IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - НЕДЕЛА - ДЕН ЗА УБАВИНИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

НЕДЕЛА - ДЕН ЗА УБАВИНИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 11:35
Абе како го организирате времето во недела, е темата - не да се делите на соботари и неделари! Ако пишувате за ова, пишувајте, ако не одете во други теми и расправајте колку сакате за господ!
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 00:51
Originally posted by MAJA DIKOVA MAJA DIKOVA напиша:

IMA LUGE KOI JA DRZAT I POCITUVAAT SABOTATA KAKO STO KAZUVA I BOG.A IMA I DRUGI 9 ZAPOVEDI NE E SAMO TAA!!!

Маја...оваа тема е Недела -ден за убавини, а не за саботари и неделари.

Во една друга тема објаснивме веќе зошто и како дошло до славење на неделата како ден за одмор, и мислам дека разјаснивме со тоа...

Како и да е утре е Недела, ден за убавини...
Ден за славење и за одмор...
Ден за заедништво со Бог, самите себе, семејството...
Ќе биде студен ден-така кажаа, но не е пречка да се појде некаде, да се посетат (и да им се посвети време) на родителите, да се викнат пријатели, да се седне опуштено во некое убаво ресторанче со семејството....
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 04:23
недела - ден за јадење на прасе среќа
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 05:27
Ne sakam da vi ja rasipuvam temata bidejki e navistina ubava.

Samo sakav da kazham deka sekoj den e den za ubavini. Jas ne bi prifatil deka treba samo eden den da bide posveten za spiritualnost, za zaednishtvo so Kreatorot i semejstvoto, kako i so seto onoa sto e okolu nas i sto vsushnost pretstavuva Negova manifestacija.

Takvata separacija gi obezvrednuva ostanatite denovi i gi stava eksplicitno vo ponevazhna uloga, kako neshto sto e sozdadeno za neubavina, za rabota (vo nepozitivna konotacija) i koi so toa kako da se pomalu vredni od nedelata.

Toa e mojot pogled i moeto ubeduvanje za vakvata podelba na denovite. Za mene site se podednakvo ubavi, podednakvo vredni, podednakvo vazhni i podednakvo produhoveni. Seto toa zavisi od nas, a ne od denot. Nie sme tie sto gi prifakjame denovite onaka kako sto ni gi interpretirale nekoi drugi, koi slushnale takvi interpretacii od nekoi drugi, a ovie povtoruvale nechii tugji damneshni zborovi...

Sekoj den e prekrasen Bozhji dar i samo do nas ostanuva dali toa ke go prepoznaeme. Za nashiot kontaktot so Kreatorot i nasheto semejstvo ne postoi nekakov specijalen den odreden za toa, koj treba da go chekame za da go posvetime nasheto vnimanie. Sekoj den e dobar den i sekoj den e sozdaden za Ljubov, Dobrina i Spiritualnost so nas samite, so nashiot tvorec, so nasheto semejstvo i seto onoa sto egzistira okolu nas.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 10:33
Така е Меси, само и јас несакав темава да забега во адвентистички правец, бидејќи расчистивме околу тоа на друга тема,  па затоа потенцирав  што се можеме да правиме во Недела...(како и секој друг ден).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 16:20
ВО СОВРЕМЕНОТО ОПШТЕСТВО НЕДЕЛА Е ДЕН ЗА ОДМОР. ОВОЈ ДЕН КАКО ТАКОВ ГО ПОЧИТУВААТ ВО СИТЕ ХРИСТИЈАНСКИ ЗЕМЈИ - А ВО ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СЕ ПОВЕЌЕ СЕ ПОЧИТУВА И КАЈ НАС. ПА И САМОТО ИМЕ НЕ - ДЕЛА ОД СТАРОСЛОВЕНСКИОТ ГЛАГОЛ ДЕЛА (РАБОТИ) И НЕГАЦИЈАТА НЕ УПАТУВА НА НЕГОВОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО ЖИВОТОТ НА ЧОВЕКОТ. ДА СЕ ПОИСТОВЕТУВААТ НА ОВОЈ ДЕН СО УБАВИНИТЕ НА ОСТАНАТИТЕ ВО ГЕНЕРАЛНА СМИСЛА Е АПСУРДНО. СЕКОЈ ДЕН ОД СЕДМИЦАТА ЛИЧНО МОЖЕ СО НЕШТО ДА НЕ ИЗНЕНАДИ ВО ПОЗИТИВНА СМИСЛА, ДА НИ ДОНЕСЕ НЕКОЈА ЖИВОТНА УБАВИНА, НО САМО КАКО ИЗОЛИРАНА ФОРМА. АКО ВО СРЕДАТА МИ СЕ СЛУЧИЛО НЕШТО УБАВО - НЕ ЗНАЧИ ДЕКА СЕКОЈА СРЕДА ЌЕ МИ СЕ СЛУЧУВА. ЗА РАЗЛИКА ОД ДРУГИТЕ ДЕНОВИ, НЕДЕЛАТА Е ДЕН КОГА СМЕ ОД УТРО ДО МРАК ДОМА, СО СВОЕТО СЕМЕЈСТВО, СО СВОИТЕ БЛИСКИ, КОГА МОЖЕМЕ ДА УЖИВАМЕ ВО БЛАГОДЕТИТЕ НА ОДМОРОТ - ДА ТРКНЕМЕ ДО НЕКОЕ ИЗЛЕТНИЧКО МЕСТО, ДА СЕ РЕЛАКСИРАМЕ, И ДА ГИ НАПОЛНИМЕ БАТЕРИИТЕ ЗА НАРЕДНАТА СЕДМИЦА. ОСТАНАТИТЕ ДЕНОВИ ОВА ЗАДОВОЛСТВО НЕ НИ ГО ПРУЖААТ. ОД ТОЈ АСПЕКТ ГО НАРЕКОВ БОЖЈИ ДЕН ЗА УБАВИНА. НО АКО НА НЕКОИ ВЕРНИЦИ НЕ ИМ ОДГОВАРА, ТОГАШ ЌЕ ГО ПРЕФОРМУЛИРАМ ВО - БОЖЕНСТВЕН ДЕН ЗА УБАВИНА. МИСЛАМ ДЕКА ВАКА ЌЕ БИДЕТЕ ПОЗАДОВОЛНИ.
ЗНАЧИ, НЕДЕЛА ОД СОЦИОЛОШКИ АСПЕКТ, НЕ ОД ВЕРСКИ
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 20:13
Majstorche, jas nemam nishto potiv sekoj chovek da si go interpretira vremeto kako sto saka. Toa si e negovo pravo.

Inaku, duri i ako odime po onoa staroto, deka nedela e za ne-delanje, pa spoed toa i vreme da se bide doma so semejstvoto ili vo crkva so drugite lugje od komunata, mozham da ti recham deka taa slika se pomalu odgovara na deneshnata vistina. Vo Amerika poveke nema nitu klasichna nedela, nitu ponedelnik. Se raboti sekoj den i ne se raboti isto taka, spored potrebite i uslovite. Lugjeto se so sebe i semejstvata koga mozhat i kolku sto mozhat preku celata sedmica.

Inaku i natamu ostanuvam na mojot predhoden komentar deka sekakvo struktuiranje na denovite i posvetuvanje odredena vrednost za sekoj od niv jas lichno ne go smetam za korektno, bez obzir sto mozhebi nekoj ke najde opravduvanje za toa vo Stariot Zavet. Ili podrugo kazhano, navistina nemam namera da zemam nishto kako definitiven argment ili avtoritet samo zatoa sto e navedeno vo Biblijata, k*ranot ili bilo koja druga Kniga, ako jas denes po nekoja prichina ne se slozhuvam so toa. Ednostavno ne prifakjam dogmi samo zatoa sto se vostanoveni od nekoj i nekogash i zatoa sto nekoi nekogash, pa i denes gi sledat bez iskreno da gi stavat pod znak prashanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 21:11
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Штом така, зошто тогаш ја постави темава во Веронаука, а не на пр. во Филозофија и Психологија или Разно? А?голема%20насмевка
Или...овде е поинтересно, пожестоко...хахаахаголема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 23:40
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Штом така, зошто тогаш ја постави темава во Веронаука, а не на пр. во Филозофија и Психологија или Разно? А?голема%20насмевкаИли...овде е поинтересно, пожестоко...хахаахаголема%20насмевка

