IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Колку Протестантите го разбираат Светото Писмо?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колку Протестантите го разбираат Светото Писмо?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 14:29
Originally posted by fileo fileo напиша:

Ahmar1 каква е поврзаноста на темата со твојот пост?

што има тоа врска со ова за кое се дискутира?

Коментарот на Ахмар апсолутно е на темата, ама твојот не е. За да знаеш што е темата, прочитај го мојот воведен пост.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 14:30

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

da, spored biblijata e.
citaj gi psalmite i ke vidis.

najgolemiot del od psalmite se od carot david komponirani.

А тоа значи дека вие се споредувате со цар Давид?

Всушност земаме пример од царот Давид.
Инаку јас не се споредувам со никого.

А зошто не земате пример и за останатите работи што ги пишува во Библијата?

На која верска заедница припаѓаш? (Се надевам дека нема и ти да се криеш како Евангелос&Co)

Изменето од Maran Ata - 17.Септември.2009 во 14:31
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 14:43

da, spored biblijata e.

Инаку јас не се споредувам со никого.[/QUOTE]

Koj se sporeduva so mene ?

Segata nastrana, ni car David ne bil cvekje za mirisanje.
Onie sto ja citaat Biblijata znaat za sto zboruvam.

No bidejki car David imase iskreno srce i se pokaja za grevovite sto gi napravi, Bog mu prosti.

Psalmite, delo na car David se prekrasni, pogolemiot del se od nego napisani.

No,treba da zememe primer od ISUS kako treba da ziveeme, a ne od smrtni luge, iako od sekoj covek moze da naucime nesto , se razbira.
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:06

А зошто не земате пример и за останатите работи што ги пишува во Библијата?

На која верска заедница припаѓаш? (Се надевам дека нема и ти да се криеш како Евангелос&Co)[/QUOTE]

posoci mi nekoi raboti koi ne gi zemame za primer, bidejki do den denes znam deka se sto sum jas i sto postanav e delo na Bozjiot Zbor.

inaku jas sum novoroden pentekostalen hristijanin
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:06
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

da, spored biblijata e.

No bidejki car David imase iskreno srce i se pokaja za grevovite sto gi napravi, Bog mu prosti.

No,treba da zememe primer od ISUS kako treba da ziveeme, a ne od smrtni luge, iako od sekoj covek moze da naucime nesto , se razbira.

KINGDAVID, ти ја сфаќам поентата за Цар Давид, но треба да паметиш дека не е работата кој колку греши, туку ДАЛИ тој што греши ќе се покае. Ако споредуваме, тогаш св. ап. Петар направил поголем грев од цар Давид, затоа што овој се откажал од Господ (а што е полошо од тоа?), но тој станал еден од најголемите апостоли на чија вера Господ ја основал Својата Црква, а сето тоа само заради - ПОКАЈАНИЕТО. Не ги гледај површно работите...

И друга работа, треба да земаме примери и од светите луѓе, тоа го советува и апостол Павле.

Изменето од Maran Ata - 17.Септември.2009 во 15:12
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:08
sakam da dodadam deka ne go razbiram postot na ahmar1
ako sakas te molam da mi objasni kakva vrska ima otkrovenieto vo biblijatai poslanieto do evreite so protestantite.
izgleda deka ne sum upaten vo ovaa problematika.

Изменето од fileo - 17.Септември.2009 во 15:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:11

sakam da dodadam deka ne go razbiram postot na ahmar1
ako sakas te molam da mi objasni kakva vrska ima otkrovenieto vo biblijatai poslanieto do evreite so protestantite.
izgleda deka ne sum upaten vo ovaa problematika.

Протестантите тврдат дека Библијата каква што ја знаеме денеска, постоела уште во времето на апостолите, но не е така. Библискиот канон т.е. кои Посланија ќе бидат вклучени во Библијата, се разгледувал дури до 7-8 век.

Библијата била канонизирана, т.е. се утврдиле кои Посланија и Евангелија се веродостојни и добри за читање, од страна на Светите Отци, кои денеска протестантите ги негираат.

Ама, се’ со ред. Ќе стигнеме и до тој дел.

п.с. намерно или ненамерно, ми го избегна прашањето:

На која верска заедница припаѓаш? (Се надевам дека нема и ти да се криеш како Евангелос&Co)

Изменето од Maran Ata - 17.Септември.2009 во 15:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:30
п.с. намерно или ненамерно, ми го избегна прашањето:

напишав во претходниот мој пост

Изменето од fileo - 17.Септември.2009 во 15:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:34
не знаев дека протестантите го негираат тоа.
како и да е мене не ми е важно тоа што они негираат за канонизирањето на библијата, поважно е дали ја исполнуваме библијата. т.е. учењето на Исус и апостолите.

бидејки на крајот сепак секој ќе биде оправдан или осуден според своите дела на вера или невера.

Изменето од fileo - 17.Септември.2009 во 15:35
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:40

da, spored biblijata e.

KINGDAVID, ти ја сфаќам поентата за Цар Давид, но треба да паметиш дека не е работата кој колку греши, туку ДАЛИ тој што греши ќе се покае. Ако споредуваме, тогаш св. ап. Петар направил поголем грев од цар Давид, затоа што овој се откажал од Господ (а што е полошо од тоа?), но тој станал еден од најголемите апостоли на чија вера Господ ја основал Својата Црква, а сето тоа само заради - ПОКАЈАНИЕТО. Не ги гледај површно работите...

И друга работа, треба да земаме примери и од светите луѓе, тоа го советува и апостол Павле.

Se soglasuvam so tvojot post Maranata. BOG pomegju nas.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 15:53

da, spored biblijata e.

Se soglasuvam so tvojot post Maranata. BOG pomegju nas.

Јест и будет!
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 16:01
Ве молам некој да ми каже по што е магистер господинов: м-р Марко Грозданов, теолог и каде магистрирал, на која тема.

Не за друго, чисто информативно.
Најверојатно е православен теолог и затоа е загрижен за духовната состојба на православните верници во Македонија, инаку не гледам со кое право би можел да критикува нешто што на никој начин не влијае на него.

Или можеби, тоа ќе да е!!! Младите епископи на МПЦ почнаа да му ја матат водата во „неговото“ стадо, „заблудените овци“ кои тој успеа да ги „спаси“ почнаа да се враќаат дома големо%20гушкање.

Сигурно е тоа, во спротивно зошто би се чувствувал „загрижен“ за да реагиразбунетост Па уште и во весникзбунетост

Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 16:09
Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Ве молам некој да ми каже по што е магистер господинов: м-р Марко Грозданов, теолог и каде магистрирал, на која тема.<span style="font-size: 10px;">Не за друго, чисто информативно.Најверојатно е православен теолог и затоа е загрижен за духовната состојба на православните верници во Македонија, инаку не гледам со кое право би можел да критикува нешто што на никој начин не влијае на него.Или можеби, тоа ќе да е!!! Младите епископи на МПЦ почнаа да му ја матат водата во „неговото“ стадо, „заблудените овци“ кои тој успеа да ги „спаси“ почнаа да се враќаат дома големо%20гушкање.Сигурно е тоа, во спротивно зошто би се чувствувал „загрижен“ за да реагиразбунетост Па уште и во весникзбунетост</span>

Господинот Марко Грозданов е син на сениор пасторот на баптистичката заедница „Радосна Вест“ - Професор Иван Грозданов.

Според тоа како се регистрирани во Регистарот на верски заедници во РМ, тој е магистар на баптистичка семинарија

International Baptist Theolgy Seminary

Па, според тоа, најверојатно е втората твоја опција зошто пасторот е „загрижен“.

п.с. тука се содржани некои интресни информации (разобличувања и резилења)

Изменето од Maran Ata - 17.Септември.2009 во 16:11
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2009 во 16:13
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

a baknuvanjeto na ikoni i molenje pred ikoni e spored biblijata?

Значи, владиката ја вади најубавата поука од целиот текст на пасторот - ТРЕБА ДА СЕ СМИРУВАМЕ И ДА НЕМАМЕ ВИСОКО МИСЛЕЊЕ ЗА СЕБЕ, затоа што Господ им се противи на таквите т.е. горделивите.

Не му одговори на човекот во врска со иконите.

А во постариот коментар во кој велиш дека владиката го закопал Марко имаш многу лош заклучок.

Цитирам: "...тивкиот и топол ветер Развигор што ја буди и расцветува природата напролет...".

Муахахааааа...

Те молам... многу теолошки и библиски. Се чудам кое ли евангелие го цитираше? Можеби по Итар Пејо? Или пак нешто од читанката од трето одделение?

И кој е горделивиот тука? Нашите пастори пред се се наши водачи, а потоа и слуги, а не возвишени попови на кои мораме да им целиваме рака. Кој е погорделив? Оној кој го води стадото или оној кој бара целиви (и пари морам да додадам)? Оној кој ќе искара друг или оној кој нема да признае дека погрешил?

"Зашто секое дрво се познава по својот род. Не се берат смокви од трње, ниту грозје од капина."-Лука: 6:44

ова е еден класичен пример колку Протестаните (не) го разбираат Светото Писмо.

Прости ми Рита, не те познавам и не ми е намерата да те осудувам туку да упатам на една моја забелешка во врска со темата.

Изменето од Опитен - 17.Септември.2009 во 16:14
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.