IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 24>
Автор
Порака
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 20:06
Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Римокатолички институт ДА, но во светот е најпризнаетиот и најверодостојниот во изучувањето на Библијата. Нешто слично како што проф. Роберт Тафт е најдобриот литургичар во светот иако е римокатолик, биритуалист. Ова го признаваат сите.
abe covek ti ne go razbiras toa sto jas go kazav, nitu pak toa sto ti si go kazal, jas mnogu ubavo ti go objasniv zborot BIBLOS sto znaci, toa mi bese poentata , no ti ipak nemas nikakva poenta, sajtot sto mi go dade bese katolicki, a ti ne si katolik, taka da najdi nekoj izvor od pravoslaven sajt pa objavi go tuka, posto izgleda si izguben vo prevodot, daj gledaj ubavo citaj bukva po bukva da ne se izgubis vo razgovrot, pozdrav
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 20:08
Originally posted by coolio coolio напиша:

Originally posted by V.D.A.P. V.D.A.P. напиша:

1. Ne mesaj Evangelie so Biblija.
Biblijata e sostavena od Star i Nov zavet. Stariot zavet od Biblijata go pisuvale Evrejskite proroci Pocnuvajki od Mojsej pa se do prorokot Malahija. Vkupno sodrzi 50 knigi, navazen del e Pettoknizieto na Mojsej vo koj e pretstaven Evrejskiot zakon, odnosno osnovata na Evrejskata religija. Noviot zavet pocnuva so cetirite Evangelija napisani od apostolite Marko, Matej, Luka, i Jovan koi gi iskazuvale svoite svedostva za ovozemniot zivot na Gospod Isus Hristos, pottiknati od Svetiot Duh. Potoa sleduva knigata Apostolski dela, napisana od apostol Luka, a po nea se Apostolskite poslanija, za na kraj da bide Otkrovenieto na Sv. Jovan Bogoslov koe e edna isklucitelna kniga vo koja preku paraboli e pretstavena idninata na svetot do Vtoroto Hristovo Doagjanje. Noviot zavet sodrzi 27 knigi, sto zaedno so knigite od stariot zavet pravat 77 a ne 66. Pisuvanjeto na Biblijata e pottiknato od Samiot Bog, preku Negoviot Svet Duh, sto e potvrdeno od faktot deka Apostolite  pred svoeto apostolstvo bile prostodusni luge- poveketo ribari.
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela)
Kako sto gledam jas Biblijata ima mnogu avtori sto go pisale, znaci samite tie avtori ukazuvaat deka ne e bozja kniga,i mnogu e jasno kaj sto si napisal deka BIBLIJATA PRETRPELA IZMENI , dali bozjata kniga moze da se smeni ? cudno .. samo razmisli sto si napisal, ke se zbunis od toa sto si go napisal, posto koga ke razmislis BIBLIJATA ima avtor, znaci deka e napisana vo stil na KOJ STO KAZAL i KOJ STO REKOL , i ops na nekoj mu teknuva ne mi se dopaga ova i GO MENUVAM , epten cudno :)
pozdrav

ti kaza sto imase da kazes, no ne objasni nisto zatoa sto mene ne mi bese jasno, aj ako mozes po precizno razjasni mi , gledaj gi bukvite so BOLD sto se i odgovori na tie prasanja pozdrav.
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
V.D.A.P. Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Ноември.2006
Поени: 35
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај V.D.A.P. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 21:21
Originally posted by coolio

Originally posted by V.D.A.P.

1. Ne mesaj Evangelie so Biblija.
Biblijata e sostavena od Star i Nov zavet. Stariot zavet od Biblijata go pisuvale Evrejskite proroci Pocnuvajki od Mojsej pa se do prorokot Malahija. Vkupno sodrzi 50 knigi, navazen del e Pettoknizieto na Mojsej vo koj e pretstaven Evrejskiot zakon, odnosno osnovata na Evrejskata religija. Noviot zavet pocnuva so cetirite Evangelija napisani od apostolite Marko, Matej, Luka, i Jovan koi gi iskazuvale svoite svedostva za ovozemniot zivot na Gospod Isus Hristos, pottiknati od Svetiot Duh. Potoa sleduva knigata Apostolski dela, napisana od apostol Luka, a po nea se Apostolskite poslanija, za na kraj da bide Otkrovenieto na Sv. Jovan Bogoslov koe e edna isklucitelna kniga vo koja preku paraboli e pretstavena idninata na svetot do Vtoroto Hristovo Doagjanje. Noviot zavet sodrzi 27 knigi, sto zaedno so knigite od stariot zavet pravat 77 a ne 66. Pisuvanjeto na Biblijata e pottiknato od Samiot Bog, preku Negoviot Svet Duh, sto e potvrdeno od faktot deka Apostolite  pred svoeto apostolstvo bile prostodusni luge- poveketo ribari.
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela)
Kako sto gledam jas Biblijata ima mnogu avtori sto go pisale, znaci samite tie avtori ukazuvaat deka ne e bozja kniga,i mnogu e jasno kaj sto si napisal deka BIBLIJATA PRETRPELA IZMENI , dali bozjata kniga moze da se smeni ? cudno .. samo razmisli sto si napisal, ke se zbunis od toa sto si go napisal, posto koga ke razmislis BIBLIJATA ima avtor, znaci deka e napisana vo stil na KOJ STO KAZAL i KOJ STO REKOL , i ops na nekoj mu teknuva ne mi se dopaga ova i GO MENUVAM , epten cudno :)
pozdrav

ti kaza sto imase da kazes, no ne objasni nisto zatoa sto mene ne mi bese jasno, aj ako mozes po precizno razjasni mi , gledaj gi bukvite so BOLD sto se i odgovori na tie prasanja pozdrav.

1. Biblijata ima poveke avtori zatoa sto e Bozjo otkrovenije davano so mileniumi preku prorocite, koi pisuvale po vdahnovenie na Svetiot Duh, a zavrsena e vo apostolsko vreme kako sto kazav so Evangelijata, Apostolskite poslanija i Otkrovenieto. Togs Biblijata e kompletirana (Bog  im se otkril na lugeto onolku kolku sto mozele da go razberat) i ja dobiva denesnata forma na Pravoslavnata Biblija.

2.Za razlika od nasata pravoslavna Biblija , Protestantite izvrsile mnogu izmeni vo nivnata Biblija, otstapile od vistinata, pa po mnogu se razlikuvaat od nas pravoslavnite. Zatoa ke povtoram:Koristete se samo so Pravoslavna Biblija i ako mozete dokazuvajte deka vo neja nesto ne e pravilno, a ne so Protestantski ili bilo kakvi drugi Biblii koi ke povtoram pretrpele mnogu izmeni i se daleku od vistinskata Biblija koja ima tocno 77 knigi i ni edna pomalku ili poveke

Ova se e od minatiot post i se odnesuva na tvoite Bold zborovo, a kao ti ostana narazjasneto uste za parabolite se izvinuvam, sega ke ti objasnam:
Parabolite se tekstovi koi imaat prenosno znacenje, odnosno preku obicna prikazna svatliva za sekogo se pretstaveni nekoi Bozji vistini. Isus cesto koga besedel (go poucuval narodot) koristel paraboli. Taka vo slucajot sto ti go spomna pogore, toj gi prokolnal onie koi vo tekot na celiot zivot ne napravile dobro delo- gledale samo za sebe bez da im pomognat na onie koi barale pomos, vo konkretniot slucaj hrana(leb). Ova se odnesuva na strasniot sud koga Bog ke bara dobri dela od nas i koga ke bide strog i ke gi kazni onie koi gresele a ne se pokajale. Za razlika od togas,Bog sega e milostiv, trpeliv i ceka da se pokaeme. Taka i Hristos raspnat na krstot se pomolil za onie koi go raspnale so nades deka ke se pokajat za losoto delo.
Mislam deka ti odgovoriv na prasanjeto zosto Bog gi osudil tie ''koi ne mu dale leb'', a se pomolil na krstot za negovite raspnuvaci.
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 23:18
Originally posted by rice rice напиша:

Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Римокатолички институт ДА, но во светот е најпризнаетиот и најверодостојниот во изучувањето на Библијата. Нешто слично како што проф. Роберт Тафт е најдобриот литургичар во светот иако е римокатолик, биритуалист. Ова го признаваат сите.

NE BI REKOL DEKA GO PRIZNAVAAT SITE AJDE MALCE DA TE NASOCAM VO TVOJATA POTRAGA :
MOZE DA SE POTRUDIS I DA POBARAS VO UNIVERZITETOT NA SV,SERGEJ VO FRANCIJA KOJ SE ZANIMAVA SO PRAVOSLAVNA TEOLOGIJA   ILI
ARISTOTELOVIOT UNIVERZITET VO GRCIJA ....
MOSKOVSKA DUHOVNA AKADENIJA......
MOE MISLENJE E DEKA NABROENIVE UNIVERZITETI ITEKAKO SE POVERODOSTOJNI I POPRIZNAETI OD ONOJ KOJTI GO KAZUVAS.

Верувај дека Роберт Тафт е најпочитуваниот литургичар во светот, веднаш по него е неговиот колега, сега во пензија Мигел Аранц. За ова лично имам слушнато, а и сум видел кој е односот на пример на еден Јован Зизиулас при средбата со нив. Доколку ова не е така прашање е зошто Српската православна црква, Руската, Украинската (не призната), Грузијската и Грчката православна црква ги испраќаат своите ученици да магистрираат и докторираат кај овие двајца на Ориенталниот институт во Рим, а не некаде на некој православен универзитет, било кој од оние што ги споменуваш. Ова го праве барем до лани, бидејќи 2004/05 Аранц се повлече сега држи само семинари, а Тафт остана уште една година по тоа и најави свое заминување. Зошто Јеромонах Јероним Мочевич од Ковиљ манастирот искина железни опинци да магистрира кај Тафт, но овој го зезна не прифати!? Барем што се однесува до високото религиозно образование во Православниот и Римокатоличкиот свет, како и во Германија (протестантскиот и римокатоличкио) колку толку се обидувам да ги следам работите.
Мир меѓу нас.
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2007 во 01:16
:) taman se zagreav da ti dadam demand, ama koga vidov kolku si se rasplinil me fati mrza...
bez navreda ama mislam deka ova ne e dostojno za komentiranje, meshash babi i zhabi, naveduvash kako argumenti nekoi komentari na nekoi Dr. sekoj moze da si komentira sto saka, a bashka gledam deka si mnogu neupaten vo Biblijata, taka sto za da ti dadam voved treba cela Biblija tuka da ti ja ispisham za da prvo ja procitas a posle da go razberes komentarot, pa zatoa ke te pocekam da ja procitas, i potoa ke komentiram :))
Drugive muslimani davaat popredizvukuvachki debati, kje pobaram nekoja pointeresna, ili za da mi go privleces vnimanieto, daj izadvoj nesto taka popredizvikuvacki i poizdrazano ;)
pozdrav man

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Danyal1907 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Февруари.2007
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2007 во 01:23

Спрема католиците канонски а спрема протестантите лажни 6 книги се поделени на 12 дела:

1. Тоби,Јудит,Естер,Соломонови кажувања,Сирак,Барух ,Писмо на Јеремија,Песма на три млади луге,Сузан,1 и 2 ,

Книга та по име Библија се составува од стариот завет (39 книги) и новиот завет (27 книги) .Како што реков ,додека Исус бил жив не напишал нитѕ 4 те Библии ниту останатите 23 книги.33 год. после Исус непознати автори ја пишуваат Библијата ,па после над стотици пати поправани ,изменети,додавани,одземени  и на крај од татковците на црквата од стотините книги овие 27 денешните ги прогласуваат за канонски.

Црквата за авторите на Библиите вака вели:

1.Библија по Матеј:Еден од апостолите на Исус авторот е Матеј

2.Библија по Јован:Еден од 12 те апостоли на Исус Авторот е Јован

3.Библија по Марко:Асистентот на Петрус Маркос има запишано

4.Библија по Лука: 13 ти апостол Павлос кој го има наречено како ;сакан доктор;и пријател на апостолите Лука е авторот.

Апостолски дела-авторот е Лука

Од Послание до Римјаните до Послание на Филипјаните наречен13 апостол Павле е еваторот.

Јудиното послание-Црквата До 17 век Павлос велеше ,сека авторот е непознат вели.

Јаковово послание-Апостол Јаков е авторот

1 и 2 Послание Петрово-Апостол Петрус

1,2,3, Послание на Јован-Апостол Јован

Послание до евреите-Авторот непознат

Затоа пак истражувањата горе наведените апостоли Матеј,Јован,Петрус или другите споменати автори имаат користено додатни имиња ,пример 1 и 2 Послание на Петрус не  е напишано од самиот апостол Петрус него е докажано дека некој друг има напишано и се потпишал како Петрус  (Pseudonymous works, што значи пишуваље книга под лажно име значи идентитетот не се знае а се потпишува како пр.Апостол Петрус,што значи докажано е дека во Новиот завет вака измислени послание има многу.)

Измислени послании во новиот завет се : Јудиното послание-Црквата До 17 век Павлос велеше ,после е откривено дека има измислен потпис.(американ католик библе). 1,2 Послание на Петрус исто така е измислена,,исто така посланиите кои има напишано апостолот Јован се измислени. Има послании кои не се знае кои и кога има напишано како Послание на тим. ,писмо за теос ,кои се измислени на името на Павле (The Origins of Christiany,encyclopedia of religion)

Prof. Bruce D. Rahtjen :

Новиот завет према лугето кои истражуваат 1,и п. На Римјаните,1,2 на Коринт.,Галатјаните ,Филипил.,1 Солунјаните и писмо за Фил. Има напишано Павле.

2 Солунјани ,колос. И ефес. Кој ги има напишано не се знае .Према истражувањата исто така 1 и 2 тим. Титус и писмо на евреите,се напишани доста долг период по смртта на Павле  (Biblical Truth and Modern Man, )

Паросиа (2  доагање на Исус во овој свет)

Треба да обратите внимание на 2 Послание на Петре (Петрус) и зошто е напишана и шти и е целта.

Во времето на Исус ,првите негови  следбеници верувале дека во нивниот животен век ке се случи повторното доагање на Исус .

Биб. по Јован тврди дека тоа ке се деси пред смрта на еден сакан ученик на Исус ,и дека пред смртта на овој ученик Исус ке се појави по 2 пат.

Јован 21,20-24

A Petar obazrevši se vide gde za njim ide onaj učenik kog Isus ljubljaše, koji i na večeri leže na prsi Njegove i reče: Gospode! Ko je taj koji će Te izdati?

21 Videvši Petar ovog reče Isusu: Gospode! A šta će ovaj?

22 Isus mu reče: Ako hoću da on ostane dokle ja ne dođem, šta je tebi do toga? Ti hajde za mnom.

23 Onda iziđe ova reč među braćom da onaj učenik neće umreti: ali Isus ne reče njemu da neće umreti, nego: Ako hoću da ostane dok ja ne dođem, šta je tebi do toga?

24 Ovo je onaj učenik koji svedoči ovo, koji i napisa ovo: i znamo da je svedočanstvo njegovo istinito.
Ама тој ученик умрел ами Исус не дошол.

Спрема Библија по Матеј Апостолите пред да ги заобиколуваат еврејските села ,Исус ке се врати по 2 пат

Матеј 10-23

A kad vas poteraju u jednom gradu, bežite u drugi. Jer vam kažem zaista: nećete obići gradova Izrailjevih dok dođe Sin čovečiji.

Али Исус 2 пат вопшто не се врати.

Е сега овие два збора и две лаги да не излезеат на виделина ,непознатиот автор го написа 2 Послание на Петрус и го објасни зашто не дошол Исус

2 Послание на Петрус 3,3-4

И govoriti: Gde je obećanje dolaska njegovog? Jer otkako oci pomreše sve stoji tako od početka stvorenja.

И наставува во 3,8-9

Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan.

9 Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje.

Пак во Библијата иам ајети кои ни кажуваат дека не се знае денот на 2 то доагање на Исус и кои се коси и е контрадикторни со Матеј 10-23 и Јован 21,20-24

Матеј 24-36

o danu tom i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do Otac moj sam.

Времето во кое живеел Исус во Сирија,Египат, Иран и Мезопотамија живеел доста многу евреи.Евреите очекувале месих,посланик   како Мојсеј каде нив ке ги соедини.После почеток на проповедување на Исус ,хахамите толку имаат комплицирано Мојсијевата вера да тогаш расправале пр.за тоа да ли во сабота ,кокочката что има сносено смее де са јаде или не.

Исус има проповедано во Палестина на тамошните евреи.Исус има одбрано 12 Апостоли кои сочинувале 12 преставници од 12 те племиња.Апостолите на Исус се придржувале на стариот завет и законите  така да се обрезувале,не јаделе свинско ,се молеле во синагога итн.

Дела на Апостолите 2-46I svaki dan behu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu s radošću i u prostoti srca,

3-1 A Petar i Jovan iđahu zajedno gore u crkvu na molitvu u deveti sat.

Немам дојдено да го уништам стариот завет ,него да се придржувам на законите:

Матеј 5-17

Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Нмам дојдено да го уништам стариот завет ,него да се придржувам на законите:

Матеј 5-17

Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.

Ами денешните хрисѕијани не се подржуваат на законите во стариот завет ,не се обрезуваат, јадат свинско , , во црквите и во своите куки како идол и икон кои се наречени Исусовите икони кои им се поклонуваат ,во кои овие поклонувања вио стариот завет се нарекува ширк.

Така велит проф. Ницкле во  (The Synoptic Gospels,  )

Сите овие значи  дека Исус во текот на својот живот нема создадено црква.( On Being a Christian)

Исус никаква нова доктрина нема донесено Dogmengeschichte, Истото и малце поопширно и Фосдик во својата (The Man from Nazareth,) истото го тврди

Е сега се поставува прашањето како се создаде црквата?

Изменето од ACELERA - 07.Ноември.2007 во 00:52
Covek koj ne pravi greski obicno ne raboti nisto-Phillips
Кон врв
ASTRIX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
OBSESSIVE DREAMS

Регистриран: 18.Јануари.2007
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ASTRIX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2007 во 02:30
џабе се трудишConfused
освен 2-3ца ионака занесени
никој здрав нема ти поверува LOL
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2007 во 22:08
  Tоби,Јудит,Естер,Соломонови кажувања,Сирак,Барух ,Писмо на Јеремија,Песма на три млади луге,Сузан,1 и 2

Извини, ама во Библијата не сум ги видел овие книги, барем не со овие имиња. Сигурно се на македонски или? Не знаев дека евреите имаа име: Сузан!?

Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2007 во 13:26

Sekako deka denesnava Biblija, bilo kako krpena ili sostavuvana, ne e originalot koj sto mu bil objaven na Isus.

Tuka nem somnez.

Vdahnoveni ili ne, evangelijata se olni so kontradiktornosti, sto e uste eden argument za toa deka ne e Bozja Rec!

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2007 во 13:39
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Sekako deka denesnava Biblija, bilo kako krpena ili sostavuvana, ne e originalot koj sto mu bil objaven na Isus.

Tuka nem somnez.

Vdahnoveni ili ne, evangelijata se olni so kontradiktornosti, sto e uste eden argument za toa deka ne e Bozja Rec!

TongueTongueTongueTongue Bog da ve cuva, sto vera ste.....ni sami ne se  citate sto pisuvate, kaleeefaaaahh tvrdese deka biblijata ne e avtenticna, ti pisuvas deka e kontradiktorna  i deka ne e Bozja rec, a mist ima tema Isusovite proroshtva za Muhammed... vo koja iznol citati od biblijata vo koja gi naogja prorostvata za vashiot prorok.........aj sea   edno mislite drugo pisate treto citate......kraj vi nema....

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2007 во 22:56

Се верува дека црквата Исус го формирал,разните

истражувања го тврдат

Спротивното проф Ницкле вели вака:
Огромниот дел од Експертите на новиот завет тврдат во  

времето на мисијата

На Исус тој ја нема формирано црквата

(the synoptic gospels)

Католичкиот теолог Ханс кунг:

Све ова значи дека во животот на Исус ,

тој самиот нема формирано

(изградено)

Црква.

Protestantot Adolf Harnak

Исус ни една нова доктрина нема донесено (dogmengescichte)

Сите извори на христијанството особено се потврдува дека

Исус и

апостолите

Никогаш немаат тврдено зборови како :Божји син, Бог,

тројство,

или црква и др.

Првите христијани остај што немаат изградено цркви ,

тие прво

се молеле во

Синагоги (The originals of hristianity)

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2007 во 23:10

Добро сега идет нај интересното прашање кој тогаш ја

формира црквата?

Не само црквата туку и денешното христијанство го има

формирано

Никој друг него самиот евреинот Павле .

Које овој Павле ? знаеме дека тогаш евреите и денес

живееле во

Палестина ,Сирија,Анадолија,Египат,Ирак .

Павле се родил во Тарсус ,добро го изучувал грчката

филозофија и

Кој добро ја знаел за еврејството, така да овој

евреин се појавил

отприлика 35 тата година после Исус.

Тарсус тогаш бил економски центар кој патиштата воделе за

грчка,

италија,кипар,сирија и египат the bird of hristianity)

Во светот на греко-ромените постојале многу вери тогаш.Тој многу добро

знаел и грчки да зборува ,и во своите писма има

употребено филозофски

речник, што докажува дека тој бил многу добар

филозоф (Abraham,his

life and times)

Исто така  Павле има учено за евреизмот  од еден еврејски

теолог по

име

Гамелјел (the birth of cristianity )

Значи на кратко Павле знаел и за источните религии ,и

грчката

филозофија и

За еврејството.

Павле тврди дека одејки на кај Дамаск му се појавил

духот на Исус

Дела апостолска 9,3-22

Кога се приближил во дамаск во 38 год ,за да се запознава

со

апостолите

Отишол во Ерусалим ама тие не го примиле 9,26-27

Со молба на Апостолот Барнаба тој сепак се сретнува и со

другите

апостоли

9,30

24 год Барнабас него го прака во антакија 11,26

Пошто сите територри тогаш зборувале грчки Павле бил

главниот кој

Објаснувал за Бибилијата .Како што гледате тогаш тој кажувал за

правата Библија и мисијата на Исус.

Во некои синагоги ,имало и некои луге кои не потекнувале

од

евреите ама верувале во еден Бог и кои учествувале во мисите

што се одржувале во сабота ама овие луге биле не обрезани ,

а овие тогаш ги викале по име ;гентиле; еден дел

од овие верувале

и во Библијата 14-1

Овие гентиле христијани одбивале да се се обрезуваат и не

прифакале потполно да веруваат во стариот завет.

Поради овој проблем почнуваат првите недоразбирања мегу

павле I 12 те Апостоли.

Апостолите на Исус тврделе дека без да се обрезуваат и без

да се верува во стариот завет не може да се биде

следбеник на Исус,

од друга страна пак Павле спротивното го тврдел.

После овој настан (38 год) 15 год. После или точно во 53 год.

Павле почнува да внесува нови мислења и правила

Иако Исус него нема одбрано како апостол тој

себеси си нарекува ,

13 апостол и по значаен од другите 12 апостоли:

Дела апостолска 9-15

Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2007 во 23:13
Црквата ја има формирано Христос. Тој е нејзина глава, нејзин водач, нејзин Спасител и Нејзин Господ...

Еве, пократко, а појасно не можев...Wink
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2007 во 23:15
јас овде ви пренесувам факти и докази и научни истражувања , а ти го тврдиш тоа што ти го пласирал павле , имаш некој цитат да ми даваш каде Исус вели : ова црква јас го формирав одете и молете се ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.