|
(Не) Верници |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вербата во Бога подразбира и љубов кон Бог и кон човекот, и секако таа го прави човекот Човек. "Љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’!”
(Марко 12:30) „Љуби го својот ближен како себеси!”
(Mарко 12:31)
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БОГ Е ТВРОЕВИНА НА ВЛАСТОДРШЦИТЕ.ОСОБЕНА ГОЛЕМА БИЛА ПОТРЕБАТА ОД НЕГО ВО СРЕДНИОТ ВЕК, ПРИ СОЗДАВАЊЕТО НА МАЛИТЕ ФЕУДАЛНИ ДРЖАВИЧКИ ЗАРАДИ ДРЖЕЊЕ ВО СТРАВ И ПОКОРНОСТ НА КМЕТОВИТЕ.
„КОЈ ЌЕ КРЕНЕ РАКА НА СВОЈОТ ГОСПОДАР, ИСТО КАКО ДА КРЕВА РАКА НА МЕНЕ (БОГА)“ ВО СВЕСТА НА СРЕДОВЕКОВНИОТ ЧОВЕК ТОЈ ДОБИВА ДИМЕНЗИЈА НА ЗАСТРАШУВАЧ. |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Единствен доказ за горната "творевина" е аргументот: "Да Маркс рече така" |
|
|
|
tofu
Сениор Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зарем не е поважно да ги сакате и почитувате луѓето отколку да го сакате Господ?
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tofu, тоа е еднакво важно. Со меѓусебната љубов ние докаживаме дека го љубиме и Бога.
Ако некој рече: „Го љубам Бога”, а го мрази брата си, лажго е; зашто кој не го љуби брата си, кого го видел, не може да Го љуби Бога, Кого не Го видел.
(1 Јованово 4:20) |
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
НЕ ЗНАМ ШТО РЕКОЛ МАРКС,ЗНАМ ШТО ЈАС ВЕЛАМ - А ЈАС ВЕЛАМ ДЕКА ГОСПОД НЕ ПОСТОИ, ОТИ АКО ГОСПОД Е БЕЗГРЕШЕН, КАКО ТОГАШ ТОЛКУ НЕПРАВДИ НАПРАВИЛ? |
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЗОШТО НАЈМНОГУ ЦРКВИ ФЕУДАЛЦИТЕ ГРАДЕЛЕ ?
ЗА ДА СИ ЈА ЗАЦВРСТАТ ВЛАСТА СО ПОМОШ НА СВЕШТЕНИЦИТЕ. |
|
|
|
tofu
Сениор Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ама сепак луѓето се мразат токму затоа што се различни во таа своја љубов кон Господ. Еден го сака Господ, другиот го сака Алах (исто ама малку различно) и на крајот ќе се испотепаат. Или ќе ми тврдат дека не чинело да сакам девојка од друга религија. ЈА САКАМ многу повеќе отколку што некој тврди дека го сака Бог.
Добро велиш ЕвАнгелос, ако некој рече го љуби Господ а го мрази братот свој, лажго е. За жал многу има лажговци и човекомразци. Изменето од tofu - 13.Февруари.2008 во 12:34 |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мајсторче, подобро да молиш за одговор на твоите прашања, отколку да мислиш дека тие го побиваат Бог.
1. Бог ги создал луѓето со слободна воља, а не роботи. Ние ја злоупотребивме нашата слободна воља и "паднавме" во грев. Долга тема, немам време да идам подалеку.
2. Тоа што некои феудалци граделе или не граделе ткн цркви (во темата Што подразбирате под црква одговорив што е изворниот збор за црква) не го тангира постоењето на Бог.
Дали некои премиер ќе си гради црква за политички цели, или еден ден ќе се соберат 2-3 мафијаши и ќе направат некоја јавна куќа и истата ќе ја наречат црква, исто така не го тангира Божјото постоење.
|
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ДА, БОГ ГО СОЗДАЛ СВЕТОТ, А ВО НЕГОВО ИМЕ И ЌЕ СЕ УНИШТИ,. НЕЛИ Е ОВА АПСУРДНО?
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас, како христијанин, не верувам дека Бог ќе го уништи светот, туку ќе го возобнови:
А ние, според Неговото ветување, очекуваме нови небеса и нова земја, во кои ќе пребива правдата. (2 Петрово 3:13) Изменето од EvAngelos - 13.Февруари.2008 во 12:45 |
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ИЗЛЕГУВА ВЕРНИК ОД ЦРКВА, ПОЛН СО ЉУБОВ КОН БОГА И СО ПРЕЗИР ГЛЕДА ВО ПРОСЈАКОТ ПРЕД ЦРКВАТА.
ИЗЛЕГУВА НЕВЕРНИК ОД КАФЕАНА, ГЛЕДА ВО ПИТАЧОТ, МУ СЕ СОЖАЛУВА НЕШТО ВО ДУШАТА И МУ ДАВА ПАРИЧКА. ЦРКВАТА ГИ УЧИ СВОИТЕ ВЕРНИЦИ - НАУЧЕТЕ ГО ПРОСЈАКОТ САМ ДА СИ НАЈДЕ ХРАНА. СРЦЕТО НА НЕВЕРНИКОТ ВЕЛИ - ДОДЕКА ИМА ЗА МЕНЕ, ЌЕ ИМА И ЗА ОВОЈ, ШТО БОГ ГО НАПРАВИЛ ВАКОВ. Изменето од majstorce62 - 13.Февруари.2008 во 12:46 |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Излегува пијан атеистички верник од кафеана, полн со алкохол и гнев во себе, гледа питач и со потсмев му вика: Пријателе, јас за ова шише ракија рмбав цел ден, а ти тука сакаш на готово, мрш таму да рмбаш и ти а не тука да ми цимолиш за пари.
Излегува христијанин од црква, гледа просјак и му купува за јадење, го згрижува и му наоѓа работа за целосно и трајно решение на неговиот проблем.
Христовата Црква учи: Љуби го својот ближен како себеси.
(Mарко 12:31)
Срцето на атеистичкиот верник вели: Гледај си за себе, секој со своите проблеми. |
|
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toa e ubavo , no sto ako na prosjakot toa mu stane navika pa poradi toa stane mrzliv ?
|
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |