![]() |
|
ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7576777879 98> |
Автор | |
misterX ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Anakin ti vetiv deka nema a ti postavuvam prasanja(na temata za ateisti) ama me interesira uste nesto.Koga veke ne si go videl boga i ne veruvas vo nego, dali si videl kako majmun se pretvara vo covek? I koj pak spored vasata teorija gi sozdade majmunite? Da ne dojdoa od Planetata na majmunite a?;0
|
|
![]() |
|
Halid ibn Velid ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
А Исус, штом ја виде макја Си, и ученикот, кого го љубеше, како стои, и рече на мајка Си: Жено, ете ти син!”(oD Evangelos Evangelos--zosto Isus i se obratil na Majkamu so zeno??? Zosto ne i se obratil so Majko???? Sekoe edno dete na svojata Majka ke i se obrati so MAJKO,, a ne so zeno... So zborovie zeno ke i se obratime na onaa zena koja ne ja znaeme...Neli??? A vece Isus koga zbnael deka e negovata Majka zosto na toj nacin i se obratil so Zeno???? Ova ne mi ide nekako Jasno..... Evangelose Evego Prasanjeto na taa tema na koja barase da go postvam.. Prasanjeto e Isto..Mu napraviv copy-paste..Sega Buyrum. Poz... |
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Исус, не само тука, туку на ниедно место во Новиот Завет не и се обратил на Марија со мајко. Јас верувам дека со тоа Исус сакал да го истакне Своето предчовечко постоење, а исто така, барем лично Тој, не сакал да им даде повод на подоцнежните православни и католички верници да ја обожаваат Марија и да ја нарекуваат Богородица.
Христос не започнува од Марија. Тој е отелотворен преку неа, но не и роден. Христос е создател на се видливо и невидливо, на земјата, на небесата, на животот. Христос е создател и на Марија. Па оттаму и сосема е разбирливо што Тој не ја нарекувал мајка.
Можеби Марија на моменти била навредена зошто нејзиниот "Син" не ја нарекува мајка, но откако сфатила Кој е Христос, не верувам дека била навредена од вистината.
Важно е исто така да се напомне дека изразот "жено" воопшто не звучи вулгарно во еврејската култура како што тој израз звучи кај нас. Вообичаено било тогаш на жените да им се обраќаат со жени, дури и мажите на своите сопруги. Исус ја нарекува жена самарјанката, потоа и жената што ја спасил од каменување, жената на која и го излекувал синот итн.
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Па оттаму и сосема е разбирливо што Тој не ја нарекувал мајка.
Voopsto ne e razbirlivo majkata da ne se narekuva MAJKO tuku ZENO .... od sopstvenoto dete. |
|
![]() |
|
Nikki ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Fala, epten mi e pojasno sega
I mene mnogu me macese toa koga i se obratil so ZENO na majkamu |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
butel2, дали според тебе е разбирливо Часовничарот да му се обраќа на часовникот со "создателу мој" ?
|
|
|
|
![]() |
|
misterX ![]() Сениор ![]() Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Evangelos moram da ti cestitam na dobrata volja da odgovaras na tolku prasanja.
Me interesira sto tocno mislis za obozavanjeto na sliki i predmeti t.e. nesta za koi se misli deka imaat lik na Isus ili drugite svetci? Pozdrav |
|
![]() |
|
Nikki ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Прашањето за обожување на Икони и Слики нема Смисла
Никој не обожува слики, ниту икони Никој не се моли на Икони Православните пред иконите на Едниот Господ се молат За ниту една личност нацртана на Иконите не се верува дека е Господ,освен Синот Божји Господ Исус Христос А молитвата Пресвета Богородица Спасине, ја повикува Дева Марија да се Моли за Нас, и да не спаси од болести со нејзините молитви. Тоа ни од далеку не значи дека Марија е Божество Изменето од Nikki - 14.Февруари.2008 во 19:54 |
|
![]() |
|
Nikki,jas prasanjeto go postaviv do nekoj drug. Ne znam kolkavo e tvoeto znaenje i zatoa neznam dali bi sakal ti da mi odgovoris na istoto. Evangelos e eden od onie za koi sto smetam deka se kompetentni da zboruvaat na temata religija i iako imame sprotivni gledista sepak negovoto mislenje go cenam malku poveke od drugite. Sto se odnesuva do tvojot odgovor, mene nisto ne mi objasni vo nego.
Ok mozebi jas malku poinaku trebase da go postavam. Eve te prasuvam i tebe sto mislis ti za upotrebata na ikonite,slikite i skulpturite vo hristijanstvoto,koja e nivnata uloga i kogo pretstavuvaat istite? I uste nesto, dali toa(koristenjeto na ikoni i sl) e propisano vo biblijata? Prasanjeto e jasno, nemoj da mi davas odgovori kako prethodniot. Изменето од misterX - 14.Февруари.2008 во 23:25 |
|
![]() |
|
Dobar e ovoj primer no jas moram da ti odgovoram nesto i voedno da te potprasam za uste nesto. Casovnicarot e zavisen od casovnicite. Ako tie ne postojat togas toj nema da bide casovnicar. Ako lugeto ne postojat, dali nema da postoi i bog? |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Од Христијанска перспектива, обожавањето на предмети (крст, коски од мртовци, бројаници и сл.) и слики (икони) е сосема недопусливо. Исто така молењето пред икони, поклонувањето пред нив, и правењето разни метании на иконите е строго забрането во Светото Писмо.
Секако најсилен аргумент против овие паганштини е Втората Божја Заповед која вели:
"Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш,"
(Излез 20:4-5)
Потоа следат исто така заповедите:
„Не прави си леани богови!” (Излез 34:17)
"Не обратувајте им се на идолите и не правете си леани богови. Јас Сум Господ, ваш Бог!" (Левит 19:4)
Секако, иконопоклонците ќе речат дека ова не се однесува на нивните икони туку на некои идоли од типот на златното теле и дека тие не ги обожаваат иконите туку тие само им даваат чувство на побожност, концетрација при молитвите и други слични изговори.
Но нивните изговори и она што се случува во пракса е сосема друга приказна. Влези во било кој православен храм и ќе видиш луѓе како бакнуваат икони, им палат свеќи, се молат НА НИВ (а не пред нив како што тие милуваат да кажат). Студентите си носат икони на испит за овие да им го положат испитот
![]() Иконите официјално се воведени во официјалната црква на седмиот вселенски собор (787 год.), но важно е да се напомене дека нивната праска не била позната во Христовото и апостолското време.
Во Новиот Завет нема ни еден приближен податок дека Христос, апостолите или некој маргинален Христов ученик користел икона при своите молитви, при земањето причест и сл. A можеле, доколку сакале на пример, да си направат икона од Св. Илија, Св. Јован Крстител, Св. Мојсеј, Св. Авраам, свети свети.. колку сакаш херои на верата. Но, очигледно тие биле послушни на Светото Писмо и не го правеле тоа.
Денес во павославните храмови православните се молат пред икони, се поклонуваат пред икони, доколку земате причест повторно морате да се поклоните пред икона , со еден збор во православен храм не можеш да мрднеш со прст а да не бидеш во комуникација со икона.
Но, од друга страна, во Новиот Завет нема да најдете ни "И" од икона. Во Новиот Завет има многу молитви, но ниедна не е извршена пред икона. Кога Христос им дал причест на апостолите Тој не извадил никаква икона. Каде и да оделе, што и да правеле, Христос и апостолите не носеле ниту спомнале некаква икона.
Во Новиот Завет единствена икона што е спомната е иконата на Ѕверот, значи во негативна конотација.
Оттука е очигледно дека користењето на икони во богослужбите на апостолската црква не било познато, додека тоа во православието има централна улога.
На официјалниот сајт на МПЦ можете да го прочитате и ова:
Иконите се со двојна позлата, најчесто од 24-каратно злато. Големините на иконите (со еден или два лика) што може да се нарачаат може да бидат следните:
1. А4 формат (20x30 cm; 22x29 cm) - 350 евра ![]() 2. А3 формат (30x40 cm; 32x40 cm) - 700 евра ![]() 3. А2 формат (40x60 cm; 44x60 cm) - 1200 евра ![]() Поштарината не е вклучена во цената.
За икони кои изобразуваат сцени со повеќе ликови (пр. Рождество Христово, Воведение на Пресвета Богородица, сцени од животот на некој светител и други) цената се зголемува за 100 евра по икона. (емо иконите се од мене додадени ![]() Доколку не ви се верува, еве ви директен линк па проверете сами.
Оттука сосема е јасна употребата на иконите во православието како и се друго
![]() Би сакал да го завршам овој мој одговор со еден библиски цитат:
"И ги најде (Исус) во Храмот продавачите на волови, овци и гулаби и менувачите на сребреници - како седат таму. Направи бич од јажиња и ги истера сите од Храмот, заедно со овците и воловите. На среброменувачите им ги истури сребрениците и им ги преврте масите. А на оние, кои продаваа гулаби им рече: „Однесете го тоа оттука! Не правете трговска куќа од Домот на Мојот Татко!"
(Јован 2:14-16)
Се прашувам како би постапил Исус кога денес би влегол во некој православен храм и би видел како во него се продаваат икони од стотици и илјадници евра, како се продаваат бројаници, свети водички и разни други амајлии...хммм моето мислење е КАМШИК! ![]() Изменето од EvAngelos - 15.Февруари.2008 во 01:15 |
|
|
|
![]() |
|
Halid ibn Velid ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
|
|
![]() |
|
Sto e sega Isus???? Sin Bozji Ili Gospod???? Aaaa!!!! Bogorodica ja Vika na Deva Marija da se moli za Vas???? A vam ne vi e Dozvoleno da se Molete sami za Sebe,Bez Posrednik???? More neli I Bogorodica i Deva Marija(kako gi vikas) mozebi se edno) Neli i tie se Umreni????? Kako moze od Umren da baras da ti Pomozet,koga toj samiot ne e vo Sostojba na sebesi da si Pomozet????? A ako se molis od Doma,ne pred Ikona,ako si Bolen dali togas ke se Izlecis,i dali togas ke ti se Primat Molbata????Bidejci ne se Molis pred Ikona??? Bidejci spored tvoevo so e napisano,Jas podrazbiram deka,,samo Preku posrednik-Bogorodica(ikona) se Primaat molbite.... E so ke se Slucet,ako ti od Doma si se molis,(Ne pred ikona),i ti se Primat Molbata??? Koj togas ti ja Primil Molbata???? Изменето од Halid ibn Velid - 15.Февруари.2008 во 01:58 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Ај да те проверам јас тебе дали навистина си читнал нешто од Библијата или од памет ми збориш..
Ајде цитирај ми ја Марија каде таа на Исус Му се обраќа со "сине"?
![]() Инаку да, Марија еднаш Му се обраќа на Исус со "дете/чедо", ама таа тоа го прави кога Исус имал само 12 години, кога уште не знаела и била збунета за тоа Кој е Тој.
Исус Го нарекувале исто така и Син Давидов и што сега, дали според тебе Исус бил Син на Давид?
"И проговори Исус и зборуваше, поучувајќи во Храмот: „Како зборуваат книжниците дека Христос е Син Давидов? Самиот Давид рече преку Светиот Дух: „Му рече Јахве на мојот Господ: „Седи оддесно Мене, додека не ги положам Твоите непријатели за подножје на Твоите нозе.” Самиот Давид Го наречува ‘Господ’ - како може тогаш да му биде син?”
(Марко 12:35-37)
Верувам дека истото Исус би го одговорил доколку го нарекувале Син Мариин ![]() Изменето од EvAngelos - 15.Февруари.2008 во 10:57 |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7576777879 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |