IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Изборно гласање од дијаспората
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изборно гласање од дијаспората

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 54>
Прашање: Дали дијаспората треба да гласа на македонски избори?
Одговор Гласови Статистика
28 [30,11%]
8 [8,60%]
56 [60,22%]
1 [1,08%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 18:40
taka li toa go sfati?...deka jas lichno trosham pari na vas?изненадување
...dodushe , moze i taka da se kaze,
 ,...zatoa shto parite shto gi frla drzavata za da vi go udovoli pravoto,....se od sekoj negov gragjanin shto zivee vo ramkite na nejzinite granici,
...so samoto toa shto ,..i da ne raboti,..sigurno plakja nekoj danok na nekoj imot,..ili ednostavno,...kupuva bilo shto,..a, nema nishto shto se prodava bez danok!

...znachi,..sekoj od tie shto ostanale ima pridobnes vo nejziniot budjet!

...a, tie silni milijardi ,..ne mi gi prakjash mene ili na drzavata ,...za da se prchite so niv,

...tuku ednostavno tie im se na rapolaganje na onie na koishto im gi prakjate,

...bez niv , mozebi tie nema da imaaat shto da jadat,

...a ne drzavata da ima kojznae kakva korist,..a  pogotovo ne pa, tolkava kolkava shto mislat tie chii se parite.

...za tie pari voopshto ne bi me interesiralo kako i koj gi troshi,....i koga bi gi stavale direktno na smetkata na budjetot na drzavat!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 20:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Tvoite sogragjani od dijasporata prakjaat 1.5 milijardi evra godishno vo Makedonija za da mozhe taa kakva-takva (so SDSM ili so VMRO, so Branko ili so Nikola, so bilo koja partija, premier i pretsedatel koi kje bidat izbrani od mnozinstvoto na narodot) da opstane i da mozhesh ti da zhiveesh vo nea narekuvajkji ja svoja nezavisna drzhava, svoja tatkovina, da imash shansa da glasash i da birash kogo sakash, pa duri i da bidesh glasan i biran dokolku si podgotven za toa.

A sto plakjash ti za makedoncite od dijasporata i na kakov toa troshok ti si izlozhen za nivnite neotugjivi chovechki prava ???

Несакам да се мешам...
ама неможам...
абе ова излегува дека без парите од дијаспората...
ние ќе пропаднеме како држава...
во тоа верувам ни самиот не веруваш...

тоа што го наведуваш Меси...
е тешко извртување на работите...
ти и другите што себе се нарекувате дијаспора...
вашите пари...
ги испраќате на вашите роднини...
не на мене...
не на државата...

хипотетички гледано, ако ти, или некој друг од дијаспората...
немате роднини во Македонија...
ќе испраќате пари на државна сметка...?
чисто за да и помогнете на државата..?
како да не...

вие си испраќате пари за ваша потреба...
не за државата...

и аман...
ете ви па гласајте...
и можеме ли ние што си живееме тука...
едноставно да имаме против...
еве јас имам против дијаспората да гласа...
и не сум го кажал тоа само еднаш..
Кон врв
NRGMKD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 7512
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 21:33
Дојди живеј го животот во Македонија, па одлучувај за тоа како ќе живееме заедно.... На 10000 км од тука, да ми одлучуваш за правото како јас ќе живеам тука, е тоа неможе. Имаш право да гласаш за името или за било каков друг референдум, ама за тоа како ќе живеам јас, немаш такво право... Кога ќе си седиме и двајцата во Мк, тогаш ќе биде друга песничка.

Изменето од NRGMKD - 19.Мај.2011 во 21:33
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 23:41
Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

Дојди живеј го животот во Македонија, па одлучувај за тоа како ќе живееме заедно.... На 10000 км од тука, да ми одлучуваш за правото како јас ќе живеам тука, е тоа неможе. Имаш право да гласаш за името или за било каков друг референдум, ама за тоа како ќе живеам јас, немаш такво право... Кога ќе си седиме и двајцата во Мк, тогаш ќе биде друга песничка.

Aman bre, ti kje mi go otugjvash moeto pravo na glasanje kako makedonski drzhavjanin samo zatoa shto privremeno ne zhiveam vo Makedonija? Od kade go izmkna toa pravilo ili zakon... si go izglasa samiot?

Pa eve, gledash deka toa e vekje praktichno resheno i sekoj zainteresiran od dijasporata kje glasa.

Ne znam zoshto i natamu diskutirame dali treba ili ne treba brakjata i sestrite koi zhiveat vo stranstvo da go prakticiraat istoto pravo shto go imaat i onie koi momentalno zhiveat vo drzhavata?

Toa e zavrshena rabota.

Makedonija vekje zachekori po patot na demokratijata kako i sekoja moderna i kulturna drzhava vo svetov.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 23:48
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

...тоа што го наведуваш Меси...е тешко извртување на работите...ти и другите што себе се нарекувате дијаспора...вашите пари...ги испраќате на вашите роднини...не на мене...не на државата...

Onoa shto go napishav se zborovite na guvernerot na drzhavnata banka Goshev koj ja navede posochenata cifra kako deponirani pari vo Narodnata Banka bez koi Makedonija bi bankrotirala.

Znachi toa ne se moi zborovi, tuku zborovi na guvernerot.

Toa pak isto taka znachi deka parite koi se vlevaat kako direktna pomosh na semejstvata (koi ne se evidentirani kao bankarski vlogovi) voopshto ne se nitu zemeni vo presmetkata na vkupniot bankarski vlog bidejki se doneseni ili prateni kako cash pari.

Spored toa, ako gi zemem vo obzir i tie pari, za koi ti spomna vo replikata, togash slobodno mozheme da pretpostavime deka vkupnoto vlevanje na gotovi pari od dijaporata vo Makedonija dostiga verojatno do 2 milijardi evra shto nadaleku go premavnuva vkupnoto vlozhuvanje na investicii od stranstvo vo drzhavata.

Изменето од Messenger - 20.Мај.2011 во 00:02
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 03:38

Aman bre, ti kje mi go otugjvash moeto pravo na glasanje kako makedonski drzhavjanin samo zatoa shto privremeno ne zhiveam vo Makedonija? Od kade go izmkna toa pravilo ili zakon... si go izglasa samiot?

Тоа е личен мој став.... А твоето привремено отсуство од МКД може да потрае со децении, а богами и перманентно.... А додека маката во МКД треба да ја тераме ние што живееме тука.... Ти ќе го оствариш правото за глас во МКД, ама ќе си останеш кај што си.... Ако гласаш за тие што не сакам да победат, автоматски ми го отежнуваш животот.... Јас тоа така го сфаќам...
Ти таму, јас тука... Јас мака мачам тука, од петни сили се борам нешто да се измени на подобро, ти од таму, заокружуваш бројче за тој што сакам да го снема, и автоматски ми го побиваш мене гласот.... Да си тука и да ја тргаш мојата мака, тогаш гласај за или против..... Оставете не тука нас во МКД сами да си одлучиме...... Имате дом, работа, пари, и се остало и свиркајте си....

The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 03:42
Сакаш да кажеш дека Македонската дијаспора испраќа помош на МКД секоја година во висина од 1.5 милијади евра? Па тоа ни косоварите во косово не го прават, ни србите у србија... Па според таа математика во буџетот на Р.М годишно се слеваат над 5-6 милијарди евра... туууу па ние богата земја сме биле.....
А да прашам уште нешто... Каде се тие пари?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 04:41

Тоа е личен мој став.... Ако гласаш за тие што не сакам да победат, автоматски ми го отежнуваш животот.... Јас тоа така го сфаќам... .

Ami po taa logika togash zabrani im da glasaat na site onie koi nema da glasaat kako shto sakash ti !

Kakva logika i demokratija e toa ???

Shto ima vrska moeto glasanje so moeto mesto na zhiveenje?

Jas kako makedonski drzhavjanin mozham denes da zhiveam i na Mars i od tamu da go prakticiram moeto neotugjivo pravo da glasam za SDSM. Koj e toj VMRO-ovec shtio kje mi gi zabrani moite prava zatoa shto nema da glasam kako shto sakal toj !?!?

I ti toa go narekuvash demokratija ???

Eve, poradi ujdurmata shto ja napravi VMRO so nivniot pratenik od dijasporata jas reshiv da ne glasam za niv.

I shto kje stori sega nekoj VMRO-ovec, kje mi zabrani da izlezam na glasanje ???

Aman bre choveku, prvin nastapuvash na vakov nachin, a potoa me prashuvash shto znachelo "balkanski mentalitet".

Eve ti najdobra ilustracija za toa.

I shto pobrzo kje izlezeme od taa balkanska crna dupka, tolku podobro kje bide za site nas.

Veruvaj mi !

P.S. Patem, zabelezhuvam deka najmnogu simpatizerite na SDSM se protiv pravoto na dijasporata da glasa na izborite. Zoshto e toa taka?

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 04:47

Сакаш да кажеш дека Македонската дијаспора испраќа помош на МКД секоја година во висина од 1.5 милијади евра?

Ne sakam da kazham jas nishto, tuku gi prenesuvam zborovite na guvernerot.

Ako toj veli deka minatata godina od dijaporata vo drzhavnata banka se deponirani okolu 1.5 milijardi evra (potochno 1.4 milijardi) togash toa znachi tokmu TOA.

Ne se raboti za mislenje, pretpostavuvanje ili posakuvanje, tuku za evidentirani pari vo drzhavnata banka.

Za onie koi ne se evidentirani, tuku se doneseni ili isprateni kako gotovi pari direktno do gragjanite na Makedonija ne stanuva nitu zbor. A tie pari se trosheni po pazari, stokovni kukji, preduzimachi i zanaetchii, pa od niv zhiveele ljadnici semejstva koi nemaat nikakvi vrski so lugjeto od dijasporata.

Zarem tolku e teshko da se razberat ovie raboti ?

Изменето од Messenger - 20.Мај.2011 во 05:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 05:11
Друже Меси, твоето гласање има врска со твоето место на живеење... Живееш таму, сигурно подобар живот од тука, а одлучуваш за мојата иднина...
На тој што живее тука не му го оспорувам правото за глас, зашто знам дека горе доле и тој влече на своја кожа..... Ама тој што живее таму, да одлучува за мојот живот тука барем според мене не е дозволиво.... Имаш право да се произнесеш за името, нацијата или нешто друго, ама кој мене ќе ми го диктира начинот на живот во наредните 4 години немаш право, зашто не живееш тука и не го осеќаш тоа на твој грб....

Едноставно е... Дојди живеј тука, и гласај за кого сакаш, тогаш ама ич уво не ми чуе.... рамноправни сме тогаш, зашто знам дека горе доле и ти ќе сркаш од истата чорба... можеби за тебе ќе биде малце поарно, може не, ама ќе осетиш директно на кожа....

Инаку јас не сум симпатизер на СДСМ, туку сум да се промени оваа власт, и тоа по секоја цена..... А симпатизерите на СДСМ се против гласањето на дијаспората најповеќе од тоа што токму тие гласови можат и да го одлучат крајниот исход на изборите..... А борбата е како да се симне ВМРО.....

Изменето од NRGMKD - 20.Мај.2011 во 05:15
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 06:53

А симпатизерите на СДСМ се против гласањето на дијаспората најповеќе од тоа што токму тие гласови можат и да го одлучат крајниот исход на изборите..... А борбата е како да се симне ВМРО.....

Sega mi e jasna seta diskusija od nekoi chlenovi vo vrska so glasanjeto na dijasporata...

Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2011 во 00:49

А симпатизерите на СДСМ се против гласањето на дијаспората најповеќе од тоа што токму тие гласови можат и да го одлучат крајниот исход на изборите..... А борбата е како да се симне ВМРО.....

Sega mi e jasna seta diskusija od nekoi chlenovi vo vrska so glasanjeto na dijasporata...

kolku se samo vo zabluda nekoi tipovi tuka, pa dijasporata ke mu donese na vmro trojca eventualno dva pratenika. Sudbinata ke se resi so glasovite od lugjeto od mk, a ne od nadvor. Ama siromaskite sto da pravat, znaat deka dijasporata e antikomunjarski opredelena, i od tuka ja razbiram nivnata netrpelivost sprema dijasporata.

Изменето од Zeksi71 - 26.Мај.2011 во 02:16
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2011 во 12:20
Тоа за дијаспората има многу за дискусија,ама да го претставиме попластично,тоа е како нож со две острици или како мивки кои ќе служат за бришење,без навреда ова е само метафорички.
Тие два до три пратеници можеби не значат ништо,но како кукавички јајца ќе бидат секогаш користени од оној кој нема да наиде на поддршка од мнозинството и секогаш ќе си го истерува кевот на крајот.
Е сега околу издржаноста за гласање на овие граѓани,мислам дека е тоа правилно,има читам разни мислења и тоа дека ДПМНЕ ,дало демократија демек као другите демократии и тие луѓе да гласаат.
Е тука има некои битни разлики,прво ДПМНЕ тоа си го донесе на свој кеф без целосна дискусија.,да во светот кај развиените демократии има гласање за своите граѓани,но тие граѓани обично се на работа во конзуларно,дипломатските претставништва и тие го искористуваат тоа право.За другите кои отсуствуваат се ретки и тие се по разна основа,не се како нашите на "привремена работа од 30-40 години",но ете ДПМНЕ ви "дозволи" и сега вие имате право да одлучувате за инат на "комуњарите",а во полза на реформираните удбаши,а НАРОДОТ, каде е или не ви е гајле?
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2011 во 19:27
Izvini covek, ama ne si informiran i zboruvash raboti koi ne gi znaesh najdobro.

Za navreduvanjeto na tvoite brakja i sestri od dijasporata ti prostuvam... ne si edinstveniot i toa ne e prv pat. Za zhal, ushte od komunistichkoto vreme permanentno se neguva vakva propaganda i politika, pa ne e chudno deka so nea se prodolzhuva i natamu od odredeni krugovi. Za nekoi i den denes dijasporata se "nenarodni elementi" koi moraat da se drzhat shto podaleku od tatkovinata.

Изменето од Messenger - 26.Мај.2011 во 19:29
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.