IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Макробиотика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Макробиотика

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 24>
Автор
Порака
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 12:21
OSNOVNA ZDRAVA HRANA e PRODUKTI OD RASTITELNO POTEKLO, vo ramkiye na Makrobiotickata ishrana. koja gi SPREUVA i LECI BOLESTITE SE;

- INTEGRALNI ZITARKI
- ZELENCUK
- OVOSJE
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 12:30
MAKROBIOTICKATA ISHRANA I GUBITOKOT NA TEZINATA
KAKO DA OSLABITE NA NAJDOBAR NACIN

Iako cesto se nudat mnogu SLOZENI objasnuvanja na prasanjata zosto i kako poedincite se debelat, toa e vsusvost e sosema EDNOSTAVNO. Tie JDATA PREMNOGU, i toa POGRESEN VID na HRANA i NE vezbaat dovolno ili se fizicki neaktivni. Sovremenata ishrana od 2te extremni kategorii na produkti - SODRZI okolu 42 % MASTI - pretezno ZASITENI ZIVOTINSKI MASTI - sto ima poveke otkolku udvostrucenite kalorii na proteinite i jaglenite hidrati. So PRERABOTKATA - RAFINIRANJETO - na hranata, istotaka se kondenzirani mnogu produkti koi lugeto gi konzumiraat. Bidejki sekoj golem del na nivnata masa - PRIRODNOTO DIETNO VLAKNO - se otklonuva - POLESNO e da se vnese vo zeludnikot POVEKE HRANA i KALORII za kratok period a toa se odrazuva na zgolemena tezina i vlosuvanje na zdravjeto.

Vo Makrobiotickata ishrana, vo cie srediste se ZITARKITE i ZELENCUKOT kako SEKOJDNEVNA GLAVNA HRANA - do 10 % od prosecniot obrok, socinuva golema kolicina hrana, sprema 2 %, ili uste pomalku prerabotena hrana koja poveketo luge ja jadat denes. Pogolemite kolicini na PRIRODNI DIETNI VLAKNA davaat PRIJATNO CUSTVO na SITOST, bez dopolnitelni kalorii vo ishranata. Tie dietni vlakna mu pomagaat na organizmot POBRZO da ja isfrli hranata koja ne ja koristi. Hranata koja ja odreduvaat popularnite VISOKOPROTEINSKI DIETI za SLABEENJE ( kako taa so meso ili ' Atkinsonova dieta' i slicni besmisleni i opasni po zdravje dieti ), koja TEZI da ja CRPI ENERGIJATA i da ja STIMULIRA ZELBATA za SLATKI ( ako jadete extrem kako meso avtomatski ke se javi vo vas kopnez po sprotivniot extrem - rafiniran seker, slatko kafe, med, cokoladi i slatki ). NASPROTI VISOKOPROTEINSKITE DIETI - slozenite jagleni hidrati od zitarkite i zelencukot vo Makrobiotickata ishrana - ja NAMALUVAAT ZELBATA za SLATKI i druga kaloricna hrana koja zdebeluva. Slozenite jagleni hidrati go SNABDUVAAT ORGANIZMOT so GOLEMA ENERGIJA.

Vo Makrobitoickata vegan ishrana ne e tesko da se izgubat NEPOTREBNITE KILOGRAMI, a potoa DA SE POSTIGNE SAKANATA TEZINA. Lugeto koi NE konzumiraat hrana so mnogu zasiteni masi - crvenoto meso, mesoto so loj i site vidovi meso, mlecnite proizvodi i zivinata i slicno i prostite sekeri - tie luge se slabi, so umerena tezina i skloni se takvi i da ostanat. Zavisno od toa kolku vi e telesnata tezina i vo kioja merka ste gi prifatile makrobiotickite principi, bi trebalo vasata tezina ZA NEKOLKU dena, nedeli ili meseci - da se NORMALIZIRA. Kako vo slucajot na William Dufty ( ' Slatkiot zivot na eden 'sekeroman'' ) - od okolu 23 kg, koj gi izgubil, vo period od nekolku meseci, potocno za samo 5 meseci. So zitarki i zelencuk toa ne e neobicno.

Vo Makrobiotickata ishrana ako jadete dodeka ne se zasitite, 2va ili 3ri pati dnevno, ke gi ZADOVOLITE PREHRAMBENITE POTREBI na svojot organizam. Po pravilo, mozete da ocekuvate gubitok na tezina ili DA OSLABITE na okolu 1/2 do 1,4 kg - NEDELNO. Osven toa, ako ISTOVREMENO pocnete duri i umeren program na fizicki vezbi i humana aktivnost ili rabota - vasite rezultati ke bidat uste podobri a dopolnitelnata nagrada e NORMALIZIRANJE na SODRZINATA na MASTITE i NIVOTO NA HOLESTEROLOT vo KRVTA, kako i NORMALIZIRANJE na VASIOT KRVEN PRITISOK.

INTEGRALNIOT ORIZ - isfrla neprekinat tok na GLIKOZA okolu 2 kalorii vo minuta;
RAFINIRANIOT SEKER - osloboduva 30 kalorii vo minuta !!! Toa e nenormalno za organizmot i prdizvikuva gojaznost i bolesti koi odat so gojaznosta kako kardiovaskularnite bolesti, poveke vidovi na rak i drugi zaboluvanja.

Makrobiotikata e Nauka a terminot 'Makrobiotika' go koristele Hipokrat, Galen , Avicena i mnogu drugi

od kniga " The Macrobiotic Way", by Michio Kushi
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2009 во 12:58
NAsl*gI NA MASTI I VNESUVANJE HOLESTEROL VO ORGANIZMOT I ISHRANATA

REDOVNOTO ili preteranoto VNESUVANJE vo organizmot HOLESTEROL i MASTI preku hranata od zivotinsko poteklo itn., prestavuva golem RIZIK za ZDRAVJETO. Kako sto e poznato, HOLESTEROLOT - supstancija SLICNA na MASTITE - igra vazna uloga vo KORORARNITE ZABOLUVANJA.

Sirum svetot ima luge koi ja NAMALILE KONZUMACIJATA na ZASITENITE ZIVOTINSKI MASTI i taka go sprecile VNESUVANJE na HOLESTEROLOT vo organizmot. Megutoa, se ZGOLEMILA konzumacijata na mnogu RAFINIRANI RASTITELNI MASLA i VODORODNI RASTITELNI MASLA - masla zasiteni so vodorod - kako sto se; MARGARINOT i posebni vidovi na MAST za TESTO i KOLACI koi se koristat za da go napravat testoto sipkavo. I dodeka mnogu experti NEZASITENITE RASTITELNI MASNOTII gi smetaat mnogu POZDRAVI - vkupnata sodrzina na mastite vo prosecnata ishrana seuste e visok bez ogled na toa koja hrana e vo prasanje.

Duri i nerafiniranite rastitelni masla - ako se koristat premnogu - moze da go ZGOLEMAT NIVOTO na MASTI i HOLESTEROL vo KRVTA. Najcest rezultat ili posledica e OSTETUVANJE na ARTERIITE ili ATEROSKLEROZA - vid na degenerativna bolest za koja e karakteristicno zakrcuvanje i oblozuvanje na arteriskite zidovi so vlaknesto tkivo - i vo poveketo slucai zacepuvanje. Srcevoto zaboluvanje, kako sto se narekuva taa sostojba, e ubiec broj 1 vo Amerika i drugite zemji kade ishranata so produkti od zivotinsko poteklo e na visoko nivo.

Ishrana so zitarki i zelencuk - Makrobiotiockata ishrana - go SPRECUVA ili LECI srcevoto zaboluvanje.

INTEGRALNIOT ORIZ - isfrla neprekinat tok na GLIKOZA okolu 2 kalorii vo minuta;
RAFINIRANIOT SEKER - osloboduva 30 kalorii vo minuta !!! Toa e nenormalno za organizmot i predizvikuva gojaznost i bolesti koi odat so gojaznosta kako kardiovaskularnite bolesti, poveke vidovi na rak i drugi zaboluvanja. Produktite od zivotinsko poteklo kako mesoto i mlekoto zaedno so rafiniraniot seker i hemikalizirana i druga rafinirana hrana gi sozdavaat iste vidovi na zaboluvanja na bilosko, psihicko i mentalno nivo.

Makrobiotikata e Nauka a terminot 'Makrobiotika' go koristele Hipokrat, Galen , Avicena i mnogu drugi

od kniga " The Macrobiotic Way", by Michio Kushi
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 12:05
Makrobiotika
KUVANjE

VAŽNA NAPOMENA !
JEDNO JE HRANLjIVA VREDNOST NAMIRNICE, ALI NEŠTO SASVIM DRUGO JE NjENA ENERGETSKO ISPOLjAVANjE, PA NIJE ISTO DA LI JEDEMO SVEŽE, KUVANO, MNOGO KUVANO, DONjI DEO ILI GORNjI, ILI PRŽENO DO UGLjENISANjA. ZATO SE STROGO TREBA PRIDRŽAVATI UPUTSTAVA O NAČINU PRIPREME

KUVANjEM HRANA POSTAJE JANG. KUVA SE UGLAVNOM U EKSPRES LONCU JER SE IZVLAČI SLATKOĆA IZ ŽITARICA. ALI IZBEGAVAJ ALUMINIJUMSKO POSUĐE I TEFLON, A MIKROTALASNU PEĆNICU NIKAKO KORISTITI.

Pošto treba da jedeš pristupi kuhinji smireno i zaboravi na sve probleme jer: JAKO JE VAŽNO DA SE PRISTUPI KUVANjU SMIRENO, S RASPLOŽENjEM, OPUŠTENO I S LjUBAVLjU, POŠTO GA ČOVEK SVOJIM RASPOLOŽENjEM KODIRA. PRIPREMANjEM HRANE ONA POPRIMA NAŠU MENTALNU ENERGIJU.

U svakoj situaciji, čovek mora biti svestan svake svoje aktivnosti i kontrolisati je.

ŽVAKANjE: i voda se žvaće, a pravilno je žvakati 30-40 puta svaki zalogaj. Enzimi iz pljuvačke doprinose da se ugljeni hidrati još u ustima vare. Žvakati dok hrana ne bude kašasta.
PIRJANjENjE (dinstanje):

1. malo ulja, rendano povrće, so, 10`, tamari pa još 3`
2. sa uljem i vodom: prvo se na ulju oko 5` pa se doda voda dok ne ispari:
3. samo na vodi – što je vrlo važno – probaj – uradi tako. I uvek nekako ide: kombu, povrće, so, pa vri. pa začin: so, miso, tamari.
4. Na pari: poklopljeno oko 7`.
5. Nišime: kombu, razno povrće, voda do povrća, so, malo tamarija. 20 minuta
6. Knpira: zagrej malo ulja, čičak i šargarepa, malo soli, prži 2-3 minuta, , tak malo vode i tamarija, i dok voda ne ispari.
POHOVANjE (TEMPURA):

SMESA ZA POHOVANjE: ½ kuk*ruzno ili ječmeno brašno, a isto toliko belog običnog, ako imaš dodaj malo kuzua i doda se voda da bude gušće nego za plačinke i stoji 2-3 sata. Ovde se ne dodaje crno brašno jer više ulja upije nego belo – od dva zla izaberi manje!
A POHUJE SE SVE ŠTO SE SKUVA, MALO: karfiol, luk, šargarepa, paštrnak, tofu, list šargarepe i list rotkvice.

ŠARGAREPA NIŠIME: iseckana ukoso je najizbalansiranija, a naizmenično sada i skuva se. Ohladi se . Ubaci se u smesu za pohovanje i pohuje kao mekike u puno ulja. A može i list šargarepe.

KARFIOL: isto kao i šargarepa, kuva se sa malo soli i na cvetiće – i kratko.

CRNI LUK: iseckan na veće kolutove i prokuvan na kraju sveg povrća.

TOFU SIR: kockice usoli i uvaljaj u brašno pa u tempuru pa pohuj.

KOMBINACIJE POVRĆA:

-     kelj+šargarepa ili krompir
-     šargarepa+luk
-     kupus+šargarepa+luk
-     tikva+luk
-     celer+pečurke.
-     kelj+šargarepa
-     kupus+seitan
-     prokule
-     paškanat+luk
-     kineski kupus+pečurke+tofu
-     prokule+karfiol
-     grašak+ljutika
-     kineski kupus+celer
-     artičoke+tofu
-     kuk*ruz+luk
-     luk+kuk*ruz+kupus

SUPE (dva puta dnevno)

SUPE: peršun, praziluk, šargarepa, paštrnak, kockice tofua, vakame. Povrće se ne ljušti niti struže već čisti trljanjem sa četkom, očiste se samo vrhovi i odbace oštećeni delovi nožem. Pošto je supa Jin, povrće se secka na kockice sitnije – kolutići pa na četiri dela. Kuvaj. Kada provri dodaj praziluk, a kada je gotovo, posle 15 min. pospi seckanim peršunom i dodaj MISO – van vatre.
Kada se kuva supa, pa i sve drugo, treba težiti da se ne meša da ne bi unosili spoljne vibracije i da bi se dobila harmronična kombinacija.
Generalno ređati: alga, luk, šargarepa, žitarice. Znači na dno idu Jin, a na vrh Jang.
Zeleniš ide u zadnjih 10 min jer tada zadržava zelenu boju.
SUPA TREBA UVEK DA BUDE JEDNOSTAVNA – NE KOMPLIKUJ.

1. Osnovna miso supa: vakame, luk, ½ voda, od vrenja, tiho 15 min. Sipaj razmućeni miso (1 kašičica na tanjir supe), posluži seckanim mladim lukom ili peršunom.
2. isto, plus tofu, zeleni deo dajkona ili šargarepa.
3. vakame, luk, tofu.
4. ili: šargarepa i tikva.
5. ili: kineski kupus i šargarepa.
6. ili: luk i bundeva
7. ili: kupus i šargarepa
8. Miso 5: provrela voda, ljutika; garniraj sa ½ lista norija, miso.
9. Miso 6: provrela voda, šargarepa, kineski kupus, tofu, miso, nori/ljutika.
10. Miso 7: ½ šolje dajkona na režnjeve 5 min, vakame, pa dok ne omekša. miso + seckani mladi luk.
11. Miso 8: povrće, alge, stavi u ključalu vodu.
12. Miso sa poočarom: Voda neka provri, stavi potočaru i kuvaj jedan minut. Dodaj miso, garniraj ljutikom, artičokom ili norijem.
13. Miso sa kinekim kupusom i tofuom: voda neka ključa pa dodaj šargarepu, kineski kupus i tofu. Kuvaj na tihoj vatri 15 min. Dodaj miso, garniraj ljutikom ili norijem.
14. Miso sa dajkonom i algama: dodaj i celer pa kuvaj dok ne omekšaju. Dodaj miso i ostavi još 2 minuta na vatri.
15. Od prosa: luk, šargarepa, proso, so. Uz dodavanje vode, a zadnjih 10 min celer, pri kraju lišće, pa miso.
16. Od prosa 2: opran proso proprži. U lonac, sloj po sloj: celer stablo, luk, eventualno ostalo povrće, pa proso. Voda se dodaje i ne meša se. Miso. Pre posluženja nori alga za ukras i peršun
17. Od prosa 3: luk, šargarepa, čičak, proso, malo soli. Jak plamen, pa smanji vatru, nalivaj vodu dok proso ne omekša i pretvori se u kašu. Tad dodaj 4 čaše vode, pa kuvaj još 20 minuta. Pred kraj dodaj koren celera ili zeleni, garniraj ljutikom ili peršunom, celerom.
18. Umesto prosa: ječam, pirinač, heljda, ovas, pšenica
19. od ječma: luk, šargarepa, celer
20. Pirinač i bundeva: luk, bundeva, pirinač, so, 1 sat.
21. Ječam i sočivo: 2:1, luk, ječam, sočivo, so, posle celer, pečurke, pa još 20 min.
22. Ječam i pasulj.
23. Tamari bistra supa: šitake se natope oko 20 min. Kombu, šitake, i 5`možeš ih izvaditi i za nešto drugo iskoristi, pa dodaj tofu dok ne ispliva na površinu. Tofu ne sme biti tvrd. Tamari oko 2-3 min. Garnirati mladim lukom i nori algom.
24. Sve isto a umesto tofua upotrebiti drugo povrće.
25. Bistra supa: kombu, tamari, 15 min, ljutika, nori.
26. Supa od tofua: Kombu i šitake kuvaj par minuta. Iseckaj ih. Dodaj tofu na kocke i tamari, pa kuvaj još 15 minuta. Garniraj ljutikom i norijem.
27. Ostale miso supe: šargarepa, dajkon, kineski kupus.
28. Brza miso supa: stavi vodu da vri pa dodaj ljutiku i miso. Kuvaj još minut pa odaj nori.
ČORBE se ne preporučuju puno - pre supa.

