IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - KОЈ БОЖИЌ Е ОНОЈ ИСПРАВНИОТ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

KОЈ БОЖИЌ Е ОНОЈ ИСПРАВНИОТ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Gusarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Ноември.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gusarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 21:34
ПРАВОСЛАВИЕ Е ЗАКОН! СЕ ДРУГО Е НЕЛИГИТИМНО! НИЕ СМЕ ОРИГИНАЛНАТА ХРИСТИЈАНСКА ВЕРА.
Македонија е вечна!
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:00
da imash pravo Isus se rodi vo Makedonija neli??? pa imate pogolem avtoritet i od Evreite....
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:29
Dobro bre luge sto vi e na vas, katolicki ili pravoslaven Bozic...kako nekolku Isusi da se rodile a ne eden, pa sto vi e toa tolku bitno, mene licno nisto ne mi znaci, dali 25 dekemvri ili 7 januari, a osven toa mnogu znae nekoj koj datum i mesec bilo pred 2000 godini. Pa citate li deka ovcari toa vreme pasele ovci, moze i da ne bilo toa vreme.
NAJBITNO ZA MENE_HRISTOS SE RODI (i neka im e CESTIT BOZIC NA SITE KOI GO PRAZNUVAAT DENES)
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:35
Originally posted by trajko11 trajko11 напиша:

Ako se slavi pravoslavniot togas Nova Godina ne smee da se slavi tuku samo starata,bidejki postite se do Bozik,no najdobro e da se spojat kako i drugite pravoslavni drzavi sto go storija,da nema pravoslavni i katolici tuku samo hristijani,ako sakame da se spasime od islamot.

Mozebi ne e ubavo da se mesam vo vakvi temi,kade sto se zboruva za Hristijanstvoto.... mozebi e nisko da reagiram na vakvi poraki,no,cisto informativno me interesira,onaka otvoreno Trajko da mi kaze soto se plasi od Islamot tolku ? Na koj nacin mislis da se spasis od Islamot i zosto da se spasis ?

Ke ti bidam navistina blagodaren. Za da ne se rasipuva temava mozes da mi pisuvas lp. Me interesira navistina.

Sekoe dobro.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Gusarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Ноември.2005
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gusarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 08:37
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Originally posted by trajko11 trajko11 напиша:

Ako se slavi pravoslavniot togas Nova Godina ne smee da se slavi tuku samo starata,bidejki postite se do Bozik,no najdobro e da se spojat kako i drugite pravoslavni drzavi sto go storija,da nema pravoslavni i katolici tuku samo hristijani,ako sakame da se spasime od islamot.

Mozebi ne e ubavo da se mesam vo vakvi temi,kade sto se zboruva za Hristijanstvoto.... mozebi e nisko da reagiram na vakvi poraki,no,cisto informativno me interesira,onaka otvoreno Trajko da mi kaze soto se plasi od Islamot tolku ? Na koj nacin mislis da se spasis od Islamot i zosto da se spasis ?

Ke ti bidam navistina blagodaren. Za da ne se rasipuva temava mozes da mi pisuvas lp. Me interesira navistina.

Sekoe dobro.

Исламот треба да се уништи. Попроклета и изопачена и ѓаволска вера нема...
Македонија е вечна!
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 13:30
Pa kolku sto jas sum cital vo biblijata ne e navedeno nisto konkretno okolu datumot na ragjanje samo e navedeno deka togas imalo popis i deka se pojavila svetla zvezda, e sega ako imaat tocen zapis rimjanite koga tocno se popisuvalo naselenieto vo tie delovi od nivnoto carstvo O.K. ako ne togas toa moze da se prifati bilo koj datum,
za veligden koj smetam deka e najgolemiot Hristijanski praznik vo Biblijata se veli deka se slucil tri dena posle evrejskata pasha, inaku sekoja nedela pa i sekoj den e Veligden, ili den koga treba da se prifati Bozjata zrtva kako proska za nas i kako model za ziveenje. Oce nas e molitva za sekoj den vo koja go molime Boga da ni go dade lebot dnevno, a lebot toa e Isus.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 16:03
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Dobro bre luge sto vi e na vas, katolicki ili pravoslaven Bozic...kako nekolku Isusi da se rodile a ne eden, pa sto vi e toa tolku bitno, mene licno nisto ne mi znaci, dali 25 dekemvri ili 7 januari, a osven toa mnogu znae nekoj koj datum i mesec bilo pred 2000 godini. Pa citate li deka ovcari toa vreme pasele ovci, moze i da ne bilo toa vreme.
NAJBITNO ZA MENE_HRISTOS SE RODI (i neka im e CESTIT BOZIC NA SITE KOI GO PRAZNUVAAT DENES)

e vaka kristos se "rodil" na 25 dekenvri
ne mesaj 7 januari
zatoa sto nikoj ne spomuva 7 januari za rodenje kristovo

koj im e kriv na popovite so na sedmi januari na zidot i visi kalendar na koj ima 13 stari stranici
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
EmIIIjA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Поени: 186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EmIIIjA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 18:31
Католичките верници и дел од православните христијани кои се водат по Грегоријанскиот календар денеска го одбележуваат Божик. По две недели и преостанатиот дел од православниот свет кој празнува според Јулијанскиот календар ќе го прослави Христивото раѓање, единствен настан за христијаните, со единствено значење, но без единствен термин за негово одбележување.

Во христијанството се уште има разлики за тоа кога треба да се слави Божик и другите верските празници, пред се поради догматските несогласувања меѓу црквите и различните системи на мерење на времето. Така католиците и дел од православните христијани кои го прифатиле Грегоријанскиот календар, Божик го слават на 25 декември. Дел од православните цркви кои се водат според стариот Јулијанскиот календар, раѓањето Христово го одбележуваат на 7 јануари.

Иако се правени обиди за усогласување на празнувањата, разликите остануваат, и покрај укажувањата на математичарите дека ако продолжат да се применуваат и двата календара, дел од православците Божик во 2101 година наместо на 7 ќе го слават на 8 декември. Тоа е затоа што стариот Јулијански календар доцни зад соларниот еден ден на секои 128 години, што кај Грегоријанскиот календар се случува по 3300 години.

Во времето на Отоманската империја цариградскиот патријарх Еремија го одбил предлогот на папата за прифаќање на Грегоријанскиот календар и за усогласување на верските празници. Примената на Грегоријанскиот календар во православните христијански цркви почна во првите децении на 20 век, на инсистирање на вселенскиот патријарх Јоаким.

Во 1919 година новиот календар е прифатен во Кралството на СХС, во 1923 во Грција, а потоа и во Бугарија, Романија и Турција.

Меѓутоа дел од калуѓерите на Света Гора, Ерусалимската патријаршија, Руската, Српската и Македонската православна црква и натаму се водат според Јулијанскиот календар, за разлика од Грчката, Бугарската, Романската, Украинската и Грузиската православна црква кои го прифатија Грегоријанскиот.

Стариот Јулијански календар според кои се води и Македонските православна црква, датира од 46 година п.н.е, кога римскиот император Јулиј Цезар го ангажирал александрискиот астроном и математичар Сосиген да изработи нов попрецизен календар. Тогаш во Рим се воведува календар базиран на египетскиот со 365 дена поделени во 12 месеци, наречен Јулијански според Јулиј Цезар. Во него секоја четврта година е престапна, а 366-тиот ден се додавал во февруари кој бил последен месец во годината. Со новиот Јулијански календар почетокот на новата годината, што дотогаш бил во март е префрлен на 1 јануари.

Во 325 година од нашата ера на првиот Вселенски собор на тогаш единствената Христијанска црква во Никеја е одлучено да биде прифатен Јулијанскиот календар и по него да се сметаат значајните датуми од историјата на христијаните. На Соборот во Никеја учествувал и претставник на градот Скупи, своевремено голем регионален културен центар, врз чии ѕидини е изградено Скопје.

Подоцна е утврдено дека годината според Јулијанскиот календар е подолга за 11 минути и 14 секунди од природната соларна година, со што на секои 128 години се создава разлика од еден ден. Во 16 век разликата достигнала 10 дена што предизвикувало проблеми во одредувањето на Велигден, најголемиот христијански празник што секогаш се врзува за пролетната рамноденица и првата недела по првата полна Месечина. Затоа папата Гргур 13 во 1582 година извршил ревизија на Јулијанскиот календар, со што е создаден Грегоријанскиот календар, до денес општоприфатен во светот, според кој годините се бројат од раѓањето на Исус Христос. Со була на папата Гргур 13, денот по 4 октомври не се сметал како 5-ти туку како 15 октомври, со што е "испеглана" разликата од 10 дена. Разликата во траењето меѓу Грегоријанската и природната година е надмината со тоа што не е престапна секоја четврта година. Последните години од вековите што не се деливи со 400 без остаток не се сметаат за престапни. На пример, 1900 за разлика од 2000 година не е престапна бидејќи не е делива со 400.

Иако многубројна популација луѓе времето го бележат според свои календари кои имаат корени во нивната етничка и религиозна историја, Грегоријанскиот календар денес е главниот временски ориентир по кој најголем дел од луѓето во светот ги одбележуваат настаните.

od idividi nalslovna str.

Кон врв
Vicko Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Декември.2007
Поени: 67
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vicko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2008 во 01:30
Prvicniot krst ne izgledal kako denesniot. Prvo krstot, bil slicen na denesniot, no namesto gorniot del, tamu od edniot do drugiot del, odlevo nadesno, iimalo polukrug. Toj krst go prestavuval raganjeto na Isus. Imeno, gorniot polukrug go simbolizira sonceto, odnosno svetlinata. Dolniot del od krstot, ja prestavuva temninata, dodeka dolniot krak e tockata od koga dolzinata na denot prestanuva da se namaluva - denot zapocnuva da se zgolemuva- na nekoj nacin raganje na svetlinata. Datata od koga pocnuva da se zgolemuva denot e 25 dekemvri sto za pravoslavna a i moja licna zal, mislam deka katoleickiot e ispravniot. Sepak nie se vodime po star kalendar...
Кон врв
plamenko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2006
Поени: 2159
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај plamenko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2008 во 01:53
epa neli 3 dena voskresnuval neli 10 dena se dodadeni za da bide ispravno aj idete od 25 do 7 ce vidite kolku e razlikata
ma da ne ni bi sakal da navleguvam ni da znam sekoja nova mi e ista vremeto si tece a ljugevo mesto so drugi raboti da se bavat spasuvanje na svetov i tn se karaat bez potrebno

Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2008 во 02:04
nema "ispraven" i "neispraven" Bozik!!!
bitno e da se veruva vo Isusovoto raganje!!!

p.s i dali zborot "ispraven" e pravilno postaven???збунетостцрвенеење
црвенеење
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2008 во 02:16
Originally posted by plamenko plamenko напиша:

epa neli 3 dena voskresnuval neli 10 dena se dodadeni za da bide ispravno aj idete od 25 do 7 ce vidite kolku e razlikata
ma da ne ni bi sakal da navleguvam ni da znam sekoja nova mi e ista vremeto si tece a ljugevo mesto so drugi raboti da se bavat spasuvanje na svetov i tn se karaat bez potrebno

ahhahahhahahhahaha
neso si izmesal so veligden
no aj neka ti eгазење%20од%20смеење

Изменето од anakin - 03.Јануари.2008 во 02:17
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
KikoMC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KikoMC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2008 во 19:40
Секогаш кога идам на Вероисповед овде собирам силно воздух за да се смирам Важно Христос се РОДИ!!Не е битно многу кој календар е поточен!!Туку следи ја работата!!Дали еден Христијанин има речено нешто на темата за БАЈРАМ, кога ЛИЧНО јас ја отворив??Сите Христијани со широко отворени раце ви го честитаа Бајрам!!Вие не можевте да најдите доблест да поминете една тема без да се чепните и да напрајте некоја фрка тука!!Како не ви е срам се прашувам,до каде можи да оди таа ваша љубомора што ја чувствувате спрема Христијанството??До каде..

Изменето од KikoMC - 03.Јануари.2008 во 19:45
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2008 во 10:39
Bukhari, samiot VD ke si objasni koga ke kaze sto mislel so toa deka nieden Bozik ne e ispraven. Vo eden drug post veli deka ovoj podforum bi trebalo da e mesto kade sekoj ke si go predstavi svoeto i sekako da se pocituva tugjoto, za ovde so eden zbor pokaze kolku navistina go mislel toa sto ovde go napisal. Takvite postovi te naveduvaat za nekogo da mislis deka ne e bas dobar, megjutoa jas toa ne go povrzuvam so edna vera, bidejki ovde vidov takvi nastapi od pripadnici na razni veri. Znaci se e do samata licnost.

Okolu Bozikot, Janko nekni ubavo kaza, site slavime Nova Godina ( se misli i na pravoslavnite vernici ) i za Nova godina se veselat lugjeto, ke se napijat, najadat ( retki se onie koi go teraat Bozikniot post i za Nova godina imaat posna trpeza ). I sega vo eden period koga se bara smirenie, nema smirenie so takvi veselbi , a posle toa se slavi Bozik. Nema logika i seto toa e nekako licemerno, kolku reda radi .

Изменето од connected - 04.Јануари.2008 во 12:35
Maki
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,148 секунди.