IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - –ецепти за зимница
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

–ецепти за зимница

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 678
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ќктомври.2018 во 09:47
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;ї&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; - &amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞

ѕрелиени лути пиперки

—остоЉки
3 кгр. лути пиперки
200 гр. шеЭер
8 лажици сол
500 мл. алкохолен оцет
200 мл. вода
180 мл. масло
на вкус магоднос и лук
- ѕиперките измиЉте, одсечете им само рачките па кратко препечете ги .
- ¬о сад ставете течните состоЉки и оставете да преврие и да се стопат шеЭерот и солта. ѕрелиЉте ги топлите потпечени пиперки, додадете го во нив лукот и магдоносот, измешаЉте и веднаш додека се топли собираЉте во теглите. «атворете ги, свртете со капачките надолу, завиткаЉте и оставете да се оладат. ƒодека се ладат капачките се вакумираат.
Ќапомена
- £ас пиперките ги потпекував на сува тава на ринглата, а може кратко и во рерна и нормално сега на ЭумбиЬата. Ќе се печат туку да се потпечат. ƒодека тие се печат на тивко ставам да се вари пресолта, за да биде и тоЉ врел и пиперките доволно топли и заливам. ¬ака сум сигурна дека капачките Эе се вакумираат. јко ми се случи да поради друга зафатеност пиперките ми се оладат, тогаш освен што ги заливам со врелиот пресол, додатно ги ставам да ги пастризирам, но многу кратко време.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ќктомври.2018 во 09:49
&amp;#208;&amp;#163;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; (&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞)

”рда со пиперки

—остоЉки
«а 4 тегли
по потреба урда (окулу 2 кг)
по потреба свежи пиперки (окулу 1-2 кг)
по вкус сол

—упер освежителна зимница. £а правиме веЭе трета година. ѕрво си правиме урда, после си правиме и урда со пиперки.

–ецептот за домашна урда веЭе го поставив.

¬о тегла се става урда колку да се покрие дното, се ставаат пиперки сецкани на парчиЬа по желба. ЅидеЉки пиперките треба малку да крцкаат при ЉадеЬе, пожелно е парчиЬата да не се преситни. ƒоволно би било да се широки окулу 1см.
—е реди урда, пиперки, удра пиперки се додека не се наполни теглата. ѕо секоЉ ред убаво се притиска смесата за да не остане воздух во теглата. ћоже да се стави малку масло на врвот, колку да го затвори врвот како капак.
—е стегаат убаво капаците и се редат во тенЯере кое на дното има неколку листа хартиЉа. —е долева вода во тенЯерето.  олку повисоко има вода, толку подобро.
 ога водата Эе почне да врие, се остава 10ина мин да врие и потоа се гаси ринглата, а тенЯерето се остава полека да се олади. Не знаете дека е добро вакумирано кога капачиЬата Эе се повлечат кон внатре, при притискаЬе нема да има место каде да мрднат. ¬о случаЉ да не се повлекло некое капаче, сменете го капачето или таа тегла искористете Ља побрзо.

—месата од урда со пиперки можете да Ља правите и во голем сад, убаво да промешате, посолите по вкус и да Ља редите во тегли, ама нам некако позгодно ни беше вака ред по ред. Ќе ни успеваше убаво да Ља притиснеме смесата за да нема воздух во теглата, па ред по ред, поубаво притискавме.
Ќекои Ља прават и брзата вариЉанта на ова, но не е ни слична, тоа е само обид на урда со пиперки. ѕиперки од туршиЉа помешани со урда и ставени во сад. ”баво е, ама не е пиперки со урда!
ƒа не се нервирам сега =))
¬уала. ”ште еден постар рецепт за зиминица. ƒа не биде дека само благи работи сакам да правам =)


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:28
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#159;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;

ћалиЯано

—остоЉки
15кг. аЉварски пиперки
2кг. црвени домати
10 парчиЬа, долгунести црни домати
2-2,5 л. масло
по вкус сол
2 мали кафени финЯалчиЬа шеЭер
1 мал кафен финЯал винска киселина
3-4 супени лажици сенф
*јко сакате луто малиЯано едноставно заменете дел од целокупната количина на пиперки со лути.


¬реме на зимници...—е работи со полна пареа.  ога станува збор за зимница од пиперки, гаЉлето ми е одбрано. √и подготвувам по рецептите на свекрва ми и тека ƒанче, кои веруваЉте ми многу се вкусни...

ѕипеките се печат, лупат, чистат од семките, се оставаат преку ноЭ да се цедат.
÷рните домати ги печам во рерна, лупам и оставам исто да се цедат.
÷рвените домати се печат во рерна, се чистат од лушпите и се мелат на машина исто како и пиперките.
¬о тенЯерето налеваме 1 л. масло. √о зовриваме, Ља додаваме киселината, шеЭерот, црвените домати. —е вари, пржи да се направи како салца. ƒодаваме сол по вкус.
ѕотоа ги додаваме сомелените пиперки. ѕостоЉано мешаме и повремено додаваме масло.
ѕо некаде 30мин., ги додаваме сомелените црни домати. ѕродолжуваме со постоЉано мешаЬе (колку повеЭе се меша, биЉат пиперките е подобро) и повремено додаваЬе на масло. ÷рните домати го впиваат маслото, но со последниот пола литар ¬Ќ»ћј“≈ЋЌќ, можи да не влези целосно. —е пржи на силен оган. —е додава сол по потреба, по вкус
—е пржи исто како аЉварот, мислам во однос на времето...“реба да добиеме убава кремаста структура. ѕред самиот краЉ -10мин. се додава сенфот. ”баво се меша и изедначува.
—е собира жешко во жешки тегли. —е завиткува во старо Эебе, постепено така да излади, да се вакумираат теглите.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:30

¬кусно малиЯано, по рецептот на баба


ќвоЉ рецепт се пренесува од колено на колено, од нашите баби, прабаби... —о сигурност е стар преку 20 години, ама е толку вкусен, што останува да се пренесува како добар домаЭински рецепт.

po-receptot-na-baba-malidzano-01.jpg

Ќекои го нарекуваат зелен аЉвар, некои зелен пинЯур, а некои, малиЯано.

Ќе е важно како го нарекуваат, важно е дека е премногу вкусен.

 ако да го подготвите?

ѕотребни состоЉки:

  • 4kg модар патлиЯан
  • 4kg меснати зелени пиперки за печеЬе
  • 1l сончогледово масло
  • 150 - 200ml вински оцет
  • 200g шеЭер
  • 150g сенф
  • —ол по желба

ѕодготовка:

»спечете ги модрите патлиЯани и пиперките.

ќставете ги да се оладат, а потоа излупете ги и пиперките исчистете ги од семките.

—омелете ги во машина за мелеЬе месо.

—тавете го маслото да се загрее, а потоа додадете ги и сомелените пиперки и модри патлиЯани.

ѕржете ги околу час и половина.

Ќа краЉот од пржеЬето додадете ги оцетот, сенфот, солта и шеЭерот.

¬о зависност од вкусот додаваЉте го оцетот, некои сакаат рецептот да биде повеЭе кисел, а други помалку.

»зборот е ваш.

—месата додека е уште врела, полека додаваЉте Ља во врели тегли и складираЉте ги за во зима.

po-receptot-na-baba-malidzano-1.jpg

 ога го послужувате на леб, можете да додадете во него и ореви и малку ситно сечкан магдонос за декорациЉа.


Ќа здравЉе!




»зменето од Valerija - 20.ќктомври.2018 во 17:30
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:36
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#132;: &amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞ &amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞

ѕиперки во сенф

Ќаправете вкусни пиперки во сенф.

—ќ—“ќ£ »:

  • 2 кг. црвени пиперки
  • 4-6 чешни лук
  • 4 ловорови листови
  • 1 л. вода
  • 3 дл. оцет
  • 30 гр. сол
  • 20 гр. шеЭер
  • 3 дл. масло
  • 400 гр. сенф

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е чистат пиперките и се сечат на коцки како за салата.
  2. —е вари оцетот со вода, сол и шеЭер, ловоров лист и цели чешни лук, па се ставаат и пиперките и се вари десет минути.
  3. —е цеди, се вади ловорот и лукот и се лади.
  4. —е мати сенф со масло и се додава на оладените пиперки.
  5. —е става во врели тегли, се става топло масло до врв и се остава 10 минути во топла рерна.
  6. —е затвора и се лади.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:38
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#159;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;: &amp;#208;&amp;#155;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;, &amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#147;&amp;#209;&amp;#131; &amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞


ѕодобро од аЉвар и малиЯано: Ћовечка салата во тегли, броЉ еден меГу зимницата


Ћовечка салата за коЉа сите Эе Ља бараат таЉната.

