IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Бог не постои?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Бог не постои?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 14>
Автор
Порака
ZlatniLiljan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 346
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZlatniLiljan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 23:09
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by ZlatniLiljan ZlatniLiljan напиша:

Така ме учеше мојот учител кој беше обичен смртник
Bog da go prosti.........a sto se sluci so tvojot ucitel, uste da ne uci na nekogoголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Уште ме научи дека колку и да гледаш во самобендисаниот, нема ништо да видиш.

Вистината ја кажал твојот учител.

ЗА ЖАЛ...

Da......tvoja!сршено%20срце
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 00:57
Не верувам дека постои Бог. Ако велите дека сето ова го создал Бог, тогаш кој го создал него? Не сакам некој погрешно да ме сфати, само кажувам колку ми е мене без смисла да верувам во него. Светов е мистерија за човечкиот ум, па поради тоа што сеуште не можеме да си објасниме многу нешта ги објаснуваме дека Бог ги создал? А и зарем сево ова е игра "не лути се човече", негова занимација? Проверува кој колку ќе издржи, ги става луѓето во искушенија? Зошто не создава такви? Зошто мора да поминеме низ сито и решето, а пак да веруваме и да го величиме? Ако постои, тој не создал вакви, а и тоа не е наша грешка што сме атеисти и што сме честопати злобници. Не верувам во Бог.
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 01:47
BISMILLAHIR-RAHMANIR-RAHIM

Bio jedan mladić koji je otišao u inozemstvo na studije dugo vremena. Kad se vratio, pitao je svoje roditelje da mu nađu religijskog učenjaka ili bilo kakvog stručnjaka koji bi mu mogao dati odgovor na njegova 3 pitanja. Napokon, njegovi roditelji su uspijeli naći Islamskog učenjaka.

Mladić
: Tko si ti? Možeš li dogovoriti na moja 3 pitanja ?

Učenjak
: Ja sam jedan od Allahovih dž.š. robova i inshaAllah, uz Allahovu pomoć pokušaću da odgovorim na tvoja 3 pitanja.

Mladić : Jesi li siguran? Mnogo učitelja i stručnjaka mi nisu mogli dati odgovor na moja pitanja.

Učenjak
: Dat ću sve od sebe, Allahovom dž.š. pomoću.

Mladić
: Imam 3 pitanja :

-
1. Da li Bog postoji? Ako da, pokaži mi Njegov lik. 

- 2
. Što je tekdir (sudbina) ?

- 3.
Ako Šejtan je stvoren od vatre, zašto će na kraju biti bačen u pakao koje je isto od vatre ? Izgleda da mu neće nimalo naškoditi, budući da je Šejtan i pakao od vatre. Zar Svemogći Allah dž.š. nije razmišlajo o tome? Odjednom, Učenjak je ošamario mladića...

Mladić (osjećajem boli) : Zašto si se naljutio na mene?

Učenjak
: Nisam se naljutio na tebe. Šamar je odgovor na tvoja 3 pitanja.

Mladić
: Ali stvarno ne razumijem.

Učenjak
: Kako se osjećaš nakon što sam te ošamario ?

Mladić
: Naravno osjetio sam bol.

Učenjak
: Stoga, vjeruješ da bol postoji?

Mladić
: Da. Učenjak : Pokaži mi njen lik.

Mladić
: Ne mogu.

Učenjak
: To ti je odgovor na tvoje prvo pitanje. Svi mi osjećamo postojanje Svemogućeg Allaha dž.š. bez da vidimo Njegov lik.

Učenjak
: Sinoć, jesi li sanjao da ću te ošamariti ?

Mladić
: Ne.

Učenjak
: Jesi li uopće razmišljao o tome da ću te ošamariti, danas?

Mladić

Učenjak
: Jesi li ikada mislio da ćeš dobiti šamar od mene?

Mladić

Učenjak
: To je takdir (sudbina).

Učenjak
: Moja ruka kojom sam te ošamario, od čega je napravljena ?

Mladić : Napravljena je od kože. Učenjak : A tvoje lice, od čega je napravljeno ?

Mladić
: Od kože. Učenjak : Što osjećaš nakon što sam te ošamario?

Mladić
: Bol.

Učenjak
: Bez obzira što su Šejtan (sotona) i pakao od vatre, ako Allah dž.š. hoće, in sha Allah, pakao će biti veoma bolno mjesto za šejtana.
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
laki svedska Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 18.Февруари.2008
Поени: 55
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki svedska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 15:20

Ajde da bideme razumni.dali postoi bog ....pa ajde po red

-kako se stvoril i koj e negov tatko ili stvoritel ???
-ima li zena ili sam tamo nekade gore se izlezava po celi denovi posto kako ja gledam ovde na zemjava ne si ja vrsi rabotata kako treba (glad,bolesti,ratovi,krv do kolena itn)
-zosto gi zeznal Adam i Eva koga im dal se no samo edno ne a toa bilo od edno drvo da ne gi jadat plodovite (koga im dal se sto gi zeza neka im gi dade i jabolkata ,a toj ne pa uste gi kaznil)
-svetata kniga ne uci deka ako ima bog ima i gjavol pa kade e negovata gjavolova tajna vecera ili gjavolovata "temna kniga" pa ne e valjda tolku glup temniov da ostane bez reklamen materijal!!
-kolku pati ste slusnale vo situacii koga se nema odgovor da go dobiete sledniov "cudni se patistata bozji"
-ako ima bog sto ne gi kazni rimjanite koji go ubile sin mu a ne tamo i da ja postavi svetata stolica a, da go kaznuva i toa sekojdnevno Erusalim od kade se i pocnalo
-i pak za rimljanite zosto ne gi kazni posto vo ime na krstonosnite vojni go imaat unisteno istocnoto carstvo Konstantinopol ili denesen Istanbul,pa ne samo sto go ubile Isus nego mu go unistile i zapalile negoviot dom i uste mnogu zosto a samo edno "PA CUDNI SE PATISTATA BOZJI"
Nego na toj div narod od pred 2000godini mu trebala nekoja kniga (kako sto se denesnite ustavi)spored koja ke se vladeat i ziveat i ako ne ja pocituvaat ke dojde gjavolot i ke gorat vo pekolot...ha ha ha .
ova bese samo edno razmisluvanje a vie kako sakate....samo bidete hrabri i kazete sto mislite i ne plasete se bidejki nikoj nema da ve zeme tamo nekade daleku vo nekoj kazan.
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 15:24
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење !
You live only ONCE!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 15:27
caos laki
si zaboravil da spomnes
BIBLIJA e najkomercijaliziran bestseller na svetov
prasanje e samo do koga
oti na lugjeto im e smaceno da citat edno te isko
civilizacija odi napred a bestsellerot stoi na mesto
mrtva trka ??neveruvam

bev so edni kinezi pred izvesno vreme i doznav deka tamu ziveat edna milijarda i 200 milioni ateisti koi ne ni pomisluvat za nego- za toj so polemizirame sega

znaci ne ima povekje nego site vernici
bestsellerot e na umiranje

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 16:36
religijata e edna od najgolemite pricini za podvoenost i kavgi kaj lugjeto.

porano koga religijata nemase vlijanie vo politikata mozev mnogu podobro da razgovaram so vernicite okolu religijata, bidejki toa bea vistinski vernici

denes koga site se udiraat vo gradi i na cel glas vikaat kakvi vernici se, tokmu tie ne znaat da zboruvaat smireno i ubavo za svojata vera.
Кон врв
laki svedska Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 18.Февруари.2008
Поени: 55
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki svedska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 20:12

mnogu dobro napisano !!!!! bravo butel 2
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 22:29
Poboznosta e rabota koja se naoga vo gradite. Onie koi na glas toa go velat, e rabota na cist marketing.
Vistinskiot vernik molci i potvrduva so dela. Ako veruva za sebe si veruva.
Ako religijata e ipolitizirana, togas toa ne e religija tuku nekova izvrtena.
No ne se slozuvam so vas deka religijata e vinovna za podvoenosta.
POveke e rabota na cista politika ili nekoja istoriska omraza, no za zal najcesto vojnite imaat i nacionalen karakater! Ama gi ima sekakvi! Sto bi rekle bosancite: Samo da rata ne bude!

Mozebi treba da gi prifatime lugeto takvi kakvi sto se!
Sekoj e razlicen, i sekoj razlicno si gi tolkuva i prifaka rabotite.

Jas sum probala zivot bez religija, i veruvajte, nikogas ne bi sakala povotrno da go iskusam toj zivot. No sepak jas taka gi dozivuvam rabotite, i nesakam da nametunuvam.
Treba vo nas da ima malku tolerantnost kon razlicnite od nas.

A za Kina, jas doznav podatok deka vo Kina ima okolu 100 milioni muslimani (ako gresam ispravete me), i si pomisliv kolku e toa golema brojka, no koga sporediv deka vo Kina ima 1 i povke milijarda Kinezi, e pa vo sporedba so niv, nie sme malcinstvo.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 22:51
Fakt e deka radjanjeto mora da zavrsi so smrt i deka site nie ce umreme eden den, koj den, kako, kade samo onoj kaj koj ce otideme znae do togas ni ostanuva da veruvame ili ....?
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
mikus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2005
Поени: 49802
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 15:48
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Originally posted by anakin anakin напиша:

ne mil moj prijatele

kako moze nekoj da me ubedi deka neso nepostoi

kazi ti koj te ubedil deka postoi i koj ti go dokazal toa
Што подразбираш под Доказ за Неговото Постоење?

moj moj moj prijatele
dokaz e takva aktivnost posle koja navistina nema dilemi i nikoj nema dilema vo
a ovde vo veronautikata- dilemi milioni ima i kje ostanat
pozdrav prijatele moj moj moj

NEPOSTOI DOKAZ NA NE POSTOENJE
(OSIM ZA PERPETUM MOBILE OD PRV VID)
NO POSTOI DOKA ZA NA SEKOE POSTOENJE-- DAJ GO DOKAZOT TUKA NA VIDELINA

Изменето од mikus - 18.Март.2008 во 15:50
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 16:10
Дали во живо си видел исцелување?
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
mikus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2005
Поени: 49802
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 16:14
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Дали во живо си видел исцелување?

aha ...nekoj nekogo isceluval , da toa da
moze togas da vidis - bolen, bolesnik, isceluvac, vrac da vidis se i sesto samo gospod ne

no sum videl kako doktor mirko mu izvail tumor na eden i go isceluval neveruvam deka toa imalo vrska so gospod nego so doktotor mirko so  imal dupe da mu ja otvori tikvata i da bide za nekogo vo toj moment BOG

Изменето од mikus - 18.Март.2008 во 16:15
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 16:15
не мислам на такво исцелување.голема%20насмевка

Мислам на исцелување со преноќување покрај мошти
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.