IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Брак со припадник од друга вера?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Брак со припадник од друга вера?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 27>
Автор
Порака
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Статус: Офлајн
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:26
Messenger, edno neshto ne mi e jasno,,i iskreno odsekogash sum sakala da znam, sekogash koga lugjeto kazhuvaat deka veruvaat vo Bog, no ne i vo odredena religija,,???

kako e mozhno nekoj da te sozdade, bez pritoa da te prasha dali sakash da bidesh "born",i taka samo da te stavi vo svetot, cij sto veruvam deka bil sosema "unknown" za prvite lugje (no i seushte e i za nas) kako se snaogjale,sosema sami, izgubeni,opkruzheni so neshta za shto ednostavno nemaat poim???

eve, kako primer(koj sto cesto se koristi) ke zemam edna "machine", neli koga taa e "produced", e pridruzhena so "paket" instrukcii za negovata upotreba...eden inzhinier, e istotaka obvrzan, da dava prakticna demonstracija, za toa kako "makinata", funkcionira...

Covekot, e isto taka enda mnogu "pokomplicirana" designed, but animated machine,,,

i zatoa velam, koj ke im gi objasni neogranicenite prashanja za svetot, universot sto gi opkruzhuva, ako ne onoj shto te Sozdal????

no bidejki, On, e "Divine Being", Toj ne mozhe direktno da kontaktira so nas, pa zatoa, Toj ispratil,lugje , koi se edni megju nas, a toa se "Messengers",vrz koi normalno se baziraat religiite..

ova e mojot stav, zoshto veruvaam vo religija, inaku koga bi nashla nesto podobro, zoshto i jas da "talkuvam" taka slepo, niz beskrajni patishta, i bez "meaning"...???no sega za sega vaka razmisluvam,,mozhebi "nekogash" ke mi se "change" mind-ot..i ke mi bide "stranger",ovoj del na "myslef"...
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:46
Interesno prasanje.

Se cudam sto ima vrska ova so brak so pripadnik od druga vera
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:50
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ОД КАЈ ЗНАЕШ
КОГА НЕ СИ ПРОБАЛ?

.....БРАТУЧЕДОТ МИ КАЖУВАШЕ.....голема%20насмевка....А СЕГА ЈАС ВИ ВЕЛАМ..ОД ИСКУСТВО...намигнување

Изменето од zagor - 05.Март.2008 во 17:50
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:25
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Originally posted by EVGENIJA EVGENIJA напиша:

JAS SUM PROTIV TOA A VIE?
Нормално дека сум против. Прво ако знам дека е од друга вера нема ниту да го погледнам со тие очи како за партнер. Едноставно имам граница до каде треба да одиме а на каде не. Од толку Христијани нема шанси да влезам во брак со муслиманец.

E dobro de,Ne e temava za Muslimani i Hristijani,temava e brak so pripadnik od druga vera,ne rekovme da se mazis za Musliman,ete neka Bide Evrej,ili Budist..
Taka da ne se Sekiraj,i nie od Tolku Muslimanki nema da vlezeme vo brak so Risjanki.

тоа беше само дадено за пример. не знам што толку те повреди но многу христијански не би влегле во брак со муслиман......а не па со будист евреј и сл. мило ми  е што тоа е така.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:28
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

Messenger, edno neshto ne mi e jasno,,i iskreno odsekogash sum sakala da znam, sekogash koga lugjeto kazhuvaat deka veruvaat vo Bog, no ne i vo odredena religija,,???

kako e mozhno nekoj da te sozdade, bez pritoa da te prasha dali sakash da bidesh "born",i taka samo da te stavi vo svetot, cij sto veruvam deka bil sosema "unknown" za prvite lugje (no i seushte e i za nas) kako se snaogjale,sosema sami, izgubeni,opkruzheni so neshta za shto ednostavno nemaat poim???

eve, kako primer(koj sto cesto se koristi) ke zemam edna "machine", neli koga taa e "produced", e pridruzhena so "paket" instrukcii za negovata upotreba...eden inzhinier, e istotaka obvrzan, da dava prakticna demonstracija, za toa kako "makinata", funkcionira...

Covekot, e isto taka enda mnogu "pokomplicirana" designed, but animated machine,,,

i zatoa velam, koj ke im gi objasni neogranicenite prashanja za svetot, universot sto gi opkruzhuva, ako ne onoj shto te Sozdal????

no bidejki, On, e "Divine Being", Toj ne mozhe direktno da kontaktira so nas, pa zatoa, Toj ispratil,lugje , koi se edni megju nas, a toa se "Messengers",vrz koi normalno se baziraat religiite..

ova e mojot stav, zoshto veruvaam vo religija, inaku koga bi nashla nesto podobro, zoshto i jas da "talkuvam" taka slepo, niz beskrajni patishta, i bez "meaning"...???no sega za sega vaka razmisluvam,,mozhebi "nekogash" ke mi se "change" mind-ot..i ke mi bide "stranger",ovoj del na "myslef"...

iskreno odsekogash sum sakala da znam, sekogash koga lugjeto kazhuvaat deka veruvaat vo Bog, no ne i vo odredena religija,,???

Bidejki Bog e Kreatorot. Jas go velam taka zatoa to ako go narecham Bog, Alah, Brama, Montezuma, Manitu, Jehva ili bilo kako drugo, toa ke znachi deka mislam na odredena religija. Religijata e nekakvi odredeni dogmi, propisi i zakoni doneseni od lugje so nivnata interpretacija na Kreatorot i Kreacijata. Znam deka ke ima nekoj koj ke skokni na ova sto go velam i ke reche deka toa ne e tokmu taka i deka religijata e Bozhjiot zbor. No rabotata e deka toa e tokmu taka - Bog ne pravi religii, lugjeto gi pravat.

Lugjeto ja interpetiraat Kreacijata, ja fragmentiraat, ja delat, ja analiziraat kako parchee od edna celina, se obiduvaat da ja razberat i da dadat svoe znachenje na nea sto bi odgovaralo na nivnite razbiranja na rabotite, na neshto sto im e nim blisko spored umot, spored obichaite i sakanjata. Toa ne mora da ima nishto zaednichko so Kreatorovata ideja za sozdavanjeot na Kreacijata. Elementot koj ne determinira kako razlichni vo taa Kreacija e slobodata na mislenje i izbor sto Kreatorot tolku mudro ni ja dal nam, a ne na ostanatoto sto go sozdal, barem onoa so koe nie zhiveeme na ovaa planeta. Takov izbor nemaat zhivotnite i rastenijata. Za niv rabotite se odvivaat tokmu onaka kako sto ti go opisha so svoite zborovi - kako nekoja mashina. Tie, sakajki ili ne, sekogash zhiveat vo segashnost, za niv ne postoi minato i idnina, tie se postojano vo "Rajskata gradina" - za niv misli Kreatorot.

Chovekot (so kasnuvanje od zabranetoto jabolko) izlaga od taa Rajska gradina zatoa sto stanuva svesen za svojata sloboda na razmisluvanje i izbor na svoite postapki. Za nego poveke ne vazhi Kreatorovata determiniranost na segashnosta. Ako za zhivotnite i rastenijata ima samo sudbina - onaa koja e odredena od Boga, za chovekot poveke taa ne postoi vo istata smisla i toj sega ima sila i pravo da vlijae vrz nea, toj sega mozhe da kreira i da sozdava slichno kako sto kreira i sozdava i Kreatorot sto go sozdal nego.

Chovekot sega postoi spored Kreatoroviot lik, spored Kreatorovite atributi - toj e kokreator (co-creator). Chovekot ne sozdava samo materijalni raboti, tuku i duhovni i religijata e tokmu del od toa sozdavanje. Chovekot znae dlaboko vo sebe deka e sozdaden od Kreatorot i deka ima nekoja cel seto toa, no znae deka e sozdaden so sloboda i toj da sozdava isto taka. Zatoa ima sozdadeno tolku razlichni veruvanja i religii, a sepak e svesen deka ima samo eden Bog.

