IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Мистерии и астрологија
  Активни теми Активни теми RSS - Паралелен свет
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Паралелен свет

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 16>
Автор
Порака
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 23:42
Postoi, sigurna sum vo toa.
Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 23:56

Originally posted by RUSHKA RUSHKA напиша:

Postoi, sigurna sum vo toa.

Јас се сложувам со тоа дека постои, ама баш ме интересира од кај си ти сигурна?

Изменето од james dean - 06.Февруари.2010 во 12:32
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 14:08
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

И јас сум ја прочитала таа книга...одамна беше... па има некаков паралелен свет, зависи што подразбирате под тоа. А квантната физика сеуште е неиспитано подрачје, некои ја оспоруваат-но има и многу докази кои одат во прилог на истата. Скоро ја прочитав “Поле“ за таа тема се зборува, па ете, кој се интересира, посебно ти Џемс Дин, мислам дека тебе ова ќе те интересира.

Книгата не сум ја прочитал, не можам да дискутирам за неа, квантната механика ја познавам сосема доволно за да можам да кажам дека АМА БАШ НИКОЈ (пардон никој релевантен физичар) не ја оспорува.
Всушност природата е вечно поле за работа и испитување на природните појави, па логично и науките кои ја испитуваат ќе бидат секогаш во нови и неиспитани подрачја, ако на тоа си мислела!!
А паралелни светови, според мене е првенствено многу тешко и да се замислат како би изгледале кога би постоеле, во што чисто се сомневам, барем во смисла во која се споменува во некои книги, се оградувам од споменатата не сум ја читал реков.
Мислам дека е многу пореално да се зборува за повеќе димензии и повеќедимензионален простор (или ако сакате простор време), кој според некои теории и реално би требало да постои. Но тука е проблемот со неговата манифестација во нашето познато 4 димензионално простор време.
Ама тоа е веќе друга дискусија!!!!!

Изменето од којсумјас - 20.Март.2008 во 14:09
Кон врв
Astra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2008
Поени: 297
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 14:32
Ja citav Paralelen svet. Ovde mesame izgleda paralelni svetovi so drugi dimenzii. Vo knigata za paralelen svet se (kolku sto se sekjavam) zboruva za zivotot posle smrtta.
Drugi dimenzii, denziteti i prostori se sosem druga prikaska.

Изменето од Astra - 20.Март.2008 во 14:34
What you see,hear and feel is not always true.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 14:53
Pardon, izgleda kako dzoker u poker ulaetav? Taka i mi treba koga ne citam knigi!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 15:35
Ne se sekiraj. Gledam deka sepak si upaten
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 19:48

Којсумјас и Астра, многу ми е мило што имате познавања од оваа област, иако тие се можеби нецелосни и нејасни. Да не ме разберете погрешно - ниту пак јас имам целосни познавања, а богами ги немаат ниту најголемите научници. Тие сé уште се во потрага по одговорот на најголемите тајни. Richard Feynman еден од најголемите познавачи на Квантната механика еднаш рекол "Мислам дека слободно можам да кажам дека никој не ја разбира квантната механика".
Покрај другото, квантната механика има повеќе толкувања, меѓутоа, денес како универзален се смета Стандардниот модел или Копенхагенската интерпретација на Квантната механика.
Но, тоа не значи дека Квантната механика не е точна. Таа им одолеала на сите експерименти и безброј пати е докажано дека е точна.
Е сега, според Квантната механика , нашиов универзум постои "истовремено" во милијарди и милијарди... (безброј) можни состојби. Тоа се вика Теорија на повеќе светови и неа ја претставил Hugh Everett уште во 1957 год. Имено, нашиов универзум постојано "се дели на два" и на некој начин се размножува - при секоја можност. Дури и вие кога се двоумите околу нешто - дали да одите лево или десно по некој пат, всушност вие одите по двата пата истовремено. И во тој случај и двата избора се вистинити и реални. Вие во овој момент постоите во милијарди (у ствари катаљарди ) универзуми (паралелни светови)!!! Во некој од нив сте богати, во некои сиромашни, во некои воопшто ве нема - пошто вашите родители воопшто не се сретнале "таму". Верувајте колку и да ви звучи ова неверојатно - вистина е!. Еден познат научник (J.B.S. Haldane) еднаш рекол: ."Природата не е чудна колку што си мислиме, таа е почудна и отколку што можеме да си замислиме."

А што се однесува до повеќедимензионалноста - тоа е друга приказна. Веќе е скоро сигурно дека нашиот универзум егзистира во 11-то димензионален просторно-временски континуум. Кога би можеле да ги користиме другите димензии, би можеле да си го скратиме патот помеѓу ѕвездите. (Значи, тоа подразбира дека сите оние катаљарда универзуми се исто така 11-то димензионални.
А за описот во книгата Паралелен свет од Божидар Бенедикт - тоа е пак нешто сосема друго. Таму се зборува за душите на луѓето - рајот и пеколот... сосема друга тема, која е поблиска до религијата отколку науката (за што јас сметам дека е чиста измислица на писателот, за со своите "мистерии" да заработи повеќе пари од продажбата на книгите.

Изменето од james dean - 06.Февруари.2010 во 12:32
Кон врв
CONTESSA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Декември.2007
Поени: 1620
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај CONTESSA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 00:49
aaaaaaa james dean pa ti si bil covekot sto treba da mi objasni nekoj raboti.............ajde ti postiraj tuka se sto znaes pa nie opusteno da upieme po nesto........
moze?
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 02:07
ПАРАЛЕЛНИОТ(ВЕРТИКАЛНИОТ) СВЕТ СЕ НАОЃА ОД ДВЕТЕ СТРАНИ..ЛЕВО И ДЕСНО ОД НАС!ВНИМАВАЈТЕ ДА НЕ СКРШНЕТЕ НАТАМУ..ЗАЕБАНО Е!..НЕ Е ПРЕГРАДЕН СО ЅИД ОД КАМЕН И ТУЛИ,ТАКА ДА ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ НАЈДЕТЕ ВО НЕГО! ..НЕ ДЕЛИ САМО ПРЕФИНЕТА МИСЛОВНА БАРИЕРА,ЈА ПОМИНЕТЕ ЛИ..И АКО ОСЕТИТЕ КАДЕ СЕ НАОЃАТЕ,ВИЕ СТЕ ВЕЌЕ ДЛАБОКО ВО ТОЈ СВЕТ...
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
CONTESSA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Декември.2007
Поени: 1620
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај CONTESSA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 03:13
Zagorce abe ne ne buni vaka cekame vistinski odgovor...........
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 13:11

VO VRSKA SO PARALELNITE SVETOVI:

1. PRED NAS SE NEOGRANICEN BROJ NA PARALELNI SVETOVI ...

2. EDEN OD NIV KE STANE REALNOST ... I

3. KE ZAMINE VO ISTORIJATA ...

I MNOGUMINA KE JA SILOVAAT ...
   PREMA POTREBITE !!!

DODEKA DIMENZIITE NE SE 11 ...
TUKU SE I TIE NEOGRANICHENI ...

1. bezdimenzionalna - tocka
2. linija
3. povrsina
4. volumen
5.
.
.
8. muzikata
.
.
.
93. covekot
.
x. mislata
.
n - dimenzionalen prostor

n -> oo

paralelniot svet ...
sekoja naredna sekunda se menuva ...
i sozdava nova struktura ...

nekoj sto zivee vo ednodimenizonalen prostor ...
moze "mislovno" da svati deka ima uste nesto ...
no nemoze da go "vidi" toa ...
dodeka tri dimenzionalniot prostor nemoze ni da go zamisli nitu da go "vidi" ...

taka da iako ni stojat na raposl*ganje neograniceni moznosti ...
no zavisi vo koj dimenzionalen prostor deluvame ...
i kakva strutura pravime vo paralelnite svetovi ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 19:04

Originally posted by CONTESSA CONTESSA напиша:

aaaaaaa james dean pa ti si bil covekot sto treba da mi objasni nekoj raboti.............ajde ti postiraj tuka se sto znaes pa nie opusteno da upieme po nesto........
moze?

Како што кажав и во некоја од другите слични теми, МНОГУ ми е мило што има и некој друг НАВИСТИНА заинтересиран за овие работи и што НАВИСТИНА сака нешто да дознае и да научи. Цел живот копнеам на некого да му го пренесам своето (ништожно) знаење, за да можам да разменам некоја мисла, но никаде не можам да најдам соговорник (или барем некој кој ќе ме ислуша со внимание). Кога го "открив" Форумов, помислив дека го најдов својот "слушател или соговорник". Но, за жал, за кратко време, искрено, малку се разочарав и помислив уште малку да се позабавувам, па "да фаќам магла"! Но како што можам да забележам се "појавуваат" некои личности кои ќе ме предомислат.

Се извинувам за Off-topic-от, со следниот пост ќе продолжам сериозно!

Изменето од james dean - 06.Февруари.2010 во 12:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Astra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 21:35
Ne se otkazuvaj. Problemot so vakvi temi e sto nema sekogas seriozni lugje za ovoj tip na problematika.A kako sto mozes da zabelezis ima mnogu koi kje vletaat kolku da kazat nesto ili da go rasipat muabetot i na kraj nisto.Samo trpelivo.Od druga stran i ma i specijalizirani forumi za vakvi temi.No sepak e dobro i na ovoj ovde nekoj da razviva vakov muabet. Ako nisto drugo barem lugjeto da se zapoznaat so ova i da gi prosirat vidicte i znaenjata.

Изменето од Astra - 21.Март.2008 во 21:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 22:09

Originally posted by Astra Astra напиша:

Ne se otkazuvaj. Problemot so vakvi temi e sto nema sekogas seriozni lugje za ovoj tip na problematika.A kako sto mozes da zabelezis ima mnogu koi kje vletaat kolku da kazat nesto ili da go rasipat muabetot i na kraj nisto.Samo trpelivo.Od druga stran i ma i specijalizirani forumi za vakvi temi.No sepak e dobro i na ovoj ovde nekoj da razviva vakov muabet. Ako nisto drugo barem lugjeto da se zapoznaat so ova i da gi prosirat vidicte i znaenjata.

Астра, фала ти и на поддршката и на советот! Многу го ценам тоа. Од твојот ник и твоите постови можам да заклучам дека ќе имаме за што да поразговараме. Инаку, искрено не сум запознат за оние специјализирани форуми за кои ми кажуваш. Па добро, со оглед на тоа што веќе некако се привикнав на овој Форум (да не кажам, се одомаќинив), а и си најдов соговорници, ќе продолжам да делувам тука - во овој наш мал Паралелен свет.

Изменето од james dean - 06.Февруари.2010 во 12:34
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.