IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 55>
Автор
Порака
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 15:36
?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
здраво Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 253
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај здраво Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 21:02
До кога бе Ebu-Hurejre ќе се глупираш и ќе ни кажуваш што учел СПАСИТЕЛОТ наш ГОСПОД БОГ ИСУС ХРИСТОС.Па зарем од такви како тебе ли ќе "учам" како да бидам спасен и на кој БОГ ќе се поклонувам?свиња
Зошто ,не ми е јасно ,свесно се противита на единствената вистина?среќа
И сам знаеш предпоставувам,(ако си реален човек),дека исламот е чисто противење на ПРАВОСЛАВИЕТО.
-ХРИСТОС рекол не убивај-мохамед-убивај(кои сме ние луѓето да му пресудиме со смрт на друг човек и да му го одземеме тоа што БОГ му го дал ЖИВОТОТ па и да не е од наша вероисповед?)БАРАМ ОДГОВОР

другите спротивности ке ги пишувам кога ке добијам одговор на горното прашање
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 22:35
Originally posted by здраво здраво напиша:

До кога бе Ebu-Hurejre ќе се глупираш и ќе ни кажуваш што учел СПАСИТЕЛОТ наш ГОСПОД БОГ ИСУС ХРИСТОС.Па зарем од такви како тебе ли ќе "учам" како да бидам спасен и на кој БОГ ќе се поклонувам?свиња
Зошто ,не ми е јасно ,свесно се противита на единствената вистина?среќа
И сам знаеш предпоставувам,(ако си реален човек),дека исламот е чисто противење на ПРАВОСЛАВИЕТО.
-ХРИСТОС рекол не убивај-мохамед-убивај(кои сме ние луѓето да му пресудиме со смрт на друг човек и да му го одземеме тоа што БОГ му го дал ЖИВОТОТ па и да не е од наша вероисповед?)БАРАМ ОДГОВОР

другите спротивности ке ги пишувам кога ке добијам одговор на горното прашање

Eve sHto praktikuvaat evreite a i vie Hristijanite:
1 Samuel 15 . 3 (Sega odete i kaznete gi Amelekite, i potpolno unishtete sve shto imaat, i ne poshteduvajtegi, UBIVAJTE mashko i zensko, dete i doence, goveda i ovce, kamile i magarce....)
Peta knigga Mojsieva 20 16-17
Od lugeto na ovie gradovi, koi ti gi Gospod Bog dade vo nasledstvo, nemoj da ostavish vo zivot nishto sto dishe. Tuku podpolno unishtigi I Hitite ,Amoriite,Kanite i Perzicite Hivite i Dzubuzite. Kako shto ti naredi tvojot Gospod Bog.
Broevi 4  .31  .7-18     (Ni kazuvaat za junackite dela na onie 'decata izraelski, koi gi sovladaa Midianite gi pozaklaa site mladinci, gi zarobija site zeni midianitski i gi spalija site nivnini gradovi.
Eve na kakov nacin uspeaa tvoite braka, A i vie go sledite istiot primer, Vashata kniga uci na Terorizam a vie nam ne narekuvate Teroristi!!!!
Predocimi eden vakov red od k*ranot, kade shto nareduva vakvi nezamislivii raboti, i potoa obvinetene za shto sakate, ili ubime kako shto ti nareduva Biblijata, izborot e tvoj.  
Odgovori na ovie citati od Biblijata, ova li e ucenjeto na Biblijata????   Ova nee brat ni terorizam ova e KLANICA!!!!
I kazimi brat od koga izrael postoi kako Drzava????
Civa e taa drzava???
Na kaov nacin ja dobi izrael taa drzava????     Na gorenapomenativo nacin!!!  e sega otvorija istorijata i dajni podatoci

Изменето од Ebu-Hurejre - 18.Ноември.2007 во 22:39
Кон врв
Секташ Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2007
Локација: Israel
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Секташ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 22:52
Ебу тие цитати од стариот завет Бог им ги кажал на евреите за да ги уништат тие народи зашто биле безбожни, и се однесувале само за таа ситуација, а не и за наредните генерации.Но да не го заборавиме најважното,дека има и нов завет.Кој е повозвишен од стариот.И нигде нема да најдеш таква заповед,за повредување на некој друг.Христос кажал,ако те удри некој по едниот образ ти заврти му го и другиот,или пак ако некој ти го земе палтото ти дај му ја и кошулата.Или благословувајте ги непријателите.
Такво учење те уверувам пријателе нема да најдеш ни во една религија во светот.Зашто тоа не човечка љубов и стандард.
Тоа е Божјата љубов и Божјиот возвишен стандард.
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:09
Originally posted by Секташ Секташ напиша:

Ебу тие цитати од стариот завет Бог им ги кажал на евреите за да ги уништат тие народи зашто биле безбожни, и се однесувале само за таа ситуација, а не и за наредните генерации.Но да не го заборавиме најважното,дека има и нов завет.Кој е повозвишен од стариот.И нигде нема да најдеш таква заповед,за повредување на некој друг.Христос кажал,ако те удри некој по едниот образ ти заврти му го и другиот,или пак ако некој ти го земе палтото ти дај му ја и кошулата.Или благословувајте ги непријателите.
Такво учење те уверувам пријателе нема да најдеш ни во една религија во светот.Зашто тоа не човечка љубов и стандард.
Тоа е Божјата љубов и Божјиот возвишен стандард.

star zavet nov zavet ...zarem ne e toa se od Boga ?!!!
zarem ne e istiot Bog toj koj sto naredil takvi klanici i masakri kako sto e opisano vo stariot zavet ili mozebi tie veruvale vo nekoj si drug Bog ?!!!

velis deka Bog e ljubov

da vidime :
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава  22  
36 И им рече: „Но сега, кој има ќесе, нека го земе; исто така и торба; а кој нема нека ја продаде својата наметка и нека си купи меч;

zosto da si ja prodavat svojata nametka i da si kupat Mec ?!!!

za da so Mec propovedat kao sto go pravite toa sega samo ne so Mec tuku so mnogu po mokno oruzje , tenkovi, avijoni ......

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Секташ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:27
Но истотака Христос кажа-кој посегнува по нож,од нож и ќе загине! Матеј 26:52
Кога се случувале тие работи во стариот завет,така функционирал светот.И луѓето од тоа време не биле подготвени за повозвишени учења,Бог постепено им се откривал на луѓето и ги подготвувал за доаѓањето на месијата и воспоставување на повозвишени стандарди.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:30

Кога се случувале тие работи во стариот завет,така функционирал светот.И луѓето од тоа време не биле подготвени за повозвишени учења,Бог постепено им се откривал на луѓето и ги подготвувал за доаѓањето на месијата и воспоставување на повозвишени стандарди.

zosto togas im kazuva da si gi prodavat svoite nametki i da si kupuvat Mecovi?
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:36

Sektas... pa ne se vo Qur'anot edinstveni citati onie koi ti gi citiras.
Te prasa sega sto e so onoj citat na luka,pa za nego odgovorimu ?
Za sto e toj mec,za lupenje kompiri da vi se najde li ili zosto im preporacal da si gi preprodadat nametkite za mec ? Toa te prasa.

Isus znaes deka rekol deka ne dosol da donese mir tuku mec ??? Samo nie ne sme takvi koi ke se ismejuvaat Sektas,ima vo biblijata aman takvi citati da te preplavam... no nie imame razbiranje.

Znaes li deka Isus im rekol na sledbenicite deka koj nema da gi MRAZI RODITELITE,BRAKJATA I SESTRITE I PRIJATELITE PA DURI I ZIVOTITE NIVNI (So ova poslednovo sto misli ?) NE MOZE DA BIDE MOJ UCENIK ???
Pazi,pise DA GI MRZI. Ne pisuva da me sakate mene poveke od niv te. da gi sakate i niv ama mene poveke... TUKU DA GI MRZITE NIV ako sakate da bidete moi ucenici.

Ete,nie ne se zapiname ko slepci za stap... otvoriv ednas takva tema za Hristijanskiot "dzihad" vi zdobole,ja ponistivte temata,vidov kolku tezite.... pa ve bataliv.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:37

Sektas... pa ne se vo Qur'anot edinstveni citati onie koi ti gi citiras.
Te prasa sega sto e so onoj citat na luka,pa za nego odgovorimu ?
Za sto e toj mec,za lupenje kompiri da vi se najde li ili zosto im preporacal da si gi preprodadat nametkite za mec ? Toa te prasa.

Isus znaes deka rekol deka ne dosol da donese mir tuku mec ??? Samo nie ne sme takvi koi ke se ismejuvaat Sektas,ima vo biblijata aman takvi citati da te preplavam... no nie imame razbiranje.

Znaes li deka Isus im rekol na sledbenicite deka koj nema da gi MRAZI RODITELITE,BRAKJATA I SESTRITE I PRIJATELITE PA DURI I ZIVOTITE NIVNI (So ova poslednovo sto misli ?) NE MOZE DA BIDE MOJ UCENIK ???
Pazi,pise DA GI MRZI. Ne pisuva da me sakate mene poveke od niv te. da gi sakate i niv ama mene poveke... TUKU DA GI MRZITE NIV ako sakate da bidete moi ucenici.

Ete,nie ne se zapiname ko slepci za stap... otvoriv ednas takva tema za Hristijanskiot "dzihad" vi zdobole,ja ponistivte temata,vidov kolku tezite.... pa ve bataliv.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Секташ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:46

Тие зборови имат друго значење.Се мисли на тоа дека христијаните ќе бидат прогонувани,дека светот нема да ги прифати.Затоа и Христос вели -

Сите ќе ве мразат поради вашата вера во Мене.
Марко 13:13

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Секташ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:50
Цитатот вели кој нема да остави а не кој ќе мрази.
Правиш некаква разлика?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:50

Тие зборови имат друго значење.Се мисли на тоа дека христијаните ќе бидат прогонувани,дека светот нема да ги прифати.Затоа и Христос вели -

coveku tamu ne se misli taka tuku direktno im zapoveda da si gi prodavat svoite nametki ako nemat pari za da si kupuvat mecovi ..........zosto ?!!!!

sto ke im e mecot koa on propovedal ljubov?!!!

toa on na izricen nacin im kazuva ... toa e direktna naredba od Isus a ne metafora

zosto im naredil da si kupat mecovi?!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:55

Ta zatoa kupete si mec da se branite od niv,taka ?
Nema znaci ako ve slakne nekoj po edniot obraz zavrtetemugo i drugiot ???
Zosto im bara mec da si kupat a nametkite da si gi prodadat ?  Na edno mesto veli deka ne dosol da donese mir tuku mec na drugo mesto veli prodadetesi gi nametkite kupite mec....  na treto veli mrzete se i sesto,osven mene....

Pazi sektas... ne treba mene da mi objasnuvas,veruvaj deka znam mnogu poubavo od tebe.Sakam samo da ti kazam kako bi bilo da si gi odbirame i nie citatite od evangelieto i da si davame vaka sami tumacenje....
Pa ajde sega objasnuvaj ni.Nie tebe sekako moze da ti objasnime,no ti nemozes. TI SEKTAS,MOZAM DA TI SE ZAKOLNAM,DEKA TI NE VERUVAS VO BOGA. SE STO PISUVAS PISUVAS SAMO ZATOA STO IMAS PREGOLEMA OMRAZA PREMA MUSLIMANITE,VERA TI NE POSEDUVAS NITU VO HRISTA... da ja imase,nemase da se ponasas vaka kako sto se ponasas.

Ova navistina ti go velam so dobra namera...  Isusovata nauka bila daleku sprotivna od tvoeto ponasanje i ponasanje na bilo koj Hristijanin tuka na Forumov. Daleku ste vie od vistinskoto Isusovo a.s ucenje.

Sekoe dobro.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Секташ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2007 во 23:57
Па сам кажуваш дека Христос проповедал љубов.Значи дека е метафора.Каде има во истата глава или на друго место во библијата, каде Христос заповедал насилство или не дај Боже убиство.
Гледаш ли дека самиот се демантираш.
Ајде поздрав утре ќе се дружиме идам на спиење.
Немој сега позади грб да ми пишувате дека сум киднал.голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.