Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Julija
Сениор
Регистриран: 02.Март.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1706
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Мај.2008 во 21:46 |
Aisha напиша:
Потребна ми е ваша помош....
Дали знаете каде можам да купам:
1. правопис на македонскиот јазик.
2. Лексикон на мак. зборови
3. Речник српски - македонски и обратно.
Може да се најдат, но тоа се некои штури изданија.
Барав на саемот, ама нема. Дури и на штандот на МАНУ.
Па некој од вас да не знае каде може да се најде.
Јас го имам оној правопис од средно. Но сепак не е сеопфатен....
А да оваа тема не биде залудно отворена....
Видов дека има професори по мак. јазик на форумов, па би можеле некои зборови кои тука често ги употребуваме но не се граматички исправни или се србизми и сл. да ги исправаат.
ГОВОРЕТЕ МАКЕДОНСКИ  |
Можат да се најдат на старо Правопис и толковен речник и на мостот кај МНТ. Мислам дека толковниот речник чинеше 1000 денари.
|
|
 |
Julija
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Мај.2008 во 21:49 |
|
|
 |
Julija
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Мај.2008 во 21:52 |
$BlackDevil$ напиша:
Biserna_Devojka напиша:
знаете ли дека многу ме нервира,..... тоа скопското,...... ,,АЛИ,,..... живееме во Македонија,....не во Србија..... си имаме наше ,,АМА,,....
|
и мене ме нервира тоа "али".....и од многу други......но скопскиот дијалект е преполн со србизми(се мисли на зборови).......така да "нема спас" од тоа Бисерче  |
АЛИ - наше: НО, АМА.
ТАКА ДА.... Ние велиме ТАКА ШТО...
Изменето од Julija - 16.Мај.2008 во 21:53
|
|
 |
Biba_G
Сениор
Непоправлив оптимист
Регистриран: 18.Јануари.2008
Поени: 13718
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 13:49 |
Biserna_Devojka напиша:
да де нема,.... како може ние во Велес да викаме ,,АМА,,.... можат и тие да викаат ,,ама,,.... после не се вика СВЕ,.... се вика СЕ драги мои скопјанчиња,.... викате дека сте патриоти и се за Македонија,.... а си го грдиме јазикот со србизми..... ако толку ја сакате Македонија сакајте си го и јазикот и употребувајте го правилно..... 
|
... фани си ја солидно работата,...... а од септември и книгата ќе треба бааги да си ја фанеш....
Мила моја Велешанке...вака ли треба?Просветли ме...
I'm an angel,... With a dirty face,... Deal with it...
ух, малку ми олесна...
|
 |
mamma
Сениор
Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 14:12 |
Neznam zoshto voopshto se chudite za skopskiot "dijalekt" pokraj skopskiopt ima i drugi vo Makedonija koi mozebi i nam(skopjanite) ni se ... chudni i smeshni...i nerviraat Ste slushnale za sleng???
|
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
 |
mamamd
Сениор
Почесна конзулка
Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 14:22 |
Biserna_Devojka напиша:
да де нема,.... како може ние во Велес да викаме ,,АМА,,.... можат и тие да викаат ,,ама,,.... после не се вика СВЕ,.... се вика СЕ драги мои скопјанчиња,.... викате дека сте патриоти и се за Македонија,.... а си го грдиме јазикот со србизми..... ако толку ја сакате Македонија сакајте си го и јазикот и употребувајте го правилно..... 
| ..odi begaj be....nie vo Veles... koga dojdov na fakultet...site mi se smeeja ... koga ke im pobarav ...cigar... pantalona.... k`basi... ... sega pa koga ke odam Veles... mi se smejat oti valam... mi kapnaa rukite... pa mi velat deka ke me tresnat so mogite po zubite...ahhh nie vo Veles... na korzo... bilo je to davno u zemlji seljaka na brdovitom balkanu... ...mani shega... treba da se zboruva literaturno vo obrazovnite isntitucii, mediumite... parlamentot...
|
 |
Гостин
Гостин
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 15:22 |
Biba_G напиша:
Biserna_Devojka напиша:
|
... фани си ја солидно работата,...... а од септември и книгата ќе треба бааги да си ја фанеш....
ух, малку ми олесна...
|
Драга моја Скопјанке,..... не викам дека јас зборувам совршено литературен јазик,.....  како што знам,... ние во Велес барем не употребуваме србизми,... или па како што прават во источна Македонија да не може да ги разбере човек што зборуваат.... јас зборувам на велешки,.... во секој мој пост,..... а сите знаеме дека Велешкиот е најблиску до Македонскиот литературен јазик,........
|
 |
Biba_G
Сениор
Непоправлив оптимист
Регистриран: 18.Јануари.2008
Поени: 13718
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 16:15 |
Biserna_Devojka напиша:
Biba_G напиша:
Biserna_Devojka напиша:
|
ух, малку ми олесна...
| Драга моја Скопјанке,..... не викам дека јас зборувам совршено литературен јазик,..... како што знам,... ние во Велес барем не употребуваме србизми,... или па како што прават во источна Македонија да не може да ги разбере човек што зборуваат.... јас зборувам на велешки,.... во секој мој пост,..... а сите знаеме дека Велешкиот е најблиску до Македонскиот литературен јазик,........  |
Мило мое Бисерно девојче...ниту дијалектот,ниту сленгот,ниту пак било кои зборови што ги употребуваме во секојдневието(било да се србизми,турцизми и сите останати ...изми...) не ја одредуваат величината на патриотизмот...Горда сум што живеам во земја која обилува со огромно историско и духовно богатство...и дијалектите(па и сленгот),впрочем, се дел од тоа богатство.Мала си,имаш време да научиш да ги разликуваш работите
Тука сме да размениме мислења и ставови околу официјалната употреба на литературниот македонски јазик,а не да се навредуваме меѓусебно.
|
 |
Гостин
Гостин
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 18:51 |
какво навредување па ти,... нема шанси,..... а сега ми текна да ве прашам,... дали знаете од каде се купуваат Правописи ?? во книжара,..... замислете немаат.... не им се трошел.....
|
 |
brza
Сениор
Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 19:32 |
,...a,koj da go troshi?,....si zbori narodot,...i bez nego!
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein  Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
 |
mamamd
Сениор
Почесна конзулка
Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 17.Мај.2008 во 21:04 |
Biserna_Devojka напиша:
какво навредување па ти,... нема шанси,.....
а сега ми текна да ве прашам,... дали знаете од каде се купуваат Правописи ?? во книжара,..... замислете немаат.... не им се трошел..... 
| ...vo zavisnost koj e avtor...i izdavac... vo Prosvetno delo sigurno ima... ova sproti staro Beko...a nekoi avtori gi prodavaat na fakultet...onamu kade shto se profesori...
|
 |
lpartik
Сениор
Регистриран: 26.Јануари.2008
Поени: 402
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 18.Мај.2008 во 14:31 |
ПРАВОПИС МОЖЕ ДА СЕ НАЈДЕ И ВО ЗЕМЈОДЕЛСКА АПТЕКА,А СЕ КУПУВА ИСКЛУЧИВО ВО КНИЖАРНИЦА...
|
 |
Паланчански
Сениор
Регистриран: 01.Декември.2007
Локација: Dubrovnik
Поени: 1655
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 19.Мај.2008 во 07:07 |
Biserna_Devojka напиша:
Biba_G напиша:
Biserna_Devojka напиша:
|
ух, малку ми олесна...
| Драга моја Скопјанке,..... не викам дека јас зборувам совршено литературен јазик,..... како што знам,... ние во Велес барем не употребуваме србизми,... или па како што прават во источна Македонија да не може да ги разбере човек што зборуваат.... јас зборувам на велешки,.... во секој мој пост,..... а сите знаеме дека Велешкиот е најблиску до Македонскиот литературен јазик,........  |
Не сум јас виновен што некој го прогласил велешкиот дијалект за литературен јазик. Ако струмичкиот беше прогласен за литературен, тогаш велешкиот ќе беше смешен за другите.
|
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
 |
Santijago
Сениор
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF
Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 19.Мај.2008 во 11:57 |
Паланчански напиша:
Biserna_Devojka напиша:
Biba_G напиша:
Biserna_Devojka напиша:
|
ух, малку ми олесна...
Не сум јас виновен што некој го прогласил велешкиот дијалект за литературен јазик. Ако струмичкиот беше прогласен за литературен, тогаш велешкиот ќе беше смешен за другите. |
дедо Крсте е виновен......дај да го тужиме...
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
 |