IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Градови во Македонија
  Активни теми Активни теми RSS - По што е посебен нашиот главен град Скопје?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

По што е посебен нашиот главен град Скопје?

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 14:30
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 23:51
Originally posted by Џо Џо напиша:

како слагалица со неадекватни делчиња...
недовршена , излитена...од 63‘ па натака...
од пред '63 па навака да те поправам голема%20насмевка
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 20:39
како слагалица со неадекватни делчиња...
недовршена , излитена...од 63‘ па натака...
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsimaКон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 19:00
старите скопјанки беа пополнички, генијален заклучок, нема дилема дазамисленост
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 13:17
sega ne e poznat ponishto збунетост,..mislam poshiroko od drzavnite granici ama,
 
...naskoro ke bide poznat po toa shto ke bide edinstven vo svetot shto ke ima  triumfalna glu.uuppps..kapija,
 
....a so nishto nezasluzena!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2010 во 05:14

Старите скопјанки беа пополнички

Де­неш­но­во Скоп­је нај­мно­гу се раз­ли­ку­ва од ми­на­то­то по Плош­та­дот и де­вој­ки­те. Не­ко­гаш тој ни бе­ше ин­ти­мен, по мер­ка, а се­гаш­ни­ов е поп­ло­чен и ог­ро­мен. Де­вој­ки­те беа уба­ви и то­гаш и се­га, са­мо што по­ра­но беа по­пол­нич­ки и по­ни­ски

Ако де­нес го не­мав­ме ин­тер­не­тот да го ви­ди­ме Скоп­је во ми­на­то­то, се­га теш­ко кој од нас би по­ве­ру­вал де­ка се ра­бо­ти за ис­ти­от град. Но, иа­ко раз­ли­ка­та се чувс­тву­ва во се­кое ќо­ше на гра­дот, не мо­же­ме, а да не ги за­бе­ле­жи­ме слич­нос­ти­те кои не­из­беж­но се пов­то­ру­ва­ат.
Од жи­вот, мо­да, му­зи­ка до згра­ди, ули­ци, спо­ме­ни­ци.
Пр­ва про­ме­на што се за­бе­ле­жу­ва ако ги раз­гле­да­те сли­ки­те од ста­ро Скоп­је е цен­та­рот на гра­дот, Град­ски­от плош­тад.
Не­ко­гаш тој ни бе­ше ин­ти­мен, по мер­ка, а се­гаш­ни­ов е поп­ло­чен и ог­ро­мен. Но, се­пак, го за­са­кав­ме та­ков ка­ков што е, а и што дру­го ни пре­ос­та­ну­ва? Без "Мет­ро­пол" и Сто­ков­на, без др­во­ре­ди­те со кос­те­ни, без мај­стор Ке­нан и тра­фи­ки­те во кои ку­пу­вав­ме ци­га­ри на пар­че, без тро­то­а­ри­те на кои ги за­ка­жу­вав­ме пр­ви­те сос­та­но­ци со де­вој­ки­те. Не­ко­гаш "Чор­ба­џи Те­о­дос" во На­род­ни­от те­а­тар, де­нес "Хам­лет" во Драм­ски. Ни­во­то е со­чу­ва­но.
За уба­ви­на­та на скоп­ски­те де­вој­ки, пак, не ста­ну­ва збор. Уба­ви беа и то­гаш и де­нес. Са­мо што во ми­на­то­то беа мал­ку по­пол­нич­ки и по­ни­ски, но и мом­чи­ња­та не беа не­кои кор­пу­лен­тни фра­е­ри.
Важ­но бе­ше да се би­де во сти­лот на Ме­ри­лин Мон­ро, Ани­та Ек­берг, Џи­на Ло­лоб­ри­џи­да.
Не­ко­гаш одев­ме во стран­ство и се фа­лев­ме де­ка сме пи­е­ле ес­пре­со, неска­фе или ка­пу­чи­но. Кре­вав­ме ча­лам де­ка сме се­де­ле во мо­дер­ни ка­фу­ли­ња. Де­нес Скоп­је е преп­ла­ве­но со ка­фу­ли­ња, кое од кое по­мо­дер­но и по­у­ба­во.
Ита­ли­јан­ски­те пе­ја­чи кои беа во мо­да, Че­лен­та­но, Гра­на­та, Мо­ду­њо, Чин­кве­ти, ги спо­ре­ду­вав­ме со на­ши­те ѕвез­ди Ни­на Спи­ро­ва, Зо­ран Ге­ор­ги­ев, За­фир Ха­џи­ма­нов. Упор­ни­те и по­на­та­му го обо­жа­ваа Ел­вис Прис­ли, а ние по­ве­ќе се свр­ту­вав­ме кон "Бит­лси", Џи­ми Хен­дрикс и Џе­нис Џоп­лин. И де­нес кај нас има­ме ѕвез­ди и врв­ни из­ве­ду­ва­чи, се­ко­ја чест, ама сe по­чес­то ни се слу­чу­ва ма­лер, ло­ша­та пес­на да ја збр­ка­ме со уба­ви­от из­глед.
Се оду­ше­ву­вав­ме од Га­ри Ку­пер, Берт Лан­кас­тер, Ерол Флин, а нe зас­ме­ју­ваа Стан­лио и Олио, То­то и Фер­нан­дел, Џе­ри Лу­ис и Де­ни Кеј. Кол­ку па­ти си го гле­дал фил­мот "Тар­зан ја бра­ни џун­гла­та"? Пет­на­е­сет па­ти. Мал­ку. За тој филм про­се­кот бе­ше два­е­сет па­ти. А де­нес мо­же са­мо сра­меж­ли­во да пра­ша­те кол­ку ки­но­са­ли има во Скоп­је. Ни­ту ед­на, пар­дон, ед­на или две. Тол­ку се.
Ко­га до­а­ѓаа фуд­бал­ски­те ти­мо­ви "Цр­ве­на звез­да" и "Пар­ти­зан", Скоп­је бе­ше бук­вал­но бло­ки­ра­но, не мо­же­ше да се стиг­не до пар­кот и ста­ди­о­нот. Ве­се­ла ат­мос­фе­ра, праз­ник. Де­нес во фуд­ба­лот афе­ра до афе­ра и таж­на ат­мос­фе­ра.
Но топ­ка­та е тр­ка­лез­на, ќе дој­дат по­доб­ри вре­ми­ња.
Скоп­је, сре­ќен праз­ник!

Кон врв
Vercingetorix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 421
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vercingetorix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 01:49
По старите автобузи кои при влегување смрдат,и на секоја дупка рипа цел автобус,на целата канализација од Скопје која се влева во Вардарот..
"И сам Исус Христос ако слезит од небоно не можит да го уверит Македонеца оти тој е Блгарин иљи Србин" - Темко Попов
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44444
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 15:33
Како и да е...сепак посебен е по сите прикаски од пред 47 години
Како низ магла сеуште се сеќавам на учителката до четврто одделение,
која со еден тажен поглед ги кажуваше сите тие трауми низ
призмата на едно дете кое сета своја безгрижност од претходниот ден
морало да ја спакува во куфер и заклучи со потисокот на утрешнината
кој донел само болка изгубени блиски и лузни кои секој
нареден ден носат само прашања....
Годинава фотографии со мотиви од земјотресот како дел од изложбата
„Во знак на пријателството – оживеани спомени".
Кон врв
stigma04 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 2661
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigma04 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 00:28
pa sega momentalno skopje e poseben po gradskata plaza koce cabana nema zbor
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 17:45
Брза...какви убави канти имаш ...ама ти ја нарушиле приватноста
------------
Скопје веќе одамна смрди...уште кога ќе ми текне дека на +40 степени....на 2 дена го собираат ѓубрето...ако не и поретко ...
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 17:40
e изненадување..za ova ...+ si dobi..

.iako...ne si zasluzil bash !да

tuku,..koj ti dozvoli da mi go slikash,...'dvorot"?!


Изменето од brza - 21.Јули.2010 во 17:41
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 13:20
Скоп­је труе на гни­леж

"До­де­ка че­кам да дој­дат од 'Ко­му­нал­на', ќе се от­ру­јам од смр­де­а­та на сопс­тве­но­то ѓуб­ре. Мно­гу не­од­го­вор­но пос­та­пу­ва­ат", се по­жа­ли жи­тел на на­сел­ба­та Ус­је.

Кан­ти­те за ѓуб­ре и кон­теј­не­ри­те во не­кол­ку скоп­ски на­сел­би со де­но­ви сто­јат пре­пол­ни. Ѓуб­ре­то кое, прак­тич­но, се пре­ле­ва од нив, гние, и од не­го се ши­ри не­под­нос­ли­ва ми­риз­ба ко­ја ги труе скоп­ја­ни.
Жи­те­ли­те на по­ве­ќе скоп­ски на­сел­би се жа­лат на не­нав­ре­ме­но­то со­би­ра­ње на сме­тот, ка­ко од пред нив­ни­те ку­ќи та­ка и од кон­теј­не­ри­те.
 
 
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2010 во 07:41
Посебен е потоа што кметот мисли за уживањето на Скопјани
 
Кон врв
Античкиот Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поглавица Тешки Очи

Регистриран: 14.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Античкиот Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2010 во 00:28
Originally posted by Glenn Glenn напиша:

Центарските улички по Дебар Маало и околината, Водно и буџованските населби под Водно, Кејот на лето, Чаршијата и ќебапите, Бит Пазар во септември, големите скопски населби со богат друштвен живот, за феноменот Аеродром град во град населба. за Стара железничка, Трговскиот, сите трговски центри со своите кафичи и кафулиња, амбициозните млади, ноќниот и денскиот живот, средните шемаџиски училишта., хаотичниот Рекорд и скапаните градски автобуси.
Скопје на пролет и Скопје во зима, невидена работа.

Само Скопје  си е Скопјетрепкање
Ја реков за Парис прајш муабет, ко прочитав втор пат многу работи ме збунија...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.