I tuka bi zastanal, bidejki mislam deka ti odgovoriv zoshto lugjeto mozhat da veruvaat vo Bog, no ne i vo edna odredena religija, edno odredeno Negovo interpretiranje. Ponatamoshnoto elaboriranje bi me odvelo nadvor od topikot i prashanjeto. Za drugoto, nekogash drug pat, na druga tema ili na drugo prashanje... za sega ova e dovolno.

P.S. Ako Kreatorot ni daril slobodna volja, ako ne napravi spored svojata podoba, ako imame sloboda na izbor, soznavanje i sozdavanje, kako mozhe vo seto toa da vleze za Kreacijata? Toa e samo nasha interpretacija na prosvetluvanjeto i dobivanjeto slika (inside) na Kreacijata. Koga nekoj od nas ke ja dopre Kreacijata vo nejzinata bozhestvena ubavina, nie velime deka Bog ni go prakja kako Messenger. I se dodeka rabirame oti toj dopir e samo dopir, samo edno kuso i nekompletno frlanje pogled na taa sevkupnost, se e vo red. Vo momneot koga ke si umislime deka so toa sme go "fatile Bog za brada" ja pravime najgolemata greshka.

Изменето од Messenger - 05.Март.2008 во 18:40
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:28
Originally posted by zagor zagor напиша:

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ОД КАЈ ЗНАЕШ КОГА НЕ СИ ПРОБАЛ?

.....БРАТУЧЕДОТ МИ КАЖУВАШЕ.....голема%20насмевка....А СЕГА ЈАС ВИ ВЕЛАМ..ОД ИСКУСТВО...намигнување

искуство си е искуство и треба да се почитува, освен ако она на другиот не се разликува од нашето...независно од тоа што велат братучедети, вујковците и тетките на соседите

Изменето од majstorce62 - 05.Март.2008 во 18:29
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:29

Originally posted by EVGENIJA EVGENIJA напиша:

JAS SUM PROTIV TOA A VIE?
Нормално дека сум против. Прво ако знам дека е од друга вера нема ниту да го погледнам со тие очи како за партнер. Едноставно имам граница до каде треба да одиме а на каде не. Од толку Христијани нема шанси да влезам во брак со муслиманец.

E dobro de,Ne e temava za Muslimani i Hristijani,temava e brak so pripadnik od druga vera,ne rekovme da se mazis za Musliman,ete neka Bide Evrej,ili Budist..
Taka da ne se Sekiraj,i nie od Tolku Muslimanki nema da vlezeme vo brak so Risjanki.
тоа беше само дадено за пример. не знам што толку те повреди но многу христијански не би влегле во брак со муслиман......а не па со будист евреј и сл. мило ми  е што тоа е така.

NE nikako ne sum povreden,naprotiv,i mene mi e milo,sto toa e taka,no veruvaj deka i mnogu Muslimani ima koi ne bi vlegle so Risjanki vo brak.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:30
Ако де. камо ич да не ни помислат на тоа и да не се мешаме 
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:47

NE nikako ne sum povreden,naprotiv,i mene mi e milo,sto toa e taka,no veruvaj deka i mnogu Muslimani ima koi ne bi vlegle so Risjanki vo brak.

Ich ne ti ni treba Halide - prashaj ne nas sho sme vo brak so risjanki, ich ne ni e lesno...
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 19:52
Takviot brak ne e odobren od Tvorecot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 19:53
видиш? прв пост а паметен среќа
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 19:59
ubavo si zboruvate, samo ljubovta ne znae ni za religii
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 20:00
не знам тоа Бутел, јас само што ке чујам дека е друга вера ми става гард тој факт.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 20:05
Vidish - od chisto religiozni prichini, ne gledam zoshto ne bi mozhel da postoi brak megju razlichni veri... od socijalni prichini - rechisi nevozmozhno e... no idejata deka Tvorecot ne go dozvoluva toa e smeshna - zatoa shto neli Toj ne stvoril site, i pravednite i zabludenite...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.