IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја напишал Библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја напишал Библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 02:24
Originally posted by Rigel35 Rigel35 напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

A sto moze da ocekuvame od lugje kako sto se Tekstualnite Kriticari na Biblijata od koi povekjeto se ateisti ? збунетост Zarem od niv da ocekuvame objektivnost? изненадување

Zarem ova ti bese najdobriot odgovor sto mozes da go ponudis

Gi obvinuvas ateistite ?!!!

Ne sakam da branam Ateisti, no ATEISTITE ne vi gi sozdadoa problemite vo Biblijata, Ateistite ne vi sozdadoa VERZII NA BIBLII, sami gi sozdadovte, Ateisti ili neateisti, nie ne go sozdadovme problemot , toj postoel uste pred da se osvestat lugeto , postoi deneska a ke postoi i vo idnina.

Ocekuvav da dades nekoj porazumen odgovor, a ne da mavas po drugite , eh tie takvi , ovie ovakvi, ili sto ocekuvas od niv, od niv ne ocekuvam nisto, no od vas ocekuvam da se potrudite okolu argumentite i so razumni odgovori da se pojavite tuka.
Ako si ti vernik koj veruva vo Svetite spisi, togas treba da se potrudis da gi odbranis niv, na najdobar mozen nacin.

Ne se voznemiruvaj tolku de, sekoj ima pravo na mislenje. Veruvaj vo sto sakas toa si e tvoja rabota.

Nikoj ne obvinuvam , ni tebe ni ateistite. Pogresno si me razbral.

A ako sum jas vernik koj veruva vo Svetite Spisi,  ne mora i ne sum dolzen  da se potrudam da gi branam. Jas ne sum advokat na BOG.  Pozdrav ! мир
Кон врв
Rigel35 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2010
Поени: 68
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rigel35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 02:32
Fala Davide , bidi mi i ti pozdraven
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 10:41
Sekoj ima pravo da postavi prashanje i tuka nema nishto losho. Vistinata dokolku e vistina, ke odgovori na site prashanja. Ona shto prashuva Bart e bolka na sekoj hristijanin, sekoj koj slepo gi sledi coveckite promeni nastanati vo noviot zavet. Hristijanskite lideri toa ne go kazuvaat na svoite ceda zatoa shto od niv ziveat.

Ona shto Bart go kazuva e poznato pod "Replacement Theology", koe pod vlijanie na helenizmot go ima kreirano noviot zavet, spored ucenjeto na helenizmot/egipetssko-babilonskata doktrina. Hristijanite vsushnost ja sledat taa doktrina.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rigel35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2010 во 19:49
Davide , se snabdi so slusalki , i dali go dobi toa sto ne bese do tebe za da prodolzime so razgovorot ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2010 во 22:29

Da Rigel .

Kolku sto mozam da vidam, sum gi slusnal vekje tie raboti i ne se za mene  nesto novo.

Moze da razgovarame, samo postavi mi konkretno prasanje, eve neka bide i  od emisijata .

Pozdrav! да

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rigel35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2010 во 23:34
Dali seuste veruvas deka svetite spisi ni se verodostojno preneseni ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2010 во 23:41

Da, veruvam deka se verodostojni.

Imam mnogu istrazuvano na ovaa tema i imam procitano mnogu literatura ZA i PROTIV, taka da imam svoe mislenje.

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rigel35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 01:40

Da, veruvam deka se verodostojni. Imam mnogu istrazuvano na ovaa tema i imam procitano mnogu literatura ZA i PROTIV, taka da imam svoe mislenje.

Dokolku bile verodostojni , togas kako ke go objasnis ova :

http://www.av1611.org/biblecom.html

kade ima tolku izmeneti stihovi, od razen karakter, pa se do celosno isfrlanje na nekoi stihovi ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 13:24

Da, veruvam deka se verodostojni. Imam mnogu istrazuvano na ovaa tema i imam procitano mnogu literatura ZA i PROTIV, taka da imam svoe mislenje.

Dokolku bile verodostojni , togas kako ke go objasnis ova :

http://www.av1611.org/biblecom.html

kade ima tolku izmeneti stihovi, od razen karakter, pa se do celosno isfrlanje na nekoi stihovi ?

