|
МАКЕДОНСКА РИЗНИЦА |
Внеси реплика | страница <1 1819202122 39> |
Автор | |
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И пак ќе се повторам или пишувајте на македонски јазик или ич не доаѓајте на македонски форум.
|
|
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ubu be ke odim na grcki forumi |
|
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Каде ми е постот во кој ти докажувам дека знам што е националност? |
|
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Почитувани читатели,
Во овој 15-ти број на е-списанието „Македонска Ризница“ ќе можете да прочитате интересен расказ од Антонио Павловски за една заборавена Еврејка и напис за битолската улица на ѕвончарите од Наде Геневска Брачиќ, етнологкустос советник при Н.У. Завод и музеј Битола. http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_15 Посебен акцент во овој број ставивме на ликовната уметност. Ќе можете да дознаете нешто повеќе за младата македонска графичка дизајнерка и илустраторка Тања Вукобрат и за нејзиното творештво, како и да видите слика со македонски мотив од познатиот босанскохерцеговачки академски ликовен уметник Тодор Швракиќ. И во овој број, како и во повеќето предходно, Ви претставуваме преубава карикатура од нашиот редовен соработник карикатуристот Никола Анѓелкоски, а ќе можете да видите интересни фрески од една црква во скопското село Бањани, како и две икони со непроценлива вредност од Музејот на Македонија. За вас направивме и две исклучително интересни интервјуа - едното, со познатиот српски мултиталентиран уметник Борислав Станоевиќ, го направи Весна Ничевска Саравинова, а другото, на тема бајачи и гатачи е со Протоерејот Златко Ангелески. Се надеваме дека ќе уживате во читањето на овој број. Александар Стеванов Сашо Гачев |
|
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
najmnogu mi se aresa Ashe od ligava na legendive
helenizmot kaj makedoncite isto e meko predstaven temava za 11 Oktomvri malce kratka mi se vidi |
|
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Почитувани читатели,
http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_17 Во декември, дванаесеттата дванаестина од оваа 2013 година ќе ви ја претставиме ризницата од несекојдневни убавини, неоткриени богатства и можности, наречена Македонија. „Кај нас има што да се види. Нема подобар одмор по напорна работна недела од прошетка во природа и птичарење. Успехот да се „улови“ со поглед (уште подобро со двоглед, фото-апарат или камера) некоја птица, причинува огромно задоволство“... “Ние во Македонија речиси и не погледнуваме нагоре кон паралелниот свет на тие прекрасни суштества - птиците! Велам, паралелен свет, зашто тие се тука - покрај нас, секаде околу нас. Тие ја разубавуваат природата, милозвучно пеат, а ние и не сме свесни за нивното присуство. “ Задоволство е и кога создаваш... кога со леснотијата на допирот под твоите дланки создаваш „доживување, приказна“, скулптура со историска вредност. Задоволство е кога создаваш со одговорност. Кога истражуваш и патуваш низ нечие туѓо време... Задоволство е кога во „еден момент, барем на кратко си целосно безгрижен и сфаќаш дека си најсреќниот човек на светот.“ Задоволство е кога го ловиш мигот кој никогаш повторно не ќе се случи и манифестира на ист начин... Задоволство е кога љубиш... Искрено, чисто, во секоја форма и големина... А „ваквите љубови секогаш, секаде создавале приказнии и романи...“ Истражете го секое поле широко и секое море длабоко...зашто најубавите нешта не секогаш се на видно место пред нашите очи... Така драги читатели ве оставам и вие да ја истражите оваа Македонска Ризница. Сања Бежовска |
|
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мунгос, овие документи од грчката „македонска борба“ се многу сомнителни.
Гледа се дека секаде зборот Бугарин /Бугари/ е заменет со Македонец /Македонци/ |
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е не е насекаде
Во продолжение на прилично долго писмо водачат на ардантската чета "наjдобронамерено" им укажал н селание за нивнито "историско потекло" икажувайки со "исориски факти" дека тие не се бугари... мунгос, ова треба да го исправите - некоj ке помисли дека македонците мислеле дека са бугари и тоа во историска смисла. и потоа ке треа обеснуване што сакал да каже гркот има и уште 1-2 места кои треба да се изправаат Сега помислете таму во редакциата - може да ме офертирате за рецензент. Ке ви ги исправам работите пред да ги публикувате Изменето од д4б3 - 07.Декември.2013 во 09:31 |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да бе, Да бе. Во право си.
Да почекаме да видиме што ќе измисли Мунгос за да се правда. |
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
остаj правдането
да видим каква оферта ке ми прати ич не е лошо во Австралиjа Изменето од д4б3 - 07.Декември.2013 во 17:38 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се гледа дека секаде зборот Бугарин (Бугари) е заменет со Македонец (Македонци) ? А каде тоа се гледа ? Според тоа како грците ги именувале македонците или како бугарите го правеле тоа? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не бе. Македонците пишувале писма и се потпишувале како Бугари, а вие сте ги пишале Македонци.
|
|
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Те јаде нешто, те глода од внатре!
Се смислам дека е совеста! Си станал Бугарин, а не си туркомонгол. Како не се најде некој паметен, во државата која ја создаде Царот Ослободител, да даде објаснување како Македоцните, Шопит и Тракијците станале Бугари, а си ја задржале културата и јазикот?! Знам дека е тешка задача, односно енигма, ама за измиантиве 130 години требаше да се најде некој кој би ја решил! За Турците И Ромите знаеме! Со декрет на Бај Тошо! |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se si e objasneto. 1000 g. bile Bugari.
Ti treba da si objasnis kako Bugarite vo del od Makedonija stanale nebugari. Nema loso sto stanale nebugari. Losoto e sto gi pravat nebugari i svoite predci, pa treba da falsifikuvaat dokumenti kakov e slucajot so "Makedonska riznica". Изменето од Каснакоски - 09.Декември.2013 во 13:55 |
|
Внеси реплика | страница <1 1819202122 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |