сипајте го маслото, добро измешајте ја смесата, па прелијте ја врз зеленчукот. Салатата оставете ја да се маринира 15 минути, а пред да ја послужите, врз тиквичките распоредете ја моцарелата.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2010 во 15:11

Компири во лушпа со туна

 
Состојки:

4 големи компири
2 конзерви туна
300 грама сирење
20 грама кромид
магдонос

1. Измијте ги компирите, завиткајте ги во алиминиумска фолија и печете ги еден час во рерна на 220 степени.

2. Туната исцедете ја од маслото, помешајте ја со сирењето, ситно исечканиот кромид и магдоносот.

3. Кога ќе се испече компирот, отворете ја фолијата, исечете го компирот на четири дела и делумно отворете го. Во засечканиот дел ставете ја смесата од сирење и туна.
/
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2010 во 15:13

Печен карфиол со домати и со кашкавал

 
Состојки:

1 главица карфиол, околу 1 килограм
100 грама путер
80 грама кашкавал
2 јајца
200 милилитри млеко
3 лажици крем
1 лажица брашно
магдонос
2 домати


1. Отстранете ги вишокот листови од карфиолот, поделете го на цветови, измијте го и варете го во солена вода 10 минути.

2. Откако ќе го исцедите, ставете го на сад за готвење. Путерот стопете го, а потоа измешајте го со јајцата, млекото, кремот, брашното, сол, бибер, исечканиот магдонос и половина од изренданиот кашкавал.

3. Измешаната смеса прелијте ја врз карфиолот, додадете ги ситно исечканите домати и остатокот од кашкавалот и ставете ја во печка да се пече на 180 степени околу 15 минути.
/
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2010 во 04:33

Полнето свинско филе

Потребно:

* 450 г свинско филе
* 2 чешниња лук
* 2 лажици сечкан магдонос
* 1 јајце
* 80 г чадена сланина
* 50 г кашкавал
* 100 г мелено свинско месо
* 1 лажица зачинал

Приготвување: исчистеното свинско филе засечете го по должина, а потоа исчукајте го во голема шницла. Во меленото месо додајте ги сланината и кашкавалот исечени на коцкички, истолчениот лук, зачиналот и магдоносот, па добро измешајте го сето тоа. Распоредете го филот врз шницлата, завиткајте го во вид на ролат, а ролатот во алуминиумска фолија. Печете го околу 50 минути во рерна загреана на 180 степени.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 06:43

Похувани палачинки

Потребно:

* 1 парче пилешки гради
* 1 чаша кисела павлака
* 4 кисели краставички
* сол
* бибер
* зачинал
* 1 јајце
* брашно
* лебни трошки

Приготвување: испржете 10 палачинки. Месото сварете го, па исечете го на мали парченца. Измешајте ги месото, павлаката, ренданите кисели краставички и зачините. Со смесата филувајте ги палачинките, па завиткајте ги како пирошки. Палачинките внимателно, да не протече филот, испрпелкајте ги во брашното, изматеното јајце и лебните трошки, па пржете ги во загреано масло.

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2010 во 12:52
Паста на римски начин  (или Bucatini alla Romana)

rimski-makaroni


Потребни состојки:

  • 320 грама тестенини (Букатини)
  • 30 грама путер
  • 1 главичка лук
  • 100 грама димена сланина
  • 2 јајца
  • 80 грама пармезан
  • 200 грама грашок од конзерва
  • сол и бибер

Припрема:

Тестенините ги подготвуваме според упатството на пакувањето, во лонец со солена, многу топла вода. Додека се подготвуваат, во загреано тавче се става путер, го додаваме сецканиот лук, сланината исецкана на коцки,зачинуваме со сол и бибер, и на слаб оган пржиме додека состојките не омекнат.

Потоа го гасиме огнот и се заедно ставаме на страна, да се оладат лукот и сланината. Во еден сад ги матиме јајцата, го додаваме наренданиот пармезан и исцедениот грашок од конзервата, зачинуваме со бибер, и во добиениот сос ги ставаме исцедените тестенини и послужуваме.

Пријатен ручек!

**Инаку (Букатини) се слични на шпагетите, но се како цевка...со празен дел внатре!***



Изменето од ФорумскаБаба - 18.Септември.2010 во 12:53
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 13:30

Пица сендвич

Потребно:

* 4 погачици
* 2 лажици масло
* кечап
* 200 г моцарела сирење
* 200 г шунка

Приготвување: погачиците пресечете ги на половина. Долната страна испрскајте ја со маслото, па распоредете го кечапот. Врз кечапот ставете ги моцарелата и шунката исечени на тенки парчиња. Сендвичите печете ги околу 5 минути (додека сирењето не се стопи) во рерна загреана на 200 степени.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 02:01

Печурки на скара

Потребно:

* 300 г шампињони
* 200 г буковка (печурки)
* 300 г домати
* 100 г чадена сланина исечена на тенки парчиња
* 8 парчиња леб
За преливот:
* 4 чешниња лук
* 80 мл маслиново масло
* 1 лажичка сува мајчина душица
* 2 лажици сок од лимон
* 2 лажици зачинал

Приготвување: маслиновото масло измешајте го со истолчениот лук, мајчината душица, сокот од лимон и зачиналот. Печурките добро измијте ги и исушете ги. На загреана решетка од скара испечете ги печурките, исечените домати, сланината и лебот. На секое парче леб ставете по едно тркалце домат, малку печурки, сланина и сето тоа прелијте го со 1-2 лажици од маринадата. Печурките на скара послужете ги со пиво.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 80299
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2010 во 07:08

Пикантни тортички

Потребно:

* 1 виршла
* 1/2 конзерва зрна од пченка
* 50 г кашкавал
* 2 кисели краставички
* 150 г мајонез
* 4 парчиња интегрален леб
* малку копар и магдонос за украсување

Приготвување: обарете ја виршлата, изладете ја и исечете ја на тркалца. Исцедете ги зрната од пченка, кашкавалот исечете го на коцкички и ситно исечкајте ги киселите краставички. Сето тоа измешајте го со мајонезот, па смесата распоредете ја врз интегралниот леб. На крај, тортичките украсете ги со капар и гранчиња магдонос.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,202 секунди.