1. Kuk*ruzna krem supa: skuvaj sveža zrna pa ostavi. Na ulju luk dinstaj sa kuk*ruzom, so, kuk*ruzno brašno, kocke celera. Mešaj da se ne zgrudva, ½ sata pa dodaj peršun.
2. Tamari čorba: sve isto kao i predhodno samo nema kuk*ruznog brašna.
3. Kuk*ruzna čorba: celer, luk, kuk*ruz okrunjen, so. Tamari, peršun, mladi luk, nori alga.
4. Čorba od sočiva: luk, šargarepa, čičak, sočivo, so, ¾ sata, pa peršun, a može se dodati i Tamari
5. Čorba od sočiva 2: sve isto, ali se povrće izdinsta na ulju, ako smeš.
6. Hranljiva čorba od ječma: list celera, luk, šargarepa, pa ječam. so . krčkaj, tamari sos, , garniraj nopri algom i peršunom.
7. Hranljiva čorba od ječma 2: možeš predhodno skuvati ječam 1:1, ½ sata .
8. Čorba od ječma i sočiva: luk, ječam, sočivo (2:1), krčkaj. Pri kraju list celera, pečurke na listiće, so, pa još
20`.
9. Čorba od ječma i pasulja. Isto kao gore.
10. Čorba od pasulja: kuvaj pasulj sat vremena, pa dodaj šargarepu ukoso sečenu, kuk*ruz, luk i so, pa još ½ sata, na kraju tamari.
11. Čorba od pasulja 2: kao gore, samo sa lukom i celerom.
12. Čorba od pasulja 3: kao gore samo na kraj dodati makarone.
13. Od pirinča: obariti šitaki pečurke i kombu algu 2-3`pa iseckaj i vrati, pa pirinač i kuvaj ½ sata pa celer još 5` i garniraj mladim lukom. A možeš i dodati miso koji će ti zagrejati organizam.
14. Čorba od azukija: kombu iseckana, azuki, da provri pa 1 sat dok ne omekša. U drugu posudu luk i šargarepa pa azuki i na vrh kombu, so. Još 20`dok povrće ne omekša, pa tamari, pa 5`, garniraj mladim lukom.
15. Čorba od azukija 2: umesto Š i luka može bundeva.
16. Čorba od sušenog graška isto kao gore.
17. Čorba od sušenog graška 2: luk, Š, vakame, 1:4, so, pa dok ne bude gusta.
18. Čorba od leblebija, natopi ih preko noći. Kombu pa u ekspres 1 sat, Pre*aci u običan, dodaj luk, čičak, šargarepu, so, pa ½ sata, pa ukrasi sa peršun/ljutika.
19. Od povrća: natopi pečurke šitake. Kombu, šitake, pa da provri, pa izvadi i na rezance ih iseckaj, pa vrati, luk, so, celer, tamari; garniraj mrvicama.
20. Od tikve krem supa: tikva na kockice, so, pa dok ne omekša, pa propasiraj i vrati, pa 20 min i peršun.
21. Čorba bundeve: luk, bundeva, ½ , ispasiraj, još 20`, garnirajmladim lukom ili peršunom.
22. Od povrća 2: kombu, Š, čičak, so, luk, 1 sat, tamari, pa još 15-20 min.
23. Čorba os crnog pasulja: skuvaj pasulj u eksprresu 1 sat, pre*aci u običan i dodaj luk i so, pa još pola sata. Potom dodaj šargarepu, pri kraju i tamari, garniraj sa peršunovim listom i ljutikom.
24. Čorba od luka: potopljene kombu i šitake prokuvaj dok ne provri, izvati ih i iseckaj na štapiće i vrati i h, dodaj luk i krčakaj pola sata. Dodaj tamari i celer, pa još 10'min. Garniraj hlebnim mrvicama prženim na ulju ili ljutikom.
G O T O V A     J E L A

SUŠI: Nori algu stavi iznad plamena da pozeleni i stavi na asuru. Na to rasprostri skuvani pirinač, skuvanu šargarepu na trake, umeboši pastu, trake listova ljutike, a može i prženi tofu. Uvij i seckaj mokrim nožem, serviraj okrenuto na gore.

GULAŠ OD SEJTANA: iscedi, nareži ga, pa u brašno o proprži u malo ulja da porumeni, ostavi sa strane. Izdinstaj luk, sitno sečen na kolutove, dodaj sejtan, malo ulja, vode i krčkaj poklopljeno. Dodaj trnjine, đumbir i celerov list. Serviraj na listu salate.

DURUM TESTO I KUPUS: skuvaju se 250 gr rezanci u slanoj vodi, isperi ladnom vodom. Tiganj s kašikom ulja (ili dve kašike vode), kupus, a povrh rezanci, poklopi. Kada se rezanci, posle 5` zagreju, ½ kašike tamarija ili so, i mladi luk. služi se toplo ili hladno.

DURUM TESTO 2: Šargarepa i luk, mladi luk i pečurke, kupus i tofu. Rezanci i tamari.

AZUKI: Dodaj vodu da nabubri, onda dodaj još vode da ogrezne i kuvaj dodajući povremeno vode. Kad omekša dodaj so i kuvaj još 20 minuta. Kuva se skoro 2 sata, a pred kraj dodaj bundevu. (Azuki se kuva sa algom kombu uz stalno dodavanje vode, dok nije 80%, pa so, pa još 20`; ukupno 2 sata. )

AZUKI 2. Potopi ga oko 6 sati, pa smekšanu algu na dno, pa pasulj, kada provri smanji i krčkaj 40`. Stavo od gore bundevu ili šargarepu ili paštrnak, pa joŠ ½ don svi ne omekšaju i dodaj vode ako treba. Pri kraju Tamari ili so, pa još malo.

SEKSI-KLOPA. Kuvaj sojino zrno s algom kombu, dok ne omekša. Dodaj luk, šargarepu i nastavi još 1-2 sata. Dodati Tamarija i misoa. Ovo je vrlo energetski jaka hrna. E, a kod seksualnih slabića dodaj mu u sve to glavu lososa dok ne počne da se topi!!!!

SOČIVO se kuva oko jedan sat, a pred kraj se doda so i ukuva se.

LEBLEBIJE: potopi ih preko noći i kuvaj u ekspres loncu 1:3 oko sat vremena. Onda dodaj so i još pola sata ga krčkaj. Može i sa kombu algom, a može i sa lukom i šargarepom pri kraju.

PINTO PASULj, isto kao leblebije.

BELI PASULj, isto kao gore, samo umesto soli može tamari.

CRNA SOJA, se kuva oko 2 sata kao i pasulj, i nikako u ekspres loncu jer zagori i šačepi ga.

DINSTAN TOFU, ulje, luk, kupus ili kombinacije, malo soli ili tamarija.

PEČENjE OD POVRĆA: u tepsiju naređaj luk, šargarepu i kupus odvojeno, a kombu stavi na dno. Nali vodom i posoli. Poklopljeno peći na 190, oko pola sata.
MOJI ISPROBANI RECEPTI

PEČURKE S MAKARONIMA: dinstaj luk i pečurke na malo ulja, dodaj testo i po malo vode; pri kraju tamari - đumbir.

BROKOLI S MAKARONAMA: skuvaj brokoli, a u tu vodu i testo. Izmešaj sa maslinovim uljem, belim lukom, tofuom (sirom), tamarijem. Može i sutra da se jede.

PROKELj S MASLINAMA: skuvaj prokelj 10 min, ocedi. Dodaj maslinovo ulje, seckane crne masline, tamari. Dobro je kao prilog ili salata i sutra.

SPANAĆ/BLITVA/KUPUS S MAKARONAMA: skuvaj makarone, pa povrće. Izmešaj ih s malo maslinovog ulja, belim lukom i tamarijem, a možeš dodati i tofu na kocke.

SOČIVO: kuvaj ga s lukom i malo šargarepe na kocke, dok ne omekša, do 1 sat. Dodaj beli luk, tamari, celerov list.

POHOVANI TOFU: iseci tofu na kriške debljine 1 cm, uvaljaj u kuk*ruzno brašno i prži na ulju, tri puta okreni. Prilog neko varivo od povrća.

ĆUFTE OD PROSA: dobro skuvaj proso. Izmešaj ga sa rendanom šargarepom i celerom, seckanim prazilukom, dodaj tamari. Ako nije kompaktno dodaj malo integralnog brašna. Uvaljaj u kuk*ruzno brašno i prži na ulju.

VARIVO OD KUPUSA I KIKIRIKIJA: na ulju stavi dosta praziluka, seckanog kupusa, na kockice krastavac i posoli. Mešaj i posle par minuta nalij sa belim vinom. Poklopi i krčkaj pazeći da nezagori jer nema puno vode. Ko voli nek doda malo kečapa. Kad je skoro gotovo dodaj šaku pečenog kikirikija i tamari. A može se dodati ispržene pileće kockice ili riba. Posluži sa ingegralnim pirinčem.

SARMA OD KISELOG KUPUSA: spremi listove, a nadev je: kuvani pirinač, kuvani proso, luk, praziluk, šargarepa, celer, peršunov i celerov list, tamari. Uvi sarme, nali vodu i kuvaj oko 1 sat.

SARMICE OD SLATKOG KUPUSA: prokuvaj četiri lista kupusa da omekšaju. Nadev: krčkaj 20 min na susamovom ulju: šolju heljde, pola šolje luka, šargarepe rendane, kockice pečurke, celera i 2 šonje vode. Uvij sarmice, poređaji dodaj do pola vode. Sve oko ½ sata. Uvij sarmice dodaj Tamari i krčkaj još 20 min.

ĆUŠPAJZ OD ŠARGAREPE 1: Šargarepa sa Arame algama: Namoči alge, a šargarepu iseci ukoso na kolutiće, a potom na rezance, kratko je propži na malo ulja i dodaj algu. Dinstaj, pa dodaj tamari.

ĆUŠPAJZ OD ŠARGAREPE 2: ulje, luk, šargarepa, malo vode. pola sata, pa peršunov list.

DORUČAK:

PALENTA SA KISELIM KUPUSOM: skuvaj kačamak. Kada se malo prohladi stavi sitno seckan kiseli kupus i malo ulja.

KAŠA OD OVSA: skuvaj ovas, najmanje 1 sat, pri kraju dodaj šaku suvog grožđa i ako imaš i drugo vođe i smrvljene koštice. Možeš dodati cimet ili mleko od soje. Može i sutra da se jede, ali ne i duže jer prokisne. Jak je doručak i osećaš se sit. Žvaći polako.
HLEB I PECIVA

HLEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA: Pomešaj pola kašičice soli, 8 šolja brašna, 2 kašike ulja i vode da bi se formirala kugla koju gnječiš oko 300 puta. Stavi u podmazani pleh testo i ostavi 10 sati da naraste. Peći 15 minuta u rerni na 150 stepeni a potom još oko sat vremen na 180.

HLEB SA DODATKOM PIRINČA integralnog i može i suvog grožđa.

KUk*rUZNI HLEB: Izmešaj 3 čaše vode i 1 šolju brašna za kolače. Dodaj malo soli, dve kašičice kuk*ruznog ulja i 2-3 šolje vode. Pleh podmaži uljem i zagrej pa tek onda stavi testo i peci na 190 oko 1:45 sati.

PROJA: 3 šolje kuk*ruznog brašna, so, ½ šolje ulja od kuk*ruza, 1 šolja kisele vode, tofu sir, ½ šolje zeleno lisnato (spanać, blitva...). Stavi u kalup. Pospi susamom. 190 stepeni oko 20 min.
SOSOVI

(obično za umakanje ispohovanog) – KRČKAJ 1-7 min. Na kraju pospi s` algama, zdrobljenim, pečenim susamom.

1. od dajkona: ¼ kašičice struganog dajkona, supena kašika Tamari, 1 supena vode.
2. Od đumbira: 1/8 kašičice, 1 supena Tamari, 1 supena vode.
3. od limuna: 2 kašike Miso, 6 kašičica limuna ili mandarine.
4. tikva, luk, miso
5. tikva, jabuka
6. ljutika, peršun, susamovo ulje, umeboši.
NAMAZI

NAMAZ 1: tofu prokuvaj, ocedi i izgnječi sa peršunom, miso i malo tamarija. Može i sa mladim lukom ili crnim lukom. Čuvaj u frižideru u teglici.
SALATE

SALATA 1: kiseo kupus iseckan na štapiće, celer rendan, ulje od maslina, celerov list.

(PRESOVANjEM): izrendaj, posoli, izgnječi, da stoji preko noći, da bi fermentiralo, ili posle 2 sata ili sutra jedi. Možeš dodati i sirće.

SALATA 2: KUPUS I LIST PERŠUNA

SALATA 3: KUPUS I ŠARGAREPA

SALATA 4: ŠARGAREPA I CVEKLA
TURŠIJA

Kao prirodno fermentisana hrana jako pomaže varenju.

- OD DAJKONA: redom: so listovi, so kolutići, vrh pritisni. Pokrij gazom. Može da traje 1 do 2 nedelje.
- isto samo šargarepa ili karfiol
- OD TAMARIJA: isnjeckati povrće: repa, rotkvica, prelij istom količinom vode 1:1, može do 2 nedelje.
- OD MEKINjA: pržiti mekinje dok ne dobiju aromu oraha. Ohladiti i dodaj so. Sloj mekinja, sloj seckanog povrća, poslednji su mekinje. Dodaj vodu, koliko pola mekinja. fermentiše. Pre upotrebe oprati so i mekinje
DEZERTI

KUGLICE od suvih šljiva: 1 kg. namočene u vodi bez koštica sitno se iseckaju, ½ kg. oraha iseckanih, 300 gr malteksa, 200 gr pšeničnih klica. Oblikuj kuglice i valjaj ih u mlevene orahe.

OSNOVNO TESTO: 4 šolje integralnog brašna, malo soli, ¼ ulja, šolja vode. Izmešaj i oklagijom razvuci po dasci posutoj brašnom. Testo ne sme da se lepi, inače dodaj još brašna. Peče se na 190, ½ sata. Ako imaš i gornju koru, pospi je orasima.

TESTO OD OVSENIH PAHULjICA: 3 šolje pahuljica, 1,5 običnog brašna, 3 kašike ulja, malo soli, 2 vode, sve to izmešaj. U podmazanom plehu peci na 190 oko 10 min. Dodaj fil i nastavi da pečeš još pola sata.

NADEV OD SUVOG GROŽĐA: šolja suvog grožđa i/ili pola šolje seckanih oraha. Razmesti fil da bude debljine 1 cm. i peci pola sata.

NADEV JABUKE: jabuke možeš rendati ili na kolutove, pola kašičice cimeta, pola šolje pirinčanog sirupa, suvo grožđe.
ČAJEVI

Od jedne iste biljke se prave tri vrste: Od lišća je zeleni čaj koji ima najviše kofeina. Od grančica se sprema kukiča čaj, a od stabla se pravi banča, za koji se kaže da je najlošiji ali i najkorisniji.

ANGELIKA: za lečenje disajnih organa, želudac, protiv nadimanja. ANIS: protiv grčeva u stomaku, čišćenje krvi.
BANČA ČAJ: je neutralan – stabilizuje ceo organizam. Ako nemaš, suvi listovi kupine, jagode ili maline su zamena za banča čaj. Ima tri puta više kalcijuma od mleka. Priprema: ispeče se 2-3 min. uz stalno mešanje. Ide 2 supene kašike na 1 lit hladne vode i može opet da se koristi dodavanjem novog, do 7 dana. Kuvaj ga do ključanja. Piti ga između obroka jer može da smeta varenju.
BANČA I TAMARI, topao se uzima za cirkulaciju, nadimanje, kod menstrualnih grčeva, reumatizma, intoksinacije. Može i malo nastruganog đumbira. Pije se samo 3-4 dana.
BANČA I GOMASIO, slični efekti.
BOKVICA: astma, veliki kašalj, bubrežna oboljenja, mokrenje u krevetu, glavobolja, srčana oboljenja, zatvor, neuroza, vitalitet, hemotroidi, očne ebolesti, zubobolja.
BOČA ČAJ spremaj kako hoćeš. Može se koristiti u svakoj situaciji.
BREZIN LIST: za išijas
BELI SLEZ: je neutralan i dobar je za podmazivanje i iskašljavanje.
GOSPINA TRAVA (kantarion): protiv glavobolje, grčeva u želucu, svih vrsta rana.
GLOG: kora ili koren.
DIVIZMA: protiv plućnih bolesti, astme, bronhijalnog katra.
ĐUMBIR: prokuvaj izrendan, jača želudac, dobar za astmu i prehladu, kao i za cirkulaciju.
ZOVA: protiv prehlade i tvrde stolice.
IĐIROT: protiv malarije, kamena u bubrezima, želučanioh bolesti.
JAGORČEVINA: protiv lupanja srca, bronhitisa, navale krvi u glavu.
KOPRIVA: protiv malokrvnosti, groznice.
KUk*rUZNA SVILA: sveža ili sušena, protiv šećerne bolesti, mokraćnih kanala, bolova u krstima, dobra je za mokrenje i kad preterano koristiš so.
KAMILICA: blagotvorna za nerve, pomaže dobrom raspoloženju, leči nesanicu, i razdražljivost, i rastvara kamen u bubregu.
KUKIČA: se kuva 10 min. Ima alkalizirajući efekat i nema kofeina.
KADULjA: je gorka trava, koristi se za ispiranje kao antiseptik za grlo.
KUPINA: protiv anemije.
LANENO SEME: dve supene kašike staviti na šolju vode i krčkaj 20 minuta. On je blago Jin. Dobar je za astmu, kašalj, artritis, reumatizam, laksativ.
LIST CRNOG DUDA: protiv šećerne bolesti i tvrde stolice.
LIST MALINE: sprečava pobačaj, pojačava mlečne žlezde i smanjuje mučninu. Opušta mišiće karličnog pojasa.
LAVANDULA: za bolesti srca, ublažavanje grčeva.
LAZARKINjA: protiv bolesti živaca, lupanja srca, žutice, peska u mokraćnom mehuru.
LIPA: protiv prehlade, kašlja, upale grla, nesanice.
LOTOSOV KOREN: Sok od svežeg korena, malo tamarija i nekoliko kapi đumbira, ista količina vode i malo prokuvaj. Ili, dodaj koren pa kuvaj 15 minuta. Može i direktno od praha. Lotos uklanja višak sekreta, probleme sa sinusima, bronhitis, astmu.
MU ČAJ: ženski čaj), je mešavina raznih trava i korenja, on je Jang. Kuva se sa tri šolje vode. Može da se podgreva. Ublažava zamor. Dobar je za Jin stanja, kašalj, želudac, menstrualne probleme, očne probleme.
MAJČINA DUŠICA: protiv reume, neuredne probave, upale jajnika, za urednu menstruaciju, za disajne organe.
MASLAČAK: protiv groznice, bolesti jetre, čireva i šuljeva.
METVICA, menta: protiv prehlade, ako te boli glava, rđavu probavu.
NEVEN: i cvet se kooristi. Pije se i grgoće, a sok je dobar kod bradavica.
NANA se izbegava zbog mente, ali tanak čaj je dobar za creva i donji stomak.
ORAHOV LIST: za jačanje krvi, dobru probavu.
RUZMARIN: protiv bolesti srca, i bubrega.
SUSAMOVE SEMENKE: Izdrobi dve supene kašike na šolju vode, krčkaj 20 minuta. Procedi i popi 2-3 puta dnevno. Od njega kosa potamni posle 2-3 nedelje. Poboljšava vid.
HAJDUČKA TRAVA: dobra za ženske reproduktivne organe. Neutralan je kao banča. Može se piti u neograničenim količinama.
HMELj: protiv zapaljenja bubrega, bolesti jetre, kamena u žuči zapaljenja bešike i slezine.
ŠIPAK: čuva od prehlade, dobar za disajne puteve, deluje izvanredno na rad bubrega, i žučnog mehura.
ZELENI ČAJ: je Jin i treba ga piti leti.
BILjKE LjUBAVI

ČUBAR (Saturela hortensis) – podstiče želju i maštu.
MAJČINA DUŠICA – podstiče maštu.
ANIS I METVICA - pomešani posle ručka.
DIVLjA ANĐELIKA - naročito kora i seme.
BOLESTI, POVREDE I PRIRODNI LEKOVI
RAN-ŠO napitak, za one koji su na samrti zbog JIN uzroka. Napitak je izuzetno Jang. Koristiti ga u ekstremnim okolnostima, ali NIKAKO ako je u pitanju nepravilan i neritmičan rad srca ili kod bolova u grudima. Izmutiti žumance i kašiku tamarija, dodaj mu kašičicu po kašičicu. To ponovi tri puta dnevno. JETRA-ŽUČNA KESICA JIN UZROK: umeboši, umeboši-kuzu. JANG UZROK: sok jabuke i kuzua, pirinčano ili ume sirće, napitak od ječmenog slada, kuvane ili pečene jabuke u rerni. Sveža ljutika u miso supi.

SRCE-TANKO CREVO JIN UZROK: tamari-banča, gomasio-banča, umeboši čaj od šljive, tamarija i banče, ran-šo. JANG UZROK: (uzrok srčanog udara): kuvan jabukov sok, zeleni čaj, kuvati izrendan dajkon s pečurkom i malo tamarija.

SLEZINA/PANKREAS - ŽELUDAC
JIN UZROK: (dijabetes): umeboši, umeboši sa rastopljenim kuzuom, kuvati nori sa sojinim sosom, kuvati arame sa tamrarijem.
JANG UZROK: Pirinčani sirup u kuzu, Amazake, kuvati šitake, kombu i tamari sa vodom.

PLUĆA-DEBELO CREVO
JIN UZROK: lotosov koren i kuzu, Gomašio, prah umebošija iz rerne sa bančom.
JANG UZROK: izrendaj dajkon, malo đumbira i tamarija, sok od lotosa.

BUBREZI-MOKRAĆNA BEŠIKA
JIN UZROK: teka, kombu kuvan sa tamarijem, čaj od azukija.
JANG UZROK: Izrendisati dajkon, pržena nori, tamari, anča čaj, kombu čaj, kombu-šitake čaj sa tamarijem.

ČAJ OD ŠITAKE PROTIV HIPERTENZIJE: veoma je JIN, pa se ne daje JIN osobama. Zdravi koriste samo jednu pečurku dnevno. Potopi je jedan sat pa je iseci na 4 dela. Kuvaj sa dve šolje vode. Ne stavljaj ni malo soli,a kuvaj dok ne ostane vode samo za jednu šolju. Popi samo pola šolje. Izbacuje so iz organizma, razlaže i odstranjuje holesterol iz krvi, relaksira kod napetosti i stresnih stanja.

ZA TEMPERATURU I HIPERTENZIJU: 2 šitake i kombu potopi pola sata. Dodaj ¼ šolje dajkona i potom 2 šolje vode. Kad proključa neka se krčka 20 minuta. Odmah se pije samo pola.

ZA CIRKULACIJU I POČETAK PREHLADE: koliko sveže ljutike toliko i miso paste preli vrelom vodom. Popi, ali lezi odmah jer izaziva znojenje.

PROTIV TEMPERATURE I UPALE SLEPOG CREVA: tri supene kašike dajkona ili rotkve, ¼ izrendanog đumbira , 1 supena kašika tamarija, ili ½ čajne kašike morske soli, preli ih banča čajem. Trba odmah leći i zamotati se ćebetom. Ako si JIN nemoj piti, i možeš ga piti samo ako si jak. Čaj je jak i pije se samo jednom dnevno.
- Kuvaj jestive pečurke ili šitake u banča čaju. Dodaj malo nastruganog đumbira i nešto tamarija ili soli.
- Pomešaj jabukov sok sa istom količinom vode i limunovog soka.

SKIDANjE TEMPERATURE: To rade već 1000 godina. Popije se krv živog šarana i stavi se na leđa meso. Ali pazi! Temperatura nesme da ti padne ispod 36,7.

OTOK NOGU, OSLOBAĐANjE OD TEČNOSTI: Jednom dnevno, na dva dana i samo tri puta tako! Šolju rotkve ili dajkona izrendaj i iscedi. 2 kašike tog soka stavi u 6 kašika vrele vode i malo tamarija. Neka provri 1 minut. Popi dok je toplo.

OPEKOTINE: OBLOGA OD TOFU BRAŠNA I ĐUMBIRA je jin, rashlađuje i smiruje zapaljenske procese, visoku temperaturu, opekotine, sprečava pojavu otoka na zglobovima, sprečava zgrušavanje krvi, menjaj ga na pola sata.

OPEKOTINE 2: SUSAMOVO ULjE (za opekotine, svetlo ulje za oči, može i za uho, crvenilo ruku). Kada se opečeš prvo stavi deo tela u slanu vodu, pa premaži uljem.

OTEKLINE: RENDISANI DAJKON ILI BELA REPA, direktno stavi na oteklinu, modricu.

UDARCI: Đumbir je Jin ali je obloga Jang pa raspršuju stagniranu JIN energiju, stanje koje izaziva tenziju i bol. Obloge od đumbira ne koristi kod visoke temperature, nikada na stomak, mozak i osobe koje su JANG. Obloge od đumbira su dobre da rasprše JIN situaciju.

ŽULj: presečen limun staviti na žulj koji otpada za nekoliko dana.

DUBINSKO ČIŠĆENjE OD MASNIH NAsl*gA. Izrendaj dajkon i šargarepu, dve šolje vode, malo tamarija i kuvaj 5 minutamin. Popi.

SREĐIVANjE CREVA: kašika samlevene pšenice, 100 grama kisele pavlake, kašika kima, za doručak i više puta.

UJED KOMARCA, istrljaj ga belim lukom.

UJED PČELE , trljaj dajkon ili rotkvicu.

Trovanje mesom, bilo da si se prejeo ili jeo nekuvano, sirovo. Intoksinacija mesom se manifestuje visokom temperaturom i prolivom. Namirnice koje neutrališu takvo dejstvo mesa su: ljutika u miso supi, pečurke, sake, ječam.

Trovanje jajima: Neutralizuje ih: pečurka, limun, pomorandža, kiseo kupus, vino, alkohol i paradajz! žito ili ječam, zeleni čaj.

Trovanje školjkama i rakovima. Neutralizuje ih: dajkon, ren, đumbir, limun.

Trovanje ribom. Neutralizuje ga: dajkon, ren. Za svaki slučaj tunjevinu jedi sa slačicom, rečne ribe sa lukom, ljutikom, ili peršunom. Generalno je dobar limun.

Trovanje šećerom. Neutralizuje ga: alge kombu i hidžiki, čičak, šargarepa, banča čaj.

Trovanje solju: Neutralizujemo južnim voćem: limunom, pomorandža i njihovi sokovi.

Alergije: prestati s mlekom, i mlečnim proizvodima, kao prvo. Zatim sve crveno izbaciti i smanjiti šećer na minimum, a prestati i s žitaricama i samo koristiti pirinač, ali ih ponovo uvedite polako u ishranu. Izgleda da gluten hoće da izaziva reakcije.

Astmatični napadi, spazam : koštice bresaka i kajsija.

Spazam gore, se leči ''energijama koje se spuštaju na dole'', a to je đumbir.

Povraćanje je tendencija kretanja energije na gore i van, a mi koristimo suprotno. Nikako toplo, ali se pravi čaj od đumbira i soli, probaj samo so ili đumbir.

Hemoroidi su prekomerna silazna energija koja se leči namirnicama koji raspršuju ovu sabijenu energiju. Uveče jedna kašika tofu sira.

Iskašljavanje sluzi: npr. izrendisan dajkon.

Proliv: banča čaj i sirće, ili banča čaj i umeboši.

Alkohol: kompenzuje se vitaminom «C». Umerena dnevna količina je dobra za srce.
KORISTI OD BILjAKA I MESA

TARO-KROMPIR sa đumbirom izvlači gnoj i toksine iz kože.

OBLOGE OD SLAČICE sa brašnom i vodom. Prekri peškirom pola sata, zagrevaju, pa su dobre za reumatizam, plućni šlajm i bolove u leđima.

RAZBIJANjE MASNIH NAsl*gA: Dajkon i kombu, iseckaj na trake a koren na velike komade pa stavi vodu da ogrezne i kuvaj 30-40 minuta. Dodaj tamari, pa kuvaj još 2-3 minuta. Ukuvaj.

ŠARAN: skuvan, povećava vitalnost i snagu, dobar je za disajne organe.

ŠKOLjKE (OSTRIGE): Povećavaju seksualnu moć, dobre za zapaljenje krajnika.

JEGULjA: Jača seksualnu moć – prokuvan tamari.

KUPUS: Kuvati samo par minuta jer samo takav povećava seksualnu snagu.

ĐUMBIR: (bubrezi, kamen, bol u želucu, crevni poremećaji, proliv, ukočenost delova tela, sinusi, ciste).
1. U vruću vodu sa đumbirom stavi gazu pa se trljj do crvenila.
2. Istruži u vrećicu, pa u vrelu vodu, kratko da se zagreje, da ne bi izgubio lekovita svojstva, posle 5 min kada se zamuti 4 lit vode umoči peškir pa na telo, pa suv peškir drži 20 min, i ponovi nekoliko puta.

SO: prženu so stavi u vrećicu pa na telo kao đumbir.

UMEBOŠI ŠLjIVA balansira slatko u organizmu, a velika količina šećera stvara veliku Jinizaciju, pa otuda ide krv na nos.

TRNjINE su dobra zamena za Umeboši šljive.

KLARKIJA: je antiparazit (karanfilić, pelin, plod mladog oraha). Dobra je i za nezeb.
NA KRAJU, PREPORUKA (Možda je trebalo reći prvo)

- Budite se i ležite veseli,
- živite srećno, ne opterećujući se brigama o svom zdravlju, posebno o onome na šta ne možete diretktno uticati
- svakodnevno budite fizički aktivni, bavite se fizičkim vežbama, radite kućne poslove, gimnastiku i slično.
- odnosite se prema svemu, i prema svakoj osobi koju sretnete sa zahvalnošću, a posebno izrazite zahvalnost prirodi pre i posle svakog obroka.
- Za kuvanje koristite prirodna goriva i što pre pređite na plin. Nikada ne upotrebljavajte mikrotalasnu pećnicu.
- žvaćite hranu dovoljno dugo dok se ne pretvori u kašu jer time unosite pljiuvačku koja sadrži potrebne i neophodne enzime za pravilno varenje hrane. Uvek razmišljajte kada jedete da ne zadovoljavate vaš stomak, već celo telo.
- održavajte svoj dom urednim, svaki ugao sobe.
- redovono ga čistite i provetravajte
- gajite zelene bilje u svome domu da biste ga oplemenili.
- Neprijatelji ne postoje.
4 SPORAZUMA

1. Besprekorno koristi svoje reči (budi iskren i dosledan)
2. Ništa nemoj shvatiti lično
3. Nemoj stvarati pretpostavke
4. Uvek učini sve što možeš
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 12:31
Makrobiotika
sh*tAKE-UBICA MALIGNIH CELIJA

Prema misljenju japanskog profesora Toki Morija, megu zdravim celijama uvek se moze naci pokoja kancerogena,ali organizam proizvodi enzim perforin koji,poput psa tragaca, prati 'uljeze' i 'ubija ih'.Dok je covek mlad obicno proizvodi perforin u dovoljnim kolicinama, ali nakon 35-45 godine starosti njegovo stvaranje se smanjuje.Kada stvaranje prestane u potpunosti,maligne celije pocinju brzo da se dele, jer ih u tome nista ne ometa.Polisaharid lentinan,koga sadrzi gljiva sitake,utice na stvaranje perforina-VISESTRUKO POVECAVA NJEGOVU KOLICINU i DAJE MOC ORGANIZMU U BORBI protiv TUMORA. Gljiva sitake ne unistava celije raka sama,vec VRACA U ZIVOT ARMIJU CELIJA koji STITE ORGANIZAM. Uzimanje sitake u ishrani, odrzava stvaranje perforina u organizmu na neophodnom nivou i NE DAJE MOGUCNOST celijama raka DA SE RAZMNOZAVAJU.

Za vreme klinickih ispitivanja utvrdjeno je i da se znatno smanjuju nezeljna dejstva zracenja i citostatika kod bolesnika koji se tokom terapije uzimale sitake.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 15:32
Makrobiotika
ZAMENA ZA MESO

Evo nekih izvoda iz "Biblije optimalne ishrane" na tu temu:

Svetska zdravstvena organizacija preporucuje da oko 10% od ukupnog broja kalorija koje unesemo budu belancevine.
Namirnice koje nam obezbedjuju vise od 10% kalorija u belancevinama:
-sve vrste sociva
-sve vrste pasulja
- kostunjavi plodovi
-semenke
-zitarice
-vecina vrsta voca i povrca.
54% kalorijske vrednosti soje potice od belancevina; 26% crvenkaste siroke boranije i crvenog pasulja; zitarice variraju od 16% kod kinoe do 4% kod kuk*ruza; kostunjavi plodovi od 21% do 12%; voce od 16% kod limuna do 1% kod jabuke; povrce od 49% kod spanaca do 11% kod krompira...

Znaci, ako unosimo dovoljno kalorija konzumiranjem ovih namirnica, gotovo sigurno unosimo i dovoljno proteina, sem ako ne zivimo na nezdravoj hrani punoj secera i masnoca.
Juneci odrezak, na primer, obezbedjuje 25% proteinskih kalorija, ali i 75% masnoce, od koje najveci deo otpada na zasicenu masnocu. Polovina kalorija iz soje otpada na proteine, tako da je ona zapravo bolji izvor proteina nego jagnjetina. Uz to, soja ne sadrzi zasicene masnoce, vec ostatak njenih kalorija cine pozeljni ugljeni hidrati.

Rizik od srcanih oboljena i kancera direktno je vezan za konzumiranje mesa. Mnogo je vise ljudi kojima opasnost preti od konzumiranja previse belancevina, nego onih koji su u opasnosti sto ih konzumiraju malo.

Kvalitet belancevina koje unosimo moze se povecati kombinovanjem namirnica iz razlicitih grupa, tako da se nizak nivo odredjenih aminokiselina iz jedne grupe namirnica nadoknadjuje visokim nivoom iz druge grupe. Kombinacija sociva i pirinca, na primer, povecava vrednost belancevina za trecinu!

SEITAN

ZAMENA ZA MESO je Sejtan - psenicno meso ( od psenicnih proteina )
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 15:49
Makrobiotika

SLUCAJ KRONOVE BOLESTI

Katarina Radetić, profesor engleskog jezika iz Novog Sada, godinama je bolovala od Kronovog kolitisa. Kada je došla u situaciju da mora da se operiše, pokušala je sa makrobiotičkom ishranom i njeni simptomi su od prvog dana počeli da jenjavaju. Danas je sasvim izlečena, a nov način ishrane prenela je i na svoju decu.

Katarina Radetić je još od kraja srednje škole imala probleme sa crevima u vidu čestih stolica. Problemi u to vreme nisu bili preterano ozbiljni, pa dijagnoza nije postavljena. Tako je bolest postepeno napredovala, pogoršavajući se u stresnim situacijama, da bi pre desetak godina uzela maha. Katarina je imala povišenu temperaturu i artritis (upalu zglobova) sa veoma čestim stolicama. Nikakva terapija nije bila od pomoći. Temperatura nije mogla da se spusti mesecima. Išla je kod mnogih lekara, ali oni nisu mogli da postave dijagnozu. Počela je da pije kortikosteroide, koji su zaustavili simptome, ali joj inače uopšte nisu prijali. Temperatura je pala, stolice su se proredile, a ona je počela ubrzano da se goji i da zadržava tečnost u organizmu. Istovremeno su se javile i depresije, a pri tom, kada bi smanjila dozu leka, simptomi bi se povratili. Lekovi bi donosili samo trenutno olakšanje, bez izlečenja.


Dijagnoza Kronovog kolitisa

Budući da joj lekovi nisu odgovarali, Katarina je krenula na dodatne analize, uključujući i snimanje creva, i tada se utvrdilo da je kod nje reč o Kronovom kolitisu. Na crevima su se zapažala oštećenja i uspostavljena je veza između artritisa i temperature.
Katarina je posle toga odbila da pije kortikosteroide i tražile je neki drugi lek. Sulfosalazin je uspeo da joj spusti temperaturu, problemi sa zglobovima su prestali, ali je i ovaj lek, kao i svi drugi, imao kontraindikacije. U međuvremenu, Katarina je sakupila dosta novih informacija o svojoj bolesti i o tome da ona ne može da se izleči, već da klasična medicina ima samo lekove koji suzbijaju simptome. Prognoze bolesti uopšte nisu bile ružičaste. Pre nego što se odlučila da pređe na makrobiotiku imala je čak i apsces u debelom crevu i trebalo je da ide na operaciju. Odbijajući da ode «pod nož», Katarina je pokušala sa presnom ishranom, ali joj ni ona nije prijala. Godila joj je u smislu raspoloženja i snage, ali ne i njenim crevima.

Upoznavanje sa makrobiotikom

U potrazi za drugim rešenjima naišla je na Mirjanu Rakić, koja se bavila makrobiotikom, i sa njom je obavila konsultaciju o svom problemu. Odmah sutradan je potpuno prešla na makrobiotički način ishrane. Prvi dan je u kuhinji provela od ujutru do uveče, jer joj je način spremanja te hrane bio potpuno nepoznat. Počela je sa žitaricama, sa miso supom, uz malo povrća i malo mahunarki. Nije koristila ni ulje, ni brašno. Sva hrana je bila spremana na vodi. Inače, postoji velika razlika između makrobiotike za zdrave i bolesne osobe. Kod bolesnih način ishrane je veoma rigorozan i strogo mora da se pazi šta se jede. Tu je potreban kvalifikovan makrobiotički instruktor, koji će dati odgovarajuće savete. Katarina je dosta čitala o tome, ali nije znala šta treba da jede, u kojoj količini i šta treba da sadrži njen jelovnik za nedelju dana.
Uglavnom je jela integralne žitarice: pirinač, ječam i proso. Zatim miso supu jednom do dva puta dnevno, malo korenastog povrća, malo zelenog lisnatog povrća, malo sočiva, azuki pasulja i nauta...
Tog režima ishrane pridržavala se četiri meseca, koliko je potrebno da se promeni krv u organizmu.
Onda je njena ishrana postala malo liberalnija. Počela je da dodaje sasvim malo ulja, malo testenine, sejtan i druge žitarice (zob, heljdu veoma retko itd.).

Brz nestanak simptoma

Poboljšanje je nastupilo veoma brzo, može se reći za dan-dva. Stolice su se proredile čim je počela da jede žitarice. Što se tiče ostalih simptoma, čišćenje organizma je išlo nešto sporije. Ali, treba znati da je Katarina sasvim prekinula sa uzimanjem lekova, tako da je ceo proces lečenja bio potpuno prirodan. Posle četiri-pet dana osećala se mnogo bolje – sa mnogo više energije i sposobnosti da normalno živi i radi.
Nije imala krize u smislu želje za drugom vrstom hrane, ali je možda jela malo više količinski da bi se sasvim zasitila.
Godinu dana se hranila malo strože, nije bilo ni ulja, ni ribe, ni voća, a zatim je u ishranu uvela i druge makrobiotičke namirnice. Sada može da jede i kuvano voće, ili desert dva-tri puta nedeljno. Danas je na standardnom makrobiotičkom režimu ishrane. Deca, Stefan, 13, i Alena, 9 godina, takođe se hrane makrobiotički, ali kod njih ima nekih manjih odstupanja, jer deca ne mogu svega da se liše. Zbog njih u kući bude više pita i kolača, naravno makrobiotičkih.

Opšte poboljšanje zdravlja

Do poboljšanja zdravlja je došlo na svim poljima. Svi zdravstveni problemi su u međuvremenu iščezli, i Katarina je vrlo zadovoljna. Ima mnogo više energije nego pre, i to preko celog dana. Može više da radi, više da se kreće. Raspoloženje joj je bolje. Promenio se i način razmišljanja, jer makrobiotika nije samo način ishrane već i način života. Ona omogućava bolje opšte psihofizičko stanje. Što se dece tiče, ona su apsolutno zdrava, niti imaju prehlade, niti se razbolevaju. Dešava se da im ponekad procuri nos ako su bila na nekom rođendanu, ali to su, u suštini, simptomi čišćenja. Popravio im se i uspeh u školi. Oboje su sportisti – treniraju karate. Sin kaže da ima mnogo više energije otkad se ovako hrani i da ne može da se zasiti ako jede «onu drugu hranu». Makrobiotičke namirnice imaju mnogo više vlakana, mnogo više vitamina B i mnogo duže drže sitost i daju energiju a da pri tom ne opterećuju stomak.
Što se Katarininog supruga tiče, on nije pravi makrobiotičar, ali koristi neke namirnice i jela koja mu prijaju i kombinuje ih sa uobičajenim načinom ishrane. No, u svakom slučaju, Radetići su jedna zdrava porodica, koja je u makrobitoici pronašla i lek i način života.

Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 15:52
Makrobiotika

cišcenja krvi i samog oganizma dijetom od deset dana
-----------------------------------------------------

Prvi dan- integralni pirinac(odnos prema vodi 1:2)kuvati u ekspres loncu(ja sam u cepter loncu i ok je) 50 min.Tako sto pirinac stavimo u hladnu vodu ,dodamo prstohvat soli i kad prokljuca smanjimo vatru na najmanje i poklopimo .

Drugi dan-jecam(odnos prema vodi 1:2) 50 min
Treci dan- integralni prinac(kao prvi dan)
Cetvrti dan-proso(odnos prema vodi 1:2,5) u obicnom loncu 30 min.
Peti dan-integralni pirinac (kao prvi dan)
sesti dan-raz(odnos prema vodi 1:2) 70 min
sedmi dan-integralni pirinac(kao prvi dan)
osmi dan-ovas(odnos 1:2) 60 min
deveti dan-integralni pirinac 9kao prvi dan)
deseti dan-psenica(odnos prema vodi 1:2) 70 min

Sve zitarice potopiti u vodu 6-8 sati ili preko noci i kuvati u vodi od natapanja sa prstohvatom morske soli.
Svakodnevno umesto vode piti kukica caj ili banca caj.
Svakodnevno se jede i miso supa od raznog sezonskog povrca jednom ili dva puta dnevno.
Za vreme dijete ne uzimati nista osim preporucenih namernica u neogranicenim kolicinama.Zitarice se mogu zaciniti soja sosom ili gomasijem.
Svaki zalogaj zvakati najmanje 80 do 100 puta.
Eto to je Mirjana preporucila u jednom broju Zdravog zivota.Za jos neke detalje i nejasnoce mozes se obratiti licno njoj(telefon znaju u redakciji)
Jos jedna napomena ..rec dijeta ne znaci samo skidanje kilograma vec jednostavno nacin ishrane
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 15:53
      soja i starije dame

Upotreba soje moze pomoci starijim zenama da smanje rizik preloma kostiju

Hrana bogata sojom moze uticati na smanjenje rizika preloma kostiju kod zena koje su usle u
menopauzu zakljucak je istrazivaca sa Vanderbilt Univerziteta- Medicinskog fakulteta iz Nesvila,SAD.
Oni su ispitivali zene u periodu ulaska u menopauzu i prvih deset godina i zakljucili su da soja
povoljno utice na kosti i smanjuje mogucnost preloma. Soja stiti i zene koje su vise od 10 godina u
menopauzi ali u manjem procentu.

Soja sadrzi prirodna, biljna jedinjenja slicna estrogenu- isoflavone koja mogu pomoci u ojacanju kostiju.
U svom izvestaju u "Dostignuca Interne medicine" od 12. septembra istrazivaci su proucavali preko
24.000 Kineskinja prosecne starosti 60.godina koje su koristile soju u redovnoj ishrani. One koje su
uzimale prosecno 13 grama soje dnevno (kockica sira od soje, 2 casa sojinog mleka itd.) imale su
35-37% manji rizik od preloma kostiju. One su unosile kroz svoju ishranu 60 miligrama isoflavone.

Ovo je samo jos jedan dokaz da soja i njeni proizvodi blagotvorno deluju na organizam zene. Ranije su
istrazivanja dokazala njeno delovanje na umanjenje razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka dojki. Ipak,
ne treba preterivati sa upotrebom soje i njenih proizvoda u dnevnoj ishrani, jer moze dovesti do povecanja
telesne mase.

(preuzeto sa Yahoo Health News)
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 19:32
NORI ALGA

NORI ALGA   se u Japanu naziva “mosko povrće” jer predstvalja nutritivnu riznicu. Nori sadrži obilje vitamina, minerala, gvožđa, vlakana i kalcijuma. Takođe je odličan izvor omege 3” nezasićenih masnih kiselina, što znači da smanjuje loš holesterol u krvi, krvni pritisak, i predstavlja zaštitu od srčanih oboljenja, određenih vrsta kancerogenih oboljenja, artritisa, mentalnih oboljenja i drugih bolesti. Još jedna iznenađujuća primena nori alge: pre nego što previjete posekotinu zavojem, stavite na ranu nori algu, brže će zaceliti!
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 19:33
INTEGRALNI SUSAM

Integralni susam se gaji u dolinama planinskih Mediteranskih predela i predstavlja prirodni antioksidans. Odgajan je na zemljistu koje je bogato kalcijumom, fosforom, silicijumom, cinkom i magnezijumom i zbog toga mu je ukus raskošan.

Susamovo seme je vrsta začina i isprva se koristio u medicinske svrhe. U drevna vremena ono se nije jelo, već se samo presovalo i koristilo u obliku ulja. Takvo se koristilo u medicinske i kozmetičke svrhe.U Vavilonu se koristilo kao baza za izradu egzotičnih parfema. Neki istraživači smatraju da je, zahvaljujući njegovom izuzetnom antioksidantskom dejstvu, upotreba susamovog ulja u velikoj meri doprinela lepoti starih Egipćanki poput Kleoptare, veruje se takođe da je upotreba susamovog ulja doprinosila I njihovoj dugovečnosti.

Pored visoke vrednosti kalcijuma, hranljivost integralnog susama ogleda se
pre svega u bogatstvu esencijalnim aminokiselinama posebno linolinskom i oleinskom kiselinom. Prema tome, izvrstan je izvor omege 3. Pored toga, za razliku od lanenog semena, koje teže svarljivo, integralni susam je jestiv i lako svarljiv a uz to prebogat raznim oblicima vitamina E, selenijumom, B vitaminima, magnezijumom, cinkom, gvožđem, biljnim vlaknima. Sadrži fitosterole koji sprečavaju stvaranje holesterola
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 19:34
INTEGRALNI SUSAM 2

Sadrži jedinstven sastav biljnih proteina što ga svrstava u skoro savršenu hranu.

Integralni susam pomaže da se naše telo“podmaže”. Odličan je blagi laksativ, pa je idealan za tretiranje konstipacije, diareje i divertikulusa. Pomaže balansiranju organizma kod žena zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E. Studije su pokazale da ima snažno antikancerogeno dejstvo zahvaljujući jedinjenjima koja ubijaju ćelije raka, naročito raka pluća i prostate. To potvrdjuje i činjenica da je pojava ovih kancerogenih oboljenja daleko manja u regionima gde je susam zastupljen u svakodnevnoj ishrani.Takođe je dokazano da svakodnevnom upotrebom integralnog susama možemo da sprečimo zapaljenske procese u organizmu. To možda objašnjava zašto je integralni susam dobar za tretiranje bolesti poput artritisa, srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska.

Integralni susam je hrana neprocenjive vrednosti i preporučuje se u svakodnevnom jelovniku. Može se dodavati u hleb, pecivo i krekere. Najbolje je blago ga tostirati i posuti po salati ili nekoj kuvanoj žitarici.
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 19:35
INDIJSKA SO

VREDNUJTE SO KOJU KORISTITE

Indijska so je potpuno prirodna so bez aditiva. Formirala se u eri Kambriuma pre 500 miliona godina.

Indijska (ajurvedska) so sadrži preko 74 minerala koji su neophodni za dobro zdravlje i vitalnost organizma. Savremena istraživanja na Univerzitetima širom sveta su pokazala da «Indijska» so ima zaštitnu ulogu u funkcionisanju jetre, da pomaže u prevenciji srčanih oboljenja i neuro digestivnih bolesti.Korisna je u borbi protiv dijabetesa i artritisa, a najnovija istraživanja takođe pokazuju da se svakodnevnim korišćenjem ove soli ubrzava metabolizam i gudbi telesna težina, pri čemu se ne smanjuje unos hrane.
Morska so nije čisto vegetarijanska i ponekad sadrži riskantne hemijske supstance koje joj se dodaju za izbeljivanje. Kao što znamo današnji okeani su zagađeni teškim metalima, hemijskim otpadima, radioaktivnim otpadom i teškim gorivom koji se ispušta sa brodova itd. Zbog toga je so koja se dobija iz mora kontaminirana u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od toga sa kog mesta je vade. Za razliku od toga, Indijska so je potpuno čista i nezagađna, kreirana od Prirode pre vise miliona godina za dobrobit čoveka. Ona ne sadrži nikakve hemikalije. Okrepljujuća i prijatna dejstva “Indijske soli” bila su poznata u Indiji već hiljadama godina. Koristi se sa velikim uspehom u Ajurvedi, nauci dugog i zdravog života.
Potiče iz okeana koji je tu postojao pre stotine miliona godina. Zaštićena je od atmosferkih zagađenja višeslojnim nasl*gama. Stene su se slojevito sl*gale na so iz okeana koji je presušio i hermetiči je zatvorile do današnjih dana. So je amorfna, laka stena. Kada su se teži stenoviti slojevi nasl*gali na so i izvršile na nju pritisak, ona se povukla u pukotine i šupljine. U tom procesu, so formira moćne, vertikalne kupole čiji najviši slojevi skoro dopiru do površine zemlje. To je omogućilo ljudima da je eksploatišu već hiljadama godina. So je sazrevala duboko u zemlji milionima godina i pretvorila se u jednu od najvrednijih namirnica koje danas imamo na raspolaganju. Indijska so se eksploatiše, pere i suši na sucu. Ona može biti ružičaste boje, prozirna ili bela. Crvenkasta je usled prirodnog sadržaja gvožđa. Fino mlevena ružičasta so potiče od grumenja
Кон врв
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 19:37
ORGANSKI PROIZVODI

ZAŠTO ORGANSKO?

Vi sami donosite odluku da li ćete kupiti organski gajene proizvode. I kada uđete u prodavnicu koja nudi organske proizvode verovatno ćete se upitati: Da li je ta organska hrna stvarno bolja?

Organska poljoprivreda se razlikuje od konvencionalne po načinu uzgoja. Konvencionalna poljoprivreda koristi hemijsko veštačko đubrivo, a organka za ishranu zemlje prirodno đubrivo. Konvencionalni poljoprivrednici koriste insekticide da se otarase insekata i biljnih bolesti, a organska poljoprivreda koristi prirodne metode kao što su prirodne prepreke i grabljiice koje uništavaju insekte.Konvencionalni farmeri kontrolišu korov koristeći sintetičke herbicide, a organski obrađuju zemlju, ručno kopaju korov, i prekrivaju slamom da suzbiju korov…

Kao rezultat konvencionalnog načina uzgoja povrća hrana je obično zagađena hemijskim nasl*gama što je za ljude veoma štetno. Pesticidi mogu imati mnoge negativne posledice na zdravlje, uključujući neurotoksikaciju, poremećaje endokrinog sistema, kancerogena oboljenja i slabljenje imunog sistema. Izloženost pesticidima takođe uzrokuje neplodnost kod muškaraca i žena. Pored zagađenosti pesticidima, konvencionalni proizvodi imaju manje hranljivih sastojaka od organskih proizvoda. Prosečno konvencionalni proizvodi imaju svega 83% hranljivih sastojaka od organske proizvodnje. Studije su pokazale značajno veći nivo vitamina C, gvožđa, magnezijuma, fosfora, i znatno manje nitrata (toksina) u organskim proizvodima. Nema sumnje da su organski proizvodi vredniji od konvencionalnih.
Koristite svakodnevno organsko sveze sezonsko povrce iz kontrolisane bioloske proizvodnje:

- crni i crveni luk
- kupus
- paradajz
- zelenu salatu
- kelj
- brokole
- karfiol
- sargarepu… i jos mnogo toga
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,223 секунди.