Kako prvo, treba da ni bide jasno deka Biblijata NE tvrdi deka e doslovno sekoj zbor vdahnoven od BOG, kako na primer sto tvrdat muslimanite za Quranot.

Pisatelite na Biblijata iako vdahnoveni od BOG, imale sloboda so svoi misli da go izrazat ona sto BOG sakal da go kaze preku niv.

Sto se odnesuva do linkot sto go posoci, mozam da kazam deka ovie 300 zborovi koi se razlicni vo ovie sedum prevodi ne vlijaat na smislata i porakata na Biblijata .

Изменето од KINGDAVID - 29.Октомври.2010 во 13:25
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rigel35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 19:00

Dokolku bile verodostojni , togas kako ke go objasnis ova :    http://www.av1611.org/biblecom.html

Kako prvo, treba da ni bide jasno deka Biblijata NE tvrdi deka e doslovno sekoj zbor vdahnoven od BOG, kako na primer sto tvrdat muslimanite za Quranot.

Ja neznam kolku si informiran ti , no fakt e deka Biblijata tokmu toa go veli:

procitaj vo TIMOTEJ2

ВТОРО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ТИМОТЕЈ
Глава 3              

16 Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,

17 за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело.

Pisatelite na Biblijata iako vdahnoveni od BOG, imale sloboda so svoi misli da go izrazat ona sto BOG sakal da go kaze preku niv.

Zborovite koi bile preneseni preku slobodna volja vo Islamot, se narekuva Hadis , i Hadisite ne se smetaat za Bozji zborovi .

A pak takvite pisateli kako sto gi narece ti , drugcie se narekuvaat ISTORICARI. taka da toa nema nikakva povrzanost so Bozjeto vdahnuvanje

[QUOTE=KINGDAVID]
Sto se odnesuva do linkot sto go posoci, mozam da kazam deka ovie 300 zborovi koi se razlicni vo ovie sedum prevodi ne vlijaat na smislata i porakata na Biblijata .

Mnogu lesno e da se kaze , ( znaes ovie razliki ne vlijaat vo smislata i porakata na Biblijata.

Problemot e sto vo biblijata ima poveke nesoglasuvanaj otkolku sto ima zborovi vo nea.

vo toj link ne se 300 zborovi, tuku trista stiha kade se napraveni promeni.

i toa ne se PREVODI tuku VERZII, zabelezuvam deka ti voopste ne ni znaes koja e razlikata pomegu PREVODI i VERZII na Biblii.

Ne sakam da te omalovazuvam , te pocituvam i imas pravo na tvoe mislenje , no informiraj se malku podobro pa ke vidis koja e razlikata pomegu prevodite i verziite na Bibliite .

Temata e KOJ JA NAPISAL BIBLIJATA , pa ke se pridrzam do topikot , a ako mislis deka vakvite izmeni ne ja menuvaat porakata na Biblijata , mozes slobodno da otvoris soodvetna tema , ap ke vidis na taa tema sto imam da ti iznesam .

Изменето од Rigel35 - 29.Октомври.2010 во 19:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2010 во 15:37

Ja neznam kolku si informiran ti , no fakt e deka Biblijata tokmu toa go veli:

procitaj vo TIMOTEJ2

Глава 3              

16 Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,

17 за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело.

Jas rekov deka Biblijata NE TVRDI deka SEKOJ ZBOR e bogovdahnoven bukvalno.  Biblijata ne e diktirano pismo od BOG.

BOG im ostaval na pisatelite na Biblijata sloboda da go izrazat so svoi zborovi ona sto sakal da go prenese preku niv na lugjeto.

(Smesno mi e koga mi velis da se informiram za gorenavedenite stihovi,od 2 Timotej 3:16, bidejki ako bi procital nanazad sto sum pisuval na Veroispoved ke vidis deka gi imam povekjepati citirano голема%20насмевка)

Zborovite koi bile preneseni preku slobodna volja vo Islamot, se narekuva Hadis , i Hadisite ne se smetaat za Bozji zborovi .

A pak takvite pisateli kako sto gi narece ti , drugcie se narekuvaat ISTORICARI. taka da toa nema nikakva povrzanost so Bozjeto vdahnuvanje

Jas go spomnav Quranot, a ne Hadisite .

Muslimanite veruvaat deka sekoj zbor vo nivnata Sveta Kniga e bogovdahnoven i deka zatoa izvorniot tekst na arapski jazik kako sto melekot Dzibril mu go predal ( diktiral ) na Muhamed  e najcistiot oblik na Ouranot.

Sakav da napravam sporedba .

Mnogu lesno e da se kaze , ( znaes ovie razliki ne vlijaat vo smislata i porakata na Biblijata.

Problemot e sto vo biblijata ima poveke nesoglasuvanaj otkolku sto ima zborovi vo nea.

vo toj link ne se 300 zborovi, tuku trista stiha kade se napraveni promeni.

Mnogu lesno e da se kaze , bidejki e toa tocno deka ovie razliki ne vlijaat na smislata i porakata na Biblijata.

i toa ne se PREVODI tuku VERZII, zabelezuvam deka ti voopste ne ni znaes koja e razlikata pomegu PREVODI i VERZII na Biblii.

Ima nekolku prevodi samo na makedonski jazik.

Nie sto ja citame Biblijata velime vaka : Prevodot na MPC, prevodot na Dusan H. Konstantinov( DHK),  prevodot na Noviot Zavet - Radosna Vest- Ivan Grozdanov ( Dinamicniot Prevod ) itn.

Informiraj se malku podobro okolu ova pred da kazes deka ne znam sto e prevod a sto verzija  среќа

Ne sakam da te omalovazuvam , te pocituvam i imas pravo na tvoe mislenje , no informiraj se malku podobro pa ke vidis koja e razlikata pomegu prevodite i verziite na Bibliite .

Temata e KOJ JA NAPISAL BIBLIJATA , pa ke se pridrzam do topikot , a ako mislis deka vakvite izmeni ne ja menuvaat porakata na Biblijata , mozes slobodno da otvoris soodvetna tema , ap ke vidis na taa tema sto imam da ti iznesam .

Ne smetam deka me omalovazuvas, taman rabota. I jas go pocituvam tvoeto mislenje .

Inaku ne mislam da otvaram tema i da se nadmudruvam so nekoj za verodostojnosta na Biblijata  i odnovo da dokazuvam . Jas znam vo sto veruvam , a koj ne e siguren neka bara .

ISUS rekol da im  zboruvame na dostojnite, na  onie sto sakaat da ja znaat Vistinata. 

Pomina toa vreme koga KINGDAVID se zamarase so sekoj eden  sto ja napagjase Biblijata среќа

Pozdrav Rigel! да

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
ANTEROS Кликни и види ги опциите
Група
Група

Seeker

Регистриран: 06.Септември.2010
Поени: 77
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANTEROS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2010 во 22:17
Зарем посочените линкови од дебати и мноштвото факти за дискрепанци како во НЗ така и во СЗ не фрлаат ни малку сомнеж врз вашето христијанско верување?!Хм, па може на крај најпаметно ќе биде да заклучиме дека секој ќе си верува во она што сака.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rigel35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2010 во 23:34

Jas rekov deka Biblijata NE TVRDI deka SEKOJ ZBOR e bogovdahnoven bukvalno.  Biblijata ne e diktirano pismo od BOG.

Глава 3              

Ti tvrdis edno , vo Biblijata citame drugo , no ako si realen bi priznaval deka Hristijanite vo celiot svet veruvaat vo sprotivnoto od toa sto ti velis tuka, zatoa sto vo samata Biblija taka im se kazuva

BOG im ostaval na pisatelite na Biblijata sloboda da go izrazat so svoi zborovi ona sto sakal da go prenese preku niv na lugjeto.

Od kade sega ova , imas nekakov dokaz kade Bog veli deka im ostava slobodna volja na pisatelite da go prenesat Bozjiot zbor kako sto pisatelite ke sakaat da se izrazat ?!!! Daj argument.

(Smesno mi e koga mi velis da se informiram za gorenavedenite stihovi,od 2 Timotej 3:16, bidejki ako bi procital nanazad sto sum pisuval na Veroispoved ke vidis deka gi imam povekjepati citirano

Edno e da se citiraat stihovite, sosema drugo e istite da se svatat, a po ova sto kazuvas ne veruvam deka tebe ti se jasni stihovite.

Jas go spomnav Quranot, a ne Hadisite . Muslimanite veruvaat deka sekoj zbor vo nivnata Sveta Kniga e bogovdahnoven i deka zatoa izvorniot tekst na arapski jazik kako sto melekot Dzibril mu go predal ( diktiral ) na Muhamed  e najcistiot oblik na Ouranot.Sakav da napravam sporedba

Nisto licno, i jas samo sporeduvav

Mnogu lesno e da se kaze , bidejki e toa tocno deka ovie razliki ne vlijaat na smislata i porakata na Biblijata.

So drugi zborovi sakas da kazes deka ne se BITNI ovie razliki, jas ne veruvam taka , ako bea tolku nebitni , zosto se trosat tolku mnogu pari vo istrazuvanje i proucuvanje na Manuskriptite ?

Odgovorot e deka se bitni i toa kako se bitni , no toj problem postoi i na nekoj nacin ke treba da se ublazuva pred javnosta , pa ke nastapat so objasnuvanja od tipot : ama toa se nebitni razliki i ne ja menuvaat sustinata na Hristijanskoto veruvanje .

ke ti dadam eden primer :

Konceptot za Trojstvoto vo Biblijata e vtemelen i argumentiran so stihovite vo:

ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ЈОВАН
Глава 5

7 (Зашто тројца се Кои сведочат во небото: Таткото, Словото и Светиот Дух; и Овие Три се едно).

Ovoj stih ne e najden vo Starite Manuskripti, tuku e fabrikuvan od podocneznite pisateli.
Za ova deneska nemaat nikakov somnez ni samite Bibliolozi Dr. za Bibliski nauki.

otvori go ovoj link da ja vidis sporedbata

http://www.mkbible.net/biblija/index.php   

Biblijata stampana vo 1990 godina istiot stih ni go dala na sleden nacin:

Глава 5

7 а Духот е Оној Кој сведочи, зашто Духот е вистината.

dodeka vo 1999 toa e izmeneto i e daden na sleden nacin:

Глава 5

7 (Зашто тројца се Кои сведочат во небото: Таткото, Словото и Светиот Дух; и Овие Три се едно).

ne samo sto stihot ne e ist, tuku vo izdanieto od 1999 godina toj stih e staven vo zagradi so koi ukazuvat deka toj stih ne e del od Biblijata , i ne e objava od Boga .

Ova ti se dve verzii na Biblii, vo ednota ima stihovi za koi se tvrdi deka toa se objava od boga

Dodeka vo drugata verzija istiot stih e vo celost otfrlen , no duri i toa sto e vo zagradi ne e isto so verzijata od 1990 godina .

vakvi primeri ima nasekade niz Biblijata, no jas ti dadov samo eden primer od Makedonskata Biblija

Изменето од Rigel35 - 30.Октомври.2010 во 23:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2010 во 15:49

Rigel 35, ocigledno e deka tebe duhovna hrana ti e da se nasituvas da baras greski vo Biblijata i da gi nateruvas vernicite da se branat .

Epa igraj ja taa igra so drug , so mene ne mozes нека%20ти%20е%20срам голема%20насмевка.

Jas samo ke iskomentiram za stihot sto go dade vo zagradata ne se naogja vo postarite prepisi vo Noviot Zavet a se javuva vo podocneznite prepisi i zatoa e staven vo zagrada, a prethodniot stih si stoi i ne e izbrisan kako sto velis ti .

I toj stih ne vlijae na smislata. Zarem ne se Trojca sto svedocat na neboto?

Sfakjam deka ti citiras od nekoi knigi koi ja kritikuvaat Biblijata , ovde i jas imam nekolku takvi i niedna od tie knigi ne me razubedi so svoite fakti.

Dobro e da se sporeduva, da se proucuva i vidi i drugata strana i da ne se veruva slepo.

Zatoa, zemi proucuvaj ja i sam Biblijata i kje vidis deka taa e prekrasna kniga . да

P.S. Dali veruvas vo BOG?

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.