IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Дом и градина
  Активни теми Активни теми RSS - Икебана и Бонсаи-уметност,култура,декорац
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Икебана и Бонсаи-уметност,култура,декорац

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
Автор
Порака
mitron Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 16.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mitron Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 22:49
ima bonsai gradina kaj palas vo park-dajte nesto za tehnikite za odgleduvanje





Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 23:02
Бонсаи

ТЕХНИКИ

Обликувањето и смалувањето на дрвата се постигнува со неколку одновни, но прецизни техники. Минијатурноста на дрвото и листовите се одржува со рамномерно кастрење на лисјата и корењата. Тука се применуваат разни методи, бидејќи секој вид дрво се напупува поинаку. Покрај ова, извесни кастрења мора да се вршат сезонски, бидејќи највеќето дрва имаат период на мирување кога не растат корења и лисја; несоодветното кастрење може да го ослаби или уништи дрвото.
Дрвата соодветни за бонсаи се обликуваат со жица. Бакарна или алуминиумска жица се обвиткува околу гранките и стеблата, држејќи ги гранките додека тие самите не се здрвенат (потоа жицата се отстранува). Некои видови не зе здрвенуваат многу, или се веќе премногу крути/крти за да бидат обликувани на овој начин. Во овој случај обликувањето се врши главно со кастрење.

За стимулирање на возраста и зрелоста на едно бонсаи, може да се применат техниките наречени Џин и Шари. Џин се прави со отстранување на кората од поврината наголема гранка или стеблото, додека Шари е целосно соголување на една гранка. Овие техники го имитираат природното создавење на лузни и отпаѓање на гранки. Овие техники треба да се применуваат со внимание, бидејќи соголените места се подложни на инфекции, а претерано отстранување доведува до прекин на растот на дрвото над тоа место. Исто така кората не смее никогаш да се отстранува сосема во облкна прстен бидејќи тоа го прекинува доводот на вода и хренливи материи од тоа место нагоре.

Превземено од Википедија



Изменето од mamma - 20.Април.2008 во 23:09

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 23:04
НЕГА
Наводнување

Заради ограничениот простор во бонсаи-саксијата, негата може да биде незгодна. Плитките садови го ограничуваат кореновиот систем со што соодветното наводнување станува уметност сама за себе. Додека некои видови можат да издржат периоди на релативна суша, други бараат речиси постојана влажност. Прелестото наводнување или оставање на земјата расквасена може да резултира со габични инфекции и трулење на корењата. Сонце, врелина и изложеност на ветер можат бргу да го исушат растението, и затоа влажноста на почвата треба да се проверува на дневна база, а кога е потребно, растението да се нававадува обилно. Земјата не смее да стане „барут-сува“ дури ни за кратки периоди. Лисјата на некои растенија кои се одгледуваат за боонсаи (како обичната смрека) не покажуваат знаци на оштетеност пред штетата да стане преголема, и може да изгледаат зелени и здрави дури и во случај кога корените им се уништени.

Во постудени клими не смее да се дозволи земјата да стане презаситена со вода бидејќи тоа доведува до трулење на корените. Во потоплите клими, бонсаите треба да седат во плитки водоотпорни садови кога не се користат, и да им се даде можност да опсорбираат вода од дното на саксијата за да не дојде до дехидрација.

Пресадување

Пресадувањето и кастрењето на корените на бонсаите се врши на пролет, веднаш пред да излезат од периодот на мирување. Додека се во развој, бонсаите се пресадуваат еднаш на две години, и поретко кога се позрели. Пресадувањето од една во друга саксија спречува растението да стане врзано за саксијата и предизвикува раст на нови корени, за дрвото да може послободно да апсорбира влага.

Превземено од Википедија




Изменето од mamma - 20.Април.2008 во 23:10

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 23:05

Жичено обликување

Најмоќната алатка за обликување на дрвото е жицата. Најдоброто време за обививање на дрвото е пролет или есен кога дрвото има најмалку лисја и не е круто. (Дрвјата зиме стануваат крути заради многу помалиот притисок на растителните сокови во стеблото и гранките.)

Дрвото се обвива прво околу стеблото, а потоа спирално околу гранките. Самото дрво потоа ги води гранките во саканиот правец. Друга метода е закачување на тегови на гранките, така што тие виснуваат и дрвото изгледа постаро.

Жицата се остава на дрвото за време на сезоната на растење. Меѓутоа дрвото не смее да ја надрасне жицата, бидејќи кората се врзува за жицата и потоа отстранувањето е трауматично. КОга е време да се отстрани жицата, таа се сече на мали парчиња (а не се одвиткува) и вака се прави помала штета на лисјата.

Дебелината на жицата треба да одговара на големината на гранката — поголеми гранки се обвиткуваат со подебела жица. Наместо подебела жица може да се користат и две потенки жици заедно. Жиците не смеат да се вкрстат.

При виткањето на гранките треба да се внимава да не се прекине или прекрши некоја гранка. Особено внимание треба да се обрне при виткање на гранката близу до стеблото, бидејќи таму таа е најкршлива. Можно е и гранката да се витка постепено, малку по малку, през подолг временски период.

При работа со гранките треба дас е внимава и на саканиот стил на дрвото.

Алатки

Постојат посебни алатки за одржувањена бонсаи. Најчестата алатка е конкавниот секач за кастрење на фиданки без оставање на никулци. Други алатки се прачки за виткање, клешти за жица и разни ножици за фино или грубо обликување. За обликување и држење на гранки се користи алуминиумска или анодизирана бакарна жица.

Превземено од Википедија



Изменето од mamma - 20.Април.2008 во 23:11

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 23:08

Место на чување

Наспроти широко распространетото мнение, бонсаите не се одгледуваат во затворени простории, бидејќи така најверојатно би умреле. Додека исвесни тропски растенија (Ficus, Schefflera, и др.) може да успеваат на затворено, највеќето бонсаи се развиени од дрва приспособени за умерена клима (четинари, јавори, ариш итн.) и сакаат период на мирување. Речиси сите дрва бараат неколку часа диреткна или сосема малку филтрирана сончева светлина секој ден.

Презимување

Некои дрва бараат заштита од временскит еприлики и зимските техники се применуваат во зависност од тоа колку дрвото е приспособено за дадената клима. За време на презимувањето, умерените видови треба да мируваат, но треба да се внимава листопадните дрва да не излезат од мирувањето прерано. Рамки во земја, незагреани гаражи, тремови и слично се најчести места за презимување. Растението во својот сад може и да се покрие со лисје или слама или пак корењата да се закопаат под мразот на земјата.

Превземено од Википедија



Изменето од mamma - 20.Април.2008 во 23:12

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 00:02
CONIFER BONSAI
   




Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 02:03
Благодарам за прекрасната тема, вистинско уживање е!
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 12:19
Blagodaram i na tebe maria,se nadevam deka aktivno ke se vkluchish vo nea

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4419
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 12:39
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4419
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 12:39
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 12:47
Najstaroto shkolo za ikebana Ikenobo e osnovano od eden sveshtenik na Budda vo mestoto Ikenobo Senkei vo XV vek.Se misli deka najprvo se koristel rikka stilot(cvekinja koi stojat).Ovoj stil na kreiranje na ikebani se razviva od budistite kako iskazuvanje na chuvstvata od prirodata,so prikazuvanje na planini,vodopadi,polinja,seto aranzirano na formalen nachin.
Shkoloto e osnovano na Rokkakudo hramot vo  Kyoto i se misli deka e zapochnato od Princot Shotoku.Pomedju sveshtenicite i aristokratite,ovoj stil se formalizira na krajot na XVII vek a rastechkata klasa na trgovci razvila poednostaven stil narechen seika ili shoka.
Shoka stilot na kreiranje na ikebana upotrebuva tri glavni granki  koi se vikaat ten(raj),chi(zemja)i jin(chovek) i se dizajniraat taka shto ja pokazuvaat ubavinata na planetata.

RIKKA STIL                                                  
SEIKA(shoka) STIL 

                                              

                                                                          



Изменето од mamma - 21.Април.2008 во 13:44

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 13:16
Tretiot nachin na aranziranje na ikebani se vika nageire,shto vo bukvalen prevod znachi frleno.Stilot na aranziranje e spontanost i svezina nadvor od klasichnite principi na triagolni formi i harmonija na boi.Ednostavna dolga prachka pomeshana so pokratki,cveke vo osnovata seto toa vo vid na opashka ispraveno vo vazna.Ovoj stil na aranziranje chesto se upotrebuva vo ceremonijata pienje chaj,koja shto se odviva vo mali izolirani hramovi za meditacija,slikanje i dr.

NAGEIRE STIL

   

 








Изменето од mamma - 21.Април.2008 во 13:46

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9883
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 14:16
Edno od prvite moderni uchilishta za aranziranje na ikebani e formirano koga Ohara Unshin se odvojuva od Ikenobo uchilishteto vo docnite dodini na  XIX vek..Ohara uchilishteto generalno go koristi moribana stilot,koj podrazbira nabodeni cvekinja vo plitok sad.Uchilishteto pochnuva so rabota koga zapadnata civilizacija i kultura ima silno vlijanie vo Japonija i moribana stilot pravi da se upotrebuvaat poinakvi rastenija,no sepak stilot da ostane formalen i ist.Vlijanieto na umetnichkite dvizenja vo ranite godini na XX vek pravi da se razviva jiuka(sloboden stil)na aranziranje.I pokraj site promeni,ikebanata ostanuva seushte samo za povisokite klasi.Vo 30-tite godini i vo povoeniot period,interesot za ikebanite i nivnoto aranziranje stanuva se pogolem.Se otvaraat uchilishta koi gi privlekuvaat ludjeto od site socijalni klasi.Vo aranzmanite pochnuvaat da se upotrebuvaat i da se vnesuvaat i drugi materijali kako shto se plastikata,kamenja,gips i zacvrstuvachi i toa e period na zen,ili avangarda.

MORIBANA STIL









 



Изменето од mamma - 21.Април.2008 во 16:24

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15182
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2008 во 16:42
Прекрасна тема среќа... и во нашата околина има луге на кои Бонсаито им е хоби .Се надевам ке најдеме да ставиме на темава и домашни искуства . 
Како и да е ..за mamma големо%20гушкање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.