—ќ—“ќ£ »:

  • 1 л. доматно пире
  • 2 кг. пиперки
  • 500 гр. кромид
  • 500 гр. морков
  • 100 гр. сол
  • 100 гр. шеЭер
  • 100 мл. Љаболков оцет
  • 2 лажици магдонос
  • 1 ловоров лист
  • 1 конзерванс
  • 100 мл. масло
  • 6 чешни лук

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е ставаат кромидот сомелен и доматното пире на оган да крчкаат половина час, а за тоа време се сечат пиперките на коцки и се чистат, се лупи морковот и се сече на кругови и се меле лукот.
  2. ѕо пола час се додаваат пиперките, морковот и лукот, ловоров лист и се прелива се со масло и оцет, сол и шеЭер.
  3. —е остава од 90 до 120 минути да крчка со мешаЬе, а густината треба да е како за аЉвар.
  4. —е трга од оган и се ставаат магдонос и конзерванс, па се меша.
  5. Ќека стои 10 минути да се лади, па наполнете 5 големи тегли и една мала.
  6. —тавете им капак и оставете ги каде што чувате зимница.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:40
&amp;#208;&amp;#147;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞ &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞



√урманска зиминица Ц цепкана пиперка

«имница на старски начинЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 5 кг пиперки
  • 5 лажици алкохолен оцет
  • 1 лажица морска сол
  • 1 главица лук
  • лист целер
  • 100 мл масло

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ѕиперките испечете ги на плотна, исчистете ги и извадете ги семките.
  2. »сцепкаЉте ги и ставете ги на решетка да се исцедат наЉмалку 1 час.
  3. ¬о тенЯере ставете масло, па кога Эе се загрее испржете ги пиперките и додаЉте сол. ѕржете околу еден час, а пред краЉ додаЉте оцет, целер и крупно сечкан лук.
  4. ѕакуваЉте во тегли и добро затворете со метални капачиЬа. “еглите ставете ги во рерна на 90 степени 90 минути. ќставете ги до наредниот ден да се изладат па наредете ги во полици со останатата зимница.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93071
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.Ќоември.2018 во 21:01

“радиционални рецепти за зимница од мелени домати

—езоната за зимниците е на прагот и сите ние сакаме да си приготвиме вкусни ЉадеЬа или додатоци кои Эе ни бидат од корист во студените зимски денови. ƒоматите можат да се искористат во повеЭе рецепти за зимница, а овие рецепти се брзи и едноставни така што Эе имате повеЭе време да посветите на останатите работи, како на пример аЉварот.

–ецепт со печени домати и пиперки

ѕотребни состоЉки

-ƒомати Ц 2 кг
-ѕиперки Ц 1 кг
-ћагдонос Ц 1 грст
-÷елер Ц лисЉа
-—ол

»счистете ги пиперките од семето и рачките и исечете ги на парчиЬа. ƒоматите се чистат од зеленото околу рачката и исто се сечат на парчиЬа. ѕроизводите се мелат во мелница за месо, по можност во голема решетка. ƒодаЉте ситно сецкан магдонос и целер во мешавината. ƒодадете сол и промешаЉте. ƒобиената смеса се распределува по тегли кои се затвораат цврсто и се стерилизираат околу 25 Ц 30 минути.

—ос од домати брз рецепт

-÷рвени домати, добро зрели
-—ол
ƒобро измиените домати се сечат на парчиЬа и се мелат во машина за мелеЬе. —е солат по вкус. —е ставаат во шишиЬа или тегли се затвораат херметички и се стерилизираат 20-25 минути од завриваЬето на водата.

 ечап лесен рецепт

-10 кг домати
-1 кг кромид
-500 гр Љаболка
-20 лажици ЎеЭер
-3 лажици —ол
-1 лажиче. Ѕибер
-1 лажиче.  им
-1 лажиче. ÷имет
-1 лажиче. морско оревче
-1 чаша ќцет

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

ƒоматите се мелат.  ромидот и Љаболката се варат во доматен сос и се пасираат додека не станат кашести. —ето ова се вари на тивок оган додека не стане густо како нектар. —е додаваат сите зачини и така се вари уште 10-15 минути. ѕотоа се става во шишиЬа и се стерилизира 5-7 минути.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 678
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,125 секунди.