МОЖЕБИ ВЛИЈАНИЕ ИМАШЕ ФАКТОТ ШТО ВО НЕДЕЛА, МЕЖУ ДРУГОТО, ВЕРНИЦИТЕ ОДАТ ПОМАСОВНО В ЦРКВА. ЈАС НЕ ОДАМ, ЗА НИВ ЈА СТАВИВ ВО ОВОЈ ФОРУМ. ЗА МЕНЕ НЕДЕЛА Е ДЕН КОГА СЕТО СЕМЕЈСТВО ИМА МОЖНОСТ ДА БИДЕ ЗАЕДНО, НА КУП, ШТО БИ СЕ РЕКЛО, СВЕЧЕН РУЧЕК, АНАЛИЗА НА ИЗМИНАТАТА СЕДМИЦА, ПЛАНОВИ ЗА НАРЕДНАТА... СЕКОЈ ОД СВОЈ АГОЛ, НО НЕ ЈА СТАВИВ ЗА ДИСКУСИЈА КОЈ ДЕН Е БОЖЈИ, ТУКУ КОНКРЕТНО - НЕДЕЛА.ШТО СЕ ОДНЕСУВА ДО МЕНЕ, МОДЕРАТОРИТЕ МОЖАТ ДА ЈА ПРЕФРЛАТ ВО ФОРУМ КОЈ ШТО Е НАЈПОГОДЕН ЗА НЕА.

Изменето од majstorce62 - 17.Февруари.2008 во 23:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2008 во 23:46
Каде и да се постави-секогаш нешто ќе чкрипне, се некој ќе рипне....
Арна си е и овде....
Еве....денес имавме интересен ден, полн со збиднувања...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2008 во 10:05
СОВЕТ ЗА ДЕНЕС.
БИДЕТЕ СО НАЈБЛИСКИТЕ: СО СЕМЕЈСТВОТО И ПРИЈАТЕЛИТЕ. ОТИДЕТЕ НЕКАДЕ НА ИЗЛЕТ - НЕКА ГОРАТ СКАРИТЕ, А МЕСОТО НЕКА ЦРЧОРИ,НЕКА СЕ ТОПИ НА НИВ. ПИВНЕТЕ МАКУ ДОМАШНА, ЗАПЕЈТЕ ОД СРЦЕ НЕКОЈА МАКЕДОНСКА... УЖИВАЈТЕ ВО УБАВИНИТЕ НА ДЕНЕШНИОТ ДЕН!
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2008 во 11:16
Preubav den e denes. Sonceto pece silno, i kako da ne e secko, uzivancija . Vo Ohrid letoto kako da doslo uste sega. I ne e vazno sto lugjeto kazuvaat deka ova ne ke e na arno, se e arno sekogas e arno . Iako nedela denes zena mi raboti, iako jas i moite decinja sme griposni i kivame bez zadrska, nisto ne moze da ja namali radosta na denot  na novata nedela, radosta na zivotot. Iako doma, jas sum sreken zosto znam deka ovoj sloboden den go slavat mnogumina i im gi gree srcata so mir so koj kako Bog da ni vika ne grizete se ve sakam sekogas a osobeno koga vo sloboda se sakate ogreani od sonceto. No i onie sto rabotat neka osetat ne samo denes deka zivotot e prekrasen, neka radosta na decata koja se trudi da ne zarazi sekojdnevno a ne edas sedmicno dopre do nas, i togas neka sekoj den po nekolku minuti gi restartira tie nasi mozocinja optovareni so grizi.

Изменето од postariot brat - 24.Февруари.2008 во 11:24
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2008 во 11:24
УБАВО КАЖАНО, ПОСТАР БРАТЕ. ЖАЛ МИ Е ЗА ЗДРАВСТВЕНАТА СОСТОЈБА ВО СЕМЕЈСТВОТО. АМА ТИ ПОСАКУВАМ ЛОШИТЕ ДУХОВИ НА ГРИПОТ УШТЕ ДЕНЕС ДА СИ ГО ПОДВИТКААТ ОПАШОТ И ДА ВЕ ОСТАВАТ НА РААТ.
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2008 во 11:26
Fala za ubavite zelbi i pominetesi site ubavo.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.