IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Само за грешници! Новиот Почеток
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Само за грешници! Новиот Почеток

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 10>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2011 во 22:35
Originally posted by Marinceska Marinceska напиша:

Не е споредувам овде баби со жаби. Но дали Духот е маж или жена?

Друго кој ги знае најдобро слабостите женски ако не самата жена.

Жените кои се поново родени се пастирки зошто ги водат младите жени (новата генерација) во вистинската вера и така тие имаат функција во евангелието.

Нема жената која е побожна да разговара за женски манки со патирот туку со жената на пастирот(како што и мислам дека одговара).

Кај Бога секој човек е исто затоа што Бог гледа во срцето на човекот а човечкото срце не е ни маж ни жена.

Зависно од тоа за која црква говорите затоа што не сите кои се нарекуваат Цркви се и како Божји Цркви од Бога признати.

Во нашата црква сигурно е дека и жената има функција која е иста како и од таа на мажот е распространување на евангелието.

Па и жената си има пријателки и на нив им го проповеда евангелието. Срцето на праведникот е Црква(храм) Божји каде престојува Светиот Дух.

Остави ги философиите. Жените може да се родени повторно, како и мажите, но во Новиот Завет мошне јасно е напишано кои се функциите во Црквата и кој ги држи. Секаква философија, теоретизирање се излишни. Новиот Завет е јасен.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2011 во 23:01
Македон, Новиот Завет јасно вели дека епископот може да има жена, па сепак православните цркви не им дозволуваат на епископите да имаат жена. Новиот Завет јасно вели дека нема повеќе човечки свештеници во новозаветната црква и дека Еден е посредникот меѓу Бог и луѓето, а православните цркви се уште си ја негуваат таа служба во црквите.
Така што подобро обрни внимание на гредата наместо на раската среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2011 во 23:02
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Македон, Новиот Завет јасно вели дека епископот може да има жена, па сепак православните цркви не им дозволуваат на епископите да имаат жена. Новиот Завет јасно вели дека нема повеќе човечки свештеници во новозаветната црква и дека Еден е посредникот меѓу Бог и луѓето, а православните цркви се уште си ја негуваат таа служба во црквите.Така што подобро обрни внимание на гредата наместо на раската среќа

За тоа ќе говориме во темата целибат, впрочем имам одговорено таму. Дури и ако имал жена, не значи тоа дека и тогаш не бил во некој вид целибат.
Кон врв
Reformator Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 04.Јануари.2011
Поени: 20
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Reformator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 03:27
Само да ве поздравам и да ви кажам дека сте ми ја уништиле темата :)
http://hristijanskiportal.blogspot.com/
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 03:36
Izvini, oprosti, ama pardon... ova e otvoren demokratski forum i se nasochuva onamu kade shto kje ne povede interesot na chlenovite.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Reformator Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 04.Јануари.2011
Поени: 20
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Reformator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 03:40
Така, така... ќе видиме дали и чичко судија така ќе мисли хаха. Ако бе штом ви е вака интересно продолжете. Само не знам кај ќе ги ставам наредните постови. Еве сте стигнале да дискутирате дури и за тоа дали жените можат да проповедаат во црква и за целибатот. Моите наредни постови ќе бидат ,,надвор’’ од текот на темата :)
http://hristijanskiportal.blogspot.com/
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 04:57
Originally posted by Marinceska Marinceska напиша:

Јас сум евангелиста, толкувач преведувач и ќе бидам пастирка.

Ti pozheluvam uspeh vo tvojata rabota i planovite za idnina.

Ovaa tvoja rechenica me navede da posocham neshto pomalu znajno megju hrsitijankite vernici.

Treba da se podvleche deka vo najranite godini na hristijanskoto dvizhenje postoeala neverojatna otvorenost kon zhenata. Isus lichno ja prekrshi evrejskata tradicija govorejkji otvoreno so zheni i vkluchuvajkji gi vo svojata grupa na sledbenici. Ushte povekje, vo prvite dvaesettina godini posle Hristovoto raspetie zhenite imale liderski pozicii vo lokalnite hrsitijanski grupi i tie rabotele kako evangelisti i uchiteli. Duri i Pavle pishuva vaka:

28 Нема веќе ни Јудеец ни Грк, нема веќе ни роб ни слободен, нема веќе ни машко ни женско, зашто вие сите сте едно во Христа Исуса.
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ГАЛАТЈАНИТЕ, Глава  3 

Da ne ostane samo ovoj citat kako nekakov k*riozitet kje go posocham i ovoj Pavlov citat:

7 Поздравете ги Андроника и Јунија, моите роднини и другари во заточеништвото; кои се угледни меѓу апостолите и кои поверуваа во Христа пред мене.
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО РИМЈАНИТЕ, Глава  16  

Iako na pochetokot mazhite i zhenite hristijani se sobiraa zaedno (meshano), vo sredinata na vtoriot vek crkvata pochna da ja sledi tradicijata od sinagogite za delenje na mashkite i zhenskite vernici.

Na krajot od vtoriot vek onaa grupa koja denes ja znaeme kako katolichko-pravoslavna pochnaa otvoreno da go osuduva zhenskoto participiranje vo bogosluzhbata, a grupite koi prodolzhuvaa da go pravat toa gi nareche eretichki.

Potkrepa za vakviot stav katolichko-pravoslavnite hristijani naogjaat vo pseudo-Pavlovite: Poslanieto do Kolosjanite. Poslanieto do Efesjanite, Prvoto Poslanie do Timoteja i Vtoroto Poslanie do Timoteja, pisanija za koi nikogash ne se znaeshe deka postojat dodeka svoerachno na masa ne gi stavi togashniot episkop Irenie koj beshe prviot i najglasniot togashen promoter na posochenoto osuduvanje.

Изменето од Messenger - 13.Август.2011 во 05:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marinceska Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 07.Август.2011
Поени: 89
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 11:09
Остави ги философиите. Жените може да се родени повторно, како и мажите, но во Новиот Завет мошне јасно е напишано кои се функциите во Црквата и кој ги држи. Секаква философија, теоретизирање се излишни. Новиот Завет е јасен.

Ви кажав и пак ќе ви кажам ова што го говорите е зависно од тоа за која Црква вие зборувате.

Сепак сеуште не ми одговоривте на пашањето дали Духот е маж или жена?

Најпрво од се треба евангелието да сфати преку кое може да се научи за Божјта љубов кон нас.

Јас не ви филозофрам ниту пак теоретизирам. Сигурно да Новиот Завет е јасен не го противречувам ова.

Евангелието Христово е здрава наука и Бог го даде толку едноставно да и дете со неговиот неразвием ум може да го разбере.

Еве во претходната порака вие ми го посочивте овој стих: Ако сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома, зашто е срамно жената да зборува во црква.(1 Коринтјаните 14:35)

Еве ви споредба на она што сакам да ви го кажам: 1 Коринтјаните 7:13-14 : А жената која има маж, кој не верува, а кој се согласува да живее со неа, да не го напушта мажот, 7:14 зашто мажот кој не верува се осветува преку жената, а жената која не верува се осветува преку мажот.

зашто мажот кој не верува се осветува преку женатаАко сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома

Вели во првиот стих дека ако сакаат жените да научат нешто да ги прашаат дома своите мажи, а во вториот стих рече дека мажот кој не верува ,а се согласува да живее со жената, нека не се делата, зошто преку жената мажот се осветува.

Видете ако мажот кој не верува во евангелието како може жената да научи нешто од него.

И друго вели дека преку жената која верува мажот се осветува, тоа осветување е преку сведожтвото на евангелието која жената секој еден ден му го предава намажот. Кога жената вака го води мажот кој не верува кон Исус не е таа пастирка.

Па која е разлика, што те прави да си пастир? Дали е тоа бројот на овците?

И друго: рековте дека жеанта може да биде поново родена преку вера во евангелието, тоа е точно. Но каде вели Бог за жените дека тие ќе бидат ќерки Божји преку поново раѓањето. Бог зборува во Библијата за синови Божји. Сега дали се жените исклучени од овој благослов?

Затоа ве прашав на почетокот дали Духот е маж или жена?

Да ви дадем еден едноставен пример на ова размислување:
Во едно домаќинство живеат маж, жена и четири дечиња. Мажот паѓа во некава физичка болест и неможе повеќе да работи и да ја обезбеди фамилијата. Така зарем овде жената нема да потрча да работи за да ја одгледа фамилијата. Зарем мажот на оваа жена ќе и се налути нејзе затоа што се грижи за фамилијата поради што законот рекол дека жената не смее да работи (т.е. мажот треба да се грижи за фамилијата), или пак Бог ќе и засмета нешто за грев затоа што тоа е против законот?

Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 11:50
.

Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 08:22
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 11:59
Marinceska, некаде прочитав дека ти пиша дека христијанинот откако ќе направи грев не треба да бара прошка за тој грев од Бог. (Поправи ме ако погрешно сум прочитал). Но како тогаш го толкувате оној дел од Исусовата молитва каде Исус не поучува меѓу другото да бараме од Бог да ни ги прости гревовите: „ прости ни ги нашите гревови, зашто и ние самите му ги проштаваме на секој наш должник“ (ев. Лука 11:4, Библијата)

Реков дека праведникот кој станал праведник преку правилна вера во Христа не смее повторно да бара прошка за направениот грев затоа што тој/таа со тоа го распнува Христа во неговото/нејзиното срце. Да.

Евреите 6: 5-6:„ О, откако вкусија од добриот збор Божји и од силите на идниот век, 6 отпаднаа, - не е можно пак да бидат обновени за покајание, кога повторно со себеси го распнуваат Синот Божји и Го хулат.“

Овде вели откако го вкусија добриот збор т.е откако постанаа праведни пред Бога преку вера. Отпаѓањето овде е неверието дека Исус некако бил неспособен да ги земе и премавне сите гревови на светот. Вели дека не е можно да бидат обновени за покајание, т.е. Бог ни испрати еден Спасител. Исус нема повторно да дојде на земјава и пак да оди по патот по кој одеше за да повторно страда и да го спаси “неверникот“ (кој исто се спомнува во библијата да е еретик) од гревот. Спасението е СВРШЕНО и СОВРШЕНО.

Господовата молитва е вака:

1. Оче наш кој си на небесата! Кој може да му рече на Бога Оче наш ако не оној кој е роден од Него! Кој може да му рече на Бога Оче ако не верува дека Оној Кој слезе од небесата Исус Христос е Бог! Зарем грешникот има некакво право да му рече на Бога Оче наш? Тој/таа не го познал Бог за вистински негов/нејзин Отец. Зашто вели во Писмото на сите кои Го примија, сите кои веруваат во Неговото име, им даде можност да станат синови Божји Јован 1:12 Мк Библија 1990 год.)

2. Да се свети името твое да дојде Царството Твое, да биде волјата Твоја како на небото така и на земјата! Преку славата(благодарноста) и проповедта(сведоштвото) од праведните кои се секојдневно оддадени кон Бога се слави и свети Божјото име.

Царството Божјо веќе дојде, за тоа и сведочеше Јован Крстителот (Царството е наближи рече а со Христа и дојде) и Исус Самиот. Овде тоа значи да биде вистината за вашето евангелие ширум светот распространета и да се познае вистината како што се знае на небото така да се познае и во срцата на сите луѓе. (Молитва за оние кои сеуште не се спасени)(Тројца се кои сведочат на небесата и Тројца се кои сведочат на земјата и овие се согласни, т.е. сведочат за делото Христово за крштевањето и крвта на Крстот кои ја исполнаа Божјата правда)

3. Нашиот насушен леб, давај ни го секој ден! Учи не секој ден за љубовта ваша и обезбеди не со се што ни е потребно (материјали, храна, пари) за распространување на вашето евангелие)

4. Прости ни ги нашите гревови, зашто и ние самите му ги проштаваме на секој должник! (Фала Ти Оче за Господа Исуса Христа кој го испративте да прими крштевање со кое ги одзеде сите гревови на целиот свет преку рацете на Јован Крстителот и ја исплати казната за сите гревови, ни даде нас совршено и вечно искупение од грев. Ние веруваме дека сме еднаш засекогаш опростени за сите гревови и како опростени и ние можеме да им опростуваме на оние кои ни се нам должници зошто Вие Боже ги очистивте и нивните гревови)

5. И не нè воведувај во искушение, но избави не од злото!” (Чувај не Оче секој ден , грижи се за нас секој ден и не давај им на злите да не искушуваат)(книгата Јов)

Грешникот кој сеуште не е спасен, а сака да ја искаже оваа молитва кон Бога кај строфата која вие ми ја посочивте треба да признае дека сеуште не е спасен од гревовите и дека погрешно верува во Бога и така да бара од Бога помош за да се сретне со Спасителот Исус. Тогаш Бог навистина на грешникот ќе му испрати праведник на патот за да му сведочи за евангелието Христово и да биде спасен.

Грешникот не може на Бога да му рече Оче мој туку тој вели Господи Боже Создадителе на небото и земјата , те молам помогни ми. Со ова тој вели дека слушнал за Бога дека е Господ и дека има искрена желба да верува во Него. Овде грешникот признава дека Бог е Еден.

Тоа е едноставно: Ако човекот е опростен за сите свои гревови тој/таа може и да им ги опрости гревовите и на други.(не велам овде дека праведникот е бог туку праведникот преку сведоштвото за Христа го посочува човекот кој погрешил дека и двајцата се луѓе и дека и двајцата се опростени пред Бога преку вера во вистинското евангелие. Ако праведникот не го направи ова, тој /таа му направил место на Сатаната да го мачи братот и така може и накрај да се убие заради тоа. Тука е најден Духот на полза). праведникот може да опрости грев затоа што тој/таа ја познал Божјата милост и љубов за човештвото и сака да секој човек биде спасен, та така да се исполни Божјата волја во секое срце.

Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 12:02
Marinceska , со змија се преставува времето,твоето време. Главата е твојот почеток,а крајот - смрта Да ја фатиш змијата за опашката тоа значи да ја допреш смрта,постојано да ја држиш смрта во раката,а да се потпираш на почетокот,односно да пиеш вода од самиот извор,каде минатото,иднината и сегашноста е едно или вечност.

Каде е сведоштвото за Христа во ова. Библијата од почетокот до крајот е слово на спасението , слово за Спасителот Исус Христос.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 12:05
Ако Бог поделил,ти стремисе да споиш,а не да ја зголемуваш разликата. Да бидеш миротворец. Љубовта ги спојува мажната и жената,колку ли голема љубов и вера ќе ти треба, светлината и темнината да ги споиш. Односно во праведник и грешник да нема разлика. Симнисе се во безданата и испитаја темнината,после качисе на небото и испитаја светлината. Сама провери дали се верни зборовите во Библијата:

Ова е е библиски. Значењето на миротворец е да преку сведоштвото за Христа да го помириш грешникот со Бога.

Сигурено е да има разлика помеѓу праведен и грешник, погледано од Божја погледна точка.

Па што има Бог заедничко со гревот или Исус со Сатаната?

Оние кои се пеколот не можат да одат во небесата и обратно (параболата за сиромавиот Лазар и богатиот Лазар)
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 12:24
.

Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 08:22
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 13:43
Originally posted by Marinceska Marinceska , со змија се преставува времето,твоето време. Главата е твојот почеток,а крајот - смрта Да ја фатиш змијата за опашката тоа значи да ја допреш смрта,постојано да ја држиш смрта во раката,а да се потпираш на почетокот,односно да пиеш вода од самиот извор,каде минатото,иднината и сегашноста е едно или вечност. Каде е сведоштвото за Христа во ова. Библијата од почетокот до крајот е слово на спасението , слово за Спасителот Исус Христос. Poveli. Евреите: 13:20 А Бог на мирот, Кој преку крвта на вечниот завет Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус, За кого е спасението,за праведните или грешните?

Ве прашав каде е сведоштвото за Христа во протолкуваното.

Праведните се спасени преку вера, но тие ја извршуваат Божјата волја преку сведоштво на евангелието на грешниците за да создадат мир помеѓу Бога и грешникот та и тој грешник да постане праведен (чедо Божјо)

Во цитатот од Евреите не вели ништо за змијата ниту за стапот!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.