|
Која е релацијата меѓу Бог и Сотона |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Temata e Koja e relacijata denes megju Bog i Sotonata:
- Dali se vo megjusebna vojna? Ako se vo vojna, togash kako, zoshto i kade se odviva taa? - Dali se indiferentni eden kon drug ? Ako e taka, togash zoshto se odnesuvaat taka ? - Dali sorabotuvaat ? Ako e taka, togash zoshto i kako sorabotuvaat ? Znachi odbegnuvajte od istorijata koj e Gjavolot i kako nastanal. Koncentrirajte se na podprashanjata. Dali vojuvaat megjusebno, dali sorabotuvaat ili se odnesuvaat indiferentno kako da ne postojat ? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Чико
Група Регистриран: 31.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 44 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ve razbiram poradi razvlekuvanjeto,no potrebno e da se znae od kade seto toa poteknuva za da se uvidi realnosta na taa vojna.ako go zememe Svetoto pismo za glavno merilo,od kade i poteknuvaat tie prasanja,togas bi trebalo tamu i da gi najdeme i odgovorite,neli?
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za prasanjeto dali se vo vojna i dali sorabotuvaat,vo biblijata vo ev.po luka 11 gl.od 14 do 23 stih Isus im objasnuva na onie koi imale mislenje deka sorabotuva so satanata.interesno e bidejki samata biblija go dava i odgovorot.sto mislite?
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto mislam, za sto ? Ne razbiram...
Kakvi odgovori dava Biblijata na ovie prashanja? Mozhesh da gi citirash ? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
14.ednas istera On eden beskoj bese nem i koga necistiot duh izleze,nemiot progovori;i narodot se cudese,
15.A nekoi od niv rekoa:On gi izgonuva besovite preku Velzevula,knezot na besovite. 16.A drugi iskusuvajki Go,Mu baraa znak od neboto. 17.No On znaejki gi nivnite pomisli,im rece:Sekoe carstvo razdeleno na dve polovini,edno protiv drugo,zapustuva;i dom na grupi,edna protiv druga propagja; 18.iako i satanata se razdelil sam protiv sebe,kako ke se odrzi carstvoto negovo?Oti velite deka Jas preku Velzevula gi isteruvam besovite. 19.I,ako Jas,pak,preku Velzevula gi isteruvam besovite,togas sinovite vasi preku kogo gi isteruvaat?Zatoa ,tie ke vi bidat sudii. 20.Ako Jas pak so prst Bozji gi izgonuvam besovite,toa znaci deka do vas doslo carstvoto Bozje. 21..... 23.Koj ne e so Mene,toj e protiv mene;i koj ne sobira so Mene,toj rastura. ako Isus bi bil so satanata togas zosto bi zboruval za nego kako onoj koj rastura? Ima i drugi stihovi koi kazuvaat za vojnata koja se vodi ovde na zemjata,posebno vo otkrovenieto i za dvete zavojuvani strani.... |
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prvo pred da zboruvame za bilo kakva vrska mora da znaeme koj e Bog a koj Satanata(Shejtanot) Bog(Allah) e stvoritelot na cel univerzum.Sve sto gledame e negova kreacija i on e pricinitelot na pricinite. Satanata e stvoren od Allah od ogin kako sto se stvoreni site dzinovi. Za razlika od poveketo hritijanski ucenja i nekoi muslimanski sektaski vo koi se veli deka Satanata nekogas bil angel,Quranot jasno gi otfrla ovie tvrdenja i bidejki Quranot e Furqan(Razdvojuvac na vistinata od nevistinata), so sigurnost mozeme da tvrdeme deka Satanata e Ddzin ,a eve i zasto: Allah go stvori covekot kako dobar i mu dade slobodna volja. Allah go stvori dzinot i mu dade slobodna volja. Allah go stvori angelot(melekot) dobar i ne mu dade slobodna volja. Ako tvrdeme deka Satanata bil Angel i Allah na angelite im dal slobodna volja togas celoto nase ucenje bi stanalo sumljivo. Zamislete ako angelite gresea vo prenesuvanjeto na bozjite naredbi,ili pak vo zapisuvanjeto na covekovite dobri i losi dela,ili vo izvrsuvanjeto na bilo koi bozji naredbi togas ke nastanese opst haos i site ke se zalea deka im se nanesuvani nepravdi. Znaci Allah go stvori Satanata i mu vdahna dobro.Najverojatno poradi svoeto znaenje toj ziveese megu angelite no ne bese angel. Negovata slobodna volja najmnogu se gleda koga Allah nareduva da napravi sedzda(padne so liceto na zemja {eng.Prostrate})pred Adem a.s a on ne go pravi toa.Bidejki Allah mu dade tolkava mok i napravi da zivee vo negoviot dzennet i nagradi so blagodeti kako nikogo ne go nagradil ,koga i pokraj toa Satanata odbi Allahova naredba togas Allah go prokolna za navek. Znaci vrskata megu Allah i satanata e slicna na onaa so Allah i covekot. I covekot ja imaa taa slobodna volja na izbiranje dali ke veruva ili ne,samo sto Satanata e vodicot na zabludanite a covekot e onoj koj poradi Satanata zabluduva,iako i on moze da dostigne nekoj stepen na zabluduvac. Interesno e sto Satanata veruva vo Allah. On se plasi od nego. Quranot spomnuva eden primer okolu toa"Shejtanot(Satanata mu veli (na covekot) bidi nevernik! A koga (covekot) ke stane nevernik toj veli:Jas se ograduvam odtebe! Navistina jas se plasam od stvoritelot na svetovite" (Al-Hashr 59:16) Potoa... Satanata e vo vojna so Allah.No ne samo On. Allah vo vtorata sura od Quranot isto spomnuva deka onoj koj koristi Kamata e vo vojna so Allah. Satanata dobro gi znae ljubovta i omrazata. Toj znae deka ljubovta soedinuva,leci i zblizuva,a omrazata razdeluva,povreduva i zabluduva. Znae deka ljubbovta nosi harmonija,mir i blagosostojba a omrazata haos,stradanje i anarhija.Dobar vernik znae deka Allah e ljubov, a Satanata ja ima taa ljubov prema Allah,no ne i prema negovite stvorenija(ZNaci ne se indiferentni eden prema drug). Potoa.. Allah stvoril Dzennet(raj) i Dzehennem(pekol).Vo rajot ke bidat sledbenicite na Allahoviot zbor a vo pekolot sledbenicite na Satanskiot. Znaci ako ne e Satanata pekolot bi nemal funkcija. Site luge bi bile dobri i samo rajot bi postoel.E sega ako Satanata e pricina za postoenjeto na pekolot neka razmisle sekoj dali moze da se smeta toa za sorabotka megu nego i Allah dz sh(Bog) Na kraj go zamoluvam Svevisniot da mi oproste ako zgresev nesto vo ona sto go napisav zatoa sto prasanjevo bese navistina tesko i komplicirano,a isto se nadevam Messenger deka barem malce mojot odgovor ke te zadovoli. Изменето од khaleefah - 01.Февруари.2008 во 14:04 |
|
R-C-F
Сениор Регистриран: 22.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas neznam so koja cel pisuvaat po iljada recenici vo izlagajnata mislat deka ce bidat procitani ?
ako mislis deka ti e ubavo i deka ubavo pravis togas si na tranata na bog koj e pozitiven odnosno alah
a ako mislis deka si vo opasnost i deka loso pravis za da se zastitis togas si na drugata strana
pa zatoa ne se plasete od nisto i nema da ste losata strana nego nonstop veruvajte deka ve cuva alah i so toa nikogas nema da vi dojde na um da storite loso delo
alah e eden i samo toj moze svetot da go stavi vo harmonija
pa uzivajte vo zivotot
|
|
M O J O T I Z B O R E I S L A M N E K A E I V A S
|
|
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tamam brate
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
samo zelbata da se pravi dobro ne ne pravi dobri,tuku odlukite koi gi nosime sekoj den.so niv ili zastanuvame na stranata na Bog ili na negoviot neprijatel.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prashanjeto e dali Bog i Sotonata se neprijateli? AKo e neprijateli, togash dali se vo vojna? Ako se vo vojna togash zoshto Bog ne mozhe da ja unishti Sotonata ? Dali toa znachi deka Bog ne e posilen od Sotonata ? Dali pak toa znachi deka Bog ne e semokjen ?
Ili pak pogornoto kazhuva deka Bog i Sotonata ne se neprijateli. Ako ne se neprijateli, togash dali toa znachi deka se prijateli? Ako se prijateli, dali toa znachi deka se potrebni eden na drug? Ako se potrebni eden na drug, togash kako sorabotuvaat ? Ako sorabotuvaat i ako Sotonata mu e potrebna na Boga, togash zoshto ja ocrnuvame ? Ako ne e nishto od predhodnoto, togash zoshto Bog bi bil indiferenten na Sotonata ? Dali Bog sozdava raboti bez vrska i gi ostava taka da si postojat i , uste poveke, da prechat ? Dali toa bi znachlo deka Bog ne znae sto pravi ? Ajde vernici, site hrabri, polni so znaenje, gi svitkavte glavite nadolu i molchite za osnovnite raboti na verata i Bozhjeto sozdavanje. Samo khaleefah smogna hrabrost da komentira po ova prashanje, site ostanati mudro molchat... ne sakaat da se kockaat so shansite da odat vo Rajot, barem sega, koga se tolku blisku do nego? |
|
|
|
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro ke go spodelam i jas moeto mislenje so vas,iako toa bilo, e , i ke ostane samo 'edno moe mislenje', bazirano vrz onloku kolku sto mojot mozok moze da razbira od Islamot Bog i Satana ne se neprijateli, bidejki Satana e samo edno 'sushtestvo kreirano od strana na Kreatorot'i kako takov on ne moze da bide i ne e nitu Dostoen nitu Moken za da bide neprijatel na Toj sto go Sozdal' Gjavolot bil eden megu Angelite na Gospod, i koga Boga go sozdal Covekot,Toj baral od site Angeli da mu se poklonat na Covekot,,no togas samo Iblis(imeto na Gavolot pred da stane Zloben), ne mu se poklonil, po sto se smetal za posuperioren od Covekot, I togash Boga go prokolnal,no pred da go Sudi Vecno, on pobaral od Gospod da mu ostavi nekoe vreme za on da mu dokaze deka poveketo od lugeto ke gi izmami, i ke gi trgne od Vistinskiot Pat... He said: "Seest Thou? this is the one whom Thou hast honoured above me! If Thou wilt but respite me to the Day of Judgment, I will surely bring his descendants under my sway - all but a few!" No Gjavolot nema nikakva mok da im nasteti na lugeto osven the ability to make evil suggestions to our hearts and minds... I Gospod preku negovite Knigi, Proroci im ima objasneno na Lugeto deka Sotona e Niven Javen Neprijatel It is only the Evil One that suggests to you the fear of his votaries: Be ye not afraid of them, but fear Me, if ye have Faith. Se nadevam deka doprinesov malku za da se razjasnat ovie vasi prasanja Изменето од Fantastic Lady - 02.Февруари.2008 во 22:12 |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sigurno e deka satanata e neprijatel na Boga.vo knigata na ezekiel vo 28 gl.od 12 stih do 15 citame:Covecki sine,zalelekaj tazacka nad tirskiot car.Reci mu:Gospod Bog zboruva vaka:Ete ti bese primerok na sovrsenstvo,poln so mudrost i cudesno ubav!Vo Edom vo Bozjata gradina,ziveese ti,tvoeto obleklo bese ukraseno so sekakov sard,topaz i dijamant,hrisolit,oniks i jaspis,safir,smaragd i zlato.Bea napraveni tapani i kavali,na denot na tvoeto raganje bea podgotveni.Te postaviv kako raskrilen heruvim,zastitnik:bese na svetata Bozja Gora,odese sred ogneno kamenje.Sovrsen bese po svoite patista od denot na svoeto sozdavanje dodeka ne ti se zacna bezzakonie vo srceto.
Posle raganjeto na lucifer i negoviot grev da se izednaci so Bog,vo Otkrovenieto vo 12 gl.od 7 do 9 stih citame:I nastana vojna na neboto;Mihailo so svoite angeli zavojuvaa protiv zmevot.Izmevot i negovite angeli zavojuvaa,no ne ustoija i ne im se najde veke mesto vo neboto.I bese isfrlen golemiot zmev,starata zmija,narecena gavol i satana,koja go zaveduva celiot svet;bese isfrlen na zemjata,i negovite angeli bea isfrleni so nego. Podolu vo sledniot stih pisuva deka satanata e obvinuvac na brakata,od toa moze da zamislime deka go obvinuval i na Boga deka ne e praveden,i ako Bog go unistil togas navistina ke bil takov pred ocite na drugite angeli.no toj mu dal sansa da se pokaze kakov navistina e i da se pokaze deka Bog e onj koj mu go saka najdobroto na covekot,no deka grevot ne moze da se tolerira i deka kazna za grevot e smrt.Vo Otkrovenieto ponatamu pisuva deka i na satanata ke mu dojde krajot,no se ostava vreme da lugeto izberat komu ke mu sluzat. |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bog ja ceni nasata slobodna volja,a satanata ne.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I sega povtorno se vrakjanme na pochetokot.
Ako Bog e vo vojna so Satanata, zoshto ne mozhe da go pobedi?
Ako mozhe da go pobedi, a ne go pravi toa, zoshto postapuva taka?
Zoshto Bog sodava/ostava svoja tvorba da bide unishtivach na svojata Kreacija?
Se suhte ne gledam chisti, kusi i ednoznachni odgovori na moite prashanja.
1. Dali Bog i Satanata se neprijateli?
2. Dali Bog i Satanata se vo vojna?
3. Zoshto Bog ne ja unishtuva Satanata vo ovaa vojna? Zoshto inaku voopshto ima vojna?
4. Zoshto Bog dava aktivna uloga na Satanata vo svojata Kreacija?
5. Dali/zoshto Satanata sorabotuva so Bog?
6. Dali/zoshto Bog sorabotuva so Satanata?
7. Dali Bog mozhe da ja odrzhuva svojata Kreacija bez Satanata?
8. Ako mozhe da ja odrzhuva bez nea, togash zoshto ne ja unishtuva Satanata? Ne mozhe da ja unishti?
9. Ako ne mozhe da ja odrzhuva Kreacijata bez nea, zoshto togash Satanata e ocrneta i anatemisana koga ima svoja funkcija bez koja ochigledno Kreacijata nema da postoi onakva kako so Bog ja zamislil ?
Ajde drugi prashanja ne postavuvam, za sega dovolni se ovie. Изменето од Messenger - 02.Февруари.2008 во 22:41 |
|
|
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |