|
Лицето на Исус |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | |||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Temlarius, naprotiv, taa teorija za Zak De Mole ne e informacija od knigata " Tajnata na Templarite",jas ja nemam citano taa kniga, i bi sakal da ja procitam. Taa prikazna se zboruva uste od vremeto koga se slucil nastanot, a posebno otkako se pojavilo platnoto vo javnosta. Vo 1988 godina , Vatikan dozvoli pokrovot da bide podlozen na radiojagleroden test od TRI razlicni ekipi. I trite bea soglasni deka Pokrovot( Platnoto) ne mozelo da postoi pred 1260 godina. Interesen e faktot deka istrazuvackite ekipi gi objavija svoite rezultati na 13 oktomvri, na istiot den vo koj e uapsen i raspnat De Mole. Vatikan otsekogas go negiral faktot deka Torinskoto Platno e sveta relikvija, no mnogu vernici veruvaat deka toa e platnoto vo koe bil zavitkan ISUS. Mozno e Vatikan, so namernoto izdavanje na rezultatite na 13 oktomvri (bidejki go znae dobro potekloto na Pokrovot i na koj pripagjal)tokmu na godisninata od toj nastan da go potvrduva toa uste ednas deka ne e vistina. Kako i da e, toa se teorii, nedokazani, ne sum dogmaticen, no moe mislenje e deka: Torinskoto Platno ne e ona platno vo koe bil zavitkan ISUS. Inaku, proucuvanjeto na ovaa relikvija se razvi vo edna posebna nauka,narecena SINDOLOGIJA( na grcki sindon= platno) |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dokazhana rabota e deka sekoj vo neshata sogleda (interpretira) onoa vo shto saka da veruva.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
The Shroud of Turin Freemasons often weave legends around the life and legacy of Jacques de Molay, claiming with little or no proof that Molay was a key figure connected to other stories of mystery. In the 2001 book The Second Messiah: Templars, the Turin Shroud, and the Great Secret of Freemasonry, is a claim that the Turin Shroud is actually an image of Jacques de Molay, not of Jesus Christ as is common belief. There is no reliable basis for saying that the Shroud depicts Molay; however, it is true that there seems to be a connection between the provenance of the Shroud of Turin and the Templars. The French Knight Geoffroi de Charny's widow, Jeanne de Vergy, is the first reliably recorded owner of the Turin shroud. Some believe that her husband of similar name was nephew to Geoffroi de Charney Geoffroi de Charney, Preceptor of Normandy for the Knights Templar, and the associate of Jacques de Molay who was both sentenced to lifetime imprisonment with him, and then burned at the stake with him in 1314 after both proclaimed their innocence. Kako shto vidish MITOT za platnoto e plasiran od Masonite i kolku i da zvuci neverojatno Masonite nemaat nishto so Templarite... Inaku vo red e sto velish deka platnoto e isprateno na tri nezavisni tima za datiranje no dali znaesh deka pri datiranjeto tie po greshka neznaejci ne go datirale platnoto tuku slojot koj se formiral vrz platnoto i spored toa ekspertite tvrdat deka datiranjeto dalo pogreshni rezultati toa go veli covekot koj go izmislil procesot na odreduvanje datum so jaglerod... A za vatikan nemam sto da kazam velish negirale hahaha pa tie ne samo da negiraat tie niogash nishto i ne potvrdile kako treba, zatoa sega taa nivna arogantnost im se vraca kako bumerang.... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Колку што знам за тоа платно,и јас имам чуено дека нема шанси да е постаро од 1000 години.
Убаво од ватикан што не го признава за реликвија, cепак тоа не го прави за џабе. На западот по шизмата се развил еден многу лош обичај на продажба на "реликвии" од секаков тип. Еден брат во Христа,по потекло Португалец(преобратен во православие)вели дека во Португалија во средниот век се продавале "пердуви" од крилјата на Архангел Михаил(??!!) Така да секогаш треба претпазливи да се третират таквите "реликвии" кои не се спомнати во светото предание на Црквата. p.s Една друга работа што ми текна,и покрај популарната престава на ликот на Христа на иконите. Сепак историски гледано е многу малку веројатно дека Христос носел долга коса. Изменето од ahmar1 - 04.Април.2010 во 20:41 |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Taka e brate Ahmar, se slozuvam so tvojot post. A i za kosata sto kazuvas,istoriski gledano, malku e verojatno ISUS da imal dolga kosa. Vo vremeto koga ziveel ISUS na Zemjata bilo sramno za mazite vo Izrael da nosat dolga kosa. |
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
1.Ako mitot za platnoto e plasiran od Masonite kako sto ti velis, dali e slucajno sto rezultatite od ispituvanjeto se objaveni na 13 oktomvri, na denot na koj e uapsen i raspnat Zak De Mole? Sakam da kazam, Vatikan resil bas na toj datum da bidat objaveni rezultatite. 2.Ako e vistina deka platnoto e na ISUS, togas ne i odi vo prilog na Katolickata crkva da se krie , tuku naprotiv, toa ke bide izlozeno i kako golem dokaz i relikvija od ISUS . Neli e malku cudno Изменето од KINGDAVID - 05.Април.2010 во 01:45 |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
1.Brate vece dolgi godini mu pripadjam na bratstvoto na Templarite i veruvaj deka 13 kako datum vo kontekstot e samo koincidencija. 2.Cudno e se soglasuvam no zemajci ja vo obzir sostojbata vo katolickata crkva (golem raskol i politicki igri) ne e ni cudno, katolickata crkva se vmesha vo mnogu raboti i sega ne znae kako od seto toa da izleze cista, vo slucajov so Torinskoto platno kardinalot koj ce go objavi kako avtenticno Isusovo sigurno ce stane Papa taka da - vlogovite se golemi kako i igrata .. |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mozno e da si vo pravo... Jas licno ne veruvam deka e toa platnoto vo koe bil zavitkan ISUS. Bi bilo dobro da napravat uste edno istrazuvanje za da se utvrdi vistinata. |
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дури и кога би било тоа платното во кое Исус бил завиткан, не гледам што тоа менува во поглед на Исусовиот повик „Следете Ме!„ во смисла практицирање на неговото едноставно но генијално учење кои нуди високи етичко-морални вредности.
Исус не рекол дека е или дека ќе биде битно платното, или неговата гробница или земјата по која чекорел(значи нема потреба ни од аџилак). Напротив тоа лесно може да премине во идолатрија, а тоа е против Бога и со тоа не му служи на нашиот здрав духовен развој. |
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa sakav i jas da go kazam. Ne treba nasata vera da zavisi od toa platno ili od nekoj drug materijalen dokaz. Verata e vnatresno ubeduvanje( presvedocuvanje)deka e toa taka. Ako si ubeden vo toa sto veruvas nema da ti trebaat dopolnitelni dokazi. Samo onoj sto ne e ubeden bara uste dokazi, sto e vo red. No ,da ne zaboravime,ISUS pravel cuda pa lugjeto vo negovo vreme ne mu veruvaa i go raspnaa... |
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Platnoto ne moze da bide temel na verata, no sepak moze da ima golemo znacenje koe vprocem i go ima ....
|
|||
Give me your secrets
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ватикан дозволи и втора евалуација на платното, бидејќи со резултатите на првата евалуација не се согласија самите членови кои ја испитуваа староста на платното. Особено кон тоа придонел пожарот кој избил во црквата каде што се наоѓало платното, па подоцна биле и зашивани делови за да не се уништи истото. Токму затоа и се бара платното да биде испитано целосно, затоа што различни делови датираат од различни времиња. Инаку, официјален став за тоа платно Католичката Црква нема. Интересно е што, тоа платно, а истотака и лонгиновото копје, за разлика од чесниот крст и шајките со кои бил закован Господ Исус Христос за крстот се пронајдени од св.Царица Елена во Ерусалим, а сведоштво за платното и за лонгиновото копје од тој период нема, иако св.Цар Константин дал јасна наредба, а и дозвола на св.Царица Елена да ги најде сите христијански реликвии и да се погрижи да бидат зачувани. Секако, тоа не ги спречува некои автори во разни книги да говорат дека копјето било во рацете на св. Цар Константин и дека благодарение на истото, тој победувал во битките. Изменето од Македон - 16.Јули.2010 во 13:59 |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas toa prvo i vtoro gi smetam za edno, bidejki i dvete bea napraveni so ogranichuvanja i vo relativno kus megjuseben vremenski period, so slichno znaenje i tehnoloshko nivo, ne bea potpolni i ne dadoa konkluziven rezultat.
Zatoa rekov deka Vatikan ne dozvoli da se napravi drugo moderno testiranje koe kje gi zeme site elementi vo obzir i analizata kje ja napravi temelno so najmoderna tehnologija. Vatikan nema da si dozvoli ushte edna eventualna potvrda deka platnoto e izmama. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, во право си за непотполноста на резултатите, затоа што сите научници имаа различно мислење. Ватикан нема да биде погоден дури и од второ темелно испитување, затоа што никогаш и не излегол со официјален став, а штом не излегол со официјален став околу платното, не може да биде погоден од резултатите, независно какви и да се. |
|||
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |