IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Градови во Македонија
  Активни теми Активни теми RSS - По што е посебен нашиот главен град Скопје?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

По што е посебен нашиот главен град Скопје?

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 05:14

Старите скопјанки беа пополнички

Де­неш­но­во Скоп­је нај­мно­гу се раз­ли­ку­ва од ми­на­то­то по Плош­та­дот и де­вој­ки­те. Не­ко­гаш тој ни бе­ше ин­ти­мен, по мер­ка, а се­гаш­ни­ов е поп­ло­чен и ог­ро­мен. Де­вој­ки­те беа уба­ви и то­гаш и се­га, са­мо што по­ра­но беа по­пол­нич­ки и по­ни­ски

Ако де­нес го не­мав­ме ин­тер­не­тот да го ви­ди­ме Скоп­је во ми­на­то­то, се­га теш­ко кој од нас би по­ве­ру­вал де­ка се ра­бо­ти за ис­ти­от град. Но, иа­ко раз­ли­ка­та се чувс­тву­ва во се­кое ќо­ше на гра­дот, не мо­же­ме, а да не ги за­бе­ле­жи­ме слич­нос­ти­те кои не­из­беж­но се пов­то­ру­ва­ат.
Од жи­вот, мо­да, му­зи­ка до згра­ди, ули­ци, спо­ме­ни­ци.
Пр­ва про­ме­на што се за­бе­ле­жу­ва ако ги раз­гле­да­те сли­ки­те од ста­ро Скоп­је е цен­та­рот на гра­дот, Град­ски­от плош­тад.
Не­ко­гаш тој ни бе­ше ин­ти­мен, по мер­ка, а се­гаш­ни­ов е поп­ло­чен и ог­ро­мен. Но, се­пак, го за­са­кав­ме та­ков ка­ков што е, а и што дру­го ни пре­ос­та­ну­ва? Без "Мет­ро­пол" и Сто­ков­на, без др­во­ре­ди­те со кос­те­ни, без мај­стор Ке­нан и тра­фи­ки­те во кои ку­пу­вав­ме ци­га­ри на пар­че, без тро­то­а­ри­те на кои ги за­ка­жу­вав­ме пр­ви­те сос­та­но­ци со де­вој­ки­те. Не­ко­гаш "Чор­ба­џи Те­о­дос" во На­род­ни­от те­а­тар, де­нес "Хам­лет" во Драм­ски. Ни­во­то е со­чу­ва­но.
За уба­ви­на­та на скоп­ски­те де­вој­ки, пак, не ста­ну­ва збор. Уба­ви беа и то­гаш и де­нес. Са­мо што во ми­на­то­то беа мал­ку по­пол­нич­ки и по­ни­ски, но и мом­чи­ња­та не беа не­кои кор­пу­лен­тни фра­е­ри.
Важ­но бе­ше да се би­де во сти­лот на Ме­ри­лин Мон­ро, Ани­та Ек­берг, Џи­на Ло­лоб­ри­џи­да.
Не­ко­гаш одев­ме во стран­ство и се фа­лев­ме де­ка сме пи­е­ле ес­пре­со, неска­фе или ка­пу­чи­но. Кре­вав­ме ча­лам де­ка сме се­де­ле во мо­дер­ни ка­фу­ли­ња. Де­нес Скоп­је е преп­ла­ве­но со ка­фу­ли­ња, кое од кое по­мо­дер­но и по­у­ба­во.
Ита­ли­јан­ски­те пе­ја­чи кои беа во мо­да, Че­лен­та­но, Гра­на­та, Мо­ду­њо, Чин­кве­ти, ги спо­ре­ду­вав­ме со на­ши­те ѕвез­ди Ни­на Спи­ро­ва, Зо­ран Ге­ор­ги­ев, За­фир Ха­џи­ма­нов. Упор­ни­те и по­на­та­му го обо­жа­ваа Ел­вис Прис­ли, а ние по­ве­ќе се свр­ту­вав­ме кон "Бит­лси", Џи­ми Хен­дрикс и Џе­нис Џоп­лин. И де­нес кај нас има­ме ѕвез­ди и врв­ни из­ве­ду­ва­чи, се­ко­ја чест, ама сe по­чес­то ни се слу­чу­ва ма­лер, ло­ша­та пес­на да ја збр­ка­ме со уба­ви­от из­глед.
Се оду­ше­ву­вав­ме од Га­ри Ку­пер, Берт Лан­кас­тер, Ерол Флин, а нe зас­ме­ју­ваа Стан­лио и Олио, То­то и Фер­нан­дел, Џе­ри Лу­ис и Де­ни Кеј. Кол­ку па­ти си го гле­дал фил­мот "Тар­зан ја бра­ни џун­гла­та"? Пет­на­е­сет па­ти. Мал­ку. За тој филм про­се­кот бе­ше два­е­сет па­ти. А де­нес мо­же са­мо сра­меж­ли­во да пра­ша­те кол­ку ки­но­са­ли има во Скоп­је. Ни­ту ед­на, пар­дон, ед­на или две. Тол­ку се.
Ко­га до­а­ѓаа фуд­бал­ски­те ти­мо­ви "Цр­ве­на звез­да" и "Пар­ти­зан", Скоп­је бе­ше бук­вал­но бло­ки­ра­но, не мо­же­ше да се стиг­не до пар­кот и ста­ди­о­нот. Ве­се­ла ат­мос­фе­ра, праз­ник. Де­нес во фуд­ба­лот афе­ра до афе­ра и таж­на ат­мос­фе­ра.
Но топ­ка­та е тр­ка­лез­на, ќе дој­дат по­доб­ри вре­ми­ња.
Скоп­је, сре­ќен праз­ник!

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 13:17
sega ne e poznat ponishto збунетост,..mislam poshiroko od drzavnite granici ama,
 
...naskoro ke bide poznat po toa shto ke bide edinstven vo svetot shto ke ima  triumfalna glu.uuppps..kapija,
 
....a so nishto nezasluzena!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 19:00
старите скопјанки беа пополнички, генијален заклучок, нема дилема дазамисленост
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 20:39
како слагалица со неадекватни делчиња...
недовршена , излитена...од 63‘ па натака...
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsimaКон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 23:51
Originally posted by Џо Џо напиша:

како слагалица со неадекватни делчиња...
недовршена , излитена...од 63‘ па натака...
од пред '63 па навака да те поправам голема%20насмевка
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 14:30
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 20:12
Да не беше Чаршијата....Карпош.....некои цркви.....некои кафулиња и ресторани со прва ’’лига’’ храна....Скопје ќе немаше со што да се пофали.... освен на емотивна финтанамигнување....
Фала Богу што се тука Албанците, да ми ја чуваат Чаршијата...златна ми е љубов


Изменето од Kali - 16.Ноември.2010 во 20:17
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 20:16
a posto oni se zafateni so bizmis, go postavija Skender-Beg da gi menja...
Incredible Blue
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 20:21
...баш добро си ја врши работата беготнамигнување

аха, и посебен е по тоа што има продавници и пекари кои работат до подоцна, и во недела....тоа е ептен добар момент трепкање
...порано имаше повеќе и на повеќе места... ама, кога тргнуваш во Европа, и понешто добро мораш да оставиш плазење
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 20:25
Sto? Sozitelite kje gi ostavime?
Incredible Blue
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 20:29
Таман работа...без нив никаде среќа
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 20:33
Incredible Blue
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 21:33
Само по то шо е главен град.
Кон врв
annaja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2010
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 531
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај annaja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 22:55
И понатака доселеници од внатрешноста....баба ми ги викаше,дошљаци.Ретки се тие што дошле,и се вратиле назад во своите родни места.Незнам што приоритет,да си во главен град,или на свое, со работа и свои блиски.Ќе рече некои,па баш за работа доаѓаат...па тогаш ние што сме родени тука со нашите предци,кај да одиме да бараме работа,можеби во внатрешноста.....????!!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,139 секунди.