![]() |
|
Transgender (трансродни личности) |
Внеси реплика ![]() |
Автор | |
RebeL ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 656 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 24.Април.2008 во 15:06 |
Постов вреди за нова тема.
Е добро марија магдалена, со последниов пост малце од малце разграничи. Многу е битно да се кажи дека има голема разлика меѓу бидувањето геј, и трансродноста. Првото е сексуална ОРИЕНТАЦИЈА, а второто е сексуална ИДЕНТИФИКАЦИЈА. Првото е насочено кон другите, а второто е свесноста за себеси. Значи, детето не е геј туку е трансродно (transgender). Имаше еден документарец за трансродни деца, заборајв како се викаше, ќе прашам па ќе пишам пак. Во него се велеше дека многу е лошо да се врши притисок на детето за тоа да се вклопи во оној род наметнат од општеството кој се базира само на неговите гениталии. За детето да биде среќно, мора да се остави да живее како оној пол со кој се идентификува, инаку се создаваат трауми, срам, неприфатеност, отфрленост од другите, депресии.......... дали навистина твојата пријателка сака таков живот да живее нејзиното дете?? Зошто родителот да го тера детето да живее онаков живот каков што РОДИТЕЛОТ сака?!?? Можеби е тешко едно такво дете да се прилагоди на една ваква средина со заостанат менталитет... но јас би одбрал да живеам за себе, а не за другите... (да појаснам, оти знам дека ќе има коментари на последната реченица: јас не сум трансроден, јас сум машко, и сум задоволен со својот пол, не се чувствувам како жена и не сакам да си го сменам полот) Изменето од RebeL - 27.Април.2008 во 05:22 |
|
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА! |
|
![]() |
|
RebeL ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 656 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Да додадам, лек за Gender Identity Disorder, колку шо знам јас не постои! (ако грешам нека ме поправи некој) Сега баш читнав малце на википедија, и не најдов ништо за лечење... значи кога нема лек, не треба да се стигматизира таквата личност туку, како и сите живи битија на планетата земја, таквата личност има право да живее и да води живот каков што сака.
|
|
|
![]() |
|
Нема „одлика на жените“ и „одлика на мажите“. Тоа се стереотипи. Постојат и мажи кои готват и перат, постојат и жени кои одат во теретана, кои читаат весник пред телевизор.
Ова е моја лична одлика на карактерот, знам, можеби ми е мана... ситничар сум и секогаш ги поправам луѓето ако сметам дека грешат, било да е тоа синтаксички или аргументативно ![]() ![]() Извини ако ти пречи... |
|
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
ima razlika
zenite rezonirat drugacije rebel |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
То е друго, јас зборував за Gender Roles (Родни Улоги) |
|
|
![]() |
|
Филмот горе шо го спомнав се вика My Secret Self: A Story of Transgendered Children
|
|
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Улогите може и да се променат зависно од општеството, времето во кое живееме, темпото и слично, иако сепак некои работи се “машки“ а некои “женски“. Но она во што се разликуваме посебно (нели, ако ги исклучиме половите улоги) е и начинот на размислување, навистина жените и мажите не мислат на ист начин. Нивните фокуси на размислување се поинакви, начинот на резонирање, едноставно не мислиме на ист начин. Ете, и неандреталец како мене ![]() |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
Ок јас зборувам за машки и женски „улоги“, а не за размислување.. Се сложуваме сепак ![]() |
|
|
![]() |
|
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 6802 |
|
|
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
|
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |