IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Филозофџилница...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Филозофџилница...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 81>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2010 во 19:43

.

кога е внатре, а сака да допре однадвор

а кога е надвор, а сака да допре внатре

е рамнотежа

е живеење со лесна гравитација

.

кога е внатре, а сака да допре однадвор

а кога е надвор а сака да допре се‘ што гледа

е нерамнотежа

е живеење во проклета страст во себична гравитација

.

кога е внатре, а сака да допре се‘ што се чувствува

а кога е надвор, а сака да допре се‘ што не се гледа

е понирање

е живеење во илузија на нечовечка смисла на животот без гравитација

.

што живеам сега јас, ти, тој, ние, вие, оние… ?

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
sanja-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Only God Can Judge Me!

Регистриран: 12.Април.2009
Поени: 13457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sanja-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2010 во 15:11
Вчера бев паметна затоа што сакав да го сменам целиот свет. Денес сум мудра затоа што ќе се сменам самата себеси....
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2010 во 18:45
Originally posted by Tor Tor напиша:

Тема: OШO
Nema potreba da mislis da zivot. Ne misli-osecaj, zivi. Pocni da zivees. I najsitnoto custvo e PODOBAR od najgolemata filozofska konstrukcija.

Bidi religiozen – filozofijata ne poseduva vrednost vo sebe. Religijata e medicina, filozofijata e teorija.

Изменето од којсумјас - 22.Мај.2010 во 18:47
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2010 во 01:42
ЧОВЕКОТ..мора да биде ДОВОЛНО ГОЛЕМ, да ги признае своите грешки ....доволно ПАМЕТЕН од нив да има корист ...и доволно СИЛЕН да ги исправи ....
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2010 во 02:44
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Originally posted by Tor Tor напиша:

<span>Тема: OШO</span>Nema potreba da mislis da zivot. Ne misli-osecaj, zivi.
Pocni da zivees. I najsitnoto custvo e PODOBAR od najgolemata
filozofska konstrukcija.
Bidi religiozen – filozofijata ne poseduva vrednost vo sebe. Religijata e medicina, filozofijata e teorija.

Treba da se poznava Osho, da se znae shto toj navistina podrazbira pod filozofija i religioznost, za da se razbere onoa shto malu nespretno e prevedeno od angliski. Onoa prvoto, deka folozofiranjeto najchesto e luk i voda e OK, no vtoroto - za religioznosta, e neshto sosem podrugo od religioznosta koja ja podrazbirame nie (kako institucijaliziran versko-crkoven aspekt) vo nashiot sekojdneven zhivot.

Toa e neshto slichno kako so Niche. Bez da se osoznae Niche ne mozhe navistina posubsticijalno da se diskutira za nego.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2010 во 08:25
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Treba da se poznava Osho, da se znae shto toj navistina podrazbira pod filozofija i religioznost, za da se razbere onoa shto malu nespretno e prevedeno od angliski. Onoa prvoto, deka folozofiranjeto najchesto e luk i voda e OK, no vtoroto - za religioznosta, e neshto sosem podrugo od religioznosta koja ja podrazbirame nie (kako institucijaliziran versko-crkoven aspekt) vo nashiot sekojdneven zhivot.

Toa e neshto slichno kako so Niche. Bez da se osoznae Niche ne mozhe navistina posubsticijalno da se diskutira za nego.
Јап...
Се согласувам...
Акцентот ми беше на смислата на филозофијата...

Изменето од којсумјас - 24.Мај.2010 во 08:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2010 во 08:59
јас па мислев имаш скопски акцент
  1. да си ибеш векојсмеење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2010 во 09:09
Јап...
и таков акцент имам...намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2010 во 09:14
па ти си био саде акцентирансмеењеголемо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2010 во 09:20
Originally posted by anakin anakin напиша:

па ти си био саде акцентирансмеењеголемо%20гушкање

Јап...
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2010 во 17:49
„Тајната на успешниот живот е да не умреш пред смртта“
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
sanja-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Only God Can Judge Me!

Регистриран: 12.Април.2009
Поени: 13457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sanja-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2010 во 21:57
Човекот е ученик,болката е неговиот професор...
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2010 во 16:19
Sprotivnost na Ljubovta ne e Mrazenjeto tuku Ramnodusnosta ....
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2010 во 12:15
Мислам дека ми се пие пиво во овој жежок ден-значи се уште мозокот не ми  е варен, значи постојам и ќе си купам пиво

Наздравјенамигнувањеголемо%20гушкање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.