IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Бизнис и економија
  Активни теми Активни теми RSS - HACCP систем
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

HACCP систем

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: HACCP систем
    Испратена: 21.Јули.2008 во 00:33
Од 01.01.2009 год. сите фирми што се занимаваат со производство и продазба на храна подлезат под HACCP систем.Ја отварам оваа тема со цел да си помогнеме со информации затоа што она што допира до мене е многу оскудно.
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2008 во 17:07
Луѓе бре па зар само јас имам дуќан овде?....во тој слузбен весник што го наведуваат на тв. не пишува за дуќани или е многу малку спомнато...едни ми рекоа да се обратам во комора -здузение на занаетчии....за елаборат.Јас не сум занаетчија....Ако знаете помагајте..
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
dark Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 247
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dark Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2008 во 18:39
zza haccp podlozat samo proizvodstvenite kapaciteti kako shto znam jas i toa pretstavuva bezbedno proizvodstvo najcesto na hrana kade shto prostoriite se opremeni po standardi a rabotnicite pominuvaat niz posebna kontrola i ne smeat da dojdat vo kontakt so proizvodot( toa podrazbira nosenje zashtitni odela specialni kapi maski bez nakit i kozmeti4ki sredstva)
ova e se shto znam za haccp
faster then light :D
Кон врв
darkosi Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 19.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај darkosi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2008 во 14:50
Jas rabotam vo konsultanska kuka koja vrsi implementacija na HACCP sistem i sistemi za upravuvanje so Kvalitet ISO 9001:2000. Taka da mislam ako vi trebaat informacii mozam da vi pomognam.
Кон врв
dejandoncovski Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 23.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejandoncovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2008 во 01:29
za sovet sekogas sum dostapen i se sto te interesira za haccp sistemot mozes da me kontaktiras na mail dejan.doncovski@gmail.com ili preku forumov.
HACCP sistemot za bezbednost na hrana ne e novitet vo svetot, tuku e veke zastarena rabota i se raboti vo stranstvo na ISO 22 000 koe e spoj od ISO 9000 i HACCP i e mnogu podobar sistem za bezbednost na hrana. sto se odnesuva na prasanjeto za toa deka imas dukan i dali treba da implementiras HACCP. da, treba oti vo zakonot pisuva sekoj proizvoditel i trgovec so hrana mora da ima implementirano HACCP sistem. jas sum implementator i kontrolor na HACCP sistemot, pa zatoa slobodno kontaktiraj me.
Кон врв
olikomerc Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај olikomerc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2008 во 17:09
Јас имам дуќан, продавница-колонијал, е сега што и каде треба да поднесувам документи, колку пари ќе ме кошта, што значи тој систем пошироко објаснето итн ?
Кон врв
VaskoT Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 11.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај VaskoT Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2008 во 15:46
Nie momentalno voveduvame HACCP sistem so konsultantska firma od Skopje. Da ne ispadne reklama, megjutoa drugi konsultanti dojdoa i samo ni davaa ceni dodeka ovaa firma ne nauci kako da zastedime pari i da go adaptirame restoranot so najmala investicija za da gi ispolnuva site uslovi. Iskreno bi gi preporacal.
Koj e zainteresiran, neke me kontaktira na LP.


Изменето од anastea - 22.Октомври.2008 во 00:46
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2008 во 03:08
Сите кои сеуште не започнале со воведувањето на HACCP системот, нека побрзаат да го фатат послендиот воз, оти времето тече, еве го кај е 1-ви јануари...
Стандардите на HACCP системот треба да ги применат сите евидентирани во Дирекцијата за храна: индустриски објекти за производство на храна, фурни, бурекчилници, слаткарници, занаетчиски производители на кори и кадаиф, кафулиња, пицерии, млечни ресторани, гостилници, продавници, супермаркети, маркети, ноќни клубови, дискотеки, магацини, транспортери на храна, сите мали земјоделци и фармери кои го продаваат своето производство, како и за зелените пазари.
Трошоците за воведување на системот најмногу зависат од големината на компанијата и што таа работи. Најголем трошок ќе имаат производните фирми. Најмала сума е 1.500 евра.
Со  HACCP се пропишуваат правилата како треба да изгледа работното место, од кои материјали да бидат направени објектите, како да бидат уредени просториите и какви алатки треба да се користат. Строги се правилата за влегување и излегување од објектите, за нивното одржување, дезинфекција и чистење, како и начинот на облекување на работниците. На пример, при влегување во погон за производство лицата треба да се избањаат и да носат посебна заштитна опрема. Рацете се мијат на посебни чешми, како оние хируршките. Објектите треба да бидат поставени со посебен материјал кој треба да одговара на дејноста, на пример ѕидовите во производствените погони треба да се од материјали кои се лесно чистливи, а опремата треба да биде поставена минимум половина метар од ѕидот.
За воведување на системот се потребни најмалку 4 месеци. Сертификатот се добива последниот месец, откако ќе се провери дали спроведениот систем функционира.
Според последниот податок кој излезе во јавноста, само 3% од фирмите го примениле. Ако се земе предвид дека во Дирекцијата се регистрирани 14.000 фирми од прехранбената индустрија, значи дека дури 13.550 сè уште работат по свои стандарди. Казните кои ги најави Дирекцијата се навистина високи. Според Законот за безбедност на храната, тие се движат од 80.000 до 240.000 денари или од 40.000 до 120.000 денари, во зависност од прекршокот и пломбирање на објектот.
Најголем проблем ќе имаат малите производители и малите дуќанџии, од каде и потекнуваат најголемите проблеми (пример е последното труење во слаткарницата Ринија).
ХАССП е и една од обврските кои Македонија ги презема за влез во ЕУ.  Обврска на сите фирми е да го воведат, а на оние кои извезуваат во Унијата и да обезбедат сертификат за тоа.
Успешен пример за воведување на ХАССП-системот кај новите членки на Унијата е Унгарија, каде што имплементацијата помогнала во развој на угостителството. Сигурноста дека јадат здрава и проверена храна ги привлекла австриските и германските бизнисмени.
Неуспешен пример е Бугарија, каде што се направени многу пропусти, главно поради лошиот консалтинг, што резултира со затварање на 1.800 од 2.800 фирми, голем удар за стопанството.

Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2008 во 00:18
Banalno ama taka e- podnite plocki ne smeat da imaat fugi, dukanite za prehrana ne smeat da bidat pomali od 50m2, lebot odalecen od ostanatite artikli kako i pijackite, osvetluvanje adekvatno na kvadraturata, licenca za prodazba na cigari i............ so se uste ne
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2008 во 21:52
Od kade pa sega duganite netreba da se pomali od 50m2изненадување..i kako moze plocki bez fugi??..kade treba da se obratime za site informacii??
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 19:02
hasap sistem
Кон врв
D.D.ZM Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 17
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај D.D.ZM Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 14:53
Една нова шпекулација е дека ХАСАП ке се одложи до 2012 бидејки премногу е брзо за да се извршат толку големи промени за само 6 месци.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2008 во 01:15
Никој во државава не знае дали ХАСАП системот ќе се применува од 1 јануари. Во Дирекцијата за храна иако изјавуваа дека примената треба да се одложи, сега велат дека од нивна страна нема такво барање. Во Ветеринарната управа велат дека според Законот за јавното ветеринарно здравство, ХАСАП треба да почне да се применува од 1 септември в година. Доброупатени владини извори велат дека најверојатно официјално одложување на терминот за овој стандард ќе нема, туку ќе се побара усогласување на двата закона по кои работат Дирекцијата за храна и Ветеринарната управа. Со тоа, официјалниот термин за почеток на ХАСАП-системот ќе биде септември, наместо јануари в година.

Директорот на Ветеринарната управа, Дејан Рунтевски, вели дека според Законот за јавното ветеринарно здравство, спроведувањето на ХАСАП треба да биде по две години од донесување на Законот во кој се обработува истиот.  Законот за Јавното ветеринарно здравство стапи во сила во септември лани. Во него пишува дека по ХАСАП-системот ќе мора да се работи по две години од стапување во сила на овој закон. Значи од септември 2009 година.
 
Дваесетина дена пред крајниот рок за примена на системот само 5% од фирмите го имаат воведено. Податокот е алармантен ако се знае дека до крајот на оваа година сите фирми што се занимаваат со прехранбената дејност мора да работат со воведен ХАСАП-систем. Во Министерството за земјоделство објаснуваат дека мора да се најде механизам преку промоции и контроли, да им се објасни на луѓето од прехранбената индустрија дека сертификацијата не е битна само за извоз во ЕУ.

Политика на оваа влада е сертификацијата да оди со субвенционирање на дел од трошоците за сертификација. Ние надоместуваме половина од потрошените пари, но не повеќе од 60.000 денари. Откако фирмата ќе го добие сертификатот и се враќаат парите“ - велат во Министерството.Сопствениците на компаниите од оваа дејност имаат поделено мислење за воведување на ХАСАП-принципите на работење. Сите што извезуваат, веќе го имаат воведено, а за тие што работат на домашниот пазар ова е дополнителен трошок.

“Има многу мали, традиционални производства и колонијални продавници за кои е доволна добрата хигиенска пракса. Сите што манипулираат со храна во таквите објекти треба да имаат завршено обуки за хигиена на храна и заштита на животната средина, односно да ги исполнуваат минималните хигиенско-санитарни услови“ - велат компаниите.Според нив, крајно време е Владата да заземе став и да ги извести сите што работат со прехранбени артикли од кога се воведува системот за безбедност на храна.
 
 
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2008 во 01:06
Е сега веќе се знае:  производителите и трговците на месо и на млеко по ХАСАП-системот ќе мора да работат од септември идната година, а кај сите други оператори со храна овој систем ќе се бара од почетокот на 2009-та.
 
На две недели пред рокот за задолжителната примена на овој систем, него го имаат имплементирано само 5% од компаниите што мора да го имаат. Млеко и месопроизводителите и трговците имаат уште девет и пол месеци за да се приспособат на